IQ laten testen via school.

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Luuz, 9 okt 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Goedemorgen dames.

    Even een vraag omtrent mijn oudste zoon van 7. Hij zit in groep 5 (heeft de kleuterklas versneld gedaan, omdat hij zich verveelde en alles wat ze aanboden al kon).

    Vorige week sprak de juf me aan in verband met zijn gedrag in de klas. Iets wat ik niet helemaal herken van thuis en tijdens zijn zwemtrainingen/wedstrijden.
    Hij is druk in de klas (de juf erkent dat dat grotendeels aan de klas in zijn geheel ligt, de klas is extreem druk en daar zijn ze ook mee bezig), vertoont clownesk gedrag en is vaak enorm gefrustreerd als het niet helemaal lukt.

    Nu weten wij zelf al jaren dat hij een goed stel hersens in zijn mooie hoofdje heeft. Hij is creatief, heeft een enorm goed ruimtelijk inzicht, maakt zijn werk op school vrij vlot. Als hij bijvoorbeeld de logica van een bepaalde rekensom ziet, maakt hij de rest van de sommen zonder nadenken af. Tenminste, hij begint eraan en halverwege de rij sommen stopt hij ermee en gaat verder met de volgende opdracht. 'Als ik de eerste 5 sommen snap, weet ik de rest ook wel.' Hij vult ze dan gewoon niet in. Zijn geheugen is extreem goed, haalt bepaalde situaties aan wat 3 jaar geleden al gebeurd is en onthoud alles wat je zegt (heel vervelend soms :D).

    Ook weten we dat zijn zelfvertrouwen niet bepaald geweldig is. Vaak weet hij zichzelf geen houding te geven, wat zich uit in drukheid en raar gedraag. (Ineens aan je benen gaan hangen en rare geluiden maken). Hij probeert grappig te doen, terwijl hij dat op dat moment helemaal niet is. Nu klinkt bovenstaande misschien extreem, maar thuis en tijdens het sporten is dat dus helemaal niet het geval.

    In de klas zitten een aantal kinderen met een taalgebruik waar je u tegen zegt. Inmiddels er iemand in de klas geweest die ze een dag geobserveerd heeft en heeft bij de juf aangegeven dat ze ook graag naar mijn zoon willen kijken. Nu snap ik dat wel hoor, dat is niet het probleem, maar ik voel me best aangevallen. Alsof ik een slechte moeder ben en ik enorm aan het falen ben in de opvoeding. Hij is heel makkelijk te beïnvloeden en doet graag met de meute mee. Dus ook met fout taalgebruik (wat hij thuis dus weer niet gebruikt).

    Hij is beleefd, kan hem rustig meenemen naar de stad of een restaurant. Spreekt mensen aan met u, hielp een paar maanden geleden een oudere vrouw die haar tas had laten vallen (ineens liep hij weg, ikzelf had helemaal niks gezien), als iemand verdrietig is gaat hij er gelijk op af etc.

    Gisteravond was ik voor mijn werk iets aan het ontwerpen en hij vroeg of hij mocht helpen. Prima. Het lukte niet helemaal en zo ineens zegt hij; ' Kijk, als je dit zo neerzet en die tekst draait en dat dit omdraait met dat, dan past het precies. Dan hou je nog iets over voor een ander plaatje.' Hij pakt een glaasje waar de afbeelding en tekst op moest komen en meet de boel nauwkeurig op en schreef het op een papiertje. Om vervolgens doodleuk aan te bieden om koffie voor me te maken. En ik stond letterlijk met open mond naar hem te kijken en te bedenken HOE hij zoiets kon oplossen in nog geen 10 seconden, terwijl ik me daar s middags al over gebogen heb.

    Laatst was hij mijn man aan het helpen met dingen opmeten in de slaapkamer. Hij was iets scheef aan het opmeten dus mijn man zegt; 'Altijd recht meten, want scheef meten is altijd meer.'
    Zegt hij; 'Oja, dat is logisch. Want diagonaal is altijd meer dan recht.'
    En zo zijn er nog tal van voorbeelden die ik kan geven, waarin het opvalt dat hij soms ouder lijkt te zijn dan dat hij is met zijn 7 jaar.

    Nu heb ik vanmorgen de juf gesproken en aangegeven dat ik in die hoek wil gaan beginnen en zijn iq wil laten testen. Tevens kijken wat we aan zijn zelfvertrouwen kunnen gaan doen, maar eerst eens kijken hoe slim hij eigenlijk is. Want ik vermoed zelf dat daar een heel groot deel van het 'probleem' ligt.

    Na de herfstvakantie heeft ze een afspraak staan met de orthopedagoog en dan gaat ze het bespreken. Zijzelf denkt dat het ook te maken heeft met een deel frustratie als het niet meteen lukt. Hij is onwijs perfectionistisch.

    Heeft iemand hier ervaring mee? Want als ik google kom ik zoveel dingen tegen, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik heb ook geen idee wat normaal is voor een 7 jarige, maar ik heb me er ook nooit in verdiept, omdat het thuis en op sporten gewoon lekker loopt eigenlijk.

    Beetje lang verhaal geworden, sorry :D
     
  2. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Ik denk dat je moet bedenken bij jezelf dat de leerkracht alleen het beste voor hem wil.

    En het lijkt mij inderdaad goed om zijn iq te meten. Hoeft niet gelijk een stempel te zijn. Het kan juist bijdragen aan de manier hoe je met hem om gaat in bepaalde situaties. Het geeft je handvaten. En de school ook.

    Succes!
     
  3. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    IQ meten lijkt me een goed begin. En daarna met de leerkracht en IB in gezprek over wat allemaal kan en nodig is. Je geeft aan dat de klas ook al heel erg onrustig is en ik kan me voorstellen dat dat ook niet helpt.

    Heel belangrijk is dat jullie zelf al een beetje bekijken wat je belangrijk vindt. En typische 7 jarige bestaat niet en ze gaan hem eigenlijk observeren en meten tegen een algemene lijn. Ik heb dat altijd als indicatie en ter kennsigeving aangenomen. Kijk naar je zoon en wat hij fijn zou vinden. Alles wat je opnoemt hoort wel bij hoog intelligente kinderen en kijk hoe je hem daar in zou willen (laten) begeleiden.

    Uit ervaring zeg ik (maar dat is persoonlijk en hoeft niet voor je zoontje te gelden): perfectionisme en onzekerheid blijft, leer hem daar mee om te gaan maar het gaat nooit over. let vooral op de sociale ontwikkeling en klas waar hij in past. Versnellen is eventjes leuk maar dan zit je de rest van je schoolcarriere bij oudere kinderen waar je de kroeg niet mee in mag, geen vriendinnetjes krijgt etc. Apart onderwijs is misschien wel even een opluchting maar je kind moet leren dat als je slimmer bent dan de rest jij daar mee om moet leren gaan. Dus bij voorkeur mee laten draaien met leeftijdsgenootjes van alle niveau's zodat hij leert dat niet iedereen de verbanden legt die hij legt en hoe daar mee om te gaan.
     
  4. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    zoals jij het beschrijft, wil ik het eigenlijk aanpakken. Hij moet vooral op school leren hoe hij met bepaalde situaties beter om kan gaan. Hij heeft buiten school wel vriendjes en vriendinnetjes, maar op school niet echt. Hij speelt wel genoeg samen op het schoolplein, met jongens en met meisjes, maar ze sluiten niet echt bij elkaar aan. Zijn interesses liggen ook heel ergens anders.
    De juf geeft ook aan dat als de klas rustig is tijdens een toets, hij dat ook gelijk is. Hij gaat echt mee in de energie van iedereen om hem heen. Alleen kan hij dan ineens heel gefrustreerd zijn en dat uiten. Na die tijd zegt hij ook gelijk sorry, juist omdat hij er zelf ook van baalt. En natuurlijk heeft hij dat thuis ook wel, maar dan vraagt hij gewoon om hulp. 'Mam, wil je me helpen met de toets leren, want het gaat niet zo goed.' Zulke uitbarstingen komen nauwelijks voor. Als ik het een tijdsbestek moet geven zal dat eens per maand zijn.

    De juf zei ook dat als hij beter met zijn frustraties om kan gaan, dat ook een heleboel scheelt. Hij mag best de klas even uit om apart te zitten zodat hij zijn opdrachten kan maken. Maar ook in de gemeenschapsruimte is het vaak te druk. Vorige week had hij zijn planning heel slim gedaan en keihard gewerkt om dat af te krijgen. Hij had het zo gepland, dat hij op donderdag eind van de ochtend alles klaar had, zodat hij 's middags op de computer kon. Hij is helemaal into de procenten dus via een programma van school kan hij daarmee rekenen. Komt een klasgenoot naast m zitten en zet zijn computer uit. Kind helemaal in tranen, want hij ging hartstikke goed en had alle sommen goed opgelost. De juf vroeg waarom hij zulke dingen doet. 'Ach, hij snapt toch wel hoe het werkt met die sommen'. Met andere woorden, mijn zoon snapt alle sommen wel, dus zo'n geintje tussendoor kan wel, hij mist er niks door. Nee, hij is die sommen niet nodig omdat hij het niet begrijpt, maar hij vindt het leuk om te doen. Hij valt soms een beetje uit de toon met wat hij graag doet.
     
  5. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Ach, dat weet ik ook wel. Maar er is nooit eerder een gesprek over zoiets geweest. Zo ineens spreekt ze me aan en gaf een heleboel informatie en haalde gelijk de schoolverpleegkundige, cb en orthopedagoog aan. Dus het kwam eigenlijk ook totaal onverwacht.
     
  6. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    geen idee hoe een normale 7 jarige is!dat is vaak een problem. omdat ik mijn eigen zoontje gewend ben denk ik dat dat normaal is voor zijn leeftijd.
     
  7. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Volgens mij bestaat er geen 'normale 7jarige', of eigenlijk geen 'abnormale'.

    Ik herken veel punten uit je verhaal. Mijn zoon is getest in groep 3, uitslag was cf verwachting school. Hij krijgt sindsdien genoeg uitdaging, inmiddels extra vakken en aparte begeleiding.

    Maar de perfectionisme en gevoeligheid/faalangst blijven. Deze zijn meer karaktergebonden. En we zijn daar nu ook mee bezig.
     
  8. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Mijn man en ik zijn ook heel benieuwd wat er uit gaat komen.

    Op vrijdagavond heeft hij een uur zwemtrainen. Hij gaat als een speer, ook met de wedstrijden. Hij zet continue nieuwe persoonlijke records en komt goed mee met de kinderen die al ruim een jaar wedstrijden zwemmen. Zijn trainer gaf toevallig vorige week nog aan dat hij tijdens de wedstrijden spelletjes doet met de anderen of lekker alleen gaat zitten lezen. Soms zit de tribune op een andere plek dan waar zij zitten als team. Dan zie ik hem wel, maar kan hem natuurlijk niet horen. En soms is mijn man mee en ben ik gewoon thuis. Hij luistert goed naar de aanwijzingen die hij krijgt voor de start en neemt alles rustig door. Kreeg afgelopen vrijdag nog een compliment dat hij de training zo goed had gedaan. Hij moest echt flink aan de bak en hij was verbaasd dat hij zo goed kon meekomen. Hij kreeg dezelfde training als de jongen van 13 die in zijn baan trainde. Hij krijgt daar uitdaging, zowel fysiek als mentaal en hij doet het zo goed. Hij kan zijn energie kwijt, maar kan ook goed nadenken over hoe hij bepaalde slagen zo goed mogelijk kan uitvoeren.

    En ik hoop dat dat er op school ook zo uit gaat komen. Dat hij op zijn plek zit straks en hij weer zin heeft om naar school te gaan.
     
  9. Charmed72

    Charmed72 Fanatiek lid

    8 mrt 2009
    1.354
    271
    83
    Vrouw
    Uit ervaring weet ik dat ze tijdens zo'n IQ-test niet puur zijn IQ testen. Er wordt ook gekeken naar zijn performale en verbale vermogens.
    Misschien komt er nog een aanvullend onderzoek naar angsten, zelfvertrouwen, zelfbeeld etc. Ik weet de naam van deze test niet meer, maar heeft de oudste ook gehad. Zij is overigens ook een slimme meid van 7 jaar die in groep 5 zit.

    Samen met de dingen waar de school/jullie tegenaan lopen (de 'vraagstelling'), wordt dan samen met de orthopedagoog gezocht naar de beste oplossing voor de situatie van je zoon.
     
  10. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    verbale en performale vermogens zijn de IQ scores hoor, die vormen samen de totale iq score. dus deze alle 3 zijn puur IQ scores. maar je hebt ook combi test, dus verschillende iq onderzoeken gemengd waarbij ook kennis en de inzet van de kennis in combi van intelligentie gemeten worden. want je hebt soorten van intelligentie. gekristaliseerde intelligentie -dat is samen met de kennis ( wat weet je, en kun je deze kennis op een intelligente manier gebruiken en hoe intelligent doe je dat?), cognitieve capaciteit en vloeibare intelligentie. meestal wordt er alleen maar gekeken naar de vloeibare intelligentie wanneer iemand zegt dat ze een kind gaan testen. maar dit alles wat ik noem, komt met iq scores en uitleg. Ik weet niet wie via de school de IQ kan testen. kan ook een protokol draaien zijn en kijken of de programma vermoedelijke HB of MB uitslag geeft. ligt dus er aan wie het doet en met welke doel. Als je niet weet waarom zij het doen dan kun je niet weten of het goed is voor je kindje dat ze het doen. we hebben de bovenstaande alles gehad tot nu toe, maar door ons zelf betaalde begaafdheidsdeskundige; bewust niet via de school. ze adviseert ons en de school. zoons ontwikkeling is vanaf de leeftijd 3 onder haar toezicht(1 x per jaar onderzoek,2,3 x per jaar advies en we kunnen haar altijd terecht met onze vragen) de school en de deskundige die je hebt moet je echt apart houden, is mijn mening, want je weet maar nooit. die 2 kunnen dan geen beslissingen nemen zonder een overleg met jou. de school had ook een HB deskundige ooit bij zoontje. maar we hebben daar ook hele slechte ervaringen mee gehad, dat we niet volledig ggeïnformeerd waren, of de adviezen niet op papier stonden om voor ons te lezen. onderlings afspraken met deze HB mevrouw van de school etc; over de dingen die best belangrijk zijn en over hun schoolbeleid. KIJK wat zijn de adviezen en wat doet de school daarmee, in deze verhouding zie je in feite hoe goed een school is voor je kind. wat ze voor hem willen doen. wanneer de school advies en beleid in eigen hand heeft kun je dat niet helder en openlijk zien. omdat advies al bij het vormen aangepast kan raken aan hun schoolbeleid of hun wensen.
     
  11. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Hoe hebben jullie dat aangepakt met zijn gevoeligheid/faalangst? Heb je daarvoor zelf met iemand contact opgenomen?

    Vandaag had hij ruzie met een klasgenootje. De jongen is een ruziezoeker en behoorlijk agressief. Er waren al klasgenoten bij me gekomen, dat hij ruzie had gehad en dat de juf had gezegd dat mijn zoon had zitten uitdagen, maar dat dat niet zo was. Want hij deed echt niks. Toch blij om dat te horen eerlijk gezegd. Mijn zoon is van nature namelijk helemaal geen vechter.

    Verhaal gehaald bij de juf en zij zegt dat hij inderdaad heeft staan uitdagen en dat er toen iets geknapt is bij zijn klasgenoot. Samen met een vriendje hebben ze mijn kind op de grond gesmeten. Verder zou er niks gebeurd zijn. Hij heeft echter twee krassen onder zn oog en had striemen aan de zijkant van zijn nek. Maar nee, daar weet de juf echt niks van. Na het gesprek met de juf kwam de dochter van een vriendin naar me toe en vroeg of ik al had gehoor dat mijn kind was aangevallen. Ze zei ook dat mijn zoon inderdaad geknepen en geslagen was en dat het echt zijn schuld niet was.

    Ik krijg het idee inmiddels dat school zich overal achter verschuild. En ze zijn er ook wel mee bezig, maar het lijkt alsof het altijd maar iemand anders zijn schuld is. Dus ik weet niet zo goed of ik echt alles via school wil laten verlopen of dat ik zelf iets ga opzoeken.
     
  12. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik ben blij dat te horen. gewone wijze is ook dat je het los van de school de test regelt. zodat jij samen met de deskundige de school informeert en adviseert. zo heb je de controle. en je bent op de hoogte.
     
  13. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Als je laat testen zou ik het niet via school doen maar via een bureau dat gespecialiseerd is in kinderen die ‘slimmer’ zijn.
    Verder, hij is toch van december 2009 zie ik staan, dan is hij toch niet versneld? Of zitten er in zijn klas maar weinig kinderen uit november en december? Qua aansluiting zou het daar dan niet echt aan kunnen liggen toch.

    Krijgt hij al een ander programma / uitdagender werk aangeboden? Hij lijkt namelijk wel goed zijn best te doennen goed te kunnen plannen. Als op dat vlak meer te winnen is zou ik dat zelf eerst willen bespreken ipv een iq test. Of je moet het iq zelf ook als bevestiging willen zijn.

    En perfectionisme is niet erg, pas als hij er last van heeft moet je in mijn ogen naar een oplossing gaan zoeken.
     
  14. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Ik lees veel dingen die ik herken. Mijn zoontje gedroeg zich thuis heel anders als op school.
    Toen ik dat hoorde voelde ik me echt rot. In de eerste instantie geloofde ik het niet en legde ik het probleem bij iets anders neer (de drukke klas, deed hij bepaald gedrag na enz)
    Ik ging dus heel erg het gedrag van mijn zoontje verdedigden. School uitleggen dat het absoluut niet aan mijn zoontje of opvoeding lag.
    In samenspraak met school naar een kinderpsycholoog gegaan en dat heeft me echt de ogen geopend.
    Ik hoefde mijn zoontje en zijn gedrag (en de opvoeding die ik hem gaf) niet te verdedigen.
    Ik hoefde niet altijd de schuld bij een ander of andere situatie te zoeken.
    Mijn zoontje had last van de vele prikkels om hem heen en ik kon hem alleen maar helpen door hem daar in te begeleiden en niet te praten/denken over schuld of dat hij dat thuus niet deed en ik het niet herkende.
    Dat heeft me een hele hoop rust gegeven. Ik deed het niet fout, de juf/school deed het niet fout en de klasgenootjes ook niet.

    Ik wens je succes in het traject, wij hebben onze zoon ook laten testen.
     
  15. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63
    Ik denk dat je eerst met school moet praten over jouw gevoel hierbij, volgens mij vertrouw je school nu niet (meer) en heb je het idee dat ze jouw zoontje de schuld willen geven van alles. Het helpt denk ik allereerst om dit met hen te bespreken en om dan samen jullie doel te bepalen: het beste voor je zoon! Daar is het school (als het goed is!) ook om te doen.

    Dan: wat is de hulpvraag van je kind? Waar denk je zelf het meest aan? 'alleen' hoog IQ of daarnaast nog meer?
    Ik lees overal dat je het niet via school moet doen, maar volgens mij hoeft dat geen enkel probleem te zijn... (werk in die wereld) School schakelt een schoolbegeleidingsdienst in en dan komt er waarschijnlijk iemand op school om je kind te testen. Evt. met observatie in de klas (wat mij wel nuttig lijkt). Deze persoon is NIET in dienst van school en zal ook NIET gericht zijn op wat school 'wil'/'den.kt' maar is erop gericht om de hulpvraag op te lossen. Hij/zij is er dus voor het belang van jouw kind (!) en niet voor dat van ouders/school.

    Verder is het m.i. niet nodig om een hbspecialist in de arm te nemen; een goede sbd heeft daar zeker de mensen en de kennis voor in huis! En deze mensen doen bijna niets anders dan observeren tijdens zo'n test, zijn daarin getraind en zijn alert op signalen van onderpresteren wat een bekend probleem is bij deze kinderen.

    Succes! Ik hoop dat je zoon snel weer met plezier naar school gaat en krijgt wat hij nodig heeft!
     
  16. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    880
    395
    63

    Inderdaad, eht gaat niet om de schuldvraag, maar om 'wat werkt'!
     
  17. ElizaR

    ElizaR Niet meer actief

    Ja hè. En ik heb in de 1e instantie mezelf zo vaak de schuld gegeven of gedacht dat t mijn schuld was.
    Ik heb dat echt moeten leren loslaten.
     

Deel Deze Pagina