Ik kom net van de huisarts en hij zegt dat het beter is voor mijn dochter dat ze het duimen afleert.. Ze is aan de lopende band verkouden namelijk en doordat ze duimt ademt ze door de mond ipv neus waardoor ze onzuivere lucht binnenkrijgt en dus sneller verkouden is.. Nou prima ik snap zijn redenatie maarja kan ik een kind van nog geen vijf maanden duimen afleren? Speen(diverse soorten Bibi, difrax combi en dental, nuby, avent) hebben we geprobeerd maar ze pakt iedere keer haar duimpje..
ik denk dat je daar niet zoveel aan kunt doen hoor... overdag als ze wakker is ben je erbij, en zou je het eventueel tegen kunnen gaan, door steeds haar duimpje eruit te halen, maar als ze slapen kan je dat echt niet tegen gaan hoor! Lijkt me een zeer onmogelijke opgave, moet ik eerlijk zeggen.... Vraag me ook af of het inderdaad daar door komt dat ze steeds verkouden is, in de eerste maanden zijn ze gewoon een stuk kwetsbaarder, en dus sneller verkouden... lijkt me dat ze eerst ook weerstand op moeten bouwen. groetjes!
Ik heb persoonlijk geen ervaring, maar weet door mijn werk als tandartsassistente wel dat het heel veel gevolgen kan hebben. een evt. manier is om in het begin een soort wandje aan te doen. die je bv. ook tegen krabbelen enz. kunt gebruiken. eerlijk gezegd vind ik dat best zielig, maar als het echt beter voor haar is misschien wel te proberen.
wantjes heeft ze overigens zo uit, als we gaan wandelen, is ze het eerst half uur bezig om wantjes en de muts af te krijgen..
Nou ik ben zelf tandarts en ja het kan hele grote gevolgen hebben het duimen. Maar dan hebben we het echt over kinderen die langdurig duimen gedurende lange tijd. Dus niet de kinderen die de duim nodig hebben om in te slapen en ook niet de kinderen die het duimen voor 2-jarige leeftijd hebben afgeleerd. Het effect van duimen op het blijvende gebit is zelfs minimaal als je het duimen voor de wisseling afleert (lees ongeveer 5 a 6 jaar). Maar sorry, een kind van 5 maanden die duimt en geen speen wil, dan kan je echt niet afleren volgens mij. Ik zou eens aan de huisarts vragen hoe hij/zij dit voor zich ziet, want dat zou ik wel eens willen weten!
Ik zou het consultatiebureau absoluut raadplegen betreffende deze vraag! Vraag me af hoeveel wetenschappelijk bewijs er voor is. En als het er als is, volgens mij praktisch erg lastig tot niet te doen... Heeft ze veel last van die verkoudheden? PS Mocht je het CB raadplegen, vind ik het leuk te weten wat er uit gekomen is.
Toen ik met Tycho naar het CB ging was hij verkouden en die vrouw van het cb zei dat een klein kindje onder 1 of 2 jaar ( dat weet ik niet meer ) wel 12 of 15 x per jaar verkouden konden zijn. Dus of het doro de duim komt, dat zou kunnen, maar ik kan me niet voorstellen dat je een kindje van 5maanden een duim kunt afleren... Mijn zoontje wilde ik toen van zn speentje afhebben (omdat ik er 80x uit moest 's nachts) maar das me ook niet gelukt. xxxx
Eeeeh, ik zal wel blond zijn, maar snap eerlijk gezegd de hele redenatie van de huisarts niet?? Als ze duimt, ademt ze door de mond?? Hoe kan ze nou sabbelen en ademhalen tegelijk? Als ze sabbelt, dan ademt ze toch door haar neus door? Buiten dat, je kindje is pas 4 maanden en als ze dan al zoveel verkouden is, dan zou ik eerder haar neusamandelen in de gaten laten houden. Mijn dochter duimt ook sinds het begin af aan en die is echt niet vaak verkouden, dus het lijkt me sterk dat het (alleen) door het duimen komt..Maar goed, ik ben geen huisarts Ik denk trouwens niet dat je een kindje van 4 maanden het duimen kan afleren. Ik heb mijn dochter ook geprobeerd een speen te geven, maar die spuugde dat ding gewoon weer uit en pakte alsnog haar duim. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel een beetje zielig Je kindje haalt haar troost uit haar duimpje. Mocht je zelf twijfelen, vraag anders een second opinion of vraag het inderdaad ook aan je CB.
Kindjes gaan duimen, vallen in slaap, duim valt uit de mond, maar de mond blijft open staan en dan gaan ze vaak door de mond ademhalen. Waardoor ze sneller verkouden worden. Hier ook 2 fanatieke duimers die het eerste jaar (en Lisa dus nog steeds) vaak verkouden zijn/waren. Maar ze gaan ook vanaf 5 maanden naar het kdv en Lisa kwam vanaf het begin al met Eva in contact natuurlijk die al naar het kdv ging. Dan zijn kindjes het eerste jaar vaak ziek/verkouden en daarna vaak niet meer zo vaak. Eva is het afgelopen jaar 2 keer een beetje verkouden geweest, 1 keer een klein buikgriepje, maar meer niet. Terwijl ze het eerste jaar bijna constant verkouden was. Ik zou het duimen nog niet afleren, dat is niet de enige factor waardoor een kindje zo vaak verkouden is en om nou zomaar die troost weg te halen, vind ik echt zielig. Het is op zich wel een goede tip van de huisarts, maar praktisch gezien niet te doen vind ik
Dit stukje vond ik net op internet: Een ander probleem dat we vaak zien bij kinderen die veel op hun duim of speen sabbelen, is dat het kind te veel door de mond ademt. Hierdoor krijgt het kind ongezuiverde, koude en droge lucht binnen (de neus zuivert de lucht en bevochtigt deze). Dit kan leiden tot keelontsteking, veel hoesten, vaker verkouden en oorontsteking. Maar door het mond-ademen kan het kind ook een afwijkende tand- en kaakstand ontwikkelen. En door het mond ademen droogt de mond ook meer uit, waardoor de kans op gaatjes in het gebit ook groter wordt. Nouja ze heeft geen keelontsteking, hoest niet en geen oorontsteking. Ze is alleen vanaf dat ze 7 weken in bijna aanhoudende (neus) verkouden de longetjes heb ik regelmatig laten controleren en die zijn altijd schoon.. Ze duimt als ze moe is of honger heeft en laat haar duim altijd los als ze in slaap valt.. Dus ik denk niet dat het duimen de oorzaak is van haar verkoudheid, de HA zag haar natuurlijk duimen (ze was hartstikke moe toen we daar waren) en heeft ergens een bel horen luiden hierover.. Ga morgen CB bellen wat ik hier mee moet..
Maar dat is met een speentje toch ook dan? Mijn zoontje sabbelt op zijn 2 middelste vingers en was ook vaak verkouden de 1e 5/6mnd nu weet trouwens.Volgens onze huisarts komt dat gewoon omdt ze nog weerstad op moeten bouwen en zijn ze het 1e jaar vaker verkouden.
Ja dat klopt, ik denk dat de huisarts daar ook niet zo blij mee zal zijn, als een kindje een speen heeft
Ik denk dat je niet goed leest , het zou wel degelijk door het duimen kunnen komen, want door het duimen staat haar mond vaker open. Maar goed, ik vind het nogal zielig om het duimen/de speen af te leren op deze leeftijd, dus we moeten het er maar mee doen...
CB zegt afwachten tot de winter voorbij is, ze is heel klein en met weinig weerstand de winter ingegaan.. Gewoon het neusje goed open houden met neusspray en in de gaten houden of ze niet zieker wordt of last krijgt van de longetjes.. En dat is gelukkig niet het geval, de griep is tot nu toe aan ons voorbij gegaan.. Toen ik vertelde wat de huisarts heeft verteld over het duimen, moest ze keihard lachen..Zijn redenatie klopt op zich wel maar duimen helemaal afleren op deze leeftijd zal echt niet gaan... Als ze slaapt moet ik wel haar duimpje eruit halen en het mondje dichtdoen en proberen overdag zo min mogelijk te laten duimen maar je kunt het toch niet voorkomen...
Sommige huisartsen denken soms een beetje te makkelijk . Onze huisarts toen ook met Lisa, ze was 2,5 maand en dronk niet meer en had koorts, moesten we maar proberen haar melk binnen te krijgen met lepels en spuitje, ja dááág, wat denk je zelf??? Ze was gewoon ziek. En op zich een goede tip om het mondje dicht te doen als ze eenmaal slapen, maar dan alleen als ze niet verkouden zijn, want als de neus dicht zit is het zo lastig ademen .