Naar aanleiding van het topic over dat mensen tegenwoordig steeds meer pakjes gebruiken bij het koken, leek het me wel leuk om dan recepten uit te wisselen voor gerechten/sauzen die je echt vers maakt.
haha ik wou ook net zo'n topic openen, alleen dan of iemand voor mij een receptje had om zelf kerriesaus te maken dat wil ik eens proberen
Nou om al te beginnen heel simpel, Ik gebruik vaak dijfilet haal ik bij de poelier.Deze snijd ik in kleine blokjes leg ik vervolgens in wat olijfolie met 2 teentjes knoflook en wat citroensap. dit laat ik een paar uur liggen ik snijd wat uit, paprika, eventueel wat mais (helaas lust mijn man niet zo heel veel groenten ) broccoli is er ook heerlijk bij deze eerst even koken. rijst koken en uiteindelijk alles roerbakken, heerlijk we genieten hier altijd van
Linzensoep; 200 gram rode linzen 1 ui 1 aardappel 1 wortel tomatenpuree, wat olie, zout en peper 1200ml water De linzen goed wassen, overgooien in een pan en daarop de ui, aardappel en wortel in grote stukken snijden. Het water erbij en laten koken. Als de aardappel en wortel goed zacht zijn gooi ik alles in de mixer tot het op soep lijkt Dan doe ik in een klein pannetje wat (zonnebloem)olie en tomatenpuree met de kruiden. Dit goedje ook bij de soep in de mixer. Nog even mixen en de soep terug in de pan! ...en klaar ben je!
Geweldig topic! Nu even geen tijd, maar ik zal eens nadenken over wat wij allemaal vers maken. Sowieso eten we 99% van de tijd verse groenten. Vl kon eerst niet koken en had gisteren zowaar uit zichzelf ketjap en sambal bij de roerbakgroenten gedaan. Was heerlijk!
Verse Snert (oftewel erwtensoep) Ingrediënten voor 5 liter: 1 verse worst 1 hamschijf +/- 250gr. rookspekjes 1 rookworst 750 gr. spliterwten erwtensoepgroenten 1 kleine prei 1 grote aardappel 1 bouillon blokje zout, peper, kruidnagelpoeder 2 laurierblaadjes Bereiding: - Het vlees met een bouillonblokje gaar koken in 3,5 tot 4 liter water (duurt tussen de 30 en 45 min. afhankelijk van hoe groot het vlees is). Het vlees uit de bouillon halen, spliterwten toevoegen en in +/- 1 uur gaar koken. - Aardappel in kleine blokjes snijden, prij in ringen snijden, en samen met de erwtensoepgroentes en rookspekjes toevoegen. Laurierbladen toevoegen, en naar smaak zout, peper en kruidnagel. Dit goed doorroeren, aan de kook brengen en onder af en toe doorroeren 3 kwartier laten koken. - Ondertussen de verse worst en rookworst in plakjes snijden en de hamschijf in stukjes. Dit na het 3 kwartier koken toevoegen, alles even goed doorwarmen. Is erg lekker, vooral bij winterdag... Is het recept van m'n oma.
Tja, ik bedacht me net dat ik een heerlijk recept had, en wist niet hoe ik hem anders moest delen!!! Heeft me alleen wel een half uur gekost om hem op te zoeken...
ik zou wel wat verse pastasauzenrecepten willen? en hoe maak ik tomatensoep? want dat is groot favoriet bij ons...
Vanavond maak ik gewoon lekker andijvie met aardappels. Het beste is om de groente altijd te stomen. De vitamines blijven behouden en de smaak is ook optimaal. ( doe het zelf ook niet altijd hoor). En morgen maak ik zeebaars met witlof.
Pastasaus is echt super simpel. Ui en knoflook fruiten in olijfolie. Een pakje tomatenblokjes met vocht in de pan, klein blikje tomatenpuree. Dat blikje vullen met water en dat er ook bij. En dan de kruiden erbij die je lekker vindt. Ik gebruik dan altijd tijm, rozemarijn, oregano, peper en beetje pikante paprikapoeder.
Kisir (Turkse bulgursalade) 1 glas koftelik/cigkoftelik bulgur (Turkse winkel) 1 glas kokend water 1 ui tomatenpuree evt: rode peperpuree (Turkse winkel) 1 groene peper platte peterselie romainesla halve citroen munt paprikapoeder Doe de bulgur in een ruime schaal en giet het water eroverheen. Dek de schaal af en laat het 10 15 minuten staan. Snipper de ui en fruit hem aan in ruim olijfolie. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree en evt. ½ eetlepel peperpuree toe en bak even mee. Voeg zout en peper toe en een klein beetje water zodat het een mooi mengsel wordt. Voeg toe aan de bulgur, roer goed door en dek weer af. Snij de groene peper, wat slabladeren en peterselie fijn. Als de bulgur voldoende is afgekoeld, voeg dan citroensap, munt, paprikapoeder en eventueel zout naar smaak toe en doe de peper, sla en peterselie erbij. Serveren met romaineslabladereb en augurken en zure uitjes.
Köfte 300 gram rundergehakt 1 ui evt. teentje knoflook 1 beschuit 1 ei half bosje platte peterselie zout, peper, komijn, paprikapoeder Ui en evt. knoflook fijnsnijden. Peterselie fijnhakken. Beschuit verkruimelen. In een kom gehakt, ui, evt. knoflook, ei en beschuit losroeren. Peterselie en zout, peper, komijn en paprikapoeder toevoegen. Goed doorkneden en vervolgens kleine platgedrukte balletjes vormen. Even in de koelkast laten opstijven. Vervolgens in de koekenpan in olijfolie bakken.
KERRIESAUS: (zo simpel, basis voor veel sausen!) Oja, ik doe niet echt aan meten enzo, dus probeer gewoon te kijken hoe het gaat. Basis: Verwarm 2 eetlepels boter in een kookpotje totdat deze goed gesmolten is Voeg er (onder voortdurend roeren!) bloem aan toe, totdat je een malse bol krijgt (dus een bol van boter en bloem). Normaal zijn het 2 eetlepels boter = 2 eetlepels bloem of iets meer. Deze basis heet een "ROUX" en ziet er zo uit: View attachment 245531 Voeg er nu melk aan toe (goed roeren), als je ziet dat de saus dik wordt, meer melk etc. ==> dit is de basis voor veel sausen, o.a. kaassaus, witte saus,... Om er kerriesaus van te maken voeg je dus een hoop kerriepoeder toe en kruid je verder af met peper en zout. Wil je kaassaus voeg je er een hand geraspte kaas aan toe (niet laten koken!) Wil je witte saus voor bij bloemkool ofzo, goed kruiden met nootmuskaat, peper, zout en eventueel peterselie. I love saus.
Met de kaassaus-versie maak ik idd Mac-and-Cheese. Gewoon door gekookte macaroni roeren, hamblokjes erdoor, in een ovenschaal doen, Beetje paneermeel er overheen strooien, even onder de gril voor een krokant korstje en smullen maar!!!
Kun je dan ook gewoon verse tomaten gebruiken, ipv tomatenblokjes met vocht??? En hoeveel ben je dan nodig?
Voor een goede portie saus reken toch maar op een tomaat of 10. Pitjes weg, zorgen voor rare smaak soms. Ontvellen is ook aan te raden.
Die bulgursalade lijkt me heerlijk!! Beetje domme vraag misschien hoor, maar lijkt bulgur qua smaak op couscous of is het weer heel anders?? Heb het nog nooit op, maar al wel een paar keer mee in m'n handen gestaan alleen weet ik nooit wat ik er mee moet. Couscous eten we wel vaak en dat vinden we erg lekker! Wij eten overigens ook altijd vers en zonder pakjes, behalve hachée, das het enige dat ik uit een pakje nog steeds het lekkerst vind. Dus als iemand daar een geweldig recept voor heeft (zodat 'ie smaakt als uit het pakje ) hoor ik 't graag!
Enige ding dat hier uit een pakje komt is pepersaus... vind ik zo lekker uit een pakje Verder wel dingen zoals rode bonen uit blik, duurt gewoon veel te lang als je die zelf wil klaarmaken. (moet avond van tevoren te week staan etc)