Je kunt al eens informeren bij dos advocaten? Dat is een goede die ook op de hoogte is van wat er allemaal bij komt kijken volgens mij. Succes!
Inderdaad, wat al gezegd is: Neem contact op met een advocaat. Als je weinig tot geen inkomen hebt kan de advocaat een toevoeging voor je aanvragen. Je betaalt dan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage (de laagste eigen bijdrage is 129,--).Als je je door het Juridisch Loket laat doorverwijzen krijg je nog een korting van 52,-- op deze eigen bijdrage. De overige advocaatkosten worden dan betaald door de overheid. Kosten voor het opvragen van uittreksels bij de gemeente komen wel voor eigen rekening. Recht op urgentie voor een huurwoning krijg je vaak pas als wordt vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of in de door de rechtbank te wijzen echtscheidingsbeschikking dat de man de koopwoning krijgt toegewezen. Maar de regelingen verschillen per gemeente. Ze heeft ook pas recht op toeslagen en een bijstandsuitkering als de echtscheiding officieel is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Nee maar die kan je wel op weg helpen en zeggen wat er allemaal geregeld moet worden. En dat was toch de vraag?
Als ze zelf geen inkomen heeft kan ze in aanmerking komen voor een toevoeging. Dan heeft ze zelf bijna geen kosten aan een advocaat. Lijkt me verstandig dat ze in eerste instantie contact opneemt met een advocaat, de rest volgt dan vanzelf wel!
Ik zou zeggen dat ze zo snel als mogelijk begint te solliciteren. En ook per direct contact op neemt met een advocaat. Het gaat lang en moeilijk worden, maar als ze echt wilt, zal het wel lukken. Weet jij hoe hij zou reageren als zij zegt dat ze effectief weg is? Is het daar dan nog veilig voor haar en de kinderen (om te blijven tot ze een andere woonst heeft)? Anders kan ze eventueel ook proberen in noodopvang te gaan.