Hallo, Onze dochter wordt 11 en krijgt dan een telefoon. Welke regels hebben jullie over het gebruik? En controleren jullie ook wat ze doen? Ik weet even niet hoe ik dit het beste aan kan pakken, ook ivm haar privacy.
Hebben er zo'n family app op zitten, jongste heeft ook maximum tijd dat ze er op kan. Man ziet precies welke apps ze er op zet, indien niet oké volgt er even een gesprekje. Ik heb die app niet, wel wachtwoord en check af en toe de telefoon, o.a. groepsapps als ik merk dat er wat gezeur is. Weten ze van, part of the deal. Oudste zelden nodig. Snapchat heeft de jongste nog niet en TikTok willen we er niet op.
In het begin wel. Nu als ik denk dat het nodig is. Maar de telefoon van de oudste is vooral saai (gamen? Nee moet eten. Nu gamen? Die categorie gesprekken ) En de tweede komt zelf naar me toe met "mam die stuurt dit...", is er open over en durft ook haar eigen aandeel te laten zien em bespreken. Ze hebben familylink dus ik kan ze wel beetje op afstand in de gaten houden. En bij de oudste belangrijk: Telefoon blokkeren ipv fysiek afpakken hij reageert te verslaafd.
In het hele begin keek ik af en toe mee in chats etc, gewoon om haar ook te leren wat normaal online gebruik is. Ze kunnen zelf soms ook rete bot doen op die apps! Dat van te voren besproken natuurlijk dat we dat zouden doe. Ook mocht (en mag) ze haar wachtwoord voor inloggen niet wijzigen, en moesten wij nieuwe apps eerst goedkeuren. Toen had ze ook via die familylink app een max schermtijd per dag en, wat ik heel belangrijk vond, bedtijd! Op een gegeven moment gewoon een poos geen schermpjes meer voor bedtijd. Inmiddels is de schermtijd eraf, maar de bedttijd niet. Zo kan ze ook nooit snachts wakker worden door gepling ergens vandaan ofzo. Uiteraard is die tijd nu wel later maar voor 7 uur kan ze er ook niet in, gewoon niet nodig, dan ga je maar lezen. Wel kan ze bellen in geval van nood ofzo. Verder open blijven bespreken, vooral over die groepsapps, snapchat ed. Zo kwam ze gelukkig zelf als er iets geks gebeurde om raad vragen. Ik krijg ook nog steeds bericht bij installatie nieuwe apps, hoef het alleen niet eerst goed te keuren. En ze heeft ook een datalimiet bij abbo. En ik ben niet achterlijk, als ze echt iets wil verbergen dan kan ze dat vast he... Maar heb geprobeerd haar zo in de hele onlinewereld een beetje te begeleiden..
Geen regels eigenlijk. Meestal zit hij naast me en krijg ik de gsm voor mn ogen geschoven bij filmpjes wat hij leuk vind, of spelen we samen brawl stars ik probeer hem in te halen Zijn gesprekken met vrienden zijn hier ook saai. Gaat alleen maar over gamen en over hoelaat ze kunnen gamen. Zolang hij naast me zit, ik de gsm krijg overhandigd omdat hij wil dat ik zijn gsm 'opruim' en hij probleemloos de gsm thuis laat weet ik dat hij niks wil verbergen.
Ik check soms de Snapchat groepen Maar als er gedoe is zegt ie het vaak zelf al maar dat zijn dan altijd andere kinderen uit z’n klas Z’n voetbal en game vriendengroepje is altijd wel gezellig En verder niet echt regels Hij heeft een app waar ik op kan zien waar hij is en dat is erg handig
Controleren mbt app gesprekken etc doen we niet meer. Als er echt iets is dan komt hij wel naar ons toe. Wel hebben we onze IPhones gekoppeld, zodat we kunnen zien waar hij is, maar andersom kan hij dat bij ons ook zien. Laatst ging hij naar een vriendje, best stukje fietsen en dat vond ik wel spannend, dan vind ik het ideaal om via zoek mijn iPhone te kunnen zien dat hij er bijna is.
Zoon is nog wat jonger. Hij heeft geen WhatsApp groepen. Scherm blijft beneden, en geen stiekem gedoe. Hij kijkt op YouTube hoe je bepaalde minecraft dingen moet bouwen, luisterboeken en muziek. Ook hoe je bepaalde dingen moet vouwen en tekenen. Controleer alleen als hij anders doet dan anders. Is verder eerlijk dus dat merk je snel.
Ik dacht dat ik gemakkelijk was met bedtijd. Ik was ook best laks met bedtijden en dan werd het soms 23u voor hem. Nu epilepsie is ontdekt is dat vervroegd naar ten laatste 22u in de vakanties. Gsm gebruik maakt me niet zo uit qua tijdstippen, alleen savonds voor het slapen gaan geen enge filmpjes en niet intensief gamen.
Wel effe een waarschuwing voor Family link. Als ze soms zakgeld krijgt wat ze mag spenderen aan gsm spelletjes, dat gaat niet meer. Enige optie om dan te betalen voor spellen of gsm aankopen is met een creditcard. Echt super irritant.
Onze dochter heeft vorig jaar op haar 11e verjaardag een telefoon gekregen. Ze is nu net 12 en gaat na de zomer naar de middelbare school. Ik kijk regelmatig mee in whatsapp en snapchat/tiktok. Dat weet ze en dat vind ze (vooralsnog) ook prima. Ze laat zich ook nog wel wat sturen mbt welke reactie stuur je of wanneer kun je iets beter even negeren. Dat meekijken blijf ik nog wel even doen. Op een of andere manier is er ouderlijk toezicht oid opgekomen, volgens mij omdat haar gmail account ook onder een bepaalde leeftijd is. Maar man wat is dat irritant. Ze hoeft van mij geen toestemming om bepaalde apps te downloaden, ik krijg er wel melding van trouwens. En schermtijd kunnen we ook mondeling wel beperken.
Telefoon is in de nacht beneden! Verder hou het netjes online. Geen rare filmpjes fotos kijken delen etc we kijken er geregeld op, niet hele verhalen lezen maar zo steek proef gewijs.