Ik kan het via google niet vinden, dus probeer ik het hier: Mijn oudste zit in een groep 1 stoel, Cybex Juno, en weegt nu 18kg. Nou zit hij nog prima in de stoel, maar aangegeven wordt dat 18 kg de max. is voor de stoel. Wat zijn de risico's als ik 'm langer in de stoel laat zitten, terwijl hij het maximum gewicht overschrijdt? Zijn er überhaupt risico's?
Er zal met een gegronde reden een maximum gewicht aan zo'n stoel zitten. Dat zullen ze vast niet lukraak hebben uitgekozen. Wellicht dat de gordels het bij een botsing bij overschrijding van het gewicht het niet zullen houden of dat de stoel zelf geen voldoende bescherming meer kan bieden. Ik weet het niet. Ze hebben er vast botsproeven mee gedaan waardoor ze tot dit maximum gewicht zijn gekomen.
Ik zou de veiligheidsregels niet overschrijden. Als het om de veiligheid van je kind gaat zou ik geen risico nemen. Wij hebben onlangs een mooie stoel 2/3 gekocht voor een leuke prijs. Het hoeft geen honderden euro's te kosten en ik weet zeker dat mijn kind veilig zit
Je oudste is van 2013, dus nu minstens 3,5 jaar. Dan kun je dus sowieso overstappen op een 2/3 stoel. Ik zou het wel doen, die gewichtslimiet is er vast niet voor niks. Als hij er gewoon in zit zal er niks gebeuren, maar bij een aanrijding kunnen er enorme krachten vrijkomen en dan is het stoeltje misschien niet veilig voor een kindje wat zwaarder is dan 18 kg.
Ik geloof niet dat die limiet er voor veiligheid is. Ik denk puur een indicatie. Zou niet weten wat er zou gebeuren met een kindjevan 19 of 20 kilo in zo'n stoel?
Heeft het bedrijf geen klantenservice, die je kunt bellen? Het is misschien ook een verzekeringskwestie. Wij hadden een prima, veilige stoel in het buitenland, maar er zit geen Europese sticker op en dus mogen we de stoel hier niet gebruiken. Als er dan een ongeluk gebeurd, zijn we niet verzekerd. Dus wellicht is het veilig genoeg voor je zoontje, maar ben je niet meer verzekerd, als je de gestelde limieten overschrijd.
Ik heb ze vanmorgen even een mail gestuurd, ben benieuwd naar de reactie. Hij kan natuurlijk over naar een groep 2 stoel, maar voor mijn gevoel is de groep 1 stoel veiliger, maar of dat ook zo is als hij te zwaar is...
In een groep 1 stoel zit je kindje vast met een 5 puntsgordel, dat is sowieso veiliger dan een gewone gordel. Daarbij zit dat stoeltje met de bescherming helemaal om je kindje heen.
Wat @tuc zegt inderdaad. Groep 2 stoelen zijn alleen maar met een autogordel, niet met een 5-puntsgordel of in ons geval met een vangkussen.
Er zijn volgens mij wel stoelen met 5punt gordels.. tot 12 jaar kunnen ze er in. Zelfs bij prenatal heb ik er sowieso 1 gezien, maar ik denk zelfs wel meer. Wij hebben wel bewust gekozen voor de normale gordel, maar dat terzijde
Er zit vast wel een marge op die 18 kg, dus het zal niet zo zijn dat die stoel bij 18,5 kilo niet meer veilig is. Maar aangezien je niet weet hoe groot die marge is, zou ik gewoon zoals geadviseerd kiezen voor een stoel die wel past bij het gewicht van je kind.
Heb je een voorbeeld van zo'n stoel dan? Volgens mij bestaat dat niet. Je hebt wel 1-2-3 stoelen maar dan gebruik je vanaf groep 2 alleen de autogordel. Deze bijvoorbeeld: https://www.bol.com/nl/p/safety-1st-ever-safe-autostoel-groep-1-2-3-full-black/9200000054883298/ Met de 3-punts autogordel bevestig je simpel en snel de Safety 1st in de auto. Wanneer je kind ruim 15 kg is kan je het veiligheidsharnas verwijderen en je kind veilig vastzetten in de autostoel met de autogordel, mede dankzij de handige gordelgeleiders van de autostoel.
Of het 1/2/3 stoelen zijn weet ik niet. Misschien heb je daar slijk in en zijn het alleen die combistoelen. We waren niet geïnteresseerd in 5punts. Maar de dame bij prenatal adviseerde mijn man dat er stoelen voor mijn zoon waren (15+ kilo) waarbij je het zitje er in kon laten zitten. Het kon er uit, maar hoefde niet. Deze stoelen waten groter en zo kon hij er langer in. Hoe die heette weet ik niet, was er niet bij en wij wilde dus alleen met 3 puntsgordel.
Ik zou wel de veiligheidsvoorschriften volgen want het staat er immers niet voor niks op. Dat geldt ook voor fietsstoeltjes etc want daar staat ook een max gewicht op. Misschien linken ze een gewicht ook wel aan een bepaalde lengte alszijnde richtlijnen. Gewicht is voor mij altijd een duidelijke indicator geweest om over te stappen.
Reactie van de fabrikant: De 18kg en 4 jaar zijn richlijnen die we hanteren omdat gemiddeld genomen een kind op dat moment te groot wordt voor de stoel. In uw geval begrijp ik dat uw kind nog goed en veilig in de stoel zit. In dit geval is het dan ook prima om u kind hierin te blijven vervoeren. Hij kan dus nog mooi even blijven zitten.
Dat is fijn, maar wat hou je dan aan? 4 jaar of een paar kilo extra? Of als hij gewoon niet meer past?
Als hij niet meer past, dus of het veiligheidskunde zit niet meer goed of hij past met zijn schouders niet meer goed onder de hoofdsteun. Verwacht dat hij er met 4 jaar nog wel in past, tenzij hij ineens de lucht in schiet.
Klopt. Volgens de nieuwe i-size regels zoek je een autostoel uit op lengte, niet meer op gewicht zoals vroeger. Ik denk dat veel fabrikanten het maximale gewicht gewoon hebben laten staan bij de productinfo. Maxi-cosi kon mij ook niet exact uitleggen wat dat gewicht zegt, en bleven ook steken op 'algemene richtlijn' blabla. Ze zeiden er wel bij dat je de lengte goed in de gaten moet houden, want elk stukje hoofd dat erbovenuit steekt is zegmaar onbeschermd. Zie ook: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/met-de-auto