Misschien is het een domme vraag, maar ik kan er nergens informatie over vinden. Ik heb een leer/arbeidsovereenkomst met mijn werkgever, ik werk 32 uur en volg een opleiding die volledig betaald word. Nu zou ik zo graag wat minder uur willen werken maar mijn werkgever gaat daar niet mee akkoord. Heb ik recht op ouderschapsverlof?
Ik zou het eigenlijk niet weten, maar volgens mij val je gewoon onder het cao van het bedrijf, dus dan denk ik van wel. Aan de andere kant heb je natuurlijk je leerovereenkomst en volgens mijn staat het daar niet in. Ik zou het bij de opleidingsinstantie navragen die weten vast wel hoe het zit.
Geen idee hoe zoiets zit omdat je ook in een leerproject zit. Weet wel dat je er minimaal al een jaar moet werken voordat je er recht op hebt.
Tja... Het lijkt mij voor je werkgever nogal onmogelijk om je opleiding dan te plannen en als ht al kan ; waarschijnlijk mag die dan de rekening betalen van de keuze. Kan me voortellen dat dat niet de bedoeling kan zijn.
volgens mij moet je 2 jaar een arbeidcontract hebben voor onbepaalde tijd bij je werkgever. dat is wat mij bij staat lfs Hellen
Ik zou niet weten waarom? Ik blijf gewoon studeren en kom zelfs met 1,5 dag minder werken gewoon aan mijn stage uren. Ik zou best een gedeelte van de studiekosten voor mijn rekening willen nemen mocht het nodig zijn, maar dan wil ik wel graag weten wat mijn rechten zijn. Morgen zal ik eens informeren bij een rechtswinkel. Ik werk in ieder geval al 4 jaar bij deze werkgever, dus wat dat betreft heb ik wel recht op ouderschapsverlof. Mijn leer/arbeidsovereenkomst is 2,5 jaar geleden ingegaan.
Hoeveel uren moet je aan stage uren maken op jaarbasis? (staat in de leerovereenkomst) En kom je daaraan als je ouderschapsverlof hebt?
Oh dan snapte ik en niet helemaal sorry. nog steeds niet eigenlijk want waarom duurt hij dan zo lang die opleidingen, als je met de helft van de uren/dagen ook alles leert in de praktijk en aan de eisen voldoet? Dan kan het toch de helft korter?