Hoi allemaal, Wij zitten enorm te twijfelen over de schoolkeuze voor onze dochter(s). Het gaat tussen 3 scholen. De eerste staat bij ons om de hoek, een heel klein schooltje in een nog kleiner dorp. We vonden het logisch dat dat het zou worden, maar... de buitenschoolse opvang is onzeker geregeld en het bestaan van de school is ook niet helemaal zeker. Dit vinden we dus eigenlijk al geen optie meer. School 2 staat in een aangrenzend dorp (1,5 km verder) en is Daltongericht. Leuke school, goed gevoel, 'modern'. Minpunten zijn veel veranderingen (over 1,5 jaar nieuwe locatie in Multifunctioneel centrum, waarschijnlijk continuroosters enz.). Ook onze jongste moet van kinderdagverblijf wisselen als we voor deze school kiezen. School 3 staat weer in een ander dorp (2,5 km verder) en is qua gevoel de leukste school. Er hoeft qua opvang van de jongste niets te veranderen, voorschoolse/tussenschoolse/buitenschoolse opvang enz. goed geregeld, maaaar dus wel 'ver weg'. We komen er maar niet uit... Is het raar als we voor school 3 zouden kiezen? De school die het meest ver weg is? Onze dochters komen daar bij veel vriendjes van het kinderdagverblijf terecht, maar dus niet bij dorpsgenootjes. Wie kan er iets zinnigs over zeggen? Iets waardoor we de knoop durven doorhakken? Het is een heel verhaal geworden! Groetjes Jolanthe
Ik ben nu ook bezig met de schoolkeuze, en als ik jouw verhaal zo lees zou ik voor keuze 3 gaan. Gewoon omdat je dan de meeste zekerheid hebt een goede keuze te maken en het aan al jullie eisen voldoet. Succes, ik weet dat het lastig is.
Lastig.... Zou over precies hetzelfde twijfelen. Het is leuk als ze later naar school kunnen lopen of fietsen en als ze makkelijk bij vriendjes kunnen gaan spelen. Toch zou ik zelf écht kiezen voor de school die me het meest zou aanspreken en die het beste bij mijn kinderen zou passen. Dus als ik Jou was.... Zou ik nr 3 doen als ik zo je verhaal lees..
Denk ook 3. Maar lastig. Uiteindelijk gaat het erom dat het er leuk is. 1,5 km is net zo goed te ver om zelf te wandelen/fietsen tot ze een heel stuk ouder zijn, lijkt me. (Geen idee eigenlijk wanneer ze normaal alleen naar school kunnen) Dus als je zelf geen probleem hebt met 2,5km iedere dag, dan zou ik voor die school gaan.
Wij zitten een beetje met dezelfde twijfels... Bij ons gaat het ook tussen drie scholen, twee heel dichtbij (voor de deur) en één verder weg (ook een km of 2,5). Waarschijnlijk gaan wij ook voor de school verder weg (maar de jongste blijft wel op het KDV waar ze nu ingeschreven staat - niet heel handig, maar ik wil haar graag daar op het KDV hebben). En wat iemand al zei, bij 2,5km is het probleem van niet snel alleen naar school kunnen er ook al...wat dat betreft is er dus niet heel veel verschil tussen school 2 en 3...dus zou ik gaan voor de school waar je het beste gevoel bij hebt. Ik heb zelf vroeger ook altijd buiten de wijk op school gezeten, basisschool was ook een km of 2 van huis, was best te doen.
Misschien gek om te zeggen, maar ik zou voor school 1 kiezen. Mijn man komt ook uit een klein dorp en heeft vriendjes voor het leven gemaakt op de basisschool. Alle kinderen uit het dorp gingen daarheen, het hele sociale leven van het dorp op die leeftijd speelde zich daar af. En als de school uiteindelijk dicht moet ivm teruglopende leerlingaantallen, kun je samen met de ouders van de vriendjes kiezen voor een andere school. Dus tenzij het onderwijs niet meer goed gegeven kan worden op school 1, zou ik daarvoor kiezen.
Ik vind het niet gek wat je zegt, ik wilde hetzelfde zeggen. BSO is in een kleinere gemeenschap vaak makkelijker te regelen. En een school is belangrijk voor het dorpslevEn.
Mja ik heb het idee dat je eigenlijk de keuze al gemaakt hebt Hier een school op iets meer dan 1km afstand en dat bevalt prima Ondanks dat op 1 na alle kindjes uit de straat ergens anders op school zitten staan ze regelmatig aan de deur of dochterlief buiten komt spelen. En vriendjes voor het leven kun je op elke basisschool maken Enige is dat wij na school veel later thuis zijn. De school gaat later uit en we zijn langer onderweg.
1,5 km te ver om te fietsen? Vind ik wel een beetje te snel gezegd. Wij zaten vroeger ook niet op de dichtstbijzijnde school, was uiteindelijk een kilometer weg ofzo. Maar gemakkelijk te fietsen! Ik ben het ook wel eens met het dorpsverhaal. Dat de school misschien stopt heeft natuurlijk mede als reden dat mensen deze keuze zo maken. Dus daar kun je iets tegen doen! En idd, mocht het toch stoppen, gaan er altijd meer kinderen naar een bepaalde andere school en hebben ze daar dus nog vriendjes!
1,5km is prima te fietsn de eerste jaren natuurlijk niet alleen maar echt heel ver si het niet wij zitten ook op meer dan een km en lopen het gewoon elke dag?
Ik heb t ff gemeten op afstandmeten.nl Mijn dochter gaat nu naar de psz op 1,7km, daar zit ook de bss. Dat vind ik persoonlijk te ver om helemaal te gaan lopen, zeker 's morgens (geen tijd voor )! 's Middags zou nog kunnen, maar denk niet dat we dat veel gaan doen. Rond 1km kan ik me wel goed voorstellen hoor, vanaf 1,5km is denk ik net een twijfelgeval voor velen om te lopen. Fietsen vind ik goed te doen (5 min). 2,5km zou dan zo'n 10 min zijn. Op zich ook nog wel te doen, maar het is een stukkie verder. Maar zoals ik al aangaf, geen idee wanneer je ze dat stuk echt alleen laat fietsen of lopen?
Helemaal niet gek. Wij hebben precies dezelfde situatie en wel gekozen voor de dorpsschool. Juist omdat bijna alle kindjes uit het dorp daar heen gaan. Opvang is daardoor ook nooit een probleem, want dat is goed onderling te regelen als het nodig is.
@maartje: maar als ALLE kindjes uit het dorp gaan is het ook geen discussie het probleem hier is dat hij waarschijnlijk gaat sluiten ivm te weinig kindjes persoonlijk zou ik dan toch kiezen voor een school die wel blijft bestaan.
Bedankt voor jullie meningen/adviezen. Het blijft moeilijk voor ons. Het dorpsgevoel vinden wij ook belangrijk, maar dan blijven we zitten met de opvang. Ik lees een paar keer dat bso makkelijk te regelen is, maar hoe dan vraag ik me af? We hebben 3 dagen in de week voorschoolse, tussenschoolse en buitenschoolse opvang nodig. Dat moet goed geregeld zijn vind ik en ik kan dan natuurlijk niet elke week opnieuw eens gaan bekijken of het dan te regelen valt. Misschien doen we er ook wel veel te moeilijk over...
Zo bijv: UCareforkids, kinderopvang voor en door ouders @Saskia; tja en zo verdwijnen alle dorpsscholen. Wij nemen het risico. Zelfs al gaan alle kinderen uit het dorp naar deze school, dan nog is het niet gezegd dat de school open blijft. Ons dorp is aan het vergrijzen en er komt steeds minder 'aanwas'.
Wij hebben gekozen voor een school die 3,5 km. verderop ligt. Waarschijnlijk zullen we onze zoon elke dag met de auto naar school moeten brengen. Voordat ik het kennismakingsgesprek had op die school dacht ik ook: da's wel erg ver. Maar toen ik er eenmaal was geweest vielen die bezwaren helemaal weg, want de school steekt gewoon met kop en schouders boven de scholen in mijn eigen wijk uit. Afstand is te overbruggen en praktisch op te lossen... een slechte school/opvang of een onzeker voortbestaan, daar heb je geen invloed op. Ik zou persoonlijk dus voor de verre school gaan, vooral omdat jullie gevoel bij die school het beste is. Dat vind ik zelf erg belangrijk, belangrijker dan afstand.
Jolanthe, zie deze link: Hoe is de buitenschoolse opvang (BSO) geregeld? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl Een basisschool is verplicht de buitenschoolse opvang te regelen als ouders daar om vragen. En anders is, zoals Saskia al zegt, een gastouder een heel goed plan. Mijn schoonfamilie woont allemaal nog in het dorp van ijn man of omringende dorpen, en die hebben een mix van gewone BSO en soms gastouders.
hier hebben we 1 school bekeken en dat is hem ook meteen geworden wel verder dan alle andere scholen hier in de buurt maar wel precies wat wij zochten