Scheiden en nu ?!

Discussie in 'De lounge' gestart door HappyC, 14 feb 2021.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Meiden

  geen idee of het hier mag, maar ik heb een vraagje voor mijn beste vriendin.
  Zij en haar partner gaan uit elkaar, 3 kinderen in de leeftijd van 4-6-8, niet getrouwd geen samenleveningscontract alleen samen gewoond, en beide het gezag.
  Ex probeert haar overal in te dwarsbomen en mijn lieve vriendin ziet door de bomen het bos niet meer.
  Zij wilt haar kinderen op haar nieuwe adres in laten schrijven en haar ex wilt daar geen goedkeuring voor geven. (Sociale huur) ze komen er samen overduidelijk niet meer uit. waar heeft zij recht op qua toeslagen etc?
  iemand die dit eerder heeft meegemaakt of voor zon situatie heeft gestaan? heeft hij überhaupt het recht om te weigeren dat zij de kinderen op haar adres inschrijft ?
  ze gaan voor een 50/50 co ouderschap. Kortom, misschien iemand hier met verstand van rechten etc ? Of een goede raad?
   
 2. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Ze heeft geen rechtsbijstand en geen geld voor een advocaat oid, Ze heeft al wel contact gehad met het juridisch loket, heeft zij recht op een pro deo advocaat ?
   
 3. Ziggi

  Ziggi Bekend lid

  8 feb 2017
  733
  195
  43
  Vrouw
  Ik ben zelf ooit gescheiden, dus niet perse verstand van het juridische stuk, maar wel ervaring. (Wij zijn wel met mediator gescheiden)

  Wat vervelend dat het zo verloopt, dat is voor niemand leuk.

  Als je beiden het gezag hebt, moet je ook beiden toestemming geven.
  Bij co ouderschap kan het ook gunstig zijn de kinderen te verdelen over de huishoudens ivm kortingen en toeslagen, maar dit dus in overleg.
  Je kunt als je er niet uit komt een mediator inschakelen of het voor de rechter laten komen, maarja dat kost dus wel wat.

  Ik hoop dat er iemand hier kan helpen met informatie.
  Er is wel ook veel online te vinden, hoe je dingen kunt regelen en waar rekening mee te houden.
  Kleine tip: een ouderschapsplan is heel fijn, maar dan moet je wel samen eruit komen als je dit zonder externe partijen wilt ivm kosten.
   
 4. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Hier heeft zij over gelezen, bijvoorbeeld 2 kinderen op haar adres 1 bij hem. Dat bedoel jij ook nu toch ? zij wilt er graag samen uitkomen.
  Ex niet, dwarsboomt werkelijk alles. Heel vervelend voor haar en de kinderen. Hij heeft veel persoonlijke eigendommen nog van haar en weigert dit terug te geven
   
 5. Ziggi

  Ziggi Bekend lid

  8 feb 2017
  733
  195
  43
  Vrouw
  Ja dat bedoel ik inderdaad.
  Wat vervelend dat het zo gaat!

  Is het nog heel vers?
   
 6. Sophy

  Sophy Fanatiek lid

  28 aug 2011
  4.373
  633
  113
  Noord-Holland
  Je kunt bij de rechtsbijstand zelf kijken of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Www.rvr.org is hun website.
  Maar let wel: het is niet pro deo, het is gesubsidieerd dus er is altijd een eigen bijdrage.

  Ik vermoed dat ze qua "scheiding" geen rechten heeft, er is immers formeel geen scheiding maar wellicht kan ze voor het deel familierecht mbt ouderschapsplan/kinderen wel iets krijgen.
   
 7. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Ja best wel. Hij is vooral heel boos en wilt nergens aan meewerken. Heel kinderachtig want zij heeft al wel duizend keer aangegeven dat ze het gewoon normaal met hem wilt afhandelen en oplossen zodat de kinderen er geen last van hebben, of in ieder geval zo weinig mogelijk
   
 8. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Ze wilt ook geen alimentatie niets. Ze wilt enkel de kinderen op haar adres laten inwonen. Of een deel van de kinderen. Partner alimentatie heeft ze denk ik geen recht op omdat ze nooit officieel zijn getrouwd oid
   
 9. Syane

  Syane VIP lid

  21 aug 2013
  9.098
  6.922
  113
  Ze kunnen het beste hulp hierbij zoeken van een professional. Beide ouders hebben gezag dus dan is zoiets als even de kinderen op een ander adres inschrijven niet zomaar geregeld. Het is zijn recht om daar geen toestemming voor te geven.
  Het is heel belangrijk dat eerst alles goed wordt uitgezocht. Je vriendin kan bij het algemeen maatschappelijk werk en de gemeente informeren wie heb kan helpen hierbij.
  Het is erg belangrijk dat beide partijen steun krijgen en kunnen nadenken over wat nodig is.
  Je zegt dat hij nog erg boos is. En zaken tegenhoudt. Juist dan moet je geen dingen proberen af te dwingen. Hoe het hier omschreven staat denk je al snel dat hij de boeman is, maar we weten daar verder helemaal niks van. Misschien heeft hij wel alle reden om zwaar pissig te zijn en om niet mee te werken nu.
   
  chrystel73, Iertje81, olleke en 3 anderen vinden dit leuk.
 10. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Klopt hier heb je zeker een punt mee. Beide partijen zijn niet eerlijk geweest. Het zal dus eventueel een deling van de kinderen worden dan.
   
 11. Syane

  Syane VIP lid

  21 aug 2013
  9.098
  6.922
  113
  Dat hoeft helemaal niet hoor, die verdeling van kinderen. Ze zullen er toch samen eerst uit moeten proberen te komen. Ze zijn ook verplicht een ouderschapsplan te maken. Ook hier is het zeer verstandig om daar hulp bij te vragen.
  In dat plan leggen ze de belangrijkste zaken rondom de kinderen vast. Dus ook het inschrijven, omgangsregeling, enz.
   
  Iertje81 vindt dit leuk.
 12. Syane

  Syane VIP lid

  21 aug 2013
  9.098
  6.922
  113
  De kinderen en ouders kunnen de website van Villa Pinedo eens goed bekijken. Dat kan ze helpen in deze situatie.
   
  Iertje81 vindt dit leuk.
 13. Maev

  Maev VIP lid

  4 dec 2014
  5.032
  4.297
  113
  Via maatschappelijk werk kun je evt aanvragen voor 'bemiddeling', vergelijkbaar met mediation maar dan met een maatschappelijk werker. Vaak iets laagdrempeliger dan mediation zelf.
  Er zal sowieso een ouderschapsplan moeten komen, ook al zijn ze nooit getrouwd etc. geweest. Daarin zet je ook waar de kinderen de hoofdverblijfplaats hebben, ongeacht of dit verdeeld is of alle 3 op 1 adres. Maar dus ook hoe de regeling is, co-ouderschap of niet welke weken etc. Maar ook wel of geen alimentatie, wel of geen geld storten op de rekening van de kinderen en door wie die dan beheerd wordt en hoe je de ander op de hoogte houdt van die financiële situatie.
  Wat je vriendin zou kunnen voorstellen is beide een basis ouderschapsplan pakken en dit invullen en daarna samen om tafel gaan.
  Wil hij echt pertinent niet meewerken aan het maken van afspraken, ook niet met een maatschappelijk werker zal ze toch contact moeten opnemen met een advocaat, dit kan mogelijk met een advocaat voor onvermogen (zit wel een eigen bijdrage aan, hoogte is afhankelijk van haar inkomen, en de verwijzing kan je het beste via het juridisch loket laten lopen). Ik zou in dat geval een advocaat zoeken die ook mediator is, mijn eigen ervaring en van wat ik zie in mijn omgeving is dat die vaak meer mediation gericht zijn en daarbij de kinderen echt voorop stellen.
  Mocht je vragen hebben mag je evt ook een pb doen, ik ben met mijn ex uit elkaar gegaan ook niet getrouwd geweest. Door de houding van mijn ex is dit een jarenlange juridische strijd geweest en ben daardoor behoorlijk bekend ook in het juridische gedeelte (het juridische ligt vooral aan mijn interesse daarin maar mijn advocaat was er erg blij mee want scheelde veel werk :roflmao:).
   
  HappyC en Syane vinden dit leuk.
 14. HappyC

  HappyC Actief lid

  19 aug 2018
  165
  77
  28
  Vrouw
  Ik wil je heel graag een pb doen maar het lukt niet haha
   
 15. Forumnaam

  Forumnaam Actief lid

  19 okt 2019
  428
  917
  93
  Degene met het laagste inkomen kan het best het oudste en het jongste kind op zijn of haar adres in laten schrijven + regelen dat diegene aanvrager is van de kinderbijslag. Zo hebben ze het langst en het hoogste bedrag voor toeslagen en eventueel combinatie korting als er inkomen vanuit werk is.
  Mijn advies aan je vriendin is; hoe onaardig en vervelend ex ook doet, blijf zelf vriendelijk en netjes. Dit doe je niet voor je ex, maar voor je kinderen. Je lieve vriendin ziet door de bomen het bos niet meer, ze ervaart een hoop tegenwerking. Misschien is het goed als ze eerst probeert aan te sluiten bij haar ex. Aan hem te vragen wat hij wil. Eerst proberen om begrip vinden voor elkaar en elkaars gevoel. Je vriendin kan niet zorgen dat haar ex goed meewerkt en begrip heeft voor haar. Hij is ook niks aan haar verplicht (alleen eventueel aan zijn kinderen) al zou het natuurlijk wel fijn zijn als hij wel mee werkt, maar het besef dat hij haar niks verplicht is, kan meewerken aan haar houding en verwachtingen richting haar ex. Zij kan wel zorgen dat zijzelf een goede co ouder is die rekening houdt met haar ex. Je heb kans dat als hij beter mee gaat werken als zij minder verwachtingen van hem heeft. (Daarnaast is het ook goed voor jouw vriendin om in haar handelen richting haar ex de juiste motivatie te hebben, ik heb vaak dingen gedaan vanuit de hoop dat ex mijn kant op ook mee ging werken, ipv dat ik handelde wat voor mij en/of de kinderen het beste zou zijn. Met de gedachte dat als ik de tekortkomingen van mijn ex zou compenseren, dat mijn ex dan ook een stap extra zou zetten en dat dat het beste zou zijn voor de kinderen zijn. Maar goed als ex die stappen dan niet zet dan loop je zelf 2x zo hard en loop je leeg, wat voor jezelf en voor je kinderen niet goed is)
  Co ouderschap is overigens alleen aan te raden als je met elkaar door 1 deur kan!
   
  Syane vindt dit leuk.
 16. Forumnaam

  Forumnaam Actief lid

  19 okt 2019
  428
  917
  93
  In deze is het handig als zij aangeeft dat hij best boos mag zijn op haar, dat hij haar mag dwarsbomen en geen rekening hoeft te houden met haar en dan vragen of hij wel rekening wil houden met de kinderen. Dat zij niet 50% van de tijd in armoede te hoeven leven, omdat hun moeder nergens geld voor heeft en dat de kinderen niet geconfronteerd hoeven te worden met ruzies en boosheid.
   
 17. Iertje81

  Iertje81 VIP lid

  31 dec 2015
  10.887
  17.683
  113
  Jij weet dat ik nooit iets negatiefs zal vinden van wat jij in dit soort situaties schrijft ;)
  Maar waar ik alleen een beetje bang voor ben, is als je een professional in de hulpverlening gaat zoeken, dat die bal uiteindelijk bij mij stopt met rollen. Je snapt wat ik daarmee bedoel.
   
 18. Eenkadootje

  Eenkadootje Fanatiek lid

  5 mrt 2013
  3.895
  1.772
  113
  Als hij zo dwars ligt, moet je dat zeker niet zeggen. Helemaal een reden voor hem om de kinderen niet te laten overschrijven.
   
 19. Syane

  Syane VIP lid

  21 aug 2013
  9.098
  6.922
  113
  Dat ligt er echt aan. Het klinkt hier alsof moeder al van alles wil gaan dienen regelen terwijl vader nog lang niet zo ver is. Als ze in dat patroon blijven hangen dan kan de kloof alleen maar groter worden en er vette strijd ontstaan. Misschien dat inbreng van een onpartijdig iemand van buiten die ook voorlichting en uitleg kan geven helpend is. Maar zekerheid heb je nooit. Het ligt er heel erg aan hoe ouders er mee om gaan.
   
  Iertje81 vindt dit leuk.
 20. Ysabella

  Ysabella VIP lid

  27 jan 2017
  7.309
  13.071
  113
  Ik heb totaal geen ervaring met scheiden, geen idee hoe het juridisch allemaal in elkaar zit als ouders niet samenwerken en de kinderen niet voorop stellen.

  Maar, ik kan mij zo inbeelden dat het vreselijk moeilijk moet zijn om je kinderen ‘los te laten’ en te laten inschrijven bij je ex, terwijl je als ouder je kinderen gewoon elke dag wilt zien. Waarschijnlijk zit er ook nog een groot deel van het gevoel van falen bij. Ik denk dat er veel meer emoties mee gepaard gaan dan enkel dwars liggen en dat eerst de onderliggende emoties opgelost moeten worden voordat je samen verder kan met grote keuzes maken wat betreft de kinderen.
   
  Syane en Forumnaam vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina