Hoi meiden, Tijdje terug heb ik hier een topic geopend 'mogelijke stoornis autistisch spectrum'. Nu zijn we er inmiddels allemaal wel over eens dat Sven geen autistische stoornis heeft, echter dat er iets anders is als 'normaal' is wel duidelijk. Er is hier iemand geweest van het CB en daarna nog iemand van video hometraining en die zijn het wel met me eens. Een gevoel wat ik al heb vanaf het moment dat hij een paar weken oud was, word nu wel bevestigd. Nu starten we binnenkort met integrale vroeghulp. Ik vind het best spannend. Team wordt ook aangevuld met een logopediste. Sven zegt namelijk nog geen enkel woord. Behalve umma (bumba). Ook zal er een gehoortest komen om uit te sluiten dat er met gehoor iets mis is. Ik vind het best wel spannend, maar wat de coordinator net zei is dat ik gewoon mijn moedergevoel moet volgen en dit absoluut niet aan de kant moet zetten. Soms stuit ik nog wel eens op onbegrip in mijn omgeving. Tja, dit is niet echt een topic met een vraag, maar meer even iets wat ik op wou schrijven. Ben sowieso wel benieuwd naar ervaringen met van anderen met integrale vroeghulp. Groetjes, Romy
Mag ik vragen wat er "anders" is aan jouw zoontje? En waarom je hulp krijgt? Wij zijn met mijn dochter ook met onderzoeken bezig. Zij zegt ook helemaal niks (behalve "hebbuh" ) en zij is ook duidelijk "anders" dan leeftijdsgenootjes. Door de ka werd eerst ook gedacht dat het wellicht om een milde vorm van autisme zou gaan, maar wij zijn er eigenlijk wel zeker van dat dat het echt niet is.
@amethist: Enorm gefixeerd van alles waar wielen op zitten. En ze moeten draaien, want als ze niet draaien dan raakt hij behoorlijk van slag. Hij kan al boos worden als de vrachtwagen op straat stopt met rijden. Heel erg boos/verdrietig als ik aandacht geef aan andere kinderen en soms volwassenen. Zeker als ik andere babies op schoot heb. (stel de wens van een tweede kindje ook nog steeds uit hierdoor) Sowieso heel erg emotioneel/overgevoelig zodra mensen hier op bezoek komen. Begint al als de deurbel gaat. Vaak ook overgevoelig voor viezigheid. Vind het wel leuk om in de zandbak en modder te spelen, maar gisteren in de kinderboerderij zat er stro op zijn broek. Dat moet er dan ook gelijk af. En zo is er nog wel meer. Het is best veel om op te schrijven. Wat voor onderzoeken hebben jullie nu lopen dan?
De aanleiding voor een bezoek aan de ka waren de motorische achterstand van mijn dochter, de trage ontwikkelingen op motorisch gebied die ze maakt en haar spraak-/taalachterstand. Verder is het een angstig kind. Alle nieuwe dingen vind ze eng. Zo hebben mijn vader en stiefmoeder bijvoorbeeld een loopauto, maar het is echt huilen geblazen als je haar daarop zet. Verder was ze ook vreselijk overdreven gereserveerd bij mensen die ze niet kende, of weinig zag. Dat gaat nu sinds een maandje ineens wel een stuk beter moet ik zeggen.
Misschien is sensoriche integratie therapie iets voor hem. Herken dingen van wat jij schrijft. Anders even googelen op sensomotorische integratie. Of het boek Uit de Pas. Hoop dat je er iets aan hebt.
Wij hebben ons vorig jaar feb ook aangemeld bij de intergrale vroeghulp, onze zoon is ook anders en heeft een taalachterstand. Via de intergrale vroeghulp zijn we bij kentalis terecht gekomen. Daar is zijn gehoor gestest en zijn er div inteligentie tests afgenomen. Hij kwam in aanmerking voor vroegbehandeling en inmiddels zit hij alweer 2 maanden daar op "school". Ongelofelijk hoe snel hij voorruit gaat! Binnenkort start hij daar ook met kinderoefentherapie voor zijn motorische achterstand.
Goed om te horen dat jouw zoon daar zo veel baat bij heeft! De coordinator noemde idd ook Kentalis. Ben echt heel erg benieuwd. Ik denk dat mijn zoontje zoveel beter om kan gaan met van alles als hij kan praten.
Bij kentalis gebruiken ze ondersteunende gebaren (nmg) bij de kinderen, zodat als een kindje het woordje niet kan zeggen toch een gebaar kan maken. Hierdoor werd onze zoon al heel snel minder gefrustreerd en boos. Op youtube kan je leuke filmpjes daarover vinden, kijk even bij: Kindergebaren met Lotte & Max
mag ik vragen of je zoontje echt getest is op autisme door professionals? Want hier hadden we ook homevideotraining. En nee, er was echt niks mis met onze zoons. Vooral de jongste. En er werd zelfs geopperd dat IK me maar eens psychisch moest laten onderzoeken. Want ik zag dingen die er niet waren. Heb het er niet bij gelaten en ben naar Accare gegaan. En terecht gekomen bij het autistenteam. En daar werd toch wel degelijk autisme vastgesteld. De oudste heeft pddnos/Asperger en de jongste ( bijna even oud als jouw zoontje ) heeft klassiek autisme. Als ik de dingen lees van jouw zoontje herken ik heel veel. Maar elk mens/kind met autisme is anders. Niet elke autist zit in een hoekje te wiebelen zonder oog voor de omgeving. Vele maken zelfs oogcontact. Ze hebben veel plezier. Kunnen zelfs enorm aanhankelijk en aanhalig zijn! Bijvoorbeeld tegen iedereen praten, bij iedereen op schoot. Meestal is het aanhalige naar eigen familie toe. Maar andere kids met autisme willen juist helemaal geen lichamelijk contact. Dus vandaar dat ik vraag of je zoontje is onderzocht door mensen die ervan af weten. Dus er voor gestudeerd hebben. Soms is autisme lastiger vast te stellen dan men zou vermoeden. Succes iig!
hmm mja.. meisje bij ons in de buurt met autisme is gek op lichamelijke aandacht haar opa komen we weleens tegen en die loopt altijd snel door als hij ons ziet zijn kleindochter bespringt onze dochter fullforce.. heel cute.. maar gezien ze niet meer loslaat..... onze dochter vindt het niet eens zo heel erg.. maar ik vermoed dat opa het nogal vervelend vind is dat hij dr letterlijk moet afpellen om dr weer mee te krijgen
hiihh Lief is dat Saskia! Onze overbuurjongen is ook zo! Ook dol op jonge kindjes. Maar onze oudste vind het vreselijk! En onze jongste interesseert het niet. Zo zie je maar dat er geen 'standaard' autist bestaat. Onze oudste met autisme kon op tijd praten en is mega slim. Als mensen hem zien zouden ze nooit kunnen bedenken dat ie autisme heeft! Hij is 5 jaar en zegt in de winkel keurig alsjeblieft en dankjewel. Kijkt mensen ook gewoon aan, geeft een handje als ze daarom vragen. Een keurige lieve ( hartverwarmende ) jongen ( zoals vele zeggen ) Maar in huis zie je pas de eigenaardigheden. Maar ook wij hadden pas na 4 en half jaar zoiets van : denk dat we hem toch maar eens moeten laten testen. En dan kwam eigenlijk meer door zn eetproblemen. Maar terugkijken hadden we het misschien wel eerder kunnen weten. De jongste is heel anders. Maakt amper oogcontact. zegt geen woord ( we dachten eerst dat ie doof was ) Reageerd vaak niet op zn naam. Half jaar geleden nog totaal niet. Maar keek wel op als ie bijvoorbeeld zn lievelingsprogramma op tv hoorde. Of als we met sleutels rammelde. Maar toeters enzo en fluiten daar reageert ie weer niet op. Dat is ook wel kenmerkend voor autisme. Sommige geluiden blokken ze. Daar reageren ze gewoon niet op. Daarom ondergaan heel veel kinderen een gehoortest met 2 jaar maar blijken naderhand autistisch te zijn. Maar.....kenmerkend voor autisme kan ook zijn dat ze overreageren op geluiden! Dus dat ze overstuur raken van bijvoorbeeld de deurbel! ( zoals onze oudste ) Ze raken over hun toeren als een auto anders rijd dan anders, of stopt terwijl hun in gedachten hebben dat het moet rijden. Gefacinieerd zijn voor alles wat draait Vandaar mijn vraag topicstartster of je kindje echt door professionals is onderzocht. Dus echt door een kinderpsychiater/psycholoog en niet door thuisbegeleiding.
@mamzie: tja je bent zo gewend aan je eigen kind.. dat je het zelf gewoon veel moeilijker kunt zien bij vrienden van ons zeiden wij al van geboorte af aan.. "precies zn vader!" die blijkt nu ook klassiek autisme te hebben. (en zn vader is nooit onderzocht dus die heeft officieel niks.. maar valt zeker onder de categorie: eigenheimer.) maar ik ben het wel met je eens.. die videotrainers zijn ook erg gericht op de handelingen en interactie.. of dat goed gaat. gaat dat prima.. dan zeggen ze al gauw: niks aan de hand! maar jij bent helemaal ingespeeld op hoe hij reageert op dingen... (ook al gaat het niet zoals jij wil... je doet het wel op de best mogelijke manier die je voor handen hebt)
Nee hij is nog nooit professioneel onderzocht. Maar dat gaat nu wel gebeuren heb ik begrepen. Er komt een team van een kinderarts/psychiater en logopediste en ze gaan hem thuis, maar ook op het KDV observeren. Videohometraining is nu 1 keer gedaan, maar die dame zei al direct dat videohometraining niet de oplossing voor ons zal zijn. Ik herken zoveel van wat hier nu geschreven wordt. Maar dat maakt me ook weer aan het twijfelen. Zit er nu wel of niet iets van autisme? Pfft...lastig. En het allerstomste is dat op het moment dat ik denk dat het helemaal niet meer goed komt, Sven zich ineens toch anders gaat gedragen. Dan is hij supervriendelijk tegen anderen, geeft wildvreemden een knuffel, gaat ineens wel op die loopfiets zitten waar hij een week eerder nog van begon te brullen. Of stapt zomaar op de baby van de buurvrouw af om haar een knuffel te geven. Dan ben ik dus weer met stomheid geslagen
videohometraining is ook eigenljik trainen van de ouders.. dus impliceert dus dat het niet aan je kind ligt maar aan de ouder
Klopt, videohometraining is voor de ouders. Heb er in mijn opleiding (pedagogiek) ook mee te maken gehad. Hoop voor je dat je zoon de juiste hulp krijgt die bij hem en jullie past!!
@romy: mja je kunt zien hoe hij reageert op jullie reacties... en daarna dus kijken/bespreken hoe je het misschien anders zou kunnen doen. zodat hij anders reageert