Kan beide. Ik bak het even aan. Als je het niet aanbakt, dan is het na een aantal uren een dikke bal/klont zegmaar, dus dan moet je het even losmaken. En mezelf kennende gaat dan de helft er overheen hihi
@owly Stoofpeertjes ga ik er komende winter zeker ook in maken! Daar wordt mijn vriend heel gelukkig van haha Heb je een recept dat je kan aanraden?
Harira Olijfolie extra vierge of zonnebloemolie 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook 2 -3 stengels bleekselderij, in blokjes 2 grote wortels, in halve plakken 300 gram runderreepjes (bij voorkeur biologisch) 1 el ras el hanout ½ el gemalen komijn ½ tl kurkuma ½ tl zoet paprikapoeder 100 gram gedroogde linzen 1 blik tomatenblokjes 1 eetlepel tomatenpuree zwarte peper naar smaak zout naar smaak 1 – 1.5 liter water (weet niet meer hoeveel vocht ik exact heb toegevoegd, deed het toen op gevoel) Vlak voor het serveren: 50 g parelcouscous (of rijst) 1 blik kikkererwten, even afspoelen voor gebruik Sap van ½ citroen Bij het serveren: Verse koriander Verse peterselie Zachte dadels Was de linzen goed in een zeef met stromend water, totdat het water dat eraf spoelt helder is. Ui even fruiten in een koekenpan in een scheut olie. Als de ui glazig is de droge kruiden en tomatenpuree toevoegen, even meebakken. De tomatenpuree met ui + alle andere ingrediënten van de bovenste lijst in de crockpot doen. Parelcouscous pas later toevoegen, maar als je rijst gebruikt dan deze nu al toevoegen. Even doorroeren. Crockpot instellen op hoge temperatuur voor 4 - 6 uur koken, op lage temperatuur voor meer dan 6 uur koken. Circa 10-15 min voor het serveren, de parelcouscous en kikkererwten toevoegen. Vlak voor het serveren het citroensap door de soep roeren. Serveer de soep met stukjes zachte dadels en verse koriander en peterselie.
Turkse linzensoep met flespompoen Geïnspireerd op: http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2013/11/mercimek-corbas-turkse-linzensoep.html Het originele recept is zeker een aanrader! Die maak ik regelmatig zonder crockpot. Olijfolie extra vierge of zonnebloemolie 2 uien, in stukjes 4 rode pepers, zaden verwijderd, gesneden 2 el Turkse peperpuree Biber salçası (volgens mij enkel te koop bij Turkse winkels) 2 el tomatenpuree 2 kruimige aardappels, geschild en in stukjes 1 grote winterpeen /2 kleinere wortels, in stukjes ½ flespompoen, in stukken 300 g rode linzen 1.5-2 liter water (weet niet meer hoeveel vocht ik exact heb toegevoegd, deed het toen op gevoel) zout naar smaak Bij het serveren: Pul biber Plantje munt 5-6 citroenen Was de linzen goed in een zeef met stromend water, totdat het water dat eraf spoelt helder is. Doe flink wat olie in een pan. Ui + rode pepers fruiten. Dan de tomatenpuree en peperpuree toevoegen, even meebakken om te ontzuren. Dan de aardappels en wortels even meebakken tot het lekker begint te ruiken. Dit mengsel + overige ingrediënten in de crockpot. Crockpot instellen op hoge temperatuur voor 4 - 6 uur koken, op lage temperatuur voor meer dan 6 uur koken. Voor het serveren: de soep goed pureren. Serveren met citroensap, wat in stukjes gescheurde verse munt en pul biber.
Mediterraanse groente linzen stoof / stevige soep Ingrediënten voor in de crockpot: Circa 400 gram flespompoen of gewone pompoen in blokjes gesneden Circa 300 gram winterpeen in blokjes gesneden Circa 300 gram vastkokende aardappel in blokjes gesneden 4-5 stengels bleekselderij, in stukken gesneden 100 gram groene linzen (gedroogd, dus geen blik) 100 gram gele spliterwten (gedroogd, dus geen blik) 1 ui, in stukjes gesneden 2 rode pepers, zaden verwijderd, fijn gesneden 5 knoflooktenen, fijn gehakt 1300 ml water Snuf zeezout Zwarte peper naar smaak Snuf paprikapoeder 1,5 tl gedroogde mediterraanse kruiden of iets meer aan verse kruiden; ik gebruik graag tijm en oregano Voor bij het serveren: 200 g palmkool (of bij gebrek aan palmkool: boerenkool), stengels verwijderd, blad in grove stukken Flinke bos verse peterselie, fijn gesneden Parmezaanse kaas 2 citroenen Extra vierge olijfolie Evt. extra zout en peper naar smaak Lekker verse brood Instructies Was de linzen en spliterwten in een zeef, totdat het water dat eraf spoelt helder is. Doe alle ingrediënten in de crockpot. Roer door elkaar. Zet de crockpot aan, op de lage stand als je de stoof over 8 / 10 uur wilt serveren, op de hoge stand als je de stoof over 4 / 6 uur wilt serveren. Instructies bij het serveren Neem de helft van de soep apart, voeg een scheut olijfolie toe, en pureer deze helft van de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Voeg dit dan weer terug toe aan de crockpot. Voeg dan ook de peterselie (hou een klein beetje apart voor bij het serveren) en palmkool toe, roer goed door. Voeg evt. extra zout, peper en olijfolie toe naar smaak. Serveer de stoof/soep met dun geschaafde plakjes Parmezaan, vers citroensap naar smaak, wat verse peterselie en een lekker stuk brood.
Rode linzen groenten stoof Ingrediënten voor in de crockpot: 1 ui, fijn gesneden 1-2 knoflooktenen, fijn gesneden 3 rode pepers, zaadlijsten verwijderd, fijn gesneden 300 g rode linzen of 200 g rode linzen + 100 g gele spliterwten halve flespompoen, in flinke stukken 2-3 winterpenen / wortelen, in stukken 6-8 stengels bleekselderij, in stukken 1 blik tomatenblokjes 1 tl komijnzaad ½ tl kurkuma ¼ tl kaneel ¼ tl paprikapoeder Zwarte peper en zout naar smaak 1300 ml water Voor bij het serveren: Handvol rozijnen Flinke bos verse peterselie Sap van 1 citroen Optioneel: 200 g palmkool blad in stukken gesneden Optioneel: pul biber naar smaak Feta Amandelen of hazelnoten Couscous Instructies Was de linzen goed in een zeef met stromend water, totdat het water dat eraf spoelt helder is. Rooster het komijnzaad in een koekenpan op laag vuur, circa 3 mijn of totdat het begint te geuren. Doe het dan samen met de andere ingrediënten in de crockpot. Zet de crockpot aan, op de lage stand als je de stoof over 8 / 10 uur wilt serveren, op de hoge stand als je de stoof over 4 / 6 uur wilt serveren. Instructies bij het serveren Voeg vlak voor het serveren de peterselie, het citroensap, evt. pul biber en de rozijnen toe. Als palmkool in het seizoen is, dan doe ik dat er ook graag bij. Serveer de stoof met wat je lekker vindt. Ik eet ‘m graag met feta, mijn vriend eet ‘m graag met couscous. We doen er ook vaak wat nootjes bij.
Wij doen het eigenlijk op gevoel. Stoofpeertjes in de pan, water in de pan dat ze net onder staan, kaneelstokje, in plaats van suiker doen wij een scheutje honing, als het te weinig is kun je er nog wat toevoegen en verder laten in de pan. Ze zijn klaar als ze mooi donker rood zijn. Hou je van mierzoete peertjes zou je de suiker kunnen vervangen met een schep suiker.
Ik heb al jaren een slowcooker Super fijn ding! Ik maak er soepen in, stoofpeertjes, roti (bak alleen even de kip aan), eigenlijk heel veel. Ik heb twee Amerikaanse slowcooking kookboeken ter inspiratie.
Hoi Dames, Hier ben ik hard aan het denken om een slowcooker aan te schaffen ivm met laat thuis zijn vanuit het werk. Hebt zou dan fijn zijn als ik s'ochtends het eten aanzet en het dan klar is als we thuis komen. Maar heb een aantal vraagjes dus dacht stel ze even hier. Is het realistisch om dat te verwachten. Kun je bijvoorbeeld zalm aardappels en sperzieboontjes hiervoor gebruiken. We willen namelijk niet alleen maar stoofpotjes van eten uiteraard. En hie gaat het bereiden van aardappelen hierin? Is dat een beetje lekker en te doen? Van Google word ik niet heel veel wijzer dus vandaar de vraag hier.