Ik heb ooit een brood gebakken, leek me vrij simpel. Maar helaas, het werd een platte klomp cement.. Iemand een simpel recept wat eigenlijk niet kan mislukken? Ik heb overigens geen broodbakmachine..
Verder bak ik brood volgens opa's recept... Maar dat heb ik even niet bij de hand.. Doorgaans ook kwarkbrood of rozijnenbrood.
Ja deze: Standaard Recept voor Brood in de Oven Dit is één van de gemakkelijkste broodrecepten die er bestaat en is dus goed voor beginnende brood bakkers om te oefenen. Een alternatief recept voor broodbakken in de oven kun je hier vinden, waarbij het "tussendoorrijzen", weer opnieuw kneden etc. niet nodig zijn. Ingrediënten 500 gram bloem 5 gram gist 10 gram zout 300 ml lauw water Bereidingswijze 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het. 2. Leg het brood op een werkblad en kneed het deeg. 3. Maak van het deeg een bal en leg het in een ingevette kom. 4. Laat het deeg 60 minuten in de kom rijzen. Dek de kom af! 5. Leg het brood weer op een werkblad en druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. 6. Laat het brood 15 tot 30 minuten afgedekt liggen. 7. Leg het brood nu in een rijsmandje (kom met bebloemde theedoek) met bloem. Leg de goede kant naar beneden. 8. Voorverwarm de oven op 230 graden, met een broodbaksteen of graniettegel. De laatste tien minuten zet je de lege ovenschaal op de bodem van de oven om mee te verwarmen. 9. Laat het brood nogmaals 45 tot 65 minuten rijzen. Als het deeg een beetje terugveert als je het met je vinger aanraakt, is het goed genoeg gerezen. 10. Snijd het brood met een scherp mes in en leg het op de hete steen. 11. Doe in de meeverwarmde schaal wat ijsblokjes. 12. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de oven met wat water. 13. Na 20 minuten kan je de oventemperatuur verlagen naar 200 graden. Haal de schaal uit de oven. 14. Bak het brood nog 20 minuten gaar en goudbruin en laat het afkoelen op een rooster. Kan niet mislukken Tip: heel goed kneden...dan wordt het deeg lekker luchtig
Overigens.. Een platte klomp kan komen doordat je niks hebt gebruikt om het brood te laten rijzen wellicht? Als je bloem gebruikt moet er altijd nog iets als bakpoeder of gist bij.
Belangrijkste is: goed kneden (minimaal 10 minuten!) 2 keer laten rijzen (een keer na het kneden, dan het deeg vormen en dan nogmaals laten rijzen) in een goed hete oven bakken En dan zou het geen klomp cement meer moeten zijn . Bloem, gist, zout en water volstaan al in principe. In de oven bakken is sowieso veel lekkerder, goedkoper, handiger dan in de broodbakmachine.
Dank! Ik zal eens even kijken naar de recepten en wat gaan uitproberen. Gist heb ik zeker wel gebruikt Maar misschien niet lang genoeg gekneed ofzo.. En ik heb net geloof ik ook niet twee keer laten rijzen. Of wel.. hmm, ik weet het niet meer. Geeft ook niet, ik doe gewoon een nieuwe poging
en je hebt je gist niet dood laten gaan? Dat kan namelijk ook he. Als je direct zout op gist gooit, gaat je gist dood. Lauw water werkt voor gist ook aantrekkelijk. Neem je koud water of heet water dan werkt je gist ook niet.