Ons mannetje gaat altijd zo druk doen als hij moe wordt. Meer bewegen met de armpjes en beentjes (nóg meer, want hij is al zo beweeglijk ) en sinds hij geluidjes maakt (wij noemen dat gewoon "kletsen"), doet hij ook dat méér en luider als hij eigenlijk slaperig wordt. Herkent iemand dit? Eerst dacht ik dat hij juist wakkerder werd, maar de andere signalen wijzen er op dat dit niet het geval is. Hij trekt wit weg, gaat oogcontact vermijden en krijgt koude handjes...en dan komt de gaap. Soms best lastig want juist dat kletsen vinden we erg leuk van hem en dan ben je toch geneigd om hem langer op te houden en dat werkt alleen maar averechts. Het drukdoen wordt dan langzaam aan dreinen en vervolgens huilen. Zover proberen we het nu niet meer te laten komen. Het is best grappig, want mijn vriend en ik herkennen dit totaal niet van ons zelf en ook onze ouders beweren dat wij als baby juist heel stil werden als we moe waren. Al is he natuurlijk de vraag hoe selectief het geheugen is ...
Mijn zoontje had en heeft dat ook! Hij wordt dan hyperactief. Voor hem een moeheidssignaal. Hij zou echt nooit tegen ons aan gaan hangen of gaan knikkebollen aan tafel... Nee, druk hijgen en maar spelen spelen spelen (met name stoeien, duiken in de kussens...). Even onder de douche met papa voor het slapen gaan doet wonderen. Wordt hij lekker rustig van.
Volgens mij is 'druk doen' ook 1 van de vermoeidheidssignalen die de deskundigen allemaal aangeven. Dus volgens mij is het wel vrij normaal. Mijn zoontje leeft zich 's avonds nog even helemaal uit in bad. (Dat is ook de reden waarom hij niet meer in het babybadje kan, maar we hem elke avond in het grote bad doen. Dan nog is de hele badkamer nat )
Idd druk doen is een van de veel genoemde slaapsignalen, dus daar hoef je zeker niet aan te twijfelen! Hier is het idem dito. Zowel bij de oudste als bij de jongste was druk doen 1 van de slaapsignalen, om vervolgens te gaan jengelen vanwege moe zijn. En ook als kinderen ouder worden worden ze vaak druk als ze moe zijn. De oudste ook, dat echte rustig worden is vaak weer een fase daarna.
Dat is een duidelijk signaal van (over)vermoeidheid. Probeer de drukte voor te zijn door zelf ook veel rustiger te worden als je vroege vermoeidheidssignalen ziet. Hou hem lekker tegen je aan, in een draagdoek, zodat hij goed kan ontspannen voor hij in slaap valt.