Mijn viend en ik gaan over 3 weken officieel samenwonen. (we zien elkaar nu dagelijks, maar hebben nu samen een huis gekocht) Over 3 weken gaan we dan ook naar de notaris voor een samenlevingscontract. Hebben jullie nog tips die daar in gezet moeten worden? Wij zijn maar leken wat dat betreft..
je moet het pensioenfonds doorgeven dat je samenwoont zo wordt je partners bij elkaar bij het pensioen. Financieel gezien ook hoe gaat het als je relatie op de klippen loopt. wat is van jou wat is van hem. je hoopt dat het nooit gaat gebeuren maar het kan. Wij hadden ook eerst een samenlevingscontract en zijn 2 jaar later getrouwd. Het zijn punten waar je dan wel overna moet denken. Succes! Ingrid
Als ik me er even mee mag bemoeien, een samenlevingscontract is veel duurder dan bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap. dit hebben mijn man en ik destijds gedaan. Hiermee heb je ook meteen alles goed geregeld.
geregistreerd partnerschap is wettelijk gelijk aan een huwelijk.... (alleen het ontbinden... en dat vader de kinderen TOCH moet erkennen is anders) in een samenlevingscontract wordt alleen de samenleving geregeld... is sommige gevallen is het dus weer beter om "partnerschaps voorwaarden" op te laten stellen bij een geregistreerd partnerschap... en dat kost ook weer wat centjes..... De ene notaris is trouwens veel goedkoper dan de andere... en je bent niet verplicht om deze te laten opstellen door dezelfde notaris als waar je akte van levering passeert... (al is het misschien wel praktischer)..... Pensioenfonds: alleen een samenlevingscontract hebben is niet voldoende.. je moet ook elkaar fiscaals partner zijn en tenminste 1x samen aangifte gedaan hebben...... daarna kun je het gelijk doorgeven...! TS.. het notariskantoor heeft boekjes van de notarisbond over samenlevingscontracten.. waarin al veel punten instaan... vraag of het kantoor die toe wil sturen VOOR je de bespreking hebt... dan kun je alvast over dingen nadenken.. en thuis bespreken....
Bij een samenlevingscontract heb je ook een testament nodig, geloof ik. Als jij zou overlijden dan wordt jouw helft van de woning van jouw ouders i.p.v. hem als je dat niet regelt. Dus dat is wel iets om goed over na te denken. Voor de rest sluit ik mij aan bij Ramona.
wij hebben de samenlevingscontracten 2 maanden terug getekent en inderdaad een testament was daarbij verplicht wil je alles echt goed vastleggen. dit was bij elkaar 800 euro met korting pfff schrik er nu nog van. je kan ook gewoon ff een papiertje tekenen op de dag dat er gratis getrouwt wordt. dit is dus gratis en scheeld 400 euro. helaas had de notaris al een klatje gemaakt op papier en konden er niet meer onderuit. nu is wel alles goed geregeld onderandere wat er gebeurd met de bezittingen mochten we uit elekaar gaan, wel of geen partner alimentatie of alleen voor de kids, wat gebeurd het met het huis etc
dure notaris hoor! Bij ons op kantoor... (oude werk) was t een stuk goedkoper.... en nu moet je het straks ook nog eens laten aanpassen (?)... want zie dat er een tweede op komst is... (voogd geregeld in testament?). (Weet niet hoe in het in je testament vermeld staat, wellicht even nakijken)
Wij hebben een paar jaar geleden een samenlevingscontract en een testament gemaakt, ik dacht dat wij rond de 400 euro betaalden. Ik vind een samenlevingscontract wel heel iets anders dan geregistreerd partnerschap hoor, niet te vergelijken eigenlijk. En als je geregistreerd partnerschap doet, kan je ook niet meer trouwen voor de wet toch? Wij zijn inmiddels getrouwd, maar ik vond het samenlevingscontract en testament wel heel fijn. Vooral omdat het huis om naam van mijn vriend stond, en ik was altijd bang dat als er iets met hem gebeurde (circuit motorrijder) ons huis naar zijn zus zou gaan. En dan had ik echt helemaal niks meer. Dus vandaar dat wij in eerste instantie dingen vast lieten leggen.
een samenlevingscontract is voor de woningbouw verplicht wil je gaan samenwonen, en die stelt ook verder totaal niets voor. wil je alles zelf goed op een rijtje hebben en geregeld dan krijg je idd geregistreerd partnerschap wat nagenoeg gelijk is aan een huwelijk. maar aangezien jullie een koophuis hebben zou ik toch goed navragen bij de notaris (verschillende) om te vragen hoe en wat er in hoort te staan normaliter en wat voor jullie het beste is, en zeker ook kijken naar de prijzen want die verschillen nog wel eens. (een paar honderd euro)
p.s. Normaal gesproken als je samen een huis koopt komt dit te staan op naam van beiden en wel.. ieder voor de onverdeelde helft....! Het wordt pas eng... als 1 persoon het huis op naam krijgt... en er in de hypotheekakte 2 namen staan! Dan heb je dus wel schuld.. (lasten) maar geen woning (lusten)..!
misschien dat het inmiddels veranderd is al lijkt me dat niet daar een vriendin van me 2 jaar geleden dit ook nog in orde moest laten maken voor ze daadwerkelijk de woning toegewezen zouden krijgen, dit was 1 van de verplichtingen zoals die ook waren toen wij destijds gingen samenwonen, waarom weet ik niet want net wat ik al zei, het stelt 3x niks voor,tenminste vindt ik niet in ieder geval, er staat niets in waar zij iets aan hebben, die akte wordt opgemaakt door hetgeen jij vertelt en dat konden wij ze zo ook wel vertellen daar hoefden we echt geen 700 gulden aan uit te geven maar was helaas wel verplicht, ik vond en vindt het niets meer dan iemand op kosten jagen maar goed het moest nou eenmaal maar vraag me niet waarom op de een of andere manier denk ik toch om een soort zekerheid voor de woningbouw bij huurschuld ofzo?
hier in de regio hoeft dat niet hoor mijn broer woont ook gewoon samen zonder contract ik denk dat het er mee te maken heeft hoeveel de hoofdhuurder verdiend.mijn broer verdien genoeg om dat huis te betalen en zou het dus ook alleen kunnen huren ik zou dat ook niet snappen waarom ze een contract moeten hebben.
zal ook wel per gemeente verschillen als ik het zo lees, net wat ik al zei tis je gewoon op kosten jagen voor een klote stukkie papier want dat hele ding waar ik oh zo zuinig op ben (kan ook niet anders voor dat geld) stelt echt totaal niets voor (vindt ik dan he)
Bedankt allemaal voor de reacties! Mijn vriend wilde ook dat geregistreerd partnerschap, maar hoe aardig ik hem ook vind, dat wil ik dus niet. Niets wat op trouwen oid lijkt . Wij zijn 180 euro kwijt voor het samenlevingscontract. Valt mee dus! tenzij we iedere stoelpoot gaan benoemen, en er veel langer zitten, dan wordt het duurder. Waar ik nog wel mee zit.. mijn vriend werkt fulltime, en verdient dus een stuk meer. Ik werk 24 uur. We hebben een gezamelijke rekening. In de eerste instantie wilde hij dat we beiden een x bedrag op de rekening zouden zetten, maar dan zou ik dus nog net 100 euro over houden, en hij ruim 600. Niet eerlijk toch? Nu wilt ie hij 60% en ik 40%, maar wel met het idee dat mocht het ooit spaak lopen, hij die 60% van de spaarreking opeist. Wel eerlijk? Ik heb hier meerdere malen woorden over gehad, want hij zit dus nog al op zn centjes. Tis al zo hoog opgelopen dat ik zoiets van bekijk het maar.. hier heb ik gewoon geen zin meer in. Hoe verdeel je zoiets? Ik bedoel, ik zal het huishouden ook wel moeten gaan doen, dan ga ik toch ook niet zeggen, maar jouw broeken strijk ik niet, bij wijze van.. de basis is gewoon nog niet helemaal zoals tie hoort te zijn wat dat betreft, maar krijg het 'm niet aan zn verstand.
Wij hebben altijd gewoon een samenlevingscontract in "gemeenschap van goederen" gehad... Dus ieder de helft... Eigenlijk hebben wij er nooit zo bij stilgestaan dat hij meer verdiend als ik... Eerlijk gezegd vind ik (en mijn man ook) dat ook niet zo belangrijk... Je gaat toch samen wonen omdat je van elkaar houdt en omdat je samen wil zijn? Ok, je moet het goed regelen, want het kan zomaar mis gaan, maar om nou iedere stoelpoot en gulden (Ja, tentijde van ons contract waren er nog guldens ) te gaan beschrijven ging ons te ver... En dan nog weegt het tegen elkaar op, de een werkt meer en de ander doet meer in het huishouden.
Ja vertel mij wat.. Volgens hem stelt het huishouden niet veel voor , hij mag het een week proberen hoor, maar bij een ei bakken houd het al op.
jullie zouden natuurlijk ook het gezamelijk inkomen op 1 rekening kunnen storten, daar de vaste lasten vanaf halen van jullie samen, geld apart gooien voor de boodschappen, en hetgene dat er overblijft sam-sam. omdat ik niet werk gaat alles van mijn man op 1 rekening daar gaan de vaste lasten van af, daar doe ik de boodschappen en alles van en hij vraagt enkel doordeweeks om wat geld voor een broodje bij de mac of een bak koffie ergens of wat dan ook (buiten zijn eigen brood om) wat ik wel eens van andere vernomen heb, doen ze gewoon een naar het inkomensafhankelijk bedrag op de gezamelijke rekening waar de boodschappen enzo vanaf gaan en wat er overblijft is voor jezelf.en tja als je vriend meer verdient houd hij dus evengoed ook wel iets meer over, maar in mijn ogen moet het natuurlijk wel altijd een samen iets zijn, je gaat toch niet samenwonen om alles gescheiden te houden? ik ben meer iemand om gewoon alles op 1 rekening te doen en daar alles van te betalen, ook als je zelf iets wil, en de grotere aankopen even overleggen.
Wij hebben een samenlevingscontract opgesteld met het passeren van de akte van ons huis. Konden zo een mooie korting regelen. Omdat ik toen zwanger was meteen een testament laten opstellen. Mijn vriend verdient ook iets meer dan dat ik verdien, dus wij hebben de huishoudelijke kosten verdeeld onder de noemer 2/5-3/5. Dit betekent dat mijn vriend 3/5 van zijn inkomen op de gezamenlijke rekening stort en ik 2/5. Hiervan worden de lasten/boodschappen/kinderspullen van betaald en houdt ieder wat over om zelf te sparen/cadeautjes/kleding van te kopen. Vraag even aan je notaris wat de beste verdeling is. En de prijs die jullie betalen voor het opstellen van het contract is echt een nette prijs hoor! Ik ben zelf ook erg op mijn geld hoor, en ik wil gewoon niet qua geld afhankelijk zijn van mijn vriend.
Ik wil ook absoluut niet afhankelijk van hem worden, want ik weet gewoon nu al dat ik dat dan de komende 30 jaar aan moet horen. Ja het is zeker een nette prijs, maar ook gelijk naar de akte, dus een korting. Bedankt voor alle tips!