Misschien een stomme vraag hoor, maar ik heb het altijd uit potjes gekocht. Van vrienden die een moestuintje hebben het ik stengels rabarber gekregen. Moet ik die gewoon in stukjes snijden en dan koken? Groetjes, Thirza
Oma's recept: Een bodempje water in een pan doen, de rabarber in stukes snijden en laten koken tot een brij. Let op dat je het niet in een metalen pan doet, dat wordt de rabarber heel wrang van. Als je de rabarber goed genoeg vindt, in een schaal overgieten en dan pas suiker erbij indoen. Je kan eventueel gewelde rozijntjes erbij doen. Koude rabarber is erg lekker bij warme custard!
Volgens mij heb ik een hele simpele manier... Gewoon de rabarber in kleine stukjes snijden en met 1 á 2 eetlepels water (echt niet te veel doen!)en een eetlepel bruine basted suiker in een pannetje en laten koken. Het wordt vanzelf een zachte brij. Je kan eventueel zo'n een dingetje kaneel mee laten koken. Heerlijk! Zowel 'warm' als koud.
Mijn moeder gooit er altijd een fijngeraspt schoolkrijtje in (proef je niet), dat is iets beter voor je tanden en extra calcium.
Even een kleine tip, eet rabarber in combinatie met een kalkproduct, dan wordt er kalk aan bijv. de yoghurt ontrokken, en niet aan je lichaam. Je kan voor de zoetigheid ook wat zoete appels meekoken ipv suiker.
Bodempje water in een pan, echt weinig dus. (ik kook trouwens wel altijd in een metalen pan. Waar zou het anders in moeten ?) Dan 20 min. laten koken. In de tussentijd een papje maken van custard en water. Dit na 20 min. erbij dan bind het wat en suiker naar smaak toevoegen. Evt nog wat kaneel erover. Ik doe idd ook wel eens geraspte zoete appel erdoor aan het eind dit dan i.p.v. suiker, Eet smakelijk. Rabarber kun je trouwens ook prima invriezen. Even wassen en in stukken en dan kan het de vriezer in.
Ik "schil" rabarber altijd eerst. Dan is het veel zachter. Bovenaan een beetje insnijden en dan de draden naar beneden trekken. Dan snij ik het in stukken, doe ik het in een gewone pan, koken totdat het zacht gekookt is en suiker erbij. (heb ook rabarber uit eigen tuin)