Lieve mama’s (en papa’s), Ik heb een vraag waar ik niks over kan vinden op internet. Ik weet dat de levensvatbaarheidsgrens in NL 24 weken is. Mocht het zijn dat je kindje veel te vroeg wordt geboren doen ze er vanaf dit moment alles aan om je kindje te ondersteunen en ik leven te houden. Heeft iemand énig idee hoe dit zit voor Turkije? Ik wil dat graag weten voordat ik onze eventuele vakantie boek hiernaartoe. Dankjewel vast!
Ik weet dat in sommige landen de levensvatbaarheidsgrens lager ligt (22-23) weken, of dat ook in Turkije is weet ik niet. Wel eens een documentaire gezien en dara kwam naar voren dat echt minder dan 1% de geboorte overleefd bij 22 weken en bij 23 weken ook maar iets van 2%. Heb je kans op vroeggeboorte. Want dan zou ik lekker rondom huis blijven en niet naar Turkije gaan.
Heb je kans op een vroeg geboorte? Dan zou ik niet eens verder zoeken naar een levensvatbaarheidsgrens. Dan 100% thuis blijven.
Dat met 24 weken klopt overigens niet per se. Hangt af van de conditie van de baby. Kan me zo voorstellen dat Turkije de grens niet hoger heeft liggen. Maar je weet het niet (Bij onze oudste was het hier 26 weken en België 24. Ik heb toen echt gezegd bij gekke dingen tussen de 24-26 weken rijden we naar belgie)
Voor de volledigheid: nee ik heb geen extra verhoogde kans op vroeggeboorte. Ik vroeg het me alleen af voor het volgende: Stel dat in Turkije de levensvatbaarheidsgrens bijvoorbeeld een stuk hoger had gelegen (dat wist ik dus niet), en in NL hadden ze bijvoorbeeld er wél alles aan gedaan.. dat wou ik even weten, je weet het namelijk nooit
Ze noemen dit eigenlijk ook niet de levensvatbaarheidsgrens. Het is een "consensus richtlijn". Even als extra nuance. Van richtlijnen kan onderbouwd afgeweken worden. Zeker bij een consensus richtlijn. Dat geeft geen antwoord op je vraag, maar even qua volledigheid zegmaar Het hangt echt af van de situatie, ook in Nederland. Dus ik zou daar niet mee gaan "gokken" of zulke afstanden voor overbruggen.
Oké, thanx, ben geen medici dus dat was voor mij het best omschreven woord haha. Ik wil graag op vakantie, vandaar, voor de rest niks bijzonders hoor haha
Ik weet niet hoe het in Turkije is maar ik vermoed dat dat daar ook nog wel eens van regio tot regio kan verschillen. Om zo een extreme prematuur in leven te kunnen houden heb je best wel wat gespecialiseerd apparatuur en medicatie nodig die niet overal zomaar gemakkelijk ter beschikking is. Dus als je ergens gaat waar er geen al te modern ziekenhuis in de buurt is, is het nog anders dan wanneer je naar Istanbul in een heel modern ziekenhuis zou bevallen. Tijdens mijn stage op de verloskamer in Suriname deden ze pas iets vanaf 30 weken, en dat was dus echt omdat ze gewoon niet de juiste middelen hadden (is wel al wat jaren geleden ondertussen, weet niet hoe het nu is)
Turkije heeft 2 gespecialiseerde kinderziekenhuizen Izmir en Istanbul uit mijn hoofd. Mocht je naar de toeristensteden gaan dan zal je kindje per ambulance uren over de weg vervoerd moeten worden of er moet een trauma heli beschikbaar zijn. Vraag is of zo'n ukkie dat overleefd. Qua gezondheidszorg kunnen ze in de gespecialiseerde ziekenhuizen veel (vergelijkbaar met nederland) maar ik zou dan er wel opletten dat ik in de buurt van zo'n ziekenhuis op vakantie ga. En hou er rekening mee dat je bij een evt. Vroeggeboorte nog weken in Turkije zal moeten blijven voor je terug kan naar Nederland.
Ik zou je vraag aan de verloskundige stellen. Misschien kan zij je meer daarover vertellen. Denk dat het inderdaad goed is dat je je hierop oriënteert. Als ik zwanger op vakantie ging naar buitenland keken we ook altijd waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis was.
Wat een duidelijke eerlijke reactie. Als ik deze reactie lees zegt m’n gevoel eigenlijk om dan maar niet te gaan..
Geen idee, maar is de kans groot? Ik was een aantal jaar geleden in Lima, Peru ( niet zwanger hoor). Maar daar had ik het totaal niet verwacht en waren er particulieren ziekenhuizen die bij wijze van spreken 10x zo luxe waren als in Nederland. Als je het aan mij vraagt zou ik je niet door angst laten lijden als er geen verhoogde kans is op een vroeggeboorte, en anders redelijk in de buurt gaan zitten van een ziekenhuis. Je kan ook even overleggen met je verloskundige. Succes met t uitzoeken van een leuke vakantie!
Het hangt zoals boven reeds gezegd af van de situatie en de regio. Het ziekenhuis moet minstens een afdeling neonatologie (een intensive care, dus een NICU) hebben (en graag een verloskwartier in de buurt). Niet elk zh heeft zo’n afdeling (ook niet in Be/Nl bvb). Het is dus zaak om, bij “problemen”, je naar zo’n centrum te bewegen. Je bevalt in principe ook niet instant. Er is zo’n ziekenhuis in Izmir. Verder in Turkije heb ik niet gezocht. Wij gaan op vakantie in scandinavië, en heb net een fit-to-fly gekregen vd gyn. Das dus ook wel ff belangrijk om na te kijken. Gewoon op vakantie gaan en genieten!
Og ik heb hier dus echt niet over nagedacht toen ik in de zomer van 2020 op vakantie ging naar Spanje. Noem me naïef hoor. Was toen zwanger en had een goede 20wk echo gehad. Als jij je er niet prettig bij voelt zou ik zeggen niet doen. Maar anders, gaan!
Oké maar even voor de duidelijkheid: je hebt totaal geen reden tot zorg, zit met goede echo’s en controles en het gaat je puur om dat je graag op vakantie wilt, maar dat je wel ergens gerust gesteld wil worden mócht je buitenlandzorg nodig hebben. Klopt dit? Dan zou ik gewoon lekker op vakantie gaan, maar idd wel even kijken dat je ergens naartoe gaat waar gewoon een ziekenhuis is de buurt is; waar de voorzieningen goed zijn etc. Ik weet niet hoe dat zit met de plek waar jij naartoe gaat. Maar ik zou geen jungle trek maken nee of ergens in de bergen van India zitten nee. Normale vakantiebestemmingen zou ik wel aandurven. Denk aan Ibiza, Portugal, Spanje er cetera.. mits dus - wat ik zeg - gewoon voorzieningen in de buurt zijn. Dus ik zou dat uitzoeken voor jouw bestemming. En als je twijfelt of je je er niet goed bij voelt, dan natuurlijk niet doen!