Nou, onze jongste heeft hoogstwaarschijnlijk de waterpokken. Nu zitten wij in de VS en de arts hier zei dat ik hem weg moest houden bij kleine kinderen en zwangere vrouwen. Dat begrijp ik en dat wil ik ook wel doen, alleen vraag ik me af wat in NL eigenlijk de 'geldende regels' zijn mbt kinderen met waterpokken en het 'blootstellen' aan andere volwassenen. Wij zouden bijvoorbeeld gaan lunchen bij mijn man op het werk maar nu durf ik dat eigenlijk niet zo goed meer. Twee van zijn collega's hebben een zwangere vrouw dus stel dat zij het niet gehad hebben zouden ze het evt kunnen overdragen. Weet eigenlijk niet eens hoe gevaarlijk het precies is voor zwangere vrouwen.. Wat zouden jullie doen? Bij iedereen weghouden of kunnen volwassenen geen kwaad? In de VS wordt er overigens gevaccineerd tegen de waterpokken dus er is best kans dat een aantal collega's van mijn man het niet heeft gehad...
Ik zou om die reden (dat er in de VS op gevaccineerd wordt), dus ook niet afstemmen op hoe er in NL mee om wordt gegaan... Zijn toch twee hele verschillende situaties, dus ik zou vooral bij jou in e buurt goed navragen. Hier heeft namelijk bijna iedereen wel waterpokken gehad, en is dus immuun. Dat zal in de VS totaal anders zijn... Mijn VK vroeg bij de intake of ik waterpokken heb gehad, en zoja, dan is er iig niets aan de hand als je in contact komt met een kind met waterpokken. Als dat niet zo is, weet ik niet wat de risico's zijn voor zwangeren en ongeboren baby's.
Weet niet of je op vakantie bent in de VS maar met de waterpokken mag je dus niet terugvliegen of alleen met doktersverklaring.
Dat van dat terugvliegen weet ik. Ben ook lichtelijk in de stress nu. We zitten hier al bijna 4 maanden maar we vliegen natuurlijk uitgerekend 'nu' over 2 weken weer naar huis. Onze oudste heeft nog geen symptomen maar de kans is natuurlijk heel erg groot dat hij het ook gaat krijgen. Wat betreft terugvliegen met onze jongste gaat het wel goed dus, aangezien het zo'n 10 dagen duurt al met al, maar wat betreft onze oudste kan het kiele kiele worden... We hebben daarom voor de zekerheid bloed laten prikken vandaag om zeker te weten of het echt de waterpokken zijn. De bultjes op z'n gezicht en handen lijken er wel op, maar de uitslag op de rest van z'n lijfje lijkt meer op de 6e ziekte. Dus we houden stiekem nog wat hoop maar het zal wel gewoon de waterpokken zijn... Ga ook wel afstemmen met de gebruiken hier, maar vraag me gewoon af of ze hier in de VS nu extra voorzichtig zijn of niet.. Vandaar mijn vraag hoe er in NL normaal gesproken mee wordt omgegaan...
Dit haal ik van Wiki: Een bijzonder risico bestaat bij (hoog)zwangere vrouwen die nog geen waterpokken hebben gehad. De baby kan dan met waterpokken geboren worden, wat een groot gevaar met zich meebrengt voor het kind. De kraamafdeling van een ziekenhuis is derhalve een plek waar personen met waterpokken beslist niet thuishoren. Ook kinderafdelingen van ziekenhuizen weren kinderen met actieve waterpokken liever om besmetting van patiëntjes die ook al een andere ziekte hebben zoveel mogelijk te voorkomen. Verder kunnen mensen met een verzwakt immuunsysteem (hiv, chemotherapie) ook wanneer ze de ziekte zelf als kind al gehad hebben beter uit de buurt van waterpokkenlijders blijven. Dus denk niet dat het overbodige voorzichtigheid is, daar in de VS. Hier in NL is het alleen meestal niet nodig, omdat de meeste mensen hier wel zelf waterpokken hebben gehad en pasgeborenen daardoor ook nog beschermd zijn.
Het grootste gevaar bij zwangeren vrouwen ligt in de eerste twaalf weken en tegen het eind van de zwangerschap. Daarbij is het grootste risico tussen 5 dagen voor en 5 dagen na de bevalling. Heb nog even wat info van de site van het RIVM gehaald. Risico voor zwangere (zelf) Zwangeren met een primo-infectie met VZV hebben meer kans op een ernstige longonsteking (varicellapneumonie). Risico voor ongeboren vrucht Waterpokken kan in de zwangerschap leiden tot een asymptomatische intra-uteriene infectie (8-12%). Bij ongeveer 2% van de zwangeren (met bewezen waterpokken) tussen de 13 en 20 weken zwangerschap leidt het virus tot het congenitaal varicellasyndroom. De kenmerken hiervan zijn: huiddefecten, oogafwijkingen en hypoplastische ledematen, al dan niet in combinatie met defecten in het zenuwstelsel. Vóór de 13de zwangerschapsweek is de kans kleiner dan 0,4% en na 20 weken zwangerschap is geen congenitaal varicellasyndroom beschreven. Risico voor pasgeborene Wanneer de moeder 5 dagen vóór tot 2 dagen ná de partus waterpokken heeft bestaat de kans op neonatale infectie door placentaire overdracht van het virus. Deze vroege infectie kan leiden tot ernstige pneumonie, menigo-encefalitis, gastro-enteritis en hepatitis. Bij besmetting met VZV via derden (dus niet via de placenta) is het ziekteverloop minder ernstig omdat dan de normale besmettingscyclus wordt doorlopen. Prematuren van < 28 weken of < 1000 gram hebben wellicht ook een verhoogd risico bij een postnataal verworven infectie. Advies Wie ooit waterpokken heeft gehad is beschermd tegen het virus. Wanneer men hier niet zeker van is, dan kan dit door de huis- of bedrijfsarts gecontroleerd worden. Vrouwen die niet beschermd zijn tegen het virus en vanwege hun werk een verhoogd risico op blootstelling lopen kunnen overwegen om voorafgaand aan de zwangerschap zich te laten vaccineren. Vermijd contact met kinderen en volwassenen die mogelijk waterpokken of gordelroos hebben. Ga naar de verloskundige, huisarts of gynaecoloog als er toch contact is geweest met iemand met waterpokken of gordelroos.