Bedankt voor de voorbeelden! Nu komt dat eigenlijk ook aan bod als ze zelf leest, want bij het naar bed gaan zit 1 van ons er altijd bij en leest ze ons voor. Ik corrigeer haar als de intonatie niet klopt en bij moeilijkere woorden vraag ik of ze weet wat het betekent. Want ze kan goed lezen maar snapt soms niet wat ze leest . Als het van toepassing is ga ik nog verder in op wat ze leest (bij het boek 'ik vind je lief' van Sanderijn van der Doef bijvoorbeeld).
Als we alle twee samen zijn dan lezen we ieder 1 kind voor. De oudste is nu verzot op Vos en Haas, de jongste vindt dat niet zo leuk. Als een van ons niet thuis is, dan lees ik de jongste voor (waarbij de oudste altijd graag meeluistert), dan poetsen we samen de tanden en breng ik de jongste naar bed. Na een paar minuten kruip ik er dan bij de oudste nog even bij voor een klein stukje voorlezen. Als ze straks bij elkaar liggen wordt dat iets lastiger als een van ons alleen thuis is. Zeker als er straks nog een derde moet worden voorgelezen. Maar tot nu toe ging het heel makkelijk bij de jongens, dus het komt vast wel goed.
Mijn kinderen zijn 14, 12 en bijna 10 en ik lees ze elke avond voor. Iedereen heeft zijn eigen boek, en stiekem luisteren ze altijd ook wel met het verhaal van de ander mee . Ik heb aan mijn dochter van 14 uitdrukkelijk gevraagd of ze het nog wel leuk vindt om voorgelezen te worden, of dat ze het doet omdat ze het anders zielig vindt voor mij. Maar ze geniet er nog echt van om even dat rustmomentje te hebben voor het slapengaan. En ik vind het ook nog heerlijk om te doen. En de verhalen die ik nu voorlees vind ik zelf ook leuk en spannend. Voor mij is het wel even een moment van 1 op 1 aandacht en het rustig afsluiten van de dag. En wanneer de oudste op de jongste past, leest zij hem voor.
Mijn man en ik lezen de kinderen voor om de dag. Dus op mandag lees ik Ju. voor en mijn man leest Ja. voor. Dinsdag ruilen we om. Als ik alleen ben lees ik 1 verhaal voor in het grote bed.