hallo dames over enkele maanden gaat mijn oudste dochter studeren op eht mbo. ik wordt echter niet zoveel wijs uit alle sites en alles wat mensen zeggen. we hebben het over sudiebeurzen die soms een lening zijn en soms niet. hoe komt dat dan en ben je verplicht een studiebeurs af te nemen. ik zadel mijn kinderen liever niet op met een lening. dan hoest ik zelf veel liever alles kosten op. ik meende dat ik eruit was en dat je met 18 pas studiefinciering en een ov kaart kom aanvragen. nu lees ik in het aanverwante topic dat er mensen met 16 als studiefinciering krijgen. nu snap ik het dus helemaal niet meer. we hebben ook gezocht over de tegemoetkomingen van de kosten maar volgens mij vallen wij net overal buiten. ik vind het allemaal erg verwarrend om het overzicht te houden (ook door mijn slechtziendheid natuurlijk) maar elke site lijkt ook wel iets anders te zeggen. volgende week hebben we de tweede intake op haar nieuwe school wellicht kunnen die ook wat licht werpen op de zaak, maar misschien zijn er hier mensen die me ook wat helderheid kunnen geven daarin. het is nu zo dat we zoveel gespaard hebben om zonder "hulp" van buitenaf de studiekosten, boeken en reisgeld van een heel jaar te kunnen betalen. maar als ik ergens recht op heb hoor ik het graag natuurlijk. ik vind het namelijk wel wat krom, dat iemand van 16 wel duizenden euro reiskosten moet maken en iemand van 18 ineens niet meer namelijk.
Ik weet niet hoe dat tegenwoordig is met die reiskosten, maar ik heb toen inderdaad tot 18 jaar mijn eigen reiskosten moeten betalen. Voor het mbo is de basisbeurs gewoon een gift, dit is geen lening.
Op studiefinanciering heb je pas recht na je 18de verjaardag. Dan krijgt iedereen een basisbeurs. Volgens mij ligt deze rond de 70 euro per maand. Ook krijgt elke student dan een OV jaarkaart, mits ze wel voltijd studeren. Helaas moet je voor je 18de gewoon zelf je reiskosten betalen. Ik betaalde ook elke maand 150 euro om heen en weer te reizen. Voor je 18de kun je misschien wel studiefinanciering krijgen maar dan zal het in de vorm van een lening zijn die je moet gaan terug betalen als je klaar bent met studeren. Als je uitwonend bent heb je recht op rond de 230 euro extra studiefinanciering. Sommige studenten die ouders hebben die "weinig" verdienen is er een aanvullende beurs van rond de 300 euro. Dan kunnen studenten nog een lening nemen waardoor hun studiefinanciering rond de 900 uitkomt in totaal. Als je op het HBO studeert kun je nog een extra lening krijgen, het collegegeld krediet. Die is ook rond de 150 euro en is bedoeld om de maandelijkse kosten van het collegegeld, die op het HBO op dit moment rond de 170 euro per maand ligt, te kunnen financieren.
weet iemand ook wat de ziektekosten voor een 18 jarige zijn, is dat meteen net zoveel als bij onszelf?
Vanaf je 18de krijg je ov en studiefinanciering. Op mbo niveau 2 en 3 is het een GIFT Maar niveau 4 is prestatiebeurs dus dat houd in als je dochter of zoon opleiding niet afmaakt of binnen 10 jaar een andere diploma haalt de studiefinanciering word omgezet in een lening. Ja als je thuiswonend bent krijg je kind ongeveer 70 euro in de maand als de ouders genoeg verdienen om kind te helpen en anders rond de 200 ja.
Klopt Blup dat is het zelfde als volwassenen. Je hebt wel speciale jongerenpakketten met aanvullende verzekering wat past bij jongeren tot 25 jaar volgens mij en ook met een btje aangepast tarief.
gaab@ ze gaat nivo 4 doen(voltijds). dus dat betekend dan als ik het goed begrijp dat ze studiefinanciering kan aanvragen vanaf haar 18 dat zou betekenen in de derde klas zeg maar en dan verplicht is te slagen anders moet ze alles terug betalen omdat ze nivo 4 doet? ben je verplicht een studiefinanciering af te nemen of moet je daar echt zelf achteraan? en zonder studifinanciering natuurlijk geen ov jaarkaart denk ik of wel? en nog 1 vraagje, je zegt dat als ze binnen 10 jaar niet slaagt OF een ander diploma haalt ze alles terug moet betalen. wat bedoel je daar mee. het is de bedoeling dat ze 2 opleidingen na elkaar wil gaan doen daar eigenlijk, is niet zo slim dan of wel?
oh sorry, wist niet dat er ondertussen op het mbo ook een prestatiebeurs is ingevoerd.. loop wat achter haha.
Je kunt ook een nullening hebben, dan 'krijg' je wel een OV jaarkaart. Máár die OV jaarkaart wordt ook dmv een lening verstrekt, als je dochter haar opleiding niet haalt en ook niet binnen 10 jaar een ander diploma haalt dan moet ze de kosten van de ov ook terugbetalen. Je bent niet verplicht om een studiefinanciering aan te vragen. Volgens mij is het wel zo dat als je geen OV wilt, je dit kenbaar moet maken omdat je m anders 'automatisch' krijgt.
klopt wat je zegt als je niveau 4 hebt is het tegenwoordig ook een prestatiebeurs zou ze stoppen en bv gewoon niet meer naar school gaan moet ze de financiering en ov kaart terug betalen. maa gaat ze bv switchen naar een andere niveau 4 opleiding en haalt ze daar wel het diploma van dan niet. Maar ik heb net even op de site gekeken geldt ook voor niveau 3! Studiefinanciering moet jezelf aanvragen dus als je het risico niet wil nemen voor je kind hoeft ze dat niet te doen. Kan niks vinden over of je los ov jaarkaart kan aanvragen ik denk toch echt dat het een combinatie is. Maar ik neem aan dat je dochter toch een diploma moet halen dus zou me dan niet te druk maken om die studiefinanciering.
En wat fijn blup dat jullie genoeg gespaard hebben om de kosten te kunnen betalen! Ik heb mn studie (hbo/universiteit) zelf moeten betalen. Heb altijd naast mn studie gewerkt maar dat leverde niet genoeg op en je krijgt ook maar max 4 jaar stufi en ik heb 6 jaar gestudeerd. Wel alles gewoon binnen de gestelde tijd gehaald hoor, maar twee opleidingen gevolgd.. nu heb ik een flinke studieschuld. Toen vond ik dat niet erg, maar nu baal ik er wel ontzettend van!! Dus probeer dat inderdaad te voorkomen
bedank daro@ we doen wat in ons macht ligt om haar zonder schulden te houden.en gelukkig is het een heel verstandig meisje wat goed weet hoeveel en hoe hard mijn vriend daarvoor moet werken en ze zal er geen misbruik van maken. gaab@ ze zal zeker een diploma halen daar twijfel ik niet aan, ze kan dus ook rustig haar plannen doorvoeren om 2 diploma's te halen achter elkaar begrijp ik uit je tweede stukje. en ze kan zelfs nog switchen mocht dat nodig blijken. ( ze is autisitsch daarom zijn ze ene beetje sceptisch of ze het verbaal aan gaat kunnen) ikzelf geloof wel in mijn dochter trouwens, ze heeft de afgelopen 16 jaar enorm veel geleerd op dit gebied. als het klopt wat daro zegt dan kies ik toch voor alleen een ov jaar kaart aan te vragen te zijner tijd.
Hier iemand die MBO heeft gedaan. Niveau 3 en 4 is een prestatiebeurs. In eerste instantie is dit een lening. Als je het diploma behaald word het een gift. MAAR houd er wel rekening mee dat je voor het MBO MAAR 4 jaar een prestatiebeurs krijgt!!! Zou je een 5e jaar MBO doen dan is dit 5e jaar een lening!! De DUO heeft mij dat toen als volgt uitgelegd. Een opleiding op niveau 4 duurt over het algemeen 4 jaar. Voor die 4 jaar krijg je dus de financiering. Zou je er een jaar langer over doen krijg je dus de lening. Zou je eerst mbo 3 doen en daarna 4 is in de meeste gevallen niveau 4 verkort tot soms 1 jaar. Kom je precies uit tot de 4 jaar. (ik heb 4 jaar MBO gedaan toen ik netjes bericht kreeg dat ik al 4 jaar financiering kreeg en dat die afliep in april vorig jaar. Ik was toen nog niet klaar met MBO 4. Die overige maanden kreeg ik dus de lening) *Dit is ook zo met het HBO* Indien je kind onder de 18 is kan je een tegemoedkoming aanvragen bij de DUO. Afhankelijk van de reisafstand etc kan je hiervoor ook een tegemoedkoming aanvragen. Dit kan eventueel ook via de gemeente. Of via school. Die hebben vaak wel het een en ander geregeld met vervoersbedrijven. (Althans 3 jaar geleden) De OV kaart wel of niet hebben kan je aangeven ten tijde van de aanvraag. Vanaf dat je kind 18 word heeft die recht op zorgtoeslag. Dit kan hij/zij zelf aanvragen via de belastingdienst. In de maand waarop je kind 18 word die maand betaal je nog geen ziekenfonds. De maand daarop wel. Het is aan te raden om van te voren uit te zoeken welke ziekenfonds je wilt hebben etc. En zoek ook uit of ze de aanmelding doen. Sommige zorgverzekeraars accepteren halverwege het jaar niet iemand die 18 word. Dit zou dus betekenen dat zodra je kind 18 word van jouw polis af gaat en een eigen polis krijgt met dezelfde vergoedingen die je als ouder dus ook krijgt. Ook dit even informeren bij het ziekenfonds waar je zit.
anna b. de 2 opleidingen die ze wil doen na elkaar zijn beide nivo 4 en zouden samen 7 jaar duren. dan hebben we dus 3 jaar een lening? voor de ov jaarkaart ook als ik de studiebeurs weiger? en over de ziekenfonds, ze komt gewoon bij dezelfde als die van ons. maar begrijp ik je goed dat we in dec het jaar ervoor al moeten vragen of dat kan ze is in sept jarig?
Welke opleidingen wilt ze gaan doen? Stel ze wilt secretaresse doen dit is vaak niveau 3. Zou ze directiesecretaresse er achteraan doen is deze opleiding vaak verkort en duurt dan 1 jaar. Dus heb je beide 4 jaar. Mag ik vragen waarom ze 2 niveau 4 opleidingen wilt gaan doen? Als ze in september jarig is dan betaald ze de maand september niet aan het ziekenfonds maar oktober wel en de rest van het jaar ook. In september kan ze aanvragen van de toeslag. Deze zal ze dan eind oktober krijgen. Voor de OV weet ik niet of die na 4 jaar ook lening word. Ik heb zelf nooit OV gehad. Althans de nieuwe chipkaart niet. DUO – IB-Groep/Homepage Particulier Je zou ook eens op deze site kunnen kijken. Wat ook misschien verstandig is, is om even te bellen of als het kan langs te gaan bij het kantoor. Zij kunnen je precies vertellen hoe de gang van zaken zijn met de plannen van je kind
Nou ja, 3 jaar een lening... Zo duur is het mbo niet, en als ze een beetje zou gaan werken dan zou het nog prima te betalen zijn naar mijn mening. Zolang ze thuis blijft wonen althans. Wil ze geen HBO opleiding doen? Dan krijgt ze gewoon weer opnieuw studiefinanciering. Waarom 2 mbo opleidingen?
ik weet het niet yukl, omdat ze diploma's van allebei die richtingen wil hebben. geen idee of ze ook hbo aan zou kunnen eigenlijk. zover hebben we nooit gekeken. en na alle berichten op het nieuws dacht ik dat dat voor ons onbetaalbaar geworden was. dat dat echt in de tientallen duizenden euro's ging lopen. en wat je zegt het mbo is niet zo duur. maar de ov jaar kaart loopt wel flink op in 3 jaar. of stopt die dan weer? ze wil ook gaan werken trouwens yukl na haar eindexamen volgende maand. om uiteindelijk een rijbewijs en autotje te hebben zodat de ov jaar kaart niet meer nodig is.