Ja dacht ik ook.. Sorry maar dan heb je weekend, en dan ben je alsnog aan het schoonmaken, gym en op visite bij opa's en oma's. En waar zit je zoontje dan in dat verhaal?
Voor degenen die vinden dat mijn wederhelft meer moet doen: hij is nog niet zo lang in Brussel gaan werken en heeft hierdoor al een groot deel van zijn vrije tijd ingeboet. Uiteraard doet hij in 't weekend ook andere dingen dan aan de auto werken maar gezien "mannenwerk" gaat leiden tot opmerkingen als "er is tegenwoordig geen mannen-/vrouwenwerk meer" weet ik niet goed hoe dat exact te verwoorden. Hij repareert bijv. ook de douche (recent al 2 keer aan de orde geweest), heeft een kamer behangen (helemaal alleen! mijn ouders deden dat vroeger altijd met 2), onderhoudt de tuin (ok, niet in de winter uiteraard), dat soort zaken. M.a.w., ik vind dat hij hierdoor al genoeg zijn steentje bijdraagt. Het is dus niet dat hij niks wil doen en ik wil ook niet dat jullie dat beeld van hem hebben. Vanmorgen heeft hij trouwens zonder dat ik het gevraagd heb, uit eigen beweging, de keukentafel afgeruimd na 't ontbijt, en hij heeft Meneer zo ver gekregen dat hij zijn schoenen aan mocht doen (meestal wil Kleine Meneer enkel mij). Nogmaals dank voor de practische tips die ik hier en daar lees, daar ga ik proberen iets mee te doen. Als er nog practische tips zijn, zijn die welkom, daar is dit topic voor bedoeld.
Sorry maar alsnog kan hij dan toch gewoon meer in het huishouden doen? Behangen doe ik ook gewoon in mn eentje. En jullie kind z'n schoenen aangedaan? Sorry maar het is net zo goed zijn kind, of hij nou wil of niet.. Die schoenen moeten aan, wie dat nou doet dat maakt verder niet uit lijkt mij? Het is een kind en hij behoort te luistereren. Misschien daarom ook die term die je gebruikt? 'kleine meneer' .
Silinde, Waarom bescherm je je man zo? Jeetje niemand is ooit doodgegaan aan zijn bloedeigen kinderen verzorgen naast zijn werk. Mijn man heeft een heel huis alleen verbouwd, ik had op dat moment de zorg voor ons kind als ik thuis was maar boodschappen werden gewoon samen gedaan, meteen om 8 op zaterdag. Daarnaast had manlief gewoon na het werken nog tijd voor quality-time met zoontje, maar we hebben wel een werkster. Zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om ook nog een huishouden helemaal te verzorgen naast bijna gehele zorg voor kind en mijn werk. Sorry hoor maar in deze tijd van hard werken van zowel de man en vrouw kan iedereen wat extra's doen. Jeetje als mijn man zo'n figuur was dat ik hem dankbaar moet zijn als hij een keer de douche repareert, dan had ik zeker met die hele verbouwing elke dag hem over zijn hoofd moeten wrijven? No way, het is geen kind. Hij heeft net zo goed gekozen voor een kind en blijkbaar hebben jullie samen gekozen om fulltime te moeten werken... Dat zijn keuzes samen gemaakt waarvoor hij dus ook dingen moet laten ipv hele avond laptoppen omdat ie zijn eust nodig heeft.
Is er ruimte voor een droger? Dat scheelt een hoop tijd met ophangen, zeker omdat het in de kelder niet goed droogt. Gooi overbodige spullen weg, hoe minder spullen, hoe opgeruimder en makkelijker het schoonhouden (moet ik trouwens ook weer nodig doen) Hygiënische doekjes op het toilet leggen. Scheelt tijd en is makkelijk.
Ik zeg stop met die zondagsbezoekjes moet er niet aan denken iedere zondag! Jullie leven toch met elkaar niet met jullie ouders.
Merk dat het in vlaanderen toch anders aan toegaat dan in nederland. Ikzelf het ongeveer een vergelijkbaar dagschema dan Sigilinde (mijn zus ook, mijn collega ook). Veel vrouwen blijven hier gewoon werken met kinderne en dan minstens halftijds (dat is 19u per week), 4/5 wordt ook veel gedaan (ik momenteel, mijn collega en mijn zus); 4/5 is 30u24. Verder wordt er enorm gependeld, bijna alles ligt in Brussel. Ik ben 1u enkel onderweg naar mijn werk, zus ook, collega zelf anderhalf uur ENKELE reis. En verder zijn vele Vlaamse mannen niet echt ge-emancipeerd. De mijne niet, mijn schoonbroers niet en mijn collega's ook niet. Kinderen en huishouden komt grotendeels nog altijd op de nek van de vrouwen terecht.
Tja, als je daar als 'Vlaamse vrouw' dan gelukkig mee bent zal ik vooral zo blijven leven maar dan zal er ook niks veranderen.
"Vlaamse"vrouwen zijn daar niet mee gelukkig, maar wat doe je eraan. We zijn niet voor niets wereldkampioen anti-depressiva slikken.
Met andere woorden: leuk voor de tips maar wij Vlaamse vrouwen kunnen er niks mee? Zijn Vlaamse vrouwen dan om de maand overspannen of leven ze alleen voor hun gezin en mogen ze geen tijd hebben voor zochzelf? Dat maak ik uit jullie verhaal op. Leven voor je gezin is prima, doe ik ook voornamelijk maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt ook nog mijn huishouden zelf te doen. Ik ben ook nog altijd, naast mama en vrouw, een individu. Jullie vinden dat jullie t te druk hebben en t is moeilijk combineren, maar van de andere kant willen jullie niks veranderen want "maar dit, maar dat". Tja zonder veranderingen zal jullie leven blijven bestaan uit alleen zorgen voor je kinderen en alleen zorgen voor je huishouden. Als je daar gelukkig mee bent prima, maar ik heb eerder het idee dat jullie tegen een burn-out aanlopen dan dat jullie daadwerkelijk gelukkig zijn.
Roxyroxx: zoals Heleentje al zei, zijn we niet onverdeeld gelukkig met de situatie. Feit is dat "deze generatie" in vergelijking met die van mijn grootouders een heleboel meer luxe heeft (WC binnenshuis, centrale verwarming, vaak 2 auto's etc.) en die luxe die moet betaald worden (en ook zij die er niet voor kiezen, zijn min of meer gedwongen door het woningaanbod, huizen met WC buiten of zonder centrale verwarming vind je niet of zo goed als niet meer - en ja, ik ben verwend dat ik het ook niet zou willen). Die luxe wordt betaald door een dubbel inkomen, of minstens 1 voltijds en 1 deeltijds werkende partner (ik kan niet becijferen hoe de alleenstaande mama's dit doen! Niks dan respect voor zij die er toch in slagen om in die situatie de eindjes aan elkaar te knopen) en zoals Heleentje al zei, betekent dit ook voor de meeste werkenden elke dag pendelen (Brussel, Antwerpen, in mindere mate Gent/Leuven/Hasselt). In BE zijn veel werkgevers niet overtuigd van deeltijds werken is mijn ervaring (behalve misschien in sectoren als schoonmaak waar persoon X al makkelijker inwisselbaar is voor persoon Y, of als ik hoor dat mensen die voor/naschoolse opvang verzorgen net maar een max. aantal uren kunnen krijgen allicht om vergoedingen voor "onderbroken diensten" te vermijden). Wat in Vlaanderen wél zou kunnen veranderen op termijn, is de mentaliteit bij mannen voor de verdeling van het huishouden/zorg voor de kinderen, en ik vind dat veel mannen daar al ver in gekomen zijn; mijn grootvader smeert letterlijk nooit zijn eigen boterham en houdt zich enkel bezig met kleine herstellingen in en rond het huis ("mannenwerk" als ik me zo mag uitdrukken); mijn vader heb ik af en toe weten mee helpen vloeren kuisen, en mijn wederhelft toen hij nog niet zoveel pendeltijd kwijt was, ruimde regelmatig beneden een deel op naast het "mannenwerk" en net omdat het opgeruimd was, kon het kuisen van de vloeren machinaal gebeuren (robotjes). Om te zeggen dat onze mannen nu massaal ineens evenveel uren moeten presteren in huishouden/zorg voor de kinderen, is wat kort door de bocht vind ik, we zijn wat dat betreft al ver gekomen in vgl met vorige generaties en onze mannen doen hun best. Verder slaat de opmerking dat wij niks willen veranderen, ook nergens op. Integendeel, van verschillende tips hier gegeven heb ik aangegeven dat ik die ga uitproberen (kookwekker-opruimen, ZA winkelen tijdens gym van Meneer, bestuderen van dienstencheques-systeem voor huishoudhulp, wegdoen van overbodige spullen zodat er minder is om rond te slingeren/kastruimte in te nemen). Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat we openstaan voor veranderingen, maar dat we die wel moeten zien in te passen in het "Belgische kader", je kunt de wereld niet veranderen in één dag.
Ik zou gewoon aangeven aan je man dat het boven je hoofd uitgroeit en dat je dus op zoek bent naar oplossingen. - of hij komt je helpen met het huishouden - of jullie nemen een schoonmaakster in dienst.
Als Vlaamse mannen niet in staat zijn tot verandering, zit er nog maar 1 ding op en dat is een werkster in huis nemen. Ik zie anders met jouw dagschema geen andere oplossing, tenzij je minder gaat werken. Bij mij is het overigens soms ook wel een troep hoor, ik dweil/stof/stofzuig 1x 0per dag . Wordt het daarna weer vies, zie ik het morgen wel weer, ik blijf niet bezig Maar mocht het op een gegeven moment té erg worden, ts, dan ik het wel zaak om hulp in te roepen. Want een slechte hygiene is niet gezond.
Als Vlaamse vrouw vind ik de stelling dat mannen hier gewoon minder doen, wel wat absurd. Dat heb je als vrouw zelf in de hand. Als ik het goed begrijp van TS, rijdt ze dagelijks met haar man naar en van het werk. Dus jullie doen exact dezelfde uren? Dan zie ik niet in waarom jouw man 'moe' als excuus kan inroepen na een werkdag, maar jij niet. Wij werken ook allebei voltijds, en hoewel de coördinatie van het huishouden bij mij ligt, doet mijn vriend evenveel. Minder zou ik gewoon niet accepteren. En ja, hij doet ook 'vrouwenzaken'. Jobs als tuinieren en behangen vind ik overigens geen terechte tegenhanger van het dagdagelijkse huishouden. Eenvoudigweg omdat die dingen niet dagdagelijks zijn. Wij hebben sinds vorige week poetshulp via dienstencheques, en echt, wat een zaligheid! Zo veel tijd die opeens vrij komt... Verder inderdaad collect&go van Colruyt. En je niet te druk maken in wat anderen doen.
ik zal t nog erger maken dan De mijne tuiniert of behangt niet. Ik tuinier en plant bloemetjes en ik verf ook alles (en dat is veel, is nieuwbouwwoning). T is gewoon dat hij t niet ziet: tja wat moet ik dan nog doen om hem in te doen zien dat het vuil ligt. Wc's heeft hij nog nooit gekuisd, idem voor de bedden verversen, opruimen ziet hij niet, kinderen brooddoos/turnzak meegeven is een ramp (dan hebben ze niet de helft mee en krijgen ze onder hun voeten, de kinderen niet hij), tandarts/dokter/kinderarts/oudercontact/info creche allemaal door mij te regelen. Zelf al hoesten tot ze blauw zien dan vindt hij een dokter nog niet nodig, idem voor hun resultaten op school. Ik ben niet alleen, ik hoor veel mama's hierover klagen (in mijn familie, op mijn werk, aan de schoolpoort). Allemaal hetzelfde: zelf moeten buitenshuis werken en een man die niet teveel in het huishouden/met de kinderen doet. Verder ben ik het eens met sigilinde: werkgevers staan hier niet te springen voor deeltijds werk (en voor mannen al helemaal niet). Ik kan nu halftijds gaan werken, maar pech voor mij: mijn baas doet geen toegeving, dus ik moet een voltijdse presteren in een halftijdse.
Dus dat. Daarnaast tja luxe moet je idd betalen. Ik hoef geen duur huis ofzo, geef mij dan maar wat meer tijd met de kids.
Maar volgens mij heb jij het (sorry) sowieso verschrikkelijk thuis Heleentje. Ik heb het idee dat je totaal geen eigen keuzes kan maken in jullie relatie.
Het klinkt nog alsof je er trots op bent ook .... Je zult straks wel op een ontzettend vreugdevol leven kunnen terugkijken joh! Pff ik heb gelukkig gewoon een normale man die helpt en daarnaast huren we een schoonmaakster in.
Ja idd... Jeetje jullie lopen tegen een burn-out aan maar nee laten we aub je man niet lastigvallen, want god oh god die heeft t zo zwaar ...