Hoe bedachtzaam zijn jullie hierop met jullie kindjes? Ik ben benieuwd in welke mate jullie hier rekening mee houden in de dagelijkse omgang met jullie prematuur geboren kindjes. Hier proberen we er zo goed mogelijk rekening mee te houden, en krijgt Mila om de 28 dagen een injectie met antilichamen toegediend. We kwamen hiervoor in aanmerking omdat we in de risicogroep vallen (zwangerschapsduur onder de 33 weken, en chronisch longbeeld). Verder mogen verkouden mensen niet langskomen, kleine kinderen ook niet, ze mag niet gezoend worden en mensen moeten altijd netjes de handen wassen. Niet over haar heen praten. We gaan niet met haar naar de supermarkt of naar het winkelcentrum als het druk is. En het kinderdagverblijf gaat ze al zeker niet naartoe de eerste maanden. Dit proberen we zeker tot april voor te houden, tot het RS-seizoen een beetje afgelopen is. Wat dat betreft is Mila op een heel verkeerd tijdstip geboren (oktober, begin van het RS-seizoen..). Overigens ben ik vaak milder als het kraambezoek er eenmaal is, ik zie vaak bezoek aan hun gezicht zitten en daarna weer aan Mila maar daar zeg ik dan niks van eigenlijk. Vooral omdat het onbewust gebeurd. Wil dan niet als een scheidsrechter overkomen. Als het heel vaak zou gebeuren zou ik daar wel wat van zeggen natuurlijk. Ben benieuwd naar jullie ervaringen!
We deden de eerste winter hetzelfde (hier eind juli geboren). Hier gingen ze in januari naar kdv, met 6mnd. Maar die prikken kregen ze gelukkig tm april. Toen was de mexicaanse griep ook in volle gang, wij waren echt doodsbang voor al die virussen. Ik was thuis soms erg strikt hoor, vind ik vrij normaal met kie kleintjes. Tot 3 maanden kwamen ze hier zelfs niet naar beneden als er visite was, en van oppakken was geen sprake.
Ik let er totaal niet op...onze Jarne (geboren op 32weken) gaat overal mee naartoe sinds dat hij thuis is. Het winkelcentrum, de supermarkt, op bezoek voor het nieuwe jaar. Dag 1 dat hij thuis was hebben we al bezoek gehad van de peter en meter. De volgende dagen kwam de rest van de familie inclusief zieke kindjes waarvan hij zelf een zoentje had gekregen (kindje van 2jaar deed het vlugger dan dat we konden ingrijpen)... Jarne krijgt geen injecties voor rsv. En hij is na 3 maand nog geen enkele keer ziek geweest.
Hier ook geen RS prikken. Volgens mij is dat alleen geindiceerd voor zwangerschapsduur tot 32 weken ipv 33. In het ziekenhuis heeft niemand haar vastgehouden behalve wij en altijd het handenwasprotocol gevolgd voor iedereen die op bezoek kwam. Wel heb ik zelf griepvaccinatie gehaald op aanraden van onze KA (maar niet voor RS dus eigenlijk). Heeeel veel buidelen om mijn antistoffen via de BV zoveel mogelijk aan haar over te dragen. Hier de eerste maanden thuis heel voorzichtig gedaan. Geen verkouden mensen, vooral binnen blijven (ze hield zich ook maar moeilijk warm en was nog heeeeel klein; 2300 gram dat ze mee naar huis mocht). Verder mondjesmaat bezoek, die haar niet vast mochten houden. 4 weken na thuiskomst "mocht" dat voorzichtig en dan alleen oma's, dit langzaam uitgebouwd. Altijd maar 1 persoon per bezoekje. Ze moest altijd in een doek van mij, zodat ze niet rechtstreeks aan haar kwamen... (misschien was ik wel streng; , maar het voelde goed; .) Wel alle bezoek handen wassen met Dettol. Onze kleine kwam in augustus thuis. Na 3 maanden (november) ging ze naar het KDV en toen zijn we ook iets makkelijker geworden met kinderen op bezoek etc. Inmiddels heeft ze het RS virus gehad nav een kindje van het KDV dat ermee besmet was eind december. Helaas is ze zeker 10 dagen flink (!) ziek geweest; hoesten, heel vol, slijm, bijna niet meer drinken en bacteriele infectie erbij. Met AB erbij is ze gelukkig (net) niet opgenomen in het ziekenhuis. Nu ben ik blij dat ze het doorgemaakt heeft... Ik vond/ vind het in die zin "makkelijker", doordat het ook bij gezonde kinderen voorkomt. Het is normaal dat kinderen ziek worden. Dan denk ik makkelijker "het hoort erbij" en "dat krijgen alle kinderen een keer". Met meer "longproblemen" waren wij w.s. ook voorzichtiger geweest en hadden we misschien ook niet zo snel naar een normaal KDV gemogen. Onze kleine is niet beademd, 12 uur cpap, 12 uur snor gehad en dat was het..., dat scheelt denk ik ook veel; hoe het met de longen is (gegaan). GRTZ en doe vooral waar jij jezelf goed bij voelt!
Mijn dochtertje was geboren met 32 weken en eigenlijk nooit nagedacht over RS. Ze ging ook met 16 weken naar het KDV en heeft geen prikken gehad (maar viel ook net buiten de risiscogroep, zoals soef al zei). Ze heeft wel veel longproblemen gehad in de eerste winter maar is daar overheen gegroeid. Ze was geloof ik 2300 graam toen ze thuis kwam. Wel veel hygiene in acht genomen, dus handen wassen met Dettol (maar doe ik altijd bij kleintjes), maar iedereen mocht haar wel vast houden en zo. Maar we hebben de eerste tijd niet zo veel bezoek gehad omdat ik zo ongelooflijk ziekwas, dus dat scheelde ook wel weer.
hoi onze zoon is geboren 24-10-11, 11 weken te vroeg. hij heeft geen prikken gehad. alleen de eerste vaccenaties. wij hebben wel gewoon mensen over de vloer. maar ze moeten wel de handen wassen, verkouden mensen komen niet binnen. en de kraamvisite mag de kleine best wel vast houden. niks aan de hand.
Is er een reden dat jouw zoontje geen RS-prikken krijgt? Die krijgen meestal alle kindjes geboren < 32 weken en onder 1 jaar, die thuis komen in de RS-seizoen.
Klopt het is inderdaad 32 weken, verkeerd opgeschreven! @soefdeboef: Mila is de eerste 10 dagen wel beademd, hoogste druk en zuurstof en daarna nog trilbeademing om de longen toch een beetje te ontzien. Heeft daar een klaplong aan overgehouden. Daarna ging het wel redelijk snel, maar 1 dag aan de CPAP en daarna al aan de snor. Die snor heeft ze wel nog een aantal maanden nodig gehad met wisselend zuurstofbehoefte.. Dat van die doek is wel een goed idee. Ik ben ook van plan om alleen directe familie haar vast te laten houden, dus tantes en oom en opa's en oma's. Maar eerlijk is eerlijk ik zou liever zo min mogelijk bezoek ontvangen. Zie elk persoon toch als een besmettingsgevaar Laatst was mijn vriend verkouden en dat vond ik ook verschrikkelijk, al kon hij er natuurlijk niet veel aan doen (behalve dan dat hij wat beter voor zichzelf had kunnen zorgen, at ongezond en sliep heel weinig). Hij heeft toen wel een mondkapje gedragen maar na verloop van tijd werd hij toch wat makkelijker met je handen telkens wassen na het hoesten of niezen.. Wat wel zo is is dat Mila al een stukje groter was bij thuiskomst, met 42 weken en 4,3 kg kwam ze thuis. Dus dat scheelt ook wel wat dan als je nog zo'n ukkiepukkie thuis hebt. Pff, aan de ene kant zou ik blij zijn als Mila wat groter is en minder kwetsbaar, maar aan de andere kant wil ik zoveel mogelijk van haar babytijd genieten omdat het zo snel voorbij gaat.. Herkenbaar??
Mijn dochtertje kwam 12 weken en 5 dagen te vroeg. Ze kwam dan ook in aanmerking voor de prikken. Ook heeft ze BPD (gehad? gaat nu een stuk beter). Ik ging wel met haar wandelen en boodschappen doen ed. Maar ik was er wel erg waakzaam op dat de wagenbak kap omhoog was en er niemand in de wagen ging gluren. Verder gingen we grieperige en verkouden mensen uit de weg. Ook niet teveel visite in 1 keer maar dat was ook voor de prikkels. Ze had veel moeite met teveel prikkels. Als er visite was ging ze niet van hand tot hand. Ik werd er na verloop van tijd wel veel soepeler in. Wij hebben we nog een hele poos haar flessen gesterilliseerd. Maar met detol handen wassen ed deden wij niet. Ons meisje kreeg op de valreep wel het rs virus maar was er verder niet verschrikkelijk ziek van. Groetjes
Onze zoontjes zijn geboren met 28 weken en kregen ook deze prikken. In het begin hebben we er wel omgedacht met kraamvisite. Nu hebben we eerlijk gezegd ook wel een beetje de kraamvisite afgehouden omdat we graag rust wouden hebben. We hebben de kleintjes wel meegenomen met boodschappen doen, en naar familie etc. Gelukkig hebben veel mensen er wel begrip voor gehad bij ons dus dat was wel prettig. Volg je eigen gevoel hierin zou ik zeggen. Als jij bij bepaalde dingen je niet goed voelt moet je het eerlijk zeggen. Mensen hebben hier vaak wel begrip voor en hebben ze dat niet dan is dat heel simpel gezegd niet jou probleem.
Ismail is geboren met 31 weken. Toen hij thuis kwam waren we alleen de 1e week binnen. Maar het was zulk mooi weer dat we na 4 dagen al naar buiten waren gegaan. Bezoek deed handen wassen. Snotterige kindjes kwamen niet binnen. Hij krijgt elke maand de prik voor rs-virus. Na ff denken hoor.. een aantal maanden zijn wij ook gestopt met alles sterreliseren. Hij gaat nu ook sinds begin januari naar de gastouder. En daar zijn ook 2 kindjes.
Hier geboren met 29w en thuis met 39, gewichten waren toen 2270-2560gr. Ze zijn in februari geboren, dus kwamen pas na het RS seizoen thuis - in het ziekenhuis zijn de meiden wel getest op RS omdat ze zoveel slijm hadden en erg lang zuurstof nodig hadden (CPAP tot 35w, snor tot 37.5), maar elke keer negatief. Thuis hebben we de eerste weken weinig bezoek gedaan en niet veel tegelijk. Verkouden mensen kwamen er niet in en de eerste maand ofzo ook geen kleine kinderen. Ze gaan hier niet naar het kdv, ik heb ontslag genomen en ben met de kinderen thuis. Inmiddels ga ik ook wel met ze naar de supermarkt enzo, maar dat heb ik de eerste tijd thuis niet gedaan. De meisjes zijn hun achterstand in gewicht/groei inmiddels al helemaal kwijt en zijn zo sterk dat de KA het bij het vermoeden van RS afgelopen maand nieteens nodig vond ze te testen: zolang ze goed dronken/plasten en alert waren was volgens hem PCM en een puffer genoeg. Bij R baalden wij (en de KA) er wel van dat hij echt net een paar dagen te oud was bij de start vh RS-seizoen om de inentingen te krijgen. Hij is een stuk minder sterk dan zijn zusjes en eten is bij hem altijd een probleem geweest (tot nov sonde gehad). Vorige week is hij flink ziek geweest en had gelijk een enorme terugval qua eten. We zijn met hem wel iets voorzichtiger me verkouden bezoek enzo, maar een stuk minder dan een half jaar geleden.
Adi ze hebben er in het ziekenhuis nog nooit wat over gezecht, Vreemt... hij heeft alleen de eertse vaccenaties gehad, en 24 jan krijgt hij de 2de. zal het is vragen wat raar,
Emma is met 30 weken geboren en krijgt ook de RS vaccinaties. Emma was 1500 gram toen ze thuis kwam en mijn grootste angst was dat ze een keer opgenomen moest worden met een infectie. Wij waren daarom ook heel voorzichtig in het begin. Wel ging ik al snel naar buiten. Ik heb nog wel steeds een pompje met handalcohol bij de box staan. Wij hebben het advies gekregen om Emma het eerste jaar niet naar de KDV te brengen. Ondanks dat Emma nog steeds heel klein is voor haar leeftijd (1900 gram en bijna 8 maanden) is ze ontzettend sterk. 2 keer een verkoudheidje gehad en verder niet.... Inmiddels neem ik ze overal mee naar toe maar bij mensen die verkouden/ziek zijn blijf ik uit de buurt.
Ja hoor!! Zeker ook herkenbaar... Heb ook heel lang gedacht... GROEI TOCH! Wordt maar sterk meissie! (Ook al tijdens de zwangerschap trouwens). Nu na 6 maanden besef ik mij pas hoe zo'n sterke kleine wij hebben! Inmiddels ben ik mij bewust van haar kracht en durf ik ook echt te vertrouwen op haar kracht. GRTZ!
wow, ik vind jouw verhaal zo heftig!! Weegt je meisje echt nog 1.900gram met 8 maanden? Wat heftig! Ze is ook flink dysmatuur geboren. Sorry als ik te nieuwsgierig ben overigens..
@adi.Ik zie dat ik het verkeerd had geschreven. Ze weegt gelukkig al 2900 gram ipv 1900 gram... maar dan nog is ze heel klein voor een meisje die bijna 8 maanden is.(5,5 maand gecorrigeerd) Ze was inderdaad extreem dysmatuur; 660 gram bij 30 weken. Mijn placenta was helemaal op maar ik had geen PE of HELLP. Helaas is ze nooit goed gaan groeien. Genetisch onderzoek heeft ook geen verklaringen gegeven. Ze krijgt volledige sondevoeding (infantrini=eitwitverrijkt) en dan nog groeit ze moeizaam Qua ontwikkeling doet Emma het best goed. Wel heeft ze meerdere problemen met ogen, gehoor en schildklier. Tis inderdaad heftig allemaal maar we zijn zo dankbaar dat ze er nog is! Artsen waren tijdens de zwangerschap al niet hoopvol maar Emma was een ongelofelijke vechter, en nog steeds!
Ik was ook al benieuwd inderdaad! Wat een sterke meid hebben jullie gekregen zeg! En wat moeilijk dat ze het niet kunnen verklaren... Jullie moeten ook wel heel sterk zijn om jullie kleine Emma thuis te kunnen verzorgen. Gaat ze wel naar bijvoorbeeld een gastouder of is een van jullie thuis? sorry wel beetje off-topic dit, maar daar ben ik goed in . GRTZ.
@Soefdeboef. Emma is inderdaad een heel sterk meisje. We moeten in februari terug naar de klinisch geneticus maar wij willen geen onderzoek meer. Onze kleine meisje heeft al zo ontzettend veel onderzoeken gehad en telkens kwam er niks uit. We zijn er een beetje klaar mee. Volgens de kinderarts is het waarschijnlijk iets heel zeldzaams waardoor Emma zo klein is maar mogelijk komen we daar nooit achter.. De zorg voor Emma is intensief maar wel te doen. Mijn man is ook minder gaan werken zodat hij thuis is als ik ga werken. We zijn wel aan het kijken naar een gastouder/medisch KDV maar dat is wat lastig omdat wij allebei onregelmatig werken en ik het moeilijk vind om de zorg uit handen te geven. Emma is een heerlijk vrolijk meisje en dat houdt ons op de been.