Als de jongste zo ver is gaat ze 2dagen naar de psz. Dit omdat kdv helemaal weggevallen nu ik niet meer doordeweeks werk. Oidste had 2 hele dagen kdv en 2 ochtenden psz. Dit ivm een vve-indicatie voor haar spraak. Dit heeft ze gedaan tot de vakantie. En vond psz veel leuker dan kdv.
Wij hebben er wel voor gekozen om onze dochter naast de dag KDV naar de PSZ te laten gaan. Dit omdat ze daar een ander ritme hebben, meer al op de school basis (meer in de kring etc). Zij vond het op de PSZ ook veel leuker dan op het KDV. En daarnaast om haar alvast voor te bereiden op het vaker van huis zijn dus wij zijn de dagen gaan uitbreiden. Dus eerst een ochtendje erbij, twee maanden later nog een ochtendje en de laatste twee maanden voordat ze vier werd en school startte ging ze drie ochtenden PSZ en een hele dag KDV. Was top, de overgang naar school ging zo heel soepel.
Een goed kdv heeft tegenwoordig een apart groep met methode voor de oudste peuters. Hier is de peuterspeelzaal echt gericht op achterstandskinderen (die krijgen extra dagdelen en voorrang) en kinderen van thuisblijfmoeders. Ook gericht op taalachterstand (veel kinderen spreken weinig tot geen Nederlands). Geen omgeving voor kinderen van werkende ouders. Werd mij ook gezegd toen ik informeerde (en opmerkte dat de tijden onhandig waren). De leidster vertelde dat werkende (lees opgeleide) ouders er ook niet meer kwamen. Die komen zelfs op de wachtlijst.
De werkende, opgeleide ouder, haha Hier is dat gelukkig niet zo, het is echt een mix van kindjes met vve-indicatie, kinderen waarvan 1 ouder niet werkt en kindjes van werkende ouders (en bv opa en oma vangen ze op icm psz, maar soms ook een combinatie van kdv en psz).
En toch is het verstandig te gaan kijken. Een dorp hier in de buurt heeft ook een gemengde achtergrond qua kinderen. Maar er zitten toch redelijk wat kinderen die geen Nederlands spreken. En daar gaat heel veel tijd naar toe... is ook logisch maar het gaat ten koste van andere kinderen. En een familielid woont in Friesland. Daar spreken ze dus alleen Fries (geen buitenlands kind te zien). En heeft haar dochter dus ook een voorsprong. Zitten ook kinderen die gewoon geen Nederlands beheersen maar alleen Fries..
Precies, dat speelt hier ook en daarom kiezen ze voor die mix zodat de VVE-kindjes ook van leeftijdsgenootjes Nederlands horen ipv puur alleen van de leidsters.
C zat op de psz maar die was zo schools en daar was zo overduidelijk nog niet klaar voor. Ze zit nu op het kdv , mede doordat ik zo vroeg moet werken. Heb aan der gevraagd of ze dat leuk vond en ze wilde maar wat graag naar het kdv net als der broertje. Het kdv is bij ons van dezelfde organisatie als de psz. Zitten in hetzelfde gebouw en de peutergroep van het kdv zit letterlijk tegenover de peuterspeelzaal. Maar toch ondanks dat is het kdv wat speelser en minder schools. K zou absoluut niet voor beide kiezen, 1 van de 2 is meer dan voldoende