Ik heb een vraag mbt salaris. Mijn partner werkt in een sector waar momenteel de CAO van is verlopen en nog geen nieuwe voor is. Nu kwamen we tot de conclusie dat sinds eind 2016 hij geen cent loonsverhoging heeft gehad. Ook is zijn loon niet omhoog gegaan met functiejaren en dus ook niet de jaarlijkse loonsverhoging vanuit de CAO. Hoor je automatisch elk jaar loonsverhoging te krijgen ten opzicht van functiejaren? Kan het ook zijn dat het loon is bevroren i.v.m geen nieuwe CAO? Inmiddels gaat over een aardige tijd dat er geen enkele verhoging is, best kwalijk. Iemand tips of advies?
Ik werk in een branche zonder CAO en daar is het ook niet gegarandeerd dat je loon elk jaar omhoog gaat. In het bedrijfsregelement staat wel iets over inflatie correctie maar ook dat is geen gegeven. Je moet gewoon vechten voor je centen helaas... gelukkig een branche die in het algemeen wel goed betaald.
Mijn man heeft ook zoiets gehad en krijgt nu in de aankomende 4 jaar (even uit mijn hoofd) alles met terugwerkende kracht terug. De loonsverhogingen die ze tegoed hebben gaan ze over 4 jaar uitsmeren zeg maar.
Oh ja zoiets had mijn man ook in een branche met cao maar waar de onderhandelingen een jaar uitliepen. Zijn er nog wel onderhandelingen?
Dan werken ze vast voor de zelfde branche. De onderhandelingen zijn - na mijn weten-helemaal afgerond en mijn man heeft al loonsverhoging gehad.
Werkte jouw man niet met hoogspanning meen ik mij te herinneren? Of was dat iemand anders . Ik heb dat voorbij zien komen in dat partner met gevaarlijk beroep topic. Edit: dat was @Aszz De vraag was overigens voor TS .
Ik werk wel met een cao en ons salaris is jaren bevroren geweest... Vorig jaar konden ze er niet meer onderuit, en kregen we een loonsverhoging, omdat het gewoon goed gaat met het bedrijf. Werd ook echt wel tijd!
Ik heb geen idee of er onderhandelingen zijn. Kan je dat ergens vinden? Maar dan blijft toch het oude cao van kracht? En zolang er niet gemeld is over loon bevriezing zal dan moet je toch de verhogingen genoemd in het cao krijgen en na functiejaren.
Wat bedoel je precies? Binnen mijn functie kunnen er qua functiejaren volgens mij 7 stappen gemaakt worden en dan is het klaar. Wel dus nu de structurele loonsverhoging gehad.
Uit de antwoorden blijkt al dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Wij weten niet waar jouw man werkt of om welke cao het gaat, wij kunnen daar geen antwoord op geven. Misschien kan je man bij de OR informeren. Die kunnen hem vast meer vertellen.
Snap ik. Noem liever ook geen cao ivm mogelijke herkenning. Een or is er niet. Daar hebben ze foesjes voor bedacht.
Ik snap dat je dat niet wilt noemen, dat is ook helemaal niet de bedoeling. Een OR is wettelijk verplicht bij een bepaald aantal medewerkers, misschien is het bedrijf niet groot genoeg. En gewoon bij HR vragen? Of anders de betrokken vakbond, maar ik heb niet zoveel verstand verder van cao’s...
Als er nog geen nieuwe cao is dan geldt de oude Als je in functie jaren omhoog gaat en in de oude cao krijg meer dan moet dat volgens mij gewoon doorgaan.
CAO loonsverhogingen zijn wat anders dan stappen erbij in je loonhuis. Het ligt aan je CAO of daar in staat dat je er jaarlijks een stap bij krijgt. Mijn bedrijf werkt onder een CAO waar staat dat er jaarlijks een loonsverhoging van x% is, en die gaat dan over alle stappen in je loonhuis. Wij krijgen er niet automatisch jaarlijks een stap bij. Dus stel dat je man is ingeschaald in bijvoorbeeld schaal E, stap 10. Dan wordt met de CAO verhoging zijn salaris in schaal E, stap 10 x% hoger. Als hij nog 3 stappen in de schaal kan maken staat dat meestal los van de CAO loonsverhoging. In sommige branches is het wel gebruikelijk om er jaarlijks een stap bij te geven omdat je dan meer werkervaring hebt. Maar daar moet je nakijken of dat in de CAO staat. Zo lang er geen nieuwe CAO is geldt de oude. Dat betekent dat er dan geen jaarlijkse CAO loonstjgingen zijn want die zijn per jaar afgesproken. Echter, als er in de CAO staat dat je er jaarlijks een stap bijkrijgt (dus van schaal E, stap 10 naar schaal E, stap 11) moet dat gewoon door gaan wat de CAO is nog geldig. Zodra er een nieuwe CAO is afgesproken is er meestal ook iets met terugwerkende kracht geregeld voor loonsverhogingen voor de jaren waarin er geen CAO was. Op de site van de FNV of CNV kun je meestal kijken of er nog onderhandelingen gaande zijn voor de CAO in je bedrijfstak. Of je kunt het bondskantoor in je region bellen.