Pijn bij voeden eerste weken

Discussie in 'Borstvoeding' gestart door xxmamaxx2016, 29 apr 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. xxmamaxx2016

  xxmamaxx2016 Niet meer actief

  Mijn dochtertje is morgen 1 week oud en ik geef borstvoeding. Ik merk dat ik het best pijnlijk vind. Ze hapt wel goed aan. Dit bevestigd de kraamhulp ook. Ik ben gewoon even benieuwd naar ervaringen.. bij wie deed het voeden in het begin pijn? Hoelang duurde het ongeveer? En ging het vanzelf over?

  Ik wil absoluut niet opgeven en zit echt wel in een goede flow om het zo maar te zeggen maar gister kwamen toch even tranen van onzekerheid tijdens het voeden.

  Ben benieuwd naar andere ervaringen en eventueel tips.
   
 2. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Mijn dochter is morgen zes weken oud en ik vind borstvoeding ook niet pijnloos. Het aanhappen is echt even kiezen op elkaar. Ook hier hapt ze goed aan en geen kloofjes of spruw.

  Ik vind t bijna onvoorstelbaar dat borstvoeding pijnloos zou zijn, hier is dat gewoon niet zo. Ik noem
  Dochter dan ook liefkozend “ de gehaktmolen “

  Ik heb wel grote borsten( cup I/J ) en vlakke tepels, wellicht dat dat bijdraagt aan de zogenaamde feestvreugde.

  Wel gebruik ik purelan om de boel soepel te houden na iedere voeding en een keer per week draag ik een setje rite aid gel compressen ( dit waren LIFE Savers toen dochter de eerste twee dagen in t ziekenhuis mijn borsten volledig aan flarden had gezogen en we ook nog spruw kregen
  Nu gebruik ik ze als een soort extra verzorging en ik vind ze fantastisch.

  Maar borstvoeding makkelijk en pijnloos? Ik vind het heel hard werken en soms een beetje marteling, maar ik heb het er nu nog voor over en ik kan de energie er nog voor opbrengen :)
   
  nizzie86 vindt dit leuk.
 3. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.554
  4.065
  113
  Hier sluit ik me volledig bij aan. Borstvoeding geven is, zeker in het begin, kéíhard werken. Mijn dochter is nu ruim drie maanden oud en het voeden doet bij mij helaas nog steeds pijn. Haar mondje is geen match met mijn tepel (ze heeft een iets verkort tongriempje, een wat hoger gehemelte en haar onderkaakje ligt iets naar achteren), maar ik vind het te rigoureus om bijvoorbeeld haar tongriempje te laten klieven. Na drie maanden ben ik de pijn inmiddels wel gewend, maar het aanhappen blijft voelen alsof mijn tepels door de gehaktmolen worden gedraaid, en na een regeldag moet ik bijvoorbeeld echt even een dagje kolven in plaats van live voeden om die tepels wat rust te gunnen. Maar goed, mijn verhaal is wel vrij uitzonderlijk, geloof ik :roflmao:

  Als het bij jou over een week nog zoveel pijn doet, zou ik eens een lactatiekundige uitnodigen om een voeding mee te kijken. Dit heb ik ook gedaan toen mijn dochter twee weken oud was, omdat ik overal hoorde dat de ergste pijn dan wel weg moest zijn, en dat was bij mij dus niet het geval. De kraamhulp kan wel hebben geconstateerd dat je dochtertje goed aanhapt, maar een kraamhulp is in principe geen lactatiekundige. Verder wil ik even zeggen dat je supergoed bezig bent, mama! Die tranen zullen waarschijnlijk nog wel vaker gaan vloeien, maar je bent een heldin dat je het zo graag wilt volhouden en hier om tips komt vragen. Heel veel succes gewenst!
   
  Izzie7676 vindt dit leuk.
 4. RAppel

  RAppel Fanatiek lid

  2 mei 2014
  1.131
  168
  63
  Ik geef voor de vierde keer borstvoeding en bij allemaal deed het de eerste 2-3 weken pijn. Daarna eigenlijk wel zo goed als pijnloos. Nu heb ik heel uitzonderlijk nog pijn bij verkeerd aanhappen of slordig drinken (rondkijken terwijl hij mijn tepel vasthoudt).

  Normaal mag borstvoeding inderdaad geen pijn doen, dus ik hoop dat je snel pijnloos kan voeden.
   
 5. xxmamaxx2016

  xxmamaxx2016 Niet meer actief

  Ik ben blij om te horen dat ik niet de enige ben.. google zegt "voeden mag geen pijn doen" ahum oke :eek::| maar vervelend is het wel. Ik probeer nu ook op verschillende manieren te voeden. Ik hoop dat het bij jou uiteindelijk comfortabel mag worden! Het is idd heel hard werken.
  Ik ga trouwens de pads eens proberen.. wie weet helpt dat ook voor een groot gedeelte.
  Bedankt voor je bericht!

  Ja je omschrijft het goed.. ik moet soms letterlijk even mijn tenen krommen als ze begint te zuigen maar dan word het iets minder maar blijft pijnlijk.
  Ook voor jou hoop ik toch nog op comfortabel voeden! Want eerlijk is eerlijk.. dat zou het een stuk fijner maken:rolleyes:
  En wat een lieve woorden.. ik ben ook ontzettend trots dat ik deze keer doorzet. Ik heb nog geen opgeef gevoel. Bij mijn 2e zoontje heb ik ook een poging gedaan alleen toen hingen de vellen aan mijn tepels en bloedde ik gewoon heel erg. Hij hapte niet goed aan en kreeg slechte begeleiding helaas. Toen ben ik uit frustratie gestopt maar enorm spijt van gehad. Deze keer pak ik het anders aan.
  Lactatiekundige is idd nog achter de hand. Ik ga tot 2 weken afwachten en als het heel pijnlijk blijft laat ik haar meekijken :)
  Bedankt voor je lieve berichtje.

  Fijn om te horen dat het zo goed als pijnloos is geworden:thumup: daar hoop ik hier ook op. Als het na 2 weken niet beter is schakel ik een lactatiekundige in :)
   
  nizzie86 vindt dit leuk.
 6. Fuddey

  Fuddey VIP lid

  6 okt 2015
  13.228
  8.219
  113
  Hier deed het ook pijn, maar na een consult met een goede lk bleek toch dat ik ‘te hoog’ aanlegde. Met wat tips kon ik haar beter aanleggen (neusje ter hoogte van de tepel) en vanaf toen wat het hooguit soms nog wat gevoelig, maar niet meer pijnlijk.
   
 7. Ella1988

  Ella1988 Actief lid

  7 jun 2018
  451
  258
  63
  Hier ging ik door de grond met aanhappen de eerste twee weken. Echt zo een pijn deed dat... Die zag ik niet aankomen :p. Daarna werd het minder en vervolgens geen pijn meer gehad.
   
 8. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Hier heeft de lactatiekundige overigens ook mee gekeken en goede tips gegeven maar het aanhappen is en blijft een hap naar adem moment voor mij.


  Ik streef overigens ook niet meer naar pijnloos voeden want wellicht hoort pijn er bij mij gewoon wel bij. Het is prima te doen voor mij en door los te laten dat “ het hoort pijnloos” te zijn maakt t het een stuk makkelijker voor mij

  Het gekke is dat internet inderdaad vol staat met hoe makkelijk en hoe pijnloos etc het hoort te zijn maar zowel de lactatiekundige in het ziekenhuis ( helaas te laat voor mij want mijn tepels waren na twee dagen aanleggen zonder goede hulp al tot bloedens toe kapot) als de kraamhulp en de lactatiekundige bij mij thuis vertelden dat echt hard werken is en helemaal niet altijd pijnloos is.

  Ik denk ook dat er zoals nizzie al
  Zegt soms ook een mismatch kan zijn met het kindje en je borst waardoor het toch wat gevoelig blijft.

  Mijn dochter heeft een klein mondje en ik een forse borst met vlakke tepel en dit samen is een flinke worsteling geweest. De borstvoeding kwam zelfs pas na drie weken echt goed op gang, de eerste weken hebben we constant lopen modderen met hoedjes en kolven en aanleggen en spuitjes met kunstvoeding. Enorm gedoe alom .

  Laat je vooral niet gek maken door wat je leest en hoe “ het hoort” en kijk vooral naar je kindje en naar jezelf :)
   
  nizzie86 vindt dit leuk.
 9. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.554
  4.065
  113
  Izzie7676 vindt dit leuk.
 10. Shakes

  Shakes VIP lid

  2 apr 2013
  13.794
  5.341
  113
  Vrouw
  Vlaanderen
  Wacht alsjeblieft geen twee weken voor je een lk inschakelt. Tegen die tijd kan je al echt in een neerwaartse spiraal zitten. En het is niet omdat de kraamhulp zegt dat ze goed hapt, dat dat ook echt zo is. Dat is helaas haar expertise niet.

  Dus ja: het kan zijn dat voeden gewoon pijn doet, zeker in het begin. En het is absoluut hard werken. Maar misschien is er toch een probleem waarmee de pijn makkelijk opgelost kan worden. Dat kan enkel een lk beoordelen. En als je nog twee weken wacht met pijn die je tenen doet krullen, dan is er al een kans dat je bijvoorbeeld gestopt bent, bent beginnen kolven en bijvoeden, of dat je onbewust minder vaak begint aan te leggen uit schrik voor de pijn. En dan is het einde zoek. Dus: nu bellen naar de lk. Echt.
   
 11. RAppel

  RAppel Fanatiek lid

  2 mei 2014
  1.131
  168
  63
  Zeker doen. Verschillende houdingen voeden wilt soms ook nog helpen.
  Sowieso ben je al fantastisch bezig dat je blijft proberen en zoeken naar oplossingen.
   
 12. Loes87

  Loes87 Lid

  29 jan 2015
  98
  24
  8
  Schakel een lactatiekundige in. Ik had ook veel pijn ook al zou hij goed aanhappen. Lk gaf aan dat wij samen geen goede match waren en gaf hele goede tips. Ondertussen geef ik 3 maand borstvoeding en is het pijnloos. Mijn oudste zoontje heb ik 11 maanden gevoed en is de pijn nooit helemaal weg gegaan. Echt spijt dat ik toen geen lk heb ingeschakeld.
   
 13. xxmamaxx2016

  xxmamaxx2016 Niet meer actief

  Bedankt meiden. Ben blij met alle adviezen. Ik ga het opvolgen en vanmiddag een lactatiekundige bellen. Komen ze altijd bij je thuis? Ik heb een keizersnede gehad en nog niet in staat weg te gaan.
   
  Izzie7676, Shakes en nizzie86 vinden dit leuk.
 14. nizzie86

  nizzie86 Fanatiek lid

  25 jan 2017
  3.554
  4.065
  113
  Een beetje lactatiekundige komt inderdaad gewoon bij je thuis! Succes! Laat je nog even weten hoe het was?
   
 15. xxmamaxx2016

  xxmamaxx2016 Niet meer actief

  Ja doe ik zeker :)
   
 16. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Ja hoor ze komen bij je thuis.
   
 17. xxmamaxx2016

  xxmamaxx2016 Niet meer actief

  Morgen komt de lactatiekundige. :thumup:
   
  Shakes en nizzie86 vinden dit leuk.
 18. Izzie7676

  Izzie7676 VIP lid

  18 dec 2017
  5.793
  6.469
  113
  Vrouw
  Top! Schrijf ook even op wat je wil vragen anders vergeet je het geheid ( althans ik heb daar enorm last van, zwangerschaps dementie)
   
 19. elsie89

  elsie89 Fanatiek lid

  27 sep 2014
  2.817
  640
  113
  randstad
  Hier was de pijn na een week of 6 weg maar werd na de 1e week langzaam minder
   
 20. NdNk

  NdNk Fanatiek lid

  8 mrt 2012
  2.215
  1.315
  113
  Vrouw
  Bij middelste heeft het 3 maanden geduurd. Ik dacht dat het nooit meer wegging. Maar ineens was daar het moment dat ik besefte dat ik 'makkelijk' zat te voeden.

  Bij mijn 3e is het in het begin wat pijnlijk geweest. Ik denk een week ofzo. Maar daarna geen last weer gehad.

  Bij middelste kreeg ik gelpads. Die waren echt heel fijn. En soms even kolven om je borsten in die zin even rust te geven vond ik ook fijn.
  Al wou ik dat ook geen hele dag. Aanleggen is makkelijker ;)
   

Deel Deze Pagina