Kreeg mijn man ook jaren terug toen hij bij jou in de regio in de ict werkte.... ding werkte idd voor geen meter.
Amazon heeft er nog genoeg en betaalbaar. Maar wel enige leveringstermijnen. Bol.com had alleen de dure varianten nog.
Lifestraw is een bekend merk. Je kunt de losse onderdelen ook bijkopen en vervangen. Wij hebben oa de bidon van dit merk voor de vakantie. Dan kan je in bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk gewoon het water uit de kraan drinken. Scheelt behoorlijk in de kosten van continu waterflessen halen. Ook beter voor het milieu. Sawyer is ook erg goed. Via de buitensportzaken te koop en bol.com of amazon hebben ze wel.
Aan de "echte" preppers hier, wat doen jullie betreft informatie. Ik ben zelf verpleegkundige dus kwa medische kennis zit het goed. Ik ben mij nu aan het verdiepen in fytotherapie, hopelijk ook om dit in mijn dagelijks leven in te zetten, maar ook om dit te gebruiken mocht het niet anders kunnen omdat er geen medische zorg/middelen aanwezig zijn. Ik ben ook benieuwd of er mensen zijn die wecken/inmaken, misschien uit eigen tuin, en dit lang bewaren of een grote voorraad hebben en daar misschien meer info over hebben.
Ik moest even googlen wat fytotherapie is, maar dat blijkt ik zelf regelmatig te doen. Ondanks dat ik zelf ook een medische opleiding heb gedaan, probeer ik onschuldige kwalen liever op de natuurlijke manier te behandelen. Dus bijvoorbeeld eerst tijm thee met honing bij hoesten voordat we aan de hoestdrank gaan, alhoewel dat dan eigenlijk nooit meer nodig is. Ik heb ook een boek over geneeskrachtige planten en kruiden en hoe je deze kan toepassen voor bepaalde kwalen. Maar zelf ben ik chronisch ziek en daarvoor slik ik toch echt dagelijks een handje normale pillen. Dus ik pak het beste van de natuur en de farmaceutische industrie. Wel heb ik in de tuin een kruidentuin hoekje gemaakt. Maar dit doe ik niet om te preppen maar omdat ik zo min mogelijk chemische troep binnen wil krijgen.
Tof! Ik slik ook teveel en grijp snel naar medicijnen terwijl dat echt niet altijd nodig is. Mag ik vragen welk boek je hebt en wat je zoal gebruikt? Mijn plan is om zelf oliën en zalfjes te maken met kruiden/bloemen/planten uit eigen tuin. Is echt super makkelijk alleen ben ik nog niet echt een goed boek tegen gekomen. Ja eentje, die kost ook gelijk 155 eu
Ik heb standaard kruiden in de tuin staan. Niet om medicatie mee te maken maar meer voor thee en het eten of de BBQ. Je moet goed kijken wat je maakt en hoe het te gebruiken is want sommige kruiden zijn giftig of gevaarlijk voor kinderen of dieren. Er zijn overigens cursussen over eetbare planten en kruiden etc.
Hier ook flink voorbereid op vanalles met als hoofd investering een houtkachel met twee kookplaten en een oven. Hout is hier in de omgeving genoeg dus bij nood genoeg te sprokkelen. Daarnaast hebben we: - 20 liter water in flessen - een lifestraw - coleman brander en 5 flessen benzine daarvoor. - 5 kilo zaden om te kiemen in de winter - voldoende eten voor een maand voor 3 personen - een moestuin - kaarsen (geen idee hoeveel maar veel) - lucifers - vuursticks - zilverwater (als antibiotica) - veel etherische olien en een aantal boeken met opties om te gebruiken. - tubes tandpasta en hand tandenborstels - vuurschaal om buiten te koken in de zomer. Ik wil niet leven in tekorten en ga dus niet voor de fullblown optie met generator, liters diesel, prep voer, groote kooldtof filter etc. Maar een beetje voorbereiding met twee kleine kinderen vind ik wel een must.
Oh ja dat vind ik ook een goede. Ben ook nog eens aan het kijken naar goede boeken daarvoor. Ik denk dat je sowieso goed zit met dingen als Thijm, Munt, Kamille, Aloë Vera plant, Salie etc. Er zullen er vast veel meer zijn maar je moet er dus ook mee uitkijken want sommige kun je niet mengen met bepaalde medicijnen als je die slikt enzo.
Goede voorbereiding! Je kunt ivm je moestuin ook denken aan een regenton. In het uiterste geval kan je dat water ook gebruiken voor andere doeleinden. Ton bij voorkeur op een donkere en koele plek plaatsen. Daarnaast is een simpele noodradio (opwindbaar met een hendel of zonnecel en als powerbank) ook een aanrader. Plasma aanstekers zijn niet duur en handiger dan gasaanstekers.
Ja gezellig, jij hebt t zelfde boek gevonden als waar ik destijds op stond te kwijlen...das wel de bijbel der fytotherapie maar daaaaaaamn. Dr Vogel boek helpt ook dan hoef je alleen nog maar te achterhalen welke delen je hebben moet en hoe je daar tincturen of zalven van moet maken (of pakkingen) ohja en hoe je t plantje herkent is ook best handig...niet dat je ineens met een taxus je thee staat te maken ipv denneknoppen, was leuk je gekend te hebben roepen we dan. Bij de kloostertuinen kan je ook nog heeeel veel informatie halen, daar wordt plantgeneeskunde al sinds de middeleeuwen gedocumenteerd en kan je gelijk zien welke planten het hier goed doen. Over t wecken. ik heb bij de kringloopwinkel destijds een boek gehaald wat alleen daar over ging. Komt uit de jaren 70 ongeveer, wat we tegenwoordig weer vergeten zijn staat daar wel weer in. Vroeguh ging ook t verhaal dat je niet moest wecken als je ongesteld was, je mocht dan ook de bonen niet doppen bijv. die geweckt moesten worden. De weck zou dan mislukken. Tot dusver zie ik enkel dat t naar t land der fabels wordt verwezen, mja de ervaring ligt meer bij die generatie dan bij de mijne dus t zal vast wel ergens geklopt hebben. Mn moeder was er in elk geval ERG blij mee! (vuilniszakken vol doperwten, boontjes etc...mijn opa had een MEGA moestuin).
En niet alles is geschikt voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Salie is funest voor behoorlijk wat medicatie, st Janskruid ook. In je lijstje mag ook nog goudsbloem, heermoes, wegebree, paardenbloem (in elk geval tegen prikkers van brandnetel), tamme kastanje, vrouwenmantel, zonnehoed. ook een den is handig (ontsmetting) Optioneel kan je t ook per zak gedroogd kopen van Jacob Hooy en aanverwanten. Die heeft er meerdere netjes verpakt voor je staan (verbena bijv. ook). Belangrijkste is om te weten of je écht t goede plantje hebt. Er zijn er een paar die op elkaar lijken die "stadsmensen" (waaronder ikzelf) makkelijk door elkaar halen. In je tuin zal t wel meevallen als je zelf gezaaid hebt in potten of vakken. Schermbloemen/nachtschades sla ik in elk geval preventief maar over in t wild. voor kant en klare potjes zonder al te veel poespas, polderkol kan ik aanraden. Wij stonden vroeguh geregeld op dezelfde terreinen met re-enactment, gelukkig hebben ze ook een website. Niet historisch correct, maar wel zo praktisch. Hun smeerwortelzalf (spieren/gewrichten) en goudsbloem (bij zonnebrand!!! maar ook voor tig andere dingen) zijn erg fijn. Als je iets specifieks zoekt kan je daar ook terecht, die kent dr kruiden wel.
Check! Aloë Vera inderdaad in huis gehaald, de kruiden die je noemt heb ik genoeg zaden/planten van. Het boek wat ik nu heb besteld is: https://www.bol.com/nl/p/zelfgemaakte-bereidingen-met-geneeskrachtige-kruiden/9300000020822672?referrer=socialshare_pdp_androidapp Dit boek wil ik nog heel erg graag: https://www.chi.nl/geert-verhelst-groot-handboek-geneeskrachtige-planten-10e-druk.html?gclid=Cj0KCQjwz7uRBhDRARIsAFqjullgvXCwDpuYw2yQ7bqz4vjf5kIjsBYy9A5qliaSjK6GT1bmYiZWxiMaAjZzEALw_wcB Maarja die prijs.... Ik zal ook zeker voorzichtig zijn met dit soort dingen icm andere medicijnen. Ik wil sowieso beginnen met thee en zalf en niet zozeer met tincturen en siropen.
Bedankt voor de tips! Ik heb al een mix van goudsbloem, arnica, slaapmutsje, echinacea en nog wat anderen gezaaid. Paardenbloemen zat in de buurt en ik heb zelfs een bloemenmix in het gemeenteperk in onze straat gestrooid zodat daar ook wat gaat groeien. Ik heb ook veel klaproos zaden, die zijn meer voor de leuk maar kunnen in nood natuurlijk ook voor alles gebruikt worden(mits je er verstand van hebt en dat heb ik nog niet dus nu zijn ze gewoon voor de leuk)
Je hebt verschillende soorten, maanzaadjes zijn powerseeds begreep ik. Die andere optie zou ik maar overslaan, krijg je niet veilig. Gelukkig is informatie hoe je dat voor elkaar zou krijgen ook verdraaide rot vindbaar, dus je kan gerust nog even verder strooien, ziet er prachtig uit tegen een groen veld.
Verderop in de straat wonen Afghanen, die weten vast wel raad met klaprozen. Ik zal morgen even kijken hoe mijn boek precies heet, heb het van mijn opa geërfd, maar ziet er nog wel redelijk modern uit.
Die wakuwaku heb ik ook. Maar laad fus alleen op aan een stopcontact. Zonnecel doet precies niks helaas. (Wij hadden hem van de postcodeloterij) Zo'n fietsding heb ik gehad. Maar daarvoor moest ik dus de draadjes van het licht uit de dynamo trekken. En op mijn nieuwe fiets zit dat volledig weggewerkt. En dan heb je dus ook geen licht meer. Is op te lossen met lichtje op batterij natuurlijk. Maar daarvoor vind ik mijn fiets nog te nieuw. Trouwens... je moest ook wel vet hard doorfietsen voor een klein beetje stroom