Ik zit een beetje met mijn handen in het haar en ga dit as dinsdag ook aankaarten bij de kinderarts. Onze dochter is nu 7,5 maand en heeft vanaf de geboorte al een sonde. Ze is geboren met een hartafwijking waardoor ze te weinig energie had om zelf de flessen leeg te drinken. De verwachting was dat ze na haar tweede hartoperatie zelf zou gaan drinken. Met 5 maanden is de tweede operatie met succes uitgevoerd en ze is nu een "gezonde baby" met voldoende energie die bijna altijd erg vrolijk is. Alleen de flessen leegmaken doet ze nog steeds niet. Ze drinkt 50 ml zelf ongeveer en de overige 150 ml gaan via de sonde. Volgens de kinderarts is ze een beetje lui en volgens de pre-logopediste is ze alle reflexen kwijt waardoor ze gewoon niet weet hoe ze de flessen leeg moet drinken. Het gene wat ze zelf drinkt doet ze keurig netjes en verschrikkelijk snel. We hebben verschillende spenen en flessen geprobeerd. Ze drinkt nu uit een difrax s fles met 3 standen speen. Ze heeft tot vorige maand met een bibi speen gedronken maar die is te flexibel, ze vouwde hem dubbel met de tong. De verschillende spenen maken geen verschil in de hoeveelheid die ze drinkt. Het is maximaal 70 ml en daarna laat ze alles langs de mond lopen. Ze is nu dus 7,5 maand en we zijn sinds een maand bezig met vast voedsel via een lepeltje. Wat we ook proberen, groente, fruit, papje van rijstebloem na 3 piepkleine hapjes begint ze over te geven. Ik krijg er gewoon niets anders in dan opvolgmelk. 's avonds is ze vaak onrustig omdat ze niet meer genoeg lijkt te hebben aan alleen opvolgmelk. Meer dan 200 ml per voeding gaat niet want dat spuugt ze allemaal weer uit. Ook de raplay methode werkt niet, ze brengt het heel enthousiast naar haar mond maar zodra ze het in haar mond stopt begint ze te kokhalzen. Ik word er een beetje moedeloos van, ik had me eerst ingesteld op de tweede operatie en nu tot ongeveer het eerste jaar dat ze de sonde heeft. Maar ze weigert gewoon alles. De logopediste weet het ook niet en die zegt gewoon stoppen met een lepeltje. Geen voeding meer geven via de sonde(dus honger laten lijden tot dat ze zelf genoeg gaat drinken) werkt niet volgens de kinderarts. Volgens hem kun je kinderen 2 dingen niet dwingen en dat is eten en poepen Ik zal blij zijn dat het dinsdag is en we een afspraak bij de kinderarts hebben. Ik wil gelijk even vragen of hij een pomp wil aanvragen. We hevelen de voeding al vanaf het begin. Het inlopen duurt ongeveer 20 minuten en na een poos krijg je een lamme arm plus een peuter van 2,5 jaar die precies weet dat je geen kant op kan tijdens die voeding is vragen om alles wat niet mag. Misschien dat iemand tips heeft om Kyra zelf te laten eten? Het van me afschrijven is al een opluchting. Het zit me toch hoger dan in dacht
Ik zou je vraag ook hier even stellen, laatst was er ook een topic over voeding. Weet niet of je dat forum kent? pah-forum.nl :: Index Succes ermee!
Hoi, Mijn dochtertje voeden we ook op de rapley-methode, het is voor kindjes wennen dat ze geen vloeibaar eten binnen krijgen. Ze krijgt 's morgens een stukje fruit en 's avonds stukjes aardappel en/of groente en als ik brood eet krijgt zij een korstje en 's middags een lange vinger; zij probeert ook nog wel stukjes eruit te krijgen. Laatst warm eten geprakt op mijn bord en toen had ze ook "maar" 3 hapjes, maar het is maar bijvoeding. *doe het op haar tempo ze zal van zelf wel meer gaan eten *zet haar bij jullie aan tafel en leg gewwon wat voor haar neer niet veel op reageren en dan eet ze vanzelf wel wat (werkt hier wel zo gauw als wij kijken is het ppppffffffff) Succes
lastig is dat.. Mijn neefje wilde ook niet echt veel van vast voedsel weten. Die heeft verder geen medische achtergrond, gewoon geen interesse. Dat is rond de 8a9 maanden langzaam wel gekomen. Nu is het een dreumes met gezonde eetlust.. Sowieso is niet elk kind met 6 maand toe aan eten, al lijkt dat wel zo als je de verhalen hoort. Is ze wel nieuwsgierig naar jullie eten? geef dan eens een worteltje in haar knuistje, of banaan. Geen sonde geven is ook wel een grote stap op deze leeftijd. Dat is eerder iets wat je begeleid in een ziekenhuis zou doen, lijkt mij?
Lisa heeft van 2,5 maand tot 8,5 maand een sonde gehad. Hier kon/wilde ze niet meer drinken uit de borst/fles door reflux en een virus met 2,5 maand. Toen ze op een gegeven moment wel van een lepel kon eten en uit een gewone beker kon drinken, zijn we haar toch honger gaan laten lijden, in overleg met de kinderarts en het kinderwijkteam (zij deden de voedingen op het kdv). Het was 1 middagje moeilijk, maar daarna ging ze goed eten en mocht de sonde er 1,5 week later uit. Ik zou het dus zeker wel proberen, want ze kan het wel en zou nu toch ook genoeg energie moeten hebben om wat meer achter elkaar te drinken? Doordat ze zoveel via de sonde krijgt, heeft ze nooit echt honger en snapt ook niet goed dat ze moet eten en drinken om haar hongergevoel te stillen. Het kan best even duren voordat ze het doorheeft, vaak vallen baby's dan ook een beetje af. Maar het kan ook snel gaan, zoals bij Lisa. Ik geloofde er trouwens helemaal niet in, zat te huilen toen ik de telefoon ophing en net het nieuwe schema had gekregen om Lisa honger te laten lijden. Maar het werkte dus wel, beter dan ik had durven hopen! Wij hoopten rond haar eerste verjaardag van de sonde af te zijn. En we waren er met 8,5 maand al vanaf, binnen 2 weken van zo goed als volledige sondevoeding (jouw dochtertje drinkt al veel meer dan Lisa destijds), naar alles zelf eten en drinken. Wat vervelend dat jullie geen pomp hebben gekregen, het is echt een verademing! Ik heb gelukkig nooit hoeven hevelen (ja, 1 keer toen we de pomp waren vergeten), lijkt me vervelend, zeker omdat het véél makkelijker kan.
Tips van 'leken' zijn heel lief bedoeld, maar het is wel heel iets anders al een kindje sondevoeding krijgt. Ze hebben vaak gewoon geen honger en waarom zou je dan gaan eten? Lisa heeft trouwens ook wat meer moeite gehad met stukjes, ze had ook een half jaar niet gegeten of gedronken. Maar ze pakte het snel op, alleen fruit en groente moet ze héél erg aan wennen. Dus krijgt ze nog gepureerd voedsel/potjes, als aanvulling. We bieden eerst altijd stukjes aan. En het gaat echt al een stuk beter, maar het gaat heel langzaam.
Hier geen medische achtergrond, maar bij ons duurde het tot ongeveer een jaar voor zoonlief echt een beetje fatsoenlijk begon te eten. Hij had absoluut geen interessen in eten. Groente moest bijna naar binnen worden gepropt. Fruit ging nog aardig... Nu is hij 18 maanden en eet bijv. nog steeds geen stukjes fruit. Dat wordt allemaal gepureerd naar binnen gewerkt. Wat betreft z'n avondeten; sinds een week of 2 heeft hij eindelijk de smaak te pakken! Hij lust nu ineens wat ik kook en slikt niet meer de potjes weg. Jullie hebben natuurlijk een hele andere achtergrond en ik denk ook niet dat je hoeft te verwachten dat er al hele potjes worden weggewerkt. Hier zei de ka dat het vanzelf wel zou komen, die heeft zich nooit zorgen gemaakt. En uiteindelijk heeft ze dus ook gewoon gelijk gekregen...
onze dochter heeft reflux, en is een paar weken geleden opgenomen geweest met een ontstoken slokdarm waardoor ze ook een sonde moest. maarja dat was maar 2 weken. dus niet te vergelijken met jou kindje natuurlijk, Hier zijn we sinds ze 4 maand is al bezig met vast voedsel, maar het gaat er gewoon niet in, doordat we er pas laat achter kwamen dat ze reflux had dachten we dus achteraf dat het daardoor kwam, nu krijgt ze 2 keer daags medicatie en ze zou eigenlijk al aan de vast voedsel moeten zijn, maar ze wil gewoon echt niet, als ze de lepel ziek begint ze als te kokhalzen, ze weet ook echt elke hapje weer uit haar mond krijgen, meer als 800 cc opvolgmelk mag ze niet, dus 4 flessen van 200cc maar hier heeft ze niet meer genoeg aan waardoor ze nu in de nacht ook weer wakker word van de honger, ik heb dus ook behoefte aan tips om ons meisje te helpen leren eten.
Bedankt voor de reacties Ze heeft veel interesse in eten, ze is ook heel enthousiast als ik aan kom met het fruit/groente en lepel. Ze doet zelf haar mondje los om te happen maar het lijkt wel of het halverwege blijft steken waardoor ze over gaat geven. De lepel vind ze ook heel leuk om mee te spelen en die stopt ze vaak in de mond om op te bijten. Kyra geeft wel heel goed aan wanneer ze honger heeft, ondanks de sonde. Net ook, ze begint dan heel hard te huilen als ik iets later ben dan normaal met de voeding. Gelukkig heb ik morgen een afspraak staan met de kinderarts, kijken wat hij zegt en misschien een verwijzing voor de slikpoli in het radboud. Daar had hij het vorige maand over als kyra niet beter ging drinken om haar daar naar toe te sturen.
Lisa gaf ook prima aan dat ze honger had, at dan ook wel wat van een lepel, soms dronk ze wat uit een beker, maar écht honger had ze niet. Ik dacht hetzelfde als jij, maar het is toch anders als alles de hele dag wordt aangevuld via de sonde. Ik zou het echt eens proberen. Lisa spuugde trouwens ook erg veel en dat kwam toch ook erg door de sonde, het irriteert toch. Ze kunnen er ook echt we last van hebben met eten. Toen ze ging eten en haast niets meer via de sonde kreeg, ging het al beter, toen de sonde eruit ging nog veel beter. Niet meer die bogen die er voorheen uitkwamen. Ik vind het wel raar dat de kinderarts zegt dat honger laten lijden niet werkt. Het werkt vaak wel degelijk en onze kinderarts en onze contactpersoon van het kinderwijkteam krijgen kinderen zo altijd weer aan het eten.