Dus dan zegt het niet samenspelen misschien meer over de betreffende psz waar ik ben geweest? Ik hoor het van die psz zelf maar ook van ouders die hun kinderen bij deze hebben zitten.
Dit is voor de psz hier de reden geweest om de startleeftijd van 2 door te schuiven naar 2,5; de kindjes van 2 hadden er over het algemeen sociaal gezien nog niet zo veel aan en het verschil met de kinderen van bv bijna 4 was te groot. Vanaf 2,5 gaat dat dus een stuk beter. Maar het verschilt ook wel per kind hoor; mijn jongste is veel eerder echt samen gaan spelen dat haar zus, misschien ook doordat ze een zus heeft en de oudste op die leeftijd dus alleen af en toe samen speelde.
Wij vonden het niet nodig om onze zoon naar de peuterspeelzaal te doen. Ik zal er wel vreselijk ouderwets in zijn, maar ik vind het gewoon niet nodig dat zulke jonge kinderen al sociaal gewenst gedrag moeten aanleren, zoals leren delen, functioneren in groepsverband etc. Dat leren ze echt wel een keer. Waarom zulke jonge kinderen bij hun moeder thuis weghalen? Ja, het was soms best pittig, toen hij richting de 4 jaar ging en toe was aan school. Dat vroeg best veel van ons als ouders, om hem toch de uitdaging te geven die hij nodig had. Maar ik vind dat bij het ouderschap horen. Daar kies je voor als je voor kinderen kiest. Toen hij 4 was geworden en voor het eerst naar school ging, was dat dus de allereerste keer dat hij een hele dag (inclusief overblijven) bij ons vandaan was. Was dat wennen voor hem? Jazeker. Maar dat heb je ook als je een kind naar een peuterspeelzaal laat gaan. Dus voor het wennen maakt het niet uit, daar moeten ze toch allemaal vroeg of laat doorheen. En na een aantal weken vond hij school helemaal geweldig. Leren delen, samen spelen, sociaal zijn: zijn juf ziet bij hem geen verschil met kinderen die wel naar een peuterspeelzaal zijn geweest. Ook kan hij prima meekomen met het niveau van groep 1, geen enkel probleem. Met onze dochter van nu 1,5 zullen we het niet anders doen. Kijk, ik vind het wat anders als een kind achterloopt in zijn ontwikkeling. Dan kan het goed zijn om een kind wat extra vaardigheden bij te brengen op een peuterspeelzaal. Maar voor kinderen met een gewone ontwikkeling vind ik het helemaal niet nodig. Hoewel ik niet zal ontkennen dat het soms heel pittig kan zijn om ze 4 jaar lang thuis te hebben...
Mijn dochter gaat met héél veel plezier, twee ochtenden naar de peuterspeelzaal, gevolgd door een middag opvang. Dus ze is twee hele dagen 'weg'. Ze gaat zoals al noemde met heel veel plezier en ik zou het eerder sneu voor haar vinden als ze niet zou gaan.
Je kunt wel zien dat je geen ervaring hebt met een peuterspeelzaal..... en dan wel hard roepen om het niet te doen? Waar baseer je dat dan op als je er zelf geen ervaring mee hebt? Vanwaar die vrij agressieve NEE? Welke slechte ervaring heb je er dan mee opgedaan? Welke reden dus? Een peuterspeelzaal is namelijk niet hetzelfde als school zoals jij het oppert. Het is voornamelijk spelen, lekker met andere kindjes, en knutselen. Tuurlijk is er ook een structuur ter voorbereiding op school, maar dat is dus alleen maar positief. O ja, dat vind jij vast ook negatief, maar ik zie dat als een groot voordeel: Finleys PSZ zit in de basisschool gevestigd waar hij straks naartoe gaat. Voor straks is de school hem dus niet vreemd meer. Hij hoeft dan niet meer te wennen .
Hier ook, en ze zag voor ze vier werd de kleuterjuffen ook al regelmatig omdat ze bv even een puzzel ging lenen bij de kleuters. Totaal geen moeite gehad met wennen.
Wie zegt dat ik geen ervaring heb met de psz? Al is het dan niet met mijn eigen meiden? Heb toen niet voor niks en bewuste keuze gemaakt door je sowieso behoorlijk moet verdedigen wat nu ook weer blijkt. Daar komt bij dat ik in principe er net zo in sta als februari2012... Helaas kan ik blijkbaar niet de juiste woordkeuze vinden om dat op een goede manier over te brengen. Helaas voel jij je behoorlijk aangevallen Be Happy. Ik probeer in beide reacties alleen te verduidelijken waarom ik oh nee wij... het niet nodig vinden. Wat ik me vanmiddag ook zat te bedenken 's dat 35jaar geleden dezelfde.discussie gespeeld heeft met de kleuterschool.... ik stap nu maar uit denk ik. Ben bang dat het toch een welles nietes word. Maar elkaar beschuldigen van geen ervaringen hebben, of agressieve reactie's, voelt behoorlijk naar... Helaas mag je blijkbaar maar niet zomaar meer 'ouderwets/anders' zijn dan 'iedereen'. Ts ik hoop dat je je eigen keuze hierin zult kunnen maken tegen de tijd dat je die moet maken!
Eerste stap is gezet Een informatie gesprek! Vind het nu al spannend Kleine kindjes worden groot en merk echt dat mijn kind en ik zelf hier goed aan doen
Het grote verschil met vroeger is dat toen heel veel kinderen pas met 4 naar school gingen. Veel moeders waren nog thuis. Tegenwoordig ligt het niveau in groep 1 en 2 toch hoger. Omdat alle kinderen al naar psz of kdv zijn geweest hebben ze meer vaardigheden en weten ze vooraf beter hoe ze zich in een groep met een leidsters moeten gedragen. Er wordt dus meer van kinderen verwacht en zowel benadering als lesaanbod stemmen scholen daarop af. Kinderen die altijd thuis zijn geweest lopen in dat opzicht achter (terwijl dit vroeger dus wel normaal was). Dat bedoel ik met je kind een goede start geven (zoals To gelukkig wil doen). Thuis wat kleuren en met een vriendje spelen is niet te vergelijken met het uitgebreide knutselaanbod van een kdv. Al die materialen en ideeën heb je thuis niet. En thuis heb je geen groepje kinderen die misschien anders zijn dan jij en hoef je ook niet echt te wachten op uitleg of aandacht.
Het zoontje van mijn vriendin was tot 4 alleen. Ook weinig contact met andere kinderen. Op de basisschool is dus wel een probleem geweest. Samen spelen, echt niet. Hij schopte van zich af. Nu in groep 4 gaat het pas goed.
Dat denk ik ook; bij onze psz zeggen ze dat echt samenspelen gemiddeld vanaf 3 jaar komt. (vroeger startte deze peuterschool ook pas met 3 jaar, maar dat is nu vervroegd omdat iedereen zn kinderen al eerder wil brengen ).
Daarom heb ik ook voor de psz bij mn dochter dr school gekozen ook al vind ik de tijden niet echt heel handig. Mijn oudste ging naar het kdv 2x per week en daarom niet naar de psz. De jongste gaat alleen naar de opa's en oma en heeft weinig contact met andere kinderen. Ze mocht al vanaf dat ze net 2 was en vind het er heel leuk!
Sorry hoor maar moet toch wel heel erg hard om dit stukje lachen. Jij neemt de psz en kdv wel heel erg serieus meer wil ik er niet eens op ingaan 😂
Wat wil je hiermee zeggen? Dat alle kindjes die tot vier jaar alleen zijn geweest problemen krijgen? Omdat jij 1 kindje kent bij wie dit het geval was? Alle kindjes in mijn omgeving die naar een kdv of gastouder zijn gegaan hebben het echt niet allemaal even makkelijk op de basisschool en kunnen ook echt niet allemaal samen spelen of goed delen.. Het ligt aan het karaktertje. Zo ken ik 1 kindje van een tbm die al heel snel kon delen en heel sociaal is. Ik heb zelf voor de psz gekozen omdat ik mijn zoontje op deze manier wilde laten wennen voor de basisschool, maar ga niet doen alsof ze daar alles leren en gedoemd voor het leven zijn als ze daar niet heen gaan (zoals sommige hier zeggen) Ik ken ook een vrouwtje van inmiddels 94 jaar die altijd flink heeft gerookt...
Interessant topic! Zelf heb ik best lang getwijfeld of ik het zou doen. Als je kind een ontwikkelingsachterstand heeft op welk gebied dan ook, kan het goed zijn dat hij/zij extra gestimuleerd wordt op de pzs. Dan zal het ook door het cb bijvoorbeeld geadviseerd worden. De pzs geeft inderdaad een voorbereiding op de basisschool, maar volgens mij heeft een kind dat echt niet nodig om het daar te kunnen redden... De meeste kinderen zijn heel flexibel en kunnen zich op de basisschool goed aanpassen/leren hoe alles werkt. De stap naar de basisschool zal wel kleiner zijn, maar aan de andere kant moet een kind op de psz ook wennen. Daarbij is een kind nog een stk jonger als het naar de psz gaat. Als een kind ouder is, kun je ze dingen beter uitleggen (dat mama straks terugkomt etc.) en zijn ze er zelf over het algemeen ook meer aant toe om dingen los van mama in een nieuwe omgeving te ontdekken. Sommige kinderen hebben gewoon sowieso moeite met nieuwe situaties en moeten hoe dan ook wennen, of ze nu wel of niet naar de psz zijn geweest. Een school is - ook al is de psz eraan verbonden - toch anders! Qua leren: ik vind dat een kind zolang mogelijk 'kind' mag zijn en zelf mag spelen. Al de gerichte activiteiten op kdv's die al jong worden aangeboden, hoeven van mij niet... Laat ze maar zelf ontdekken en aangeven waar ze aan toe zijn! Als ik naar mijn zoontje en mijn neefje kijk, zijn ze met heel andere dingen bezig al zijn ze even oud. De een is meer gericht op talige activiteiten, de ander kan prachtige en ingewikkelde bouwwerken maken. Aan de andere kant vind ik het niet verkeerd dat kinderen leren dat je soms dingen 'moet' doen. Maar is dat al zo jong nodig? Ik geloof dan ook niet dat je je kind per definitie een betere of zelfs beste start geeft als je het naar de psz laat gaan. Mijn zoontje gaat nu vanaf drie jaar wel een middag naar de psz. Waarom? Omdat ik denk dat hij het leuk vind. EN ja, hij geniet enorm! Maar het is voor mij absoluut geen must; ik denk dat het niet bepalend is voor zijn verdere ontwikkeling (zoals sommigen lijken te suggereren). O ja, en ik las ergens dat een dagdeel psz te weinig was omdat kinderen dan elke week weer moeten wennen of dingen moeten missen? Hier is elke week hetzelfde groepje waar ze elke week dezelfde dingen mee doen, dus hij mist niets (en anders: hoe erg is dat, ik vraag me af of een kind dat zelf ziet). En qua wennen: hij gaat er elke week vrolijk naar toe, rent voor me uit de psz binnen en kijkt niet meer naar me...
En waarom zou je het niet serieus nemen? Het is niet zo dat als je kind niet naar een psz of opvang zou gaan het dan helemaal misloopt, maar ik denk toch dat ze een aantal vaardigheden aanleren die ze niet of minder alleen thuis zouden oppikken. Wat dat betreft is de psz gewoon een goede leerschool. Ze gaan hier met 2,5 jaar naar de basisschool. 5 dagen, waarvan alleen op woensdagmiddag vrij. Dat vond mijn familie in NL ook heel vroeg, en ze verwachtten allerlei problemen, gestresste en doodvermoeide kinderen, etc.. Maar mijn dochter heeft er ontzettend baat bij gehad, en de jongste is er ook al aan toe.
Hier ook met 2.5 naar school, niet verplicht en weliswaar slechts halve dagen tenzij de ouders kiezen voor hele dagen maar dat gebeurd niet vaak. Die van mij vonden/vinden het ook helemaal geweldig en balen ontzettend tijdens de vakanties als ze een tijdje niet mogen. Het gaat allemaal spelenderwijs en samen met hun kleine vriendjes en vriendinnetjes is het één groot feest. Maar ze hebben er tóch enorm veel aan gehad inderdaad voor hun algemene ontwikkeling en nu de oudsten op de basisschool zitten is het duidelijk dat ze op allerlei gebied een (grote) voorsprong hebben tov die kinderen die pas (veel) later naar school zijn gegaan. Dat zijn óók de bevindingen in het algemeen bij het onderwijzend personeel overigens vandaar dat de meeste ouders hun kinderen echt wel met 2.5 naar school laten gaan.
Mijn oudste heeft een ontwikkelingsvoorsprong en ook dan is de psz erg fijn, niet enkel bij een achterstand. De leidsters waren heel kundig en hebben me echt geholpen, daarnaast is er bij de overgang naar de basisschool ook rekening mee gehouden. Ze mag zeker lekker lang kind zijn, maar bij haar betekende dat dus bv willen leren lezen en schrijven Dat hebben wij nooit actief aangeboden, maar ze deed het dus zelf. Voor haar heeeel fijn dat daar op de psz al ruimte voor was, en nu op school ook.