Zo gaat het hier ook we kunnen rondkomen, katten en kinderen komen niets tekort en er hebben een fijne woning. We hebben het best oke zo. Sinds de dood van pa is onze laatste schuld komen te vervallen: we hoefden het laatste stuk van de auto niet af te betalen omdat mijn man de auto van pa goed had verkocht: kwijtschelding was een bedankje van mam En net als jullie ook backup. Mijn moeder schiet met liefde voor of schenkt het (zoals binnenkort een nieuwe fiets voor de oudste). En dat geeft wel echt een fijn gevoel.
dit zijn helaas de prijzen van een totaal renovatie Strippen tot op de baksteen Alles vernieuwd Enkel de muren stonden nog recht (Belgische prijzen maar ik vermoed dat het in NL al niet veel beter is) En dan hebben we nog alle technieken zoals elektriciteit, verwarming, water etc zelf gedaan En nog niet te zot gedaan met afwerking Geen luxe materialen ps we hebben het huis wel voordelig aangekocht, anders was dit project helaas niet mogelijk Als je benieuwd bent , we hebben een Instagram
Heb geen instagram of Facebook of iets dergelijks Zie dat het ook geen klein huis is! Jullie hebben mega veel gedaan. Jullie hebben geluk dat jullie zelf ook nog dingen konden doen. Voor wat jullie gedaan hebben valt de prijs mee in deze tijd!!
ja we hebben heel veel geluk gehad Ook nog met de rentes want die stonden nog heel laag Het heeft ons bloed zweet en tranen gekost
Extra potjes zijn bijv een potje met ‘verzekeringen’ (ik betaal altijd alles in 1x en zet daar maandelijks wat voor opzij, is op dit moment bijv ook 1000+ euro), een potje ‘vakantie’ (op dit moment maar 1500€) etc. ohja, de kinderen hebben idd ook allemaal een eigen rekening. Dat telt idd ook wel mee.
Maar staat er dan zoveel geld op de lopende rekening? Ik vind dat irritant want alle ‘marge’ op de lopende rekening kan en ‘moet’ op aan het einde van de maand. voorbeeld: onze kinderopvang factuur alleen al is maandelijks ong 4200€. Dat zet ik wel apart in een potje want als ik alle lasten gewoon op de lopende rekening houd staan dan moet ik telkens gaan nadenken wat er nog vanaf moet.
Hier doen we dat precies zo met de kinderopvang. Wij zitten op 1427 euro per maand, zet het apart en boek het elke maand over naar de rekening waar het vanaf gaat. Anders kan je jezelf onnodig rijk rekenen. Wij hebben jaren gehad dat we met gemak 20k spaarden en daarnaast nog 3x op vakantie gingen. Net voor ons nieuwbouwhuis stond er +60k op onze spaarrekening. Voor nu hebben we geaccepteerd dat we een potje hebben van 5000 en zodra de kosten voor opvang wegvallen (relatief korte termijn) er voor ons betere tijden aan komen (+ ik heb nog 10 jaar zicht op loonsverhoging). Ik realiseer me dat er dan andere kosten komen zoals zwemles, maar dat valt voor ons in het niet bij de kosten voor de opvang. Toen ik recent twee keer met spoed ben geopereerd maakten mijn man en ik vlak voordat ik naar de OK ging nog grapjes dat als ik dood zou gaan het financieel voor hem in ieder niet slechter zou worden (overlijdensrisico). Beetje zwartgallige humor, maar je moet wat op zo'n moment
Daarvoor hebben wij een vaste lasten rekening, zodat dat soort dingen allemaal niet van de lopende rekening af gaan, want die gaat eigenlijk altijd op, maar ik heb ik altijd overzicht over de lopende rekening. Daar komen geen gekke verrassingen op. Voor alle extra dingen hebben we potjes (auto onderhoud, eigen risico zorg (staat bij beide op max), vakanties, huis/tuin, beugel zoon, nieuwe telefoon enz).
Ah zo, dat hebben wij niet op de spaarrekening staan vandaar dat ik hem even niet begreep. Wij betalen ook een aantal dingen in wat grotere termijnen, kwartaal of jaarlijks bijvoorbeeld. Maar daar gaat dan 1/3e of 1/12e deel ervan elke maand naar de 'vaste lasten rekening'. Daar staat t dan op en wordt het vanzelf eraf gehaald. De vaste lasten rekening heeft dus altijd wat geld erop staan maar daar kijk ik verder niet naar. De normale rekening, waar het geld staat wat over is na aftrek van spaargeld en vaste lasten, mag gewoon elke maand op. Ons spaargeld is gewoon 'alles op één hoop'. Daar kan dus af wanneer er iets nodig is zoals een nieuwe vaatwasser, vakantie. Of langer termijn werk zoals een auto, verbouwing of nu bijvoorbeeld spouwmuur- en bodemisolatie. Soms hebben mensen daar ook 'potjes' voor en dan lijkt het me logisch dat je dat wel meetelt omdat het wel om je eigen spaargeld gaat.
Wij hebben momenteel wat meer op onze spaarrekening staan, want normaal lossen we af op de hypotheek als het boven de 50.000 komt, maar aangezien we beiden waarschijnlijk wel een keer onze auto mogen inruilen, wachten we nog even daarmee.
Aantal miljonairs is in 2021 weer gegroeid, maar hun vermogen bleef gelijk https://www.nu.nl/economie/6260423/aantal-miljonairs-is-in-2021-weer-gegroeid-maar-hun-vermogen-bleef-gelijk.html
4% miljonair, dus statistisch gezien komen we in de buurt met 1,9% Maar ze rekenen met vermogen ook de waarde van het huis mee (en hypotheekschuld) en mijn poll ging echt over het spaargeld op je spaarrekening dus niet echt te vergelijken
Ik heb ook echt vrij te besteden spaargeld gepakt voor de poll inderdaad. Niet het huis (bijna hypotheek vrij) niet onze beleggingen. Niet de spaar en beleggingsrekeningen van de kinderen.
Ja, als je huizen mee gaat rekenen dan zijn er ineens best veel mensen miljonair toch? Hoe moet ik dat zien van die hypotheekschuld? Rekenen ze gewoon de waarde van je huis of waarde huis - nog openstaande hypotheekschuld? In het eerste geval zijn we ook miljonair, in het tweede geval pas over 15 jaar ofzo.