Hallo, Mijn dochtertje wordt in september 4, dus we zijn nu aan het kijken naar welke school ze straks gaat. Ze is hoogsensitief en we denken dat ze mogelijk ook een lichte aan autisme verwante stoornis heeft. Nu zijn er drie scholen in het dorp. 1. Een openbare basisschool, die 85 leerlingen heeft en dus mogelijk in de toekomst z'n deuren zal moeten sluiten en nu een combinatieklas groep 1, 2 en 3 samen heeft. Die valt voor ons al af om deze redenen. 2. Protestants christelijke basisschool. Ze gaat momenteel naar het kinderdagverblijf van deze school, welke verbonden zit met de school. Ze kent enkele kindjes die dan ook bij haar in de klas zouden komen en haar beste vriendinnetje van het kdv gaat ook naar deze school. 3. Een katholieke basisschool. Hier hebben we een informatiegesprek gehad (net als de pr.christelijke). Nu spreekt hen manier van lesgeven ons meer aan. We denken dat het beter bij onze dochter zal passen en ze hebben meer mogelijkheden qua eventuele extra begeleiding, mocht dat nodig zijn. Wel vonden we het leslokaal wat drukker, er hingen meer platen aan de muren. Een voordeel is dat het kleutergedeelte hier echt apart zit, wel aan de school vast maar met een eigen speelplein en eigen ingang. Wat betreft afstand maakt het niets uit. Maar we komen er niet uit. Óf de school waar ze naar het kdv en straks naar de bso gaat en waar ze een vriendinnetje heeft óf de school met wat extra mogelijkheden, een begripvolle directrice en eigen kleuterdeel. Wie heeft er voor een soortgelijke keuze gestaan? Ik zou het fijn vinden wat ervaringen van moeders te lezen die ook een kindje hebben dat hoogsensitief is en/of (mogelijk) asperger heeft. Of andere tips/adviezen zijn ook welkom!
hoe groot zijn de klassen op beide scholen? idd wat voor lessysteem? hoe gaan ze om met kleuters die 'anders" zijn? een begripvolle directrice zegt om eerlijk te zijn niet zoveel, het zijn de leraren en het systeem waar je mee te maken krijgt. heb je al aangegeven op beide school hoe je dochter is en wat was hun reactie hierop?
nog even een ding, welke school je ook kiest, ga van te voren een gesprekje aan met de juf of juffen, hoe ze het aanpakken. wij liepen toch wel tegen dingen aan, mijn zoontje heeft geen asperger, maar is wel een nieuwetijdskind.
De grootte van de klassen: - Op de pr.christelijke combinatie groep 1-2 van zo'n 29 kinderen, waarvan er dan zeker 13 uit haar jaar zijn. (er kunnen nog aanmeldingen volgen) Als de mogelijkheid er is dmv lio-stagiaire, delen ze deze klas op. De helft in het speellokaal en de andere helft in de klas. Alle andere klassen zijn gecombineerd en ongeveer 25 kinderen groot. - op de katholieke school zitten ook ongeveer 25 kinderen in één klas. Zij hebben de combinatie groep 1-2 en 2-3. De helft van 2 zit bij groep 1, de andere helft bij groep 3. Voor de snelle groep 2-leerling kan het fijn zijn en voor de groep 2 leerling die wat moeite heeft is het prettig nog even bij de jongere kinderen te zijn. Zij hebben 2 klaslokalen voor de 3 groepen. Groep 1 heeft ongeveer 12 kinderen. Overigens zijn ook alle verdere klassen gecombineerd. Het lessysteem op de katholieke school: er is meer verdieping voor de kinderen die snel en makkelijk leren dmv extra lesstof en er is begeleiding in kleine groepjes voor de leerlingen die wat meer uitleg nodig hebben. En dan natuurlijk de tussengroep. De 1e groep kan al na 5 min uitleg aan het werk, de 2e (tussen) groep na 10 minuten uitleg en de laatste groep krijgt aan een tafel nog extra uitleg en kan dan ook zelfstandig aan de slag. We hebben uiteraard aangegeven hoe onze dochter is en we krijgen het idee bij de kath.school dat zij hier betere begeleiding en begrip voor hebben. De pr.christelijke kreeg ik een wat minder gevoel bij.
We willen binnenkort nog met onze dochter naar de betreffende scholen toe om te zien hoe zij het daar vindt. Hopelijk kunnen we dan nog wat vragen stellen aan de juffen.
Lastig wij hadden bij deze1 van de 4 scholen hier in het dorp gelijk gelijk een ja dit is de school. Onze oudste heeft ook een rugzak en school speeld hier heel goed in. Aan de ene kant zou ik kiezen voor het bekende anderzijds kindjes wennen snel en als de andere school meer in speelt op de behoefte van jullie kindje dan zou voor mijn de keuze toch liggen op de andere school. Als ik zie hoe het gaat nu met mijn oudste met nieuwe vriendjes enzo dan merk ikdat we de beste keuze hebben gemaakt. Wat ik wel een nadeel vind is dat je voor jongere kinderen ook gelijk kiest terwijl je daar nog niet echt een beeld van hebt
Mijn man had zijn keus al min of meer gemaakt na het gesprek op de pr.christelijke. Hij vond een gesprek op de katholieke niet zo nodig, maar ik wilde dat wel graag. Ik wilde zeker weten dat we de juiste keuze maakten. Nu is hij na dat gesprek ook echt ontzettend aan het twijfelen gebracht. Hij heeft dezelfde redenen als ik. De ene school zit ze op het kdv en straks de bso en heeft ze één vriendinnetje en een paar klasgenootjes die ze al kent van het kdv. De andere school spreekt ons meer aan qua begeleiding, rust en apart kleuterdeel. Zo moeilijk dit!
ik denk dat je je keus al gemaakt hebt en als ik het zo lees, zou ik ook voor de katholieke gaan. hadden ze dat maar op de school van mijn zoontje groep 2-3, zou geweldig zijn!
Ik zou me sowieso niet op dat vriendinnetje vastpinnen. In een nieuwe klas met nieuwe kindjes verliezen ze elkaar waarschijnlijk toch wat meer uit het oog. Dat lijkt me een 'nietig' voordeel als de andere school rust, een apart gedeelte voor kleuters etc. heeft.
Waarom valt de kleine school voor jullie af? Dat lijkt me juist fijner voor een hoogsensitief kind. Een combi 1-2-3 kan juist ook fijner zijn vanwege de stabiliteit van de situatie de komende jaren. Ze hoeft dan niet steeds te wisselen van leerkracht.
Daar heb je gelijk in, maar er zijn teveel scholen in het dorp en het aantal geboortes in het dorp neemt met het jaar af. Dat kan betekenen dat de kleinste school een keer zijn deuren moet sluiten. Dan zou ze naar een andere school moeten en weer opnieuw wennen in een hele nieuwe klas. Dat lijkt me niet ideaal.
Dat lessysteem van de katholieke school is misschien wel heel prettig als ze qua kennis en kunde boven de rest uit steekt.. En bij ons is het zelfs zo dat je best met taal in het ene groepje kunt zitten terwijl je met rekenen in een ander niveaugroepje zit. Dat sprak ons erg aan voor onze behoorlijk vlotte dame. En op kdv.. Heeft ze daar moeite met de groepen? Zo nee, valt het misschien op school ook allemaal wel mee? (Al moet ik zeggen.. Dat onze dochter tussen 25 kleuters zich erg slecht kan concentreren... Maar ik ga er vanuit dat dat volgend jaar in groep 3 veel minder een probleem zal zijn omdat er dan gewoon minder heen en weer geloop en geklets is. Iets wat haar nu erg afleidt) Overigens.. Maakte dochterlief voor ons de keuze (al waren we het daar sowieso erg mee eens). Want van de 3 scholen die we bezochten was dit de enige waar ze zich vrij genoeg voelde om mij los te laten en verder dan een meter uit mijn buurt te gaan. Ze heeft zelfs nog een tijdje bij een kleuterklas meegespeeld terwijl nog een rondleiding door de school kreeg.