Ik ben benieuwd naar alle voor en nadelen. Ik woon nu bijna een jaar samen. We wilden al een samenlevingscontract laten opstellen, maar daar is het nog niet van gekomen. Nu ik gestopt ben met de pil ben ik er wat meer over gaan nadenken. Zou het niet gemakkelijker zijn om te kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Maar als ik het zo lees kan je dan eigenlijk al net zo goed trouwen. (Wat ik wel graag wil, maar ben aan het wachten tot vriendlief vraag :>) Ik vind het erg belangrijk dat het straks als ik een kind zou krijgen het allemaal goed geregeld is. Het liefst met de minste soris en de minste kosten. Wie heeft ervaring en wil die met mij delen?
Je kan het met alledrie de opties erg goed regelen, natuurlijk. Maar je zegt dat je het liefst zo min mogelijk sores en kosten hebt... dan lijkt trouwen daar het dichts bij te komen, tenzij je daar weer een superfeest omheen geeft. Want trouwen kan je van vrijwel niets tot alles kosten. Ook kan je altijd vrijblijvend een afspraak maken bij de notaris als het goed is om je voor te laten lichten.
De minste sores en minste kosten, dan zou ik trouwen. Je hebt volgens mij in iedere gemeente een dag dat je 'gratis' kan trouwen. Dan ben je in totale kosten nog geen 100 euro kwijt. Wat je dan eventueel aan een feest enzo uitgeeft is je eigen keuze.
Me vriend en ik hebben het daar ook overgehad. Trouwplannen zijn er wel .. sterker nog de bruiloft stond gepland voor 24 maart 2006. Deze hebben we helaas af moeten zeggen doordat ik door een brand hier in t flat me baan ben kwijt geraakt. rechtzaak na rechtzaak met me oude baas en geen cent ontvangen omdat hij dat weigerde te betalen. Me vriend had net zn eigen bedrijfje op poten gezet en dat liep wel aardig op dat moment maar nog niet zo om er voor zichzelf al een vol salaris uit te halen, dus we hebben moeten leven van onze spaarcentjes die eigenlijk voor de bruiloft bedoeld waren. De trouwplannen zijn er nog steeds maar we hebben besloten toch nog maar ff te wachten, kleine op komst plus een eigen zaak wat steeds drukker en drukker begint te worden en ik vind t wel leuk om de kleine erbij te hebben als bruidsmeisje of bruidsjonker. Maar we willen ook samen t ouderlijk gezag hebben over het kind dus eerst maar even naar het stadhuis geweest om te erkennen en na de geboorte kan je het via t kartongerecht regelen dat het ouderlijk gezag gedeelt word. Zo gaan wij t nu regelen als tijdelijke oplossing .. en over een jaar of 3 komt alsnog onze geplande bruiloft
Ja, dat leek mij ook. Als we echt zouden trouwen wilden we wel een feest geven. Dat we ooit gaan trouwen is wel duidelijk, dus ik denk dat je dat dan net zo goed direct kan doen. Wie bied zich aan om mijn vriend even te tippen. Hihi Grapje hoor.
Trouwen! Met een samenlevingscontract is je kind nog niet erkend, voodgdij, gezag e.d. nog niet geregeld. Geldt ook voor geregistreed partnerschap (dat is eigenlijk bedoelt voor trouwen tussen mensen van hetzelfde geslacht!)
Volgens mij is met een geregistreerd partnerschap wel alles voor het kind geregeld, het staat wettelijke gezien gelijk aan trouwen (dat dacht ik, maar ben niet 100% zeker...). Gratis trouwen kan, maar volgens mij ben je dan wel automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Als je dat niet wilt moet je alsnog even naar de notaris dacht ik!
Wij zijn sinds kort geregistreerd partners. Familierechtelijk is alles voor het kind hetzelfde geregeld als bij trouwen, behalve de erkenning. Dat moest dus nog even geregeld worden. Wij hebben gekozen voor geregistreerd partnerschap omdat we alles goed geregeld willen hebben, maar het trouwen willen we bewaren voor als we wat meer budget hebben en er echt feest bij kunnen geven. Vandaar deze tussenoplossing. Succes met je keuze en ik hoop dat je vriend je snel vraagt. Mannen zijn niet goed in hints opvangen, dus ik zou het er eens met hem over hebben
Nee, ik weet dat dat lastig is voor mannen. Maar wil zo graag romantisch en als verassing gevraagd worden. haha. Misschien idd toch gewoon is het onderwerp duidelijk op tafel gooien.
Tegenwoordig hoeft de man het toch niet perse te vragen. Begin er gewoon over, dan kun je er toch gewoon over praten? En ja trouwen lijkt mij de beste oplossing. Anders ga je eerst een geregistreerd partnerschap aan en wil je later misschien toch trouwen. Dan heb je dubbele kosten en heeft het trouwen minder betekenis.
Nee, ik weet dat de man het tegenwoordig niet hoeft te vragen, maar dat wil ik graag. Mijn vriend heeft zelf ook wel vaker geroepen dat als hij wilde trouwen hij mij wilde vragen. Maar misschien toch is op tafel gooien en er echt over praten. Het lijkt mij ook onzin om die kosten dubbel te maken. Weet iemand ook wat de kosten van een samenlevingscontract zijn?
Misschien moet je je vriend verrassen en hem vragen op een romantische manier? Ik weet zeker dat hij versteld zal staan....
Niet precies meer, omdat wij meteen ook het koopcontract en het testament hebben geregeld... Je kunt altijd even wat notarissen opbellen, er zitten ook nogal wat verschillen in prijs tussen de notarissen!
Tussen de 200 en 300 euro dacht ik ongeveer. Maar met een samenlevingscract ben je er nog niet. Je moet ook een testament regelen.... Geregistreerd partnerschap hebben wij gratis gedaan. En erkennen is ook gratis. Dat heeft ook meegespeeld in onze keuze.
wij hebben het net zo gedaan als Nala. 2 jaar terug hebben we om alles goed geregeld te hebben een geregistreerd partnerschaps afgesloten. We hebben daar toen voor gekozen omdat dan wel alles goed geregeld is en we dan zodra we er de middelen voor (over) hebben toch nog kunnen trouwen. Een ger.partn. kun je nl om laten zetten in een huwelijk. Nu we een kindje verwachten hoeft mijn partner alleen het vruchtje te erkennen en daarmee is alles geregeld. Ook het ouderlijk gezag. Bij een samenlevingscontr. moet je het vruchtje erkennen én naar het kantongerecht voor het ouderlijk gezag. En zoals hier al meer is gezegd, kun je wat je ook besluit de kosten zo gek maken als je zelf wilt. Tip: informeer ook even bij verschillende notarissen naar hun kosten, die willen nog al eens verschillen (hoorde ik achteraf). De notariskosten willen nog wel eens oplopen. Succes met je keuze.
Mijn lief en ik hebben voor een samenlevingscontract gekozen, geregeld bij de notaris (gouden gids erbij of internet afstruinen voor de verschillen). Daarnaast hebben we rond de 20 weken zwangerschap de erkenning geregeld (handig als je dat voor de bevalling doet, want de moeder moet, als het kind er is en je nog niet de erkenning hebt gedaan, ook mee naar de gemeente en daar zit je als net-bevallen-moeder niet echt op te wachten). Het ouderlijk gezag kan bij het kantongerecht in je woonplaats of in een grote woonplaats als je zelf bijv. in een dorp woont. Het kantongerecht in Groningen heeft ons een aanvraagformulier gestuurd (zelf tel. aanvragen) en deze kan je zelfs na een aantal jaren na de geboorte nog indienen. Natuurlijk doen wij dat z.s.m. want ik wil ook dat mijn vriend gezag heeft over onze kleine-in-spe! De kosten die je daarvoor kwijt ben zijn de kopietjes van jullie beide paspoorten, allebei een uittreksel opvragen uit de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente (zo'n 10 euro per stuk), een kopie van de akte van erkenning en een exemplaar van de geboorteakte van je kind. Deze gegevens kun je trouwens geheid op de site van jouw gemeente vinden
Ik heb het in een eerder topic al gezeld en ik zeg het hier ook weer: Met snel en goedkoop trouwen zijn je zaken NIET goed geregeld. Je hebt in Nederland namelijk dan automatisch gemeenschap van goederen. Dat klinkt heel romantisch (alles samen delen), maar het betekent ook dat jij aansprakelijk wordt gesteld als hij schulden maakt (of andersom), als zijn bedrijf door omstandigheden failliet gaat (of dat van jou) en stel je voor dat jij veel geld hebt verdiend door hard te werken en hij gaat er over tien jaar met het buurmeisje vandoor, dan heeft hij recht op de helft van jouw geld. Ik begrijp best dat niemand aan een huwelijk begint met de intentie om ooit weer uit elkaar te gaan, maar kijk om je heen: Het is niet ongebruikelijk. Dus als je gaat trouwen, investeer dan altijd in huwelijkse voorwaarden, daarmee bespaar je jezelf een heleboel ellende als het onverhoopt toch mis loopt. Mocht je niet willen trouwen, dan is een samenlevingscontract aan te raden. Hiermee regel je dat je partner je erfgenaam wordt als jou iets overkomt (of andersom). En zoals je in het verhaal van Lise al hebt kunnen lezen, het erkennen van een kind en de voogdij aanvragen is echt geen onoverkomelijke hindernis. Belle, zelf contractueel samenlevend.
Ja, dat snap ik allemaal en ben ik me zeker van bewust. Waar het mij om gaat is dat we wel willen trouwen, maar we daar nu nog niet echt mee bezig zijn. Maar we willen het goed regelen, ik ben gestopt met de pil en ben bezig mijn eigen bedrijf op te zetten. Dus moeten we het nu toch is gaan regelen. En ik vind het weggegooid geld als ik nu een paar hondert euro moet neerleggen voor een samenlevingscontrat terwijl we binnen een paar jaar willen trouwen. Dan kunnen we net zo goed nu al trouwplannen maken. Snap je.
Misschien ben ik een beetje al te nuchter, maar binnen een paar jaar kan jou of je vriend ook wat overkomen, en dan ben je te laat om je zaken te regelen. Laat zo'n contract eens vierhonderd euro kosten. Als je dan over drie jaar trouwt, dan heb je voor ongeveer 35 cent per dag de tussenliggende periode netjes en veilig overbrugd. Met een beetje mazzel worden jullie samen 100 en had je je geld inderdaad ook aan andere dingen kunnen besteden. Maar dat weet je niet zeker. Natuurlijk moet je je eigen keuzes maken en ik kan niet in je portemonnee kijken, ik vertel je slechts hoe ik er tegenaan kijk. Better safe than sorry... Belle, helaas door schade en schande wijs geworden.
Ja, precies. Daarom wil ik dan ook zo snel mogelijk iets geregeld hebben. En als trouwen net zo duur is al de andere 2 opties wil ik dat liever Ik snap ook wel dat er binnen een jaar wat kan gebeuren. Maar om dan direct geld weg te gooien vind ik ook weer wat. Bovendien kan ik binnen een jaar ook wel zwanger zijn. Snap zelf echt wel dat er nu wat moet gebeuren, daarom ben ik het ook aan het uitzoeken. Wat ik dus bedoel te zeggen is, dat als Geregistreerde partnerschap of een samenlevingscontract zo duur zijn, ik onze trouwplannen liever wat naar voren schuif. Hoop dat je me nu goed begrijpt. Want de informatie in jou posts was mij allemaal al bekend.