Leesvoer! Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer: ‘Je kunt peuters niet behandelen alsof het al echte leerlingen zijn’ | Nieuwsberichten | Actueel | Rijksuniversiteit Groningen
Een artikel uit 2010. Echt veel is er nog niet veranderd lijk me. Er wordt nog steeds veel gevraagd van de kleuters.
Ja! Ik ben erdoor gestopt met de pabo. Kon er niet achter staan hoe het eraan toe ging op scholen, en zeker bij de kleuters (maar ook in de hogere klassen). Ik twijfel ook hard of ik mijn kind überhaupt wel naar een "normale" school wil hebben als het de komende 4 jaar niet verandert.
ik vind ook dat er teveel word gevraagd aan de kleuters.. mijn zoon nu 8 werd echt afgerekend op de cito toets in groep 1 mijn zoon van nu 4 werd juist niet afgerekend op cito toets..die meester stond er ook niet achter zij hij.. als hij naar zijn cito keek was hij niet toe aan groep 2.. maar als hij naar het hele plaatje keek was hij wel toe aan groep 2.. dus cito werd zeg maar weg gegooid.. en gaat hij dus gewoon naar groep 2.. het ligt dus echt aan de school.. school van zoon van 8 laat veel afwegen van cito vanaf groep 1.. zoon van 4 die kijken pas naar cito bij groep 3/4
Een Fins model lijkt me wel wat. Daar schijnt het bij wet verboden te zijn om jonge kinderen af te toetsen. Terwijl zij koploper zijn in Europa qua onderwijs
Klopt, ik las eens zoiets dat zij de minste onderwijsuren blijken te hebben, maar qua schoolprestaties wel aan de top staan. Leraren hebben daar ook een universitaire opleiding. Er zijn behoorlijk wat dingen waarover ik me blijf verbazen, waar geld in gepompt wordt, terwijl bewezen is dat het helemaal niet bijdraagt aan betere resultaten. Mijn dochter heeft een tijdje op 'natuurlijk leren' school gezeten, die school zelf bleek in de praktijk nogal een zooitje, dus nu zit ze weer op een reguliere school. Helaas kan ik geen school vinden die van beide kanten de positieve punten combineert.
Voor mij een reden om voor de vrije school te kiezen. Gisteren hoorde ik iemand op de radio ervoor pleiten om kinderen op de basisschool al te leren programmeren. Vanaf wanneer? Nou vanaf een jaar of vier kon best... Kinderen moeten kind kunnen zijn. Op het moment dat ze toe zijn aan bepaalde stof nemen ze dat veel beter op.
Is ook per kind afhankelijk denk ik. Bij ons op school word de Cito dan wel afgenomen, maar kijken ze naar het hele jaar erbij. Onze zoon heeft wel baat bij het systeem zoals het nu is.
Mijn zoon zit op een internationale school en heeft afgelopen schooljaar een beetje leren programmeren. Hij vond het erg leuk. Hij gaat nu naar Grade 1 en moet aan het eind van het jaar naast het reguliere schrijven en lezen ook een powerpoint presentatie in elkaar draaien.
Ik ben het er helemaal mee eens. Kinderen zijn nieuwsgierig, nemen zoveel in zich op. Alleen misschien niet allemaal in hetzelfde tempo en op hetzelfde moment. Uitzonderingen daargelaten, komt het over het algemeen echt wel goed met ze. (En ik geloof niet dat ouders en leraren zonder testen niet zien dat een kind zich 'anders' ontwikkelt of extra hulp nodig heeft) Al die programma's en methodes die doorgewerkt moeten worden daar krijg ik ook de kriebels van. Wij hebben bewust niet voor het kinderdagverblijf hier in de buurt gekozen waar ze het bij de rondleiding al hadden over het educatieprogramma en de meetmomenten. Dat voelde voor ons echt niet goed. We gaan ons binnenkort alvast oriënteren op basisscholen. Ik vind het zó lastig: montessori, 'gewone' school, vrije school? Kom je ergens nog een beetje onder die toetscultuur uit? Je moet er hier in de buurt voor sommige scholen ook nog eens op tijd bij zijn vanwege wachtlijsten, dus het voelt ook zo voorbarig met een dreumesje.
De overheid heeft helaas vastgesteld dat ieder kind gevolgd moet worden op school met een volgsysteem. En in bijna alle gevallen is dat dus de Cito of een vergelijkbare toets. Kinderen worden dan dus vanaf groep 1 getoetst en ingedeeld in ontwikkelingsniveaus (midden groep 1, eind groep 1, midden groep 2, eind groep 2, etc.) Wat mij betreft belachelijk want wie beslist wat "midden groep 1" is en waarom moeten alle kinderen inderdaad midden groep 1 hetzelfde kunnen? Maar goed, ook Montessori en de Vrije School zitten daaraan vast. Je kunt er hoogstens je best voor doen een school te zoeken die wel toetst maar verder niets met die resultaten doet. En dat kan net zo goed een reguliere school zijn. Dus ik zou vooral gaan rondvragen in de buurt... Zelf ga ik overigens voor een democratische school denk ik, in de toekomst. Enige soort school nog waar geen toetsen worden gedaan maar kinderen op andere manieren worden gevolgd, in plaats van ze in te delen in niveaus. Maar die scholen zijn vaak erg duur helaas. En ver weg.
Hier ook voor de vrije school gekozen. Ze gaan hier 2 dagen per week de natuur in, de hele ochtend. En op woensdag is het bakdag. Geen televisies of computerschermen wel veel zang en dans en ze leren een muziekinstrument bespelen. Ze krijgen vanaf klas 1 Engels en Duits. Heb ik bewust voor gekozen, ik was namelijk bij de montessori wezen kijken en ik schrok ontzettend van de kleuterklas!! tafeltjes in groepjes geen gezellige speelhoeken op een mini poppenhoekje na en er hing totaal geen gezelligheid. Het leek wel een groep 3 klas.
Gek is het eigenlijk toch dat er best veel mensen zijn die tegen al die toetsen zijn maar dat je er gewoon niet onderuit komt. Maar inderdaad, een school die er verder dan niet veel mee doet lijkt dan nog het best haalbare. Grappig, voor ik een kind had dacht ik dat ik een ontzettend mainstream ouder zou zijn. Nu kom ik keer op keer dingen tegen waar mijn mond van openvalt (drie r'en, slaaptraining voor baby's, toetsen en programma's om peutertjes voor te bereiden op de basisschool en zo kan ik nog wel even doorgaan...). Ik blijk dan toch een stuk alternatiever dan ik ooit had gedacht. Democratische school heb ik nog nooit van gehoord, zal ik eens googelen.
Ik ben het er deels wel mee eens, het slaat een beetje door. Zeker op de basisschool. Maar dat ze meer aandacht besteden aan taalprogramma's ed daar sta ik wel achter. Beheersing van taal is echt beroerd bij veel (allochtone) kinderen
Leren programmeren zou ik prima vinden, net als meer werkjes met de Ipad en computer, dat is toch de toekomst en kinderen leren dat snel en vinden dat ook leuk. Maar daarnaast ook veel meer les buiten de boeken enzo om, er op uit trekken, ontdekken, i.p.v. met zijn allen volgens de zelfde methode te werken. Kinderen mogen van mij ook wel zelf wat meer keuzevrijheid en zelf leren denken en beslissingen maken dan dat voor ze wordt bepaald hoe je iets moet doen. Alleen al kleine dingen als overblijfjuffen die beslissen of ze hun jas wel of niet aanmoeten. Jemig, laat een kind dat zelf bedenken en ervaren. Vrije school, Montessori of democratisch/sociocratisch onderwijs zijn ook weer behoorlijk verschillend en onderling verschilt het weer per school.
Ik herken het dus helemaal niet. Ja er worden wat Cito toetjes afgenomen maar dat is erg speels en school trekt er vooral in de eerste jaren helemaal niet zo zwaar aan. En ja, ze hebben wel wat werkjes maar als ik mijn jongste hoor is het vooral spelen en ontdekken. Bij de oudste was dat niets anders. Ik vind het helemaal niet zo vervelend dat ze wat 'vragen' van kinderen, en heb het idee dat kinderen juist heel erg worden onderschat.
Kind van 5 die een powerpoint moet maken :O Shokking Mijn kind zou over 3 jaar dat moeten kunnen?! Mijn hemel
Het zit voor mij vooral dus in dat "moeten". Het is prima als een school op breed vlak van alles aanbiedt maar niet als een "moeten" op een vaste leeftijd. Omdat elk kind nu eenmaal anders is en op andere momenten interesse heeft om iets te leren dan andere kinderen. Dus als een kind van 6 of 7 jaar graag een powerpoint wil leren maken omdat het zijn oudere broer of zus dat thuis heeft zien doen, dan is het natuurlijk geweldig als de school dat kan aanbieden. Maar daarmee moet het geen verplichting worden voor alle kinderen van dezelfde leeftijd. Wat schiet je daarmee op? Uiteindelijk enkel een halve klas die een hekel krijgt aan het maken van powerpoints omdat ze er nog niet aan toe zijn maar wel gedwongen worden. Het enige mooie van de Montessorischool waar ik stage liep vond ik dat er wel ruimte was voor eigen tempo. Ik heb daar woordjes zitten maken met losse letters en vervolgens rijmwoorden erbij verzinnen en schrijven met een meisje van 4. Dat wilde ze helemaal zelf. Een week later kwam haar moeder vertellen hoe wonderlijk ze het vond dat haar dochtertje al kleine woordjes kon lezen. Ja, daar had ze heel veel interesse in dus dat werd haar aangeboden. Waarom zou ze daarmee moeten wachten tot groep 3? En andersom: als een kind in groep 3 echt nog totaal niet toe is aan leren lezen, waarom mag dat dan niet wachten tot groep 4? Net als dat in de bovenbouw het ene kind in groep 7 met simpele staartdelingen bezig was en het andere kind met staartdelingen in tienduizendtallen. Het ene kind doet was het kan. Het andere kind wil meer uitdaging en dan is daar ook ruimte voor. Enkel jammer dat Montessori ook cito-toetsen hanteert en ze naast deze vrije lessen ook vaste dingen gingen aanbieden op basis van wat een kind volgens die toets nog niet kon. "Klaas moet al bijna naar groep 3 maar zit met rekenen nog niet op het goede niveau, dus dat moet hij extra oefenen". Hallo, we hebben het hier over kleuters...
Tegenlicht had gisterochtend een documentaire over het nieuwe werken, waarin ook nieuwe aspecten voor het onderwijs benoemd werden. Onder andere programmeren. Maar dat ging heel speels en was vooral gericht op logisch leren denken en concrete instructies leren geven. ik vond het zo gek nog niet. Het werken van morgen - Tegenlicht Vind wel dat kinderen kind moeten kunnen zijn, maar vooral dat ze gevolgd moeten worden op hun niveau. Lezen aanbieden omdat je nu eenmaal in groep 3 start, vind ik een beetje stompzinnig. Op die manier maak je school voor een behoorlijke groep kinderen in no-time heel erg stom en dat gaat de rest van hun schoolcarriere meestal niet meer over.