Ikzelf heb zelfs (deels) betaald ouderschapsverlof op mijn werk, maar is elke werkgever altijd verplicht om de werknemer ouderschapsverlof te verlenen?
Ja volgens mij wel. Het is in de wet vastgelegd: Ouderschapsverlof | Verlof en vakantie | Rijksoverheid.nl
de werkgever mag ouderschapsverlof niet weigeren. online staat dit ook aangegeven als je googled. ze zijn verplicht om met de basis regeling akkoord te gaan, als je zelf een andere invulling wilt, dus meer uren per week of minder aan opnamen dan is de werkgever niet verplicht om hieraan mee te werken.
Er zijn wel afspraken over wanneer een werkgever het mag weigeren. Maar dat moeten goede argumenten zijn.. Welke de precies zijn weet ik niet..
Ook als het bedrijfseconomisch niet haalbaar is mogen ze weigeren. Daar komt bij, ik ben mijn baan kwijtgeraakt doordat ik ouderschapsverlof op wilde nemen en dat werd gewoon geweigerd onder het mom van: daar doen wij net aan, kan niet in jow functie, al s je vrij wil zijn, zeg je je baan maar op. Juridisch getouwtrek geworden en ik zat uiteindelijk zonder werk thuis met een gouden anddruk.
Als ze echt moeilijk willen doen, zal het altijd wel lukken. Maar in principe mogen ze het alleen bij zeer zwaarwegende belangen weigeren. En ze hoeven inderdaad niet akkoord te gaan met varianten in opnemen die jij wil, anders dan de basisregeling. Betaald ouderschapsverlof is niet in alle CAO's opgenomen, dus het kan wel zijn dat je het onbetaald moet opnemen.
ja idd minimaal een jaar in dienst zijn. ik heb onbetaald ouderschapsverlof. wel dan een teruggave van de belastingdienst. nog 1 week en dan is mn ouderschapsverlof alweer op. gaat snel.