Basisdingen in huis voor koken, bakken en braden

Discussie in 'De lounge' gestart door Kyra73, 29 jul 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kyra73

    Kyra73 Niet meer actief

    Ik wil proberen om wat gezonder te gaan eten en ook minder gebruik te gaan maken van pakjes e.d. Ook wil ik wat meer zelf dingen gaan bakken als taarten, pizza's en brood. Wat zijn nu de basisdingen die ik in huis moet hebben. Welke kruiden, groentes, etc. Ik zat zelf te denken aan bijvoorbeeld bloem, rijst, pasta. Wie heeft suggesties, zodat ik mijn voorraad kast aan kan vullen om straks lekker allerlei dingen zelf te maken?
     
  2. Marnatman

    Marnatman Fanatiek lid

    17 jun 2010
    2.382
    206
    63
    Man
    Bedrijfsleider
    In Grunn
    Basis dingen... zal een paar noemen:

    - Bloem
    - Zelfrijzend bakmeel
    - Zout
    - Peper
    - Suiker
    - Boter
    - Koriander
    - Peterselie
    - Sambal
    - Rijst
    - verder zoveel mogelijk verschillende kruiden zodat je kan combineren
    - en nog veel meer
     
  3. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Verse basilicum (plantje)
    Verse Tijm (Plantje)
    Verse peterselie (plantje)
    goede balsamico azijn
    goede olijfolie
    zeezout (molen)
    zwarte peper (molen)
    vijzel, rasp
    gepelde tomaten (stukjes)
    tomatenpuree
    pesto
    bloem
    zelfrijzend bakmeel
    vanille extract
    basterd suiker (wit en donker bruin)
    gist
    pure chocolade (minimaal 70% cacoa)
    knoflook in een potje
    kappertjes
     
  4. TempusFugit

    TempusFugit Niet meer actief

    Bakpoeder
    Vanillesuiker
    Gist
    Kristalsuiker
    Wat voor brood wil je maken? Ik maak vaak bananenbrood met tarwe- en patentbloem dus dat heb ik ook altijd staan.
    Eieren/margarine/melk zit in bijna ieder recept wel maar dat is natuurlijk niet forever houdbaar.
    Paprikapoeder
    Kaneel
    Nootmuskaat
    Gedroogde peterselie.
     
  5. ToTheMoon

    ToTheMoon Fanatiek lid

    2 mei 2009
    1.062
    0
    0
    Eigenlijk is hierboven alles al zo'n beetje genoemd! :)

    Wat er nog aan de lijstjes ontbreekt zijn bijvoorbeeld:

    Maizena - geeft een min of meer 'doorzichtig' resultaat als je wat in wilt dikken (heldere vloeistoffen, zoals vruchtensappen worden troebel, maar veranderen niet van kleur, wat wel gebeurt als er bloem gebruikt wordt).

    Kokosolie - 100% natuurlijk. Daarmee kan je ook bakken, braden, frituren en wokken. Heeft wel een kokossmaakje, dus het zal niet altijd in elk gerecht gecombineerd kunnen worden...

    Citroensap of een voorraadje verse citroenen

    Pijnboompitten en andere zaden of nootjes

    Rozijnen - Lekker in bepaalde gerechten



     
  6. Aislyn

    Aislyn Fanatiek lid

    16 feb 2011
    2.448
    1
    38
    Dordrecht
    Groente vind ik niet echt onder voorraad vallen, maar wat ik standaard wel in huis heb:

    Aardappelen
    Uien
    Paprika
    Peen (in de winter)

    Ik heb ook altijd appels in huis, met nog twee andere soorten fruit, afhankelijk van wat er in het seizoen is

    Kruiden en specerijen:
    Verse knoflook
    Zout en peper
    Laurier
    Kaneel
    Komijn
    Kerrie
    Paprikapoeder
    Oregano
    Kurkuma
    Karwijzaad
    Nootmuskaat
    Korianderpoeder
    Chilipoeder
    Salie
    Munt
    Peterselie (vers)
    Andere kruiden haal ik wanneer nodig vers: bieslook, basilicum, tijm

    Ook handig om in huis te hebben:
    Bladerdeeg
    Bouillonblokjes
    Verschillende soorten pasta, maceroni, spaghetti, penne
    Zongedroogde tomaten
    Olijven

    Ik zou niet alles tegelijk in huis halen, zoek een aantal recepten op die je wil uitproberen en begin met de spullen daarvoor. Sommige kruiden die ik vaak gebruik zul jij misschien nooit gebruiken. Dus wat voor mij basis is, is dat voor jou misschien wel helemaal niet.
     
  7. Tavsan

    Tavsan Actief lid

    30 apr 2012
    377
    0
    0
    Deventer
    Het ligt er natuurlijk ook aan wat je kookt.
    Ik kook voornamelijk met Turkse invloeden, eet geen varkensvlees en Hollandse pot ook zelden, dus mijn voorraad ziet er heel anders uit dan die van mijn moeder bijv.
     
  8. Kyra73

    Kyra73 Niet meer actief

    Allemaal hartelijk dank voor jullie lijstjes. Een aantal dingen heb ik natuurlijk wel standaard in huis, maar dat is dan net niet genoeg merk ik soms wel eens met koken. Ik ga straks eens een boodschappenlijstje maken.
     
  9. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Standaard voor bakken:

    bloem
    volkorenmeel (voor als je volkorenbrood wil bakken)
    gist, ik heb droge gist, heb je in zakjes van dr. oetker, ik heb grotere verpakkingen van 100 gram, bewaren in de koelkast in een bakje anders gaat de werking snel achteruit
    kristalsuiker
    vanillesuiker
    zonnebloemolie
    roomboter
    zout
    eieren
    cacaopoeder

    Daar kun je al heel veel recepten mee maken :)

    Voor koken, ik kook veel Turks dus heb andere basisingredienten in huis dan de gemiddelde NLse familie denk ik :) . Maar houdbare dingen als rijst, pasta, mie, maar ook tomaten in blik (ideaal om mee te koken, zit tenminste smaak aan...), vis in blik, diepvrieserwten, ingevroren gehakt...heb ik altijd in huis, ik kan altijd wel wat maken. Brood ligt ook altijd in de diepvries net als afbakbroodjes in de voorraadkast.
     
  10. Majel24

    Majel24 Fanatiek lid

    21 mei 2007
    2.779
    0
    0
    pedagogisch medewerker
    Bemmel
    Ik het een tuintje van verse kruiden zodat ik altijd allerlei verse kruiden heb in voorjaar/zomer.

    Wat ik nog mis en altijd in huis heb is vanille. Ik heb essence in een flesje maar ook vanille peulen. Wellicht nog een goede tip.Bewaar de peulen als je de zaadjes eruit hebt gehaald en stop ze in een pot met fijne tafelsuiker. Elke keer als ik vanille gebruik doe ik de peulen in die pot. Zo heb ik altijd heerlijke vanille suiker in huis. Een stuk goedkoper en lekkerder van smaak.

    Verder heb ik ook nog in huis anijssterren, laurierbladeren, kaneelstokjes en alle andere basisdingen die door de rest ook al zijn genoemd.
     
  11. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar jouw standaard voorraad :) Voor inspiratie!
     
  12. AMS

    AMS Fanatiek lid

    14 mei 2009
    3.394
    4
    38
    España
    Zo zou ik het ook doen. Mis harisa en curcuma in de Lijstjes en verder staat bijna alles er wel bij wat ik op voorraad heb.
     
  13. bloempje28

    bloempje28 Actief lid

    17 aug 2010
    412
    0
    0
    NULL
    NULL
    Bijna alles is al genoemd, maar wij hebben nog ketjap staan.
    Voor taarten heb ik altijd mix voor biscuit, botercreme en banketbakkersroom in huis, plus wat verschillende kleuren fondant en marsepein.
     
  14. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    #14 Eylem, 30 jul 2012
    Laatst bewerkt door een moderator: 30 jul 2012
    Wat wij standaard aan 'Turkse' producten in huis hebben (wij eten ongeveer 70% Turks rest andere werelddelen :D ):
    pilavlik, koftelik, cigkoftelik bulgur (gebroken tarwe in verschillende 'groottes', soort couscous)
    droge witte bonen
    droge kikkererwten
    rode linzen
    pirinc rijst
    sesam- en nigellazaadjes
    yufka (deegvellen)
    domates en biber salcasi; tomaten en peperpuree
    peynir; witte kaas
    Turkse yoghurt
    Turks brood (in de diepvries, want blijft maar 1 dag vers)
    groene pepers
    pastirma (vleeswaren)
    sucuk (knoflookworst)

    Kruiden die ik veel gebruik
    platte peterselie (altijd vers in huis)
    gedroogde munt
    gedroogde dille
    paprikapoeder
    pul biber (pepervlokken)
    komijn

    Geloof dat dat het wel zo'n beetje was
    en dan nog dingen als zonnebloempitten en koekjes enzo maar dat zijn tussendoortjes, niet om mee te koken ;)
     
  15. marilouise

    marilouise Niet meer actief

    ik heb standaard in huis wat ik heel regelmatig gebruik.

    Knoflook,
    ui,
    olijfolie,
    zonnebloemolie,
    peper en zout,
    kerrie verschillende soorten
    sambal
    ketjap,
    honing,

    plus nog veel meer maar dit gebruik ik heel regelmatig
     
  16. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Heel erg veel specerijen.
    Die 'verzamel' je aan de hand van wat je gaat maken en hoef je dus niet bij voorbaat al in te slaan.

    Heel veel olieën. Roerbakken in kokosolie of pinda-olie, aardappels bakken in zonnebloemolie, salades daar gaat extra vergine olijfolie over. En over de Oosterse koude tonijnsalade sesamolie.

    Witte wijnazijn
    Rode wijnazijn
    Appelazijn
    Balsamico!

    Speltmeel
    Havermeel
    Kokosmeel
    etc.

    zonnebloempitten
    sesamzaad
    lijnzaad
    pijnboompitten
    amandelen
    hazelnoten
    paranoten
    cashews

    Verse tuinkruiden:
    munt, koriander, basilicum, rozemarijn, peterselie, salie.
     
  17. Dani11

    Dani11 Niet meer actief

    Standaard heb ik

    Ketjap,
    Sambal
    Knoflook
    Ui
    Tomaat
    Paprika
    Komkommer
    Verse koriander
    Feta kaas
    knoflookpeper
    italiaanse kruiden
    kofte kruiden
    croutons
    sla dressing zakjes
    pijnboompitjes
     
  18. loesje1982

    loesje1982 Fanatiek lid

    4 apr 2011
    2.070
    0
    0
    Hier
    plus bouillonblokjes, laurierblaadjes, kruidnagel
     
  19. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Klinkt lekker :) Ben afgelopen week nog op zoek geweest naar gedroogde kikkererwten. Wilde falafel maken en in het recept werd gezegd dat droge lekkerder zijn dan uit blik. Kon het nergens vinden bij mijn AH XL. Heb toen maar een blik genomen. Ga de volgende keer wel een keer bij een turkse winkel kijken!
     
  20. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Daar kun je ze inderdaad krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat, met name voor een snelle salade ofzo, ook wel eerder kikkererwten uit blik gebruik, maar geweld en gekookt zijn ze wel echt lekkerder (zoals zoveel dingen vers lekkerder zijn dan uit blik ;) ).
     

Deel Deze Pagina