Mijn zoon is na 2 jaar klassiek VWO overgestapt naar een andere onderwijsvorm waar hij nu zit. Dat werkt totaal anders. Alle niveaus en alle leerjaren zitten door elkaar. Je werkt voornamelijk in je eigen tempo. Toetsen zien ze als een middel voor jezelf om te testen of je de juiste kennis bezit en het hebt begrepen, je mag toetsen gewoon over doen tot je een een cijfer hebt wat dat laat zien. Er zijn ook weinig toetsen. Je blijft ook niet zitten op basis daarvan en je mag de lesstof en de examens zelf uitspreiden over de tijd die je ervoor wil nemen of nodig hebt. Je kunt dus ook voor bepaalde vakken vervroegd examen doen, zodat je in je officiële examenjaar je kunt richten op vakken waar je wat meer moeite mee hebt. Vlieg je door alles heen, dan doe je gewoon voor alles vervroegd examen. Heb je wat meer tijd nodig, dan plak je er een jaartje aan vast, zonder dat je dus gewoon een jaar lang alles over moet doen, zelfs voor vakken die prima gaan, zoals dat met doubleren normaal gaat. Je kunt ook examen doen op twee niveaus. En dit mag allemaal officieel gewoon zo hoor volgens de wet, maar als school met strakke roosters en uitsluitend klassikale lessen werkt, is dat gewoon niet haalbaar. Hij is er blij mee.
Even nieuwsgierig welke onderwijs vorm dat is? Ik heb Dalton gedaan en dat heeft hier veel raakvlakken mee, maar niet helemaal hetzelfde zie ik.
Bij mijn zoon op school bieden ze standaard Spaans aan ipv Frans. Dat kun je helemaal niet volgen daar. Reden is dat Spaans wereldwijd door veel meer mensen gesproken wordt en je later op vakantie ook niet veel hebt aan die paar jaar Frans. School is veel meer georienteerd op de wereld. Ze hebben bijvoorbeeld ook filosofie.
O Spaans is zo tof! Maar in had het samen met frans, dat werd in de spreekvaardigheid toetsen wel eens drama, dan gooide ik woorden door elkaar of Frans en Spaans in 1 zin
Lijkt een beetje op de school van mijn zoon. Heel fijn onderwijssysteem. Er wordt veel meer gevraagd vanuit het intrinsieke. Veel projecten waarbij je een brede keuze hebt qua onderwerp. Laatst hadden ze een project over een element van het periodieke stelsel. Afhankelijk wat je interessant vindt, kon je voor het ene of andere element kiezen. Je krijgt een beoordeling voor je project, geen cijfer. Beoordeling geeft aan of je onder, op of boven je niveau zit. Ze krijgen beoordelingen ook altijd in tips en tops uitgelegd en als je laat zien hier iets mee hebt gedaan, dan word je de volgende keer hoger beoordeeld. Nauwelijks kennistoetsen, heel veel toegepaste kennis.
Oh dat klinkt dus echt super. En dat is geen privé school? Ik had een school gevonden die ook veel flexibeler was, maar zij vragen 23000 euro schoolgeld per jaar.
Precies. Ik snap daarom ook niet de meerwaarde van Frans. Spaans wordt zoveel meer gebruikt. Jammer dat dat hier nog niet kan.
Whaha ja zoiets. Sommige woorden hebben best veel raakvlakken in Spaans en Frans dus dat werd een mengelmoesje. Maar veel docenten vonden het knap dat ik (en een vriendin) Engels, Duits, Frans en Spaans deden (van Frans en Duits 1 en 2) dus die deden daar niet zo moeilijk over
Ja ik ook, we zijn het gewoon eens Arme jij. Dat slaat toch ook nergens op, als je Economie wil doen had je wel voor E&M gekozen. Ik had C&M met Biologie1 en Aardrijkskunde.
Hier met het schaamrood op mijn kaken gestaan toen mijn moeder in Duitsland in een winkel vroeg of ze ook Schnotzeltoegjens hadden ( ze bedoelde zak doeken) Mijn ouders hadden in Duitsland ook een nieuw dorp/stad ontdekt en wilden daar echt gaan kijken. Reden ze netjes via de bordjes naar Mülldeponie
Hier er net maar eens een mailtje achteraan gegooid, net de uitnodiging gehad voor de lessenmarkt met daarop een aantal vakken waar je dan 25 minuten uitleg over krijgt en je mag max 3 vakken kiezen. Leuk maar begin eerst eens met een lijst van keuze vakken waaruit je kunt kiezen, want voor zowel dochter als ons (ouders) is het totaal onbekend uit welke vakken ze mag kiezen. En als je al niet weet uit welke vakken je kunt kiezen wordt het ook moeilijk om die 3 vakken waar je extra uitleg over wil te kiezen.
klopt bij mij ook. Economie en wiskunde 1 was verplicht. Mocht er toen niet uit. Maar goed wij waren 2e ronde tweede fase toentertijd ofzo dus zal nu wel veranderd zijn. Ik ben gewoon een dino
Ik ook hoor met 1e jaar 2e fase, maar hier was het niet verplicht bij CM (dat profiel had ik zelf, dus weet ik vrij zeker).
Ik had dat profiel ook zelf dus ik weet het ook zeker! Maar ik weet ook dat er toen andere scholen waren waar het er wel uit mocht. Daar was C&M een ander soort profiel ook met extra CKV2. Het was verschillend per school dus daar zit het in. ik ben blijven zitten in havo 4 en dat was nog een heel gedoe omdat ik dus bleef zitten op economie en wiskunde en ik heel graag economie eruit wilde. Wat dus echt niet kon. Uiteindelijk gelukkig voor beide een 6 gehaald (wiskunde hoefde ik geen examen in te doen maar sloot ik af voor mijn examens, economie moest ik wel examen in doen en haalde ik een 5,8)
Daarvoor moeten we ook meer ander soortige vakken integreren vind ik. En het hele onderwijs 'gewoon' anders vormgeven. Heel veel kinderen kunnen heel veel prima leren, alleen niet altijd en allemaal uit een gedrukt boek.