Geen wereldprobleem, maar ik vraag me dit af. Samen met mijn zoon heb ik vogelbollen opgehangen in onze best wel grote tuin. Maar....we lokken alleen maar kauwen Ik zie in het bos achter allerlei meesjes en andere vogeltjes, zelfs vlaamse gaaien, maar die durven niet naar de vetbollen te komen ivm de kauwen, die soms wel met 7 tegelijk pikken aan die bollen en alle andere vogels wegjagen. Aan de voorkant komen ze ook, en bovendien sluipen er 4 katten rond ons huis die graaaaag een klein vogeltje pakken. Achter komen die niet. Ik heb al verschillende bollen en zaden geprobeerd, maar die kauwen eten echt alles! Natuurlijk moeten die ook eten, maar mijn zoon vraagt steeds wanneer er nou eens mooie vogels komen die wel lief zijn Iemand ideeen?
Bij ons worden de vetbollen ook voornamelijk door de kauwen gegeten. Voor de "leuke" vogels heb ik een grote schaal vogelvoer op de tuintafel staan. Daar komen mussen, roodborstjes, merels en tortelduiven op af. En omdat de tafel voor ons woonkamerraam staat, hebben wij en de katten ook wat leuks om naar te kijken.
Wij hebben silo’s met een soort hekje erom; grote vogels passen daar niet in. Het stikt hier van de meesjes, musjes en af en toe roodborstjes.
Herken het probleem. Gelukkig wisselen de koolmeesjes af met de eksters. Ze mpeten beide eten . Maar die groterere zijn zo lomp dat is jammer.
Je hebt van die metalen bollen (oa vogelbescherming, welkoop en vast ook internet), waar je de vetbollen (of ander lekkers) in kunt hangen. Het zijn een soort kooitjes. De mazen zijn groot genoeg voor mezen ed, maar kauwen en andere agressievelingen kunnen er niet bij.
Voor beide soorten vogels wat ophangen. Musjes en koolmeesjes etc heb je idd van die soort kooitjes voor maar ook de grotere vriendjes hebben natuurlijk eten nodig.
Hier staat het huisje zo'n 3m van het raam en dicht bij 2 grote struiken. Er hangt/ligt van alles aan/in en hebben veel soorten vogeltjes nu. Pas voor het eerst een specht in de struik gezien. Roodborstjes, musjes, pimpelmeesjes en sinds dit jaar ook vinkjes. Eksters vallen mee
Hier bv verschillende: https://www.vivara.nl/voedersystemen/voedersilo.html?gclid=EAIaIQobChMIj9LKnY2i3wIVwkPTCh2OjgeOEAAYASAAEgKUcPD_BwE
Inderdaad die kooitjes. En zorg dat de voedersilo's op een beschutte plek hangen, naast of aan bomen / struiken waarin de kleinere vogeltjes zich wat kunnen verschuilen. Ik heb zowel in de achtertuin als in de voortuin een voerplekje. In de voortuin hangt het in een boom, daar komen echt alleen de kleine vogeltjes op af. In de achtertuin kunnen de grotere er ook bij en dan zie je inderdaad minder kleintjes. Bij ons (zowel in de voor- als achtertuin) is vooral de vogelpindakaas erg populair, bij alle soorten.
Middels een bluetooth boxje (in je tuin zetten) een keertje het geluid van een kauw in nood afspelen. Grote kans dat ze een poosje wegblijven Mijn vorige buurman heeft er een keertje eentje gevangen met zo'n vangkooi. Daarna het beest een beetje opgejaagd en toen vrijgelaten. Daar kwamen ze ook niet meer.
Dit idd! Kauwen en eksters mogen ook wat vet kweken voor de winter. Hier heb ik een silo met losse zaden, een vogel-plateau met zaden, een net met doppinda’s en een soort van “kaars” met vet en zaden. Er komt hier van alles, van kauwen en eksters tot meesjes, roodborstjes, mussen en zelfs de kleine bonte specht.
Aaaw wat zielig een vogel krijgt snel een hartaanval als hij wordt opgejaagd. Oh en daarbij was je buurman in overtreding... de kauw is een beschermd soort.
Top! Worstel ook al een tijdje met dit probleem. Bij mij in de tuin een vaste kraai-familie. Prachtige vogels maar de kleintjes durven niet zo goed. Dit is een mooie oplossing.
Ja, hier blijven de geote vogels achterin de tuin, de kleintjes hebben hun eigen plek met silo-met-kooitje. Ze moeten even ontdekken hoe het werkt, maar als ze een ander vogeltje zien eten snappen ze het. Dan nog even die drempel over van een kooitje in gaan En in het begin zat er hier wel eens een duif op, maar ook die had snel door dat hij niet in het kooitje ging passen
@RoGiJuLi Hij koos in dit geval voor zijn eigen vogeltjes. Hij heeft een tuin vol met vollieres met daarin de meest bijzondere vogels. Hij wist wel wat hij deed hoor. Hij draait een ziek of gewond beestje bv net zo makkelijk de nek om, dat heeft hij bij de kauw niet gedaan. Die is gewoon weer vrij gelaten. Het gaat om die angstkreet die ze laten. Dat schrikt andere kauwen ook weer af. Ik snap het wel, al zou ik zelf liever voor het boxje met geluid kiezen. Gelukkig hoef ik in ons nieuwe huis die keus niet te maken. De meest bijzondere vogels hier, van de week nog een bosuil. Maar kauwen zien we zelden gelukkig.