hallo ik woon tegen over een bos en gisteren hing er opeens een geel bord betreden op eigen risico ik zo wat is hier aan de hand blijkt dat er Eikenprocessierups zijn hier wat info is de rups van een nachtvlinder die in Nederland sinds 2004 vooral in Noord-Brabant en Limburg, en soms in Gelderland weer voorkomt. In Vlaanderen komt de rups overal voor. Volgens de catalogus van Lempke kwam de rups van 1820 tot 1900 ook in Nederland voor tot grofweg de lijn Arnhem - Nijmegen - Vianen - Dordrecht, met als opmerking bij de opgaven o.a. "in vrij grooten getale" en "talrijk". Waarom de soort rond 1900 verdwijnt en rond 1990 weer verschijnt is niet duidelijk. De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Zonder behandeling kunnen de haren als ze het oog binnendringen blindheid veroorzaken. Dit komt echter niet vaak voor. In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen half mei tot eind juni op de rupsen. De brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Jaren later kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups. De behandeling van brandharen begint met het zo goed mogelijk afspoelen van de huid, en het uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren, wat de klachten nog verergert. Ook kleding moet goed worden gewassen en uitgespoeld. De huid kan behandeld worden met mentholpoeder of -creme om de jeuk te verlichten.
tja, komen die echt pas zo kort voor hier? al zolang als ik me kan herinneren wordt daar ieder jaar voor gewaarschuwd en worden ze bestreden. maar ik woon dan ook in brabant waar ze vrij actief zijn heb ze trouwens wel gezien maar er nog nooit last van gehad of er rekening mee moeten houden.
Ik geloof dat de netelhaartjes van een rups het enige is waar ik echt allergisch voor ben, ben er als kind eens mee in aanraking geweest en heb echt een week met ongelooflijke jeuk op bed gelegen. Ze zeggen dat jeuk erger is dan pijn, nou het klopt wel.
echt niet? het is toch elk jaar weer in het nieuws. en het rukt steeds verder op. brr ik vind het maar goor. harige griezels en je kan er flink last van hebben! hier een filmpje http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/2 ... ssierups01
ja, bah , zag laatst ook weer een boom die "besmet" was. Erg he? t nadeel van de zomer. Ik woon trouwens ook aan het bos, maar hier nog geen bord gezien
ik heb er zelf ook nog geen last van gehad gelukkig maar hoop ook dat het zo blijft maar ik vind ze maar eng die beesten
ieuw ik heb 20 jaar naast een bos gewoont.. hoe kan ik deze beesten niet kennen? ze zien er echt vies uit!
Helaas kan ik uit ervaring vertellen dat wij tijdens onze vakantie vorig jaar in Frankrijk in aanraking zijn gekomen met de eikenprocessierups. Onze stacaravan stond onder een eikenboom (de enigste eikenboom op heel de camping ) en we hebben heel de week vreselijke jeuk en uitslag gehad over een groot gedeelte van ons lichaam. Met name als we gingen slapen, bleven we krabben, terwijl je juist niet moet krabben, omdat het dan alleen maar erger wordt. We waren wel blij dat ons dochtertje die dag heel veel sliep zodat we niet met haar op het terras buiten hadden gezeten, anders had zij ook nog onder gezeten. Haha, terwijl ik dit typ, merk ik dat ik weer begin te krabben .
Hier zitten ze helaas ook. Eind mei, begin juni kan ik er donder op zeggen dat ik weer begin te krabben. Elk jaar merk ik dat het erger wordt en het is echt vervelend hoor! Hoe meer je krabt, hoe meer je de brandhaartjes verspreidt over je lijf, hoe erger de uitslag dus wordt.
Ik heb 21 jaar in Eindhoven (brabant dus) gewoont en had er ook nog nooit van gehoord. Terwijl ze daar nogal veel "besmette" bomen hebben nu. Is schijnbaar iets van de laatste jaren en komt steeds meer voor en rukt nu ook op naar t noorden. Lijkt me n vreselijke ellende om met die haartjes geconfronteerd te worden. Heb t nog nooit gehad en hopelijk blijft dat zo.