tijdena de zwangerschap van de oudste kwamen ze erachter dat de waarde van de trombocyten aan de lage kwant waren. Zo rond de 110. Reden genoeg voor de gynaecologen om mij bij hun onder controle te houden en in het ziekenhuis te moeten bevallen, ook wekelijks bloedprikken. Ook bij de internist geweest destijds en die dacht dat de oorzaak lag bij de zwangerschap. Echter na de zwangerschap bleef het laag. Bij de 2e zwangerschap bleef de waarde weer laag, nu tussen de 90 en 100. Elke paar weken moest ik alles weer laten controleren. Door verschillende gezondheidsklachten krijg ik inmiddels ruim jaar elke 4 weken een b12 injectie, kreeg te horen dat de waarde b12/trombocyten met elkaar te maken kon hebben dus dat het maar zo kon wezen dat de waarde van de trombocyten hiermee ook zou kunnen stijgen. Vorige week weer bloedgeprikt en hij is inmiddels gezakt naar 86. Dit maakt mij lichtelijk ongerust als ik lees waar een te lage waarde allemaal mee te maken kan hebben. Heeft iemand hier meer verstand van? De huisarts wordt ik niet veel wijzer van.
Bij lage trombocyten betekent het dat je te weinig bloedplaatjes hebt en dus een minder goede stolling. Zo kan je dus bloedingen krijgen die niet vanzelf stoppen. Maar is het nooit uitgelegd als je er al zo lang last van hebt?
Ja dit wist ik allemaal heb ook altijd giga blauwe plekken, vaak zonder dat ik weet waar het vandaan komt. Maar waar ligt de grens om te kijken om zoiets te behandelen etc? Dat zijn dingen die ik allemaal niet weet. De oorzaken die je leest op internet maken mij er niet blijer van. Ze weten bij mij ook niet waar het weg komt bijv. Nooit onderzoek naar gedaan. Het komt bij mij best zorgwekkend over omdat het maar zakt door de jaren heen. Geen idee of mijn zorgen terecht zijn hoor. De gynaecologen deden er altijd erg bezorgt over, misschien dat mijn angst daar weg komt.
Ik zou dan maar eens aandringen op verder onderzoek. Zeker als het toch steeds een beetje lager gaat worden. Hebben ze nog nooit verder gekeken dan alleen naar de waarde van de trombocyten? Best wel raar als ie steeds lager wordt.
Nee ze hebben er niet verder naar gekeken. In het begin van de zwangerschap zn standaard bloedonderzoek gedaan en daad kwam dit uit. Ze hebben het enkel gecontroleerd. De internist heeft naar mijn verleden gekeken in het systeem en dat was het dan ook. Inderdaad een idee om aan te geven er verder naar de willen kijken. De huisarts gaf aan over een jaar gewoon opnieuw prikken.
Ik weet niet waar de grens ligt van gewoon laag of 'te' laag. Op een gegeven moment wordt het gewoon gevaarlijk voor je. Dus ik zou zeker aandringen om verder te kijken.
Zolang je boven de 50 zit, schijnt het geen problemen te geven (volgens verschillende medische websites). Ik zou het eens navragen bij je dokter, waarom het steeds lager lijkt te worden.
Ik heb er geen verstand van, maar ik zou wel vervolgonderzoek afdwingen als je je zorgen maakt. Mijn ervaring is dat je behoorlijk voor jezelf op moet komen en als je dat niet doet, wordt er al snel gekozen voor een afwachtend beleid. Sterkte
Verwijzing vragen naar de hematoloog, dat is een gespecialiseerde internist. Misschien dat die erachter kan komen. Overigens is alles boven de 50 niet super zorgwekkend, en je stolling is nog van meer afhankelijk dan alleen bloedplaatjes. Maar ik zou het ook wel uitgezocht willen hebben, of tenminste een hematoloog willen zien.
Mijn dochter heeft dit, het heet ITP. Het is (bij haar) een autoimuunziekte. Haar laagste aantal bloedplaatjes was 4 (miljard) , toen mocht ze niet nasr school, fietsen of wilder spelen, niet vallen en niet stoten en wilde ze eigenlijk een bloedtransfusie, maar het aantal groeide langzaam en is er vanaf gezien. 'Normale mensen zitten tussen de 200 en de 450. Onder de 50 moet je oppassen, want dan is je stolling erg laag en kan je (oa) niet geopereerd worden bijvoorbeeld. Daarboven noemen ze het veilig. Het klopt inderdaad dat je snel blauw bent en je minder snel stolt. Wij laten onze dochter elk half jaar prikken om het in de gate te houden.
Er is trouwens geen behandeling voor, in het geval van extreem laag, onder de 15 bij kinderen, dan gaan ze evt denken aan een bloedtransfusie. De grens bij volwassenen ligt anders hoor. Wij eten in die 'lage' periodes, alles wat goed is voor je bloedwaarden; spinazie, broccoli, veel fruit etc....