Ik ben eens benieuwd of er hier ouders zijn met ervaring met een kind wat niet goed kan eten. Mijn zoontje kan geen stukjes hebben, alles moet glad gepureerd zijn, anders komt het er al kokhalzend weer uit. Reden hiertoe is problemen met zijn mondmotoriek, daarvoor lopen we bij logopedie, maar eerst willen ze dat hij meer binnen krijgt, daarna kijken we pas verder qua technieken. Veel dingen kunnen dan dus al van het lijstje afgestreept worden, want zelfs van gepureerde doperwten moet hij overgeven (reactie op het kokhalzen). De vliesjes krijgt hij niet helemaal weg. Quinten is nu ruim 10 maanden ongecorrigeerd, weegt denk ik 6,8 kilo en is ongeveer 70/71 cm denk ik. Zijn schema voor nu (ongeveer): 07:00 kleine fles 90/3 met wat licht volkoren pap erdoorheen 09:00 fruit, meestal zo'n 70/80 gram, altijd vers aansluitend op z'n fruit een fles van 150/5 13:00 fles 150/5 17:00 fles 150/5 18:00 groente, meestal zo'n 60/80 gram, altijd vers 20:00 90/3 met 4 eetlepels licht volkoren pap met de lepel 20:30 90/3 met 1 eetlepel licht volkoren pap uit de fles De fles om 07:00 is een kleinere, omdat dat beter uitkomt met zijn schema. Hij is tevreden met een kleinere fles en zo krijgt hij ook wat extra voeding binnen. De pap 's avonds hebben we 4 dagen geleden toegevoegd, omdat hij wederom vaak wakker werd 's nachts, nu slaapt hij weer door. Hij krijgt nog nr 1 voeding, omdat daar meer voedingsstoffen inzitten, maar ik verwacht dat we morgen groen licht krijgen om over te gaan naar nr 2. Hij krijgt nutramigen, maar ook dat gaan we morgen met de kinderarts bespreken omdat hij nog steeds erg onrustig is. (Tot 6 maanden exclusief BV gehad, tot 7 maanden 50/50 bv/kv.) Het is nu al vaak afwegen groente/fruit en melk, want meer groente en hij drinkt minder melk. Eerder groente en hij heeft geen honger als hij een fles moet. Dit schema werkt op het moment het beste, zo eet hij het meeste. Pap eet hij ook niet meer dan 90/3 van de lepel, dan is hij er gewoon klaar mee. Vandaar de rest met de fles. Hij krijgt dus écht te weinig binnen voor zijn leeftijd. Hij groeit al niet super, dat is een van mijn grootste angsten. Dat hij straks nog minder/niet meer groeit. Morgen ga ik een verwijzing vragen naar de dietiste, om het allemaal door te spreken en een duidelijker schema te krijgen hoe en wat, maar ervaringsverhalen en tips vanuit hier lijken mij erg fijn!
Niemand? Wat jammer, mijn zoontje is vast niet de enige die zo slecht eet . Vandaag bij de kinderarts geweest, we mogen over naar nummer 2 voeding. En ook terug naar standaard, mochten we weer verschil merken, dan krijgen we een machtiging voor nutramigen. Dus ik ben benieuwd hoe dat gaat . De pap is ook geen zekerheid voor een doorslaapnacht, vannacht er weer 10 keer uit geweest en 1 extra fles gegeven in de nacht.
ik denk dat het slechte eten van jouw zoontje niet te vergelijken is met andere kinderen. Het heeft een medische oorzaak nl, ik zou vooral advies inwinnen bij KA en het iig niet vergelijken met andere kindjes. Als je de medische dingen niet genoemd had zou ik schrikken van hoe weinig hij eet en van het feit dat het gepureerd is. Zelfs kindjes van 4 maanden hoeven niet gepureerd te eten. Dat zou ik dus tegen een andere moeder gezegd hebben die met dit verhaal kwam, maar bij jullie ligt het duidelijk anders. Ik hoop dat je zoontje snel beter gaan eten en goed groeit. Mijn oudste was ook een lichtgwichtje (op die leeftijd vergelijkbaar met jouw zoontje) maar die groeide in haar eigen lijntje, dus wat dat betreft hoefde ik mij geen zorgen te maken.
Bedankt voor je reactie tuc! Daar heb je inderdaad gelijk in, het is niet echt te vergelijken met 'gezonde' kinderen, maar er zijn hier ook moeders met kinderen die om medische redenen niet goed eten. Dat pureren gaat ook absoluut tegen mijn gevoel in. Het is gewoon drinkbaar . Ik was zo pre rapley, maar goed. Wat niet kan, kan niet. Wel drinkt hij sinds eergister wat vers sap (kookvocht met wat gepureerde mango oid) uit de fles en oefenbeker . Dat is al een vooruitgang. Ik had ook gehoopt dat er iemand tips had qua producten die we wel aan kunnen bieden. Ik zit een beetje vast in het bekende en 'makkelijke'. Misschien dat een ander er weer een fris beeld op kan geven en tips heeft of we bepaalde dingen kunnen aanbieden. Hij groeit ook redelijk in z'n eigen lijntje hoor, maar komt gewoon heel weinig aan. Het neemt steeds verder af zie ik, maar de kinderarts vind dat niet zorgwekkend. Per maand groeit hij zo'n 250 gram en 1,5/2 cm. Vooral lengte/gewicht is erg uit proportie en hij blijft onder de curve qua gewicht.
Hier ook een te vroeg geboren kindje dat lang fles (en borst) weigerde én overal van braakte. Ook van gepureerd dus. Alles was te veel prikkels leek wel. Was een dramatisch eerste jaar, daarna werd er uit een rietjesbeker gedronken en ging iig het drinken goed. Veel deskundige hulp gehad: niets hielp. Dus dan maar: pureren pureren pureren en het blijven aanbieden, de verschillende smaken. Niet pushen, maar diep inademen en de kleine het zelf laten bepalen. Dat was hier de sleutel. Jaar 2 geleefd op ochtendpap, yoghurt, melk en tweemaal daags groente, supergepureerd. Cracottes gingen op een geveven moment wel, toen een liga/biscuitje. En de ruimte geven om te proeven en te klooien, en zelfvertrouwen te geven als ze ergens interesse in had. En ineens gaat het beter. Wordt er brood gegeten, en ongepureerde macaroni. Er gaat een wereld open. Er was geen reden te vinden voor de problematiek, anders dan dat het wellicht met prematuriteit en sonde te maken heeft gehad. Plus een boel karakter. Ga op je intuïtie af en laat het los. Dat heeft ons geholpen. Maar was wel verschrikkelijk moeilijk.
O ja, logo zei; vruchtenhagel en daarmee laten klooien. En een nuby-oefentandenborstel, rubberachtig, om op te kauwen. Wat we ook deden, in overleg met dietist, schepjes melkvoeding bij groente.
Jeetje, Maria! Dat is nog erger.. Gewoon kei hard alles weigeren. Goed dat jullie het los hebben kunnen laten . En wat fijn dat het nu beter gaat! Heeft ze wel altijd goed gegroeid? Hebben jullie ooit calorierijkere voeding voorgeschreven gekregen? Hier is het echt niet het niet willen eten, hij kan het gewoon niet. En hij is geen hongerlap . Hij lust tot nu toe alles (behalve de hele zure pruimen), maar zijn mondtechniek is gewoon niet goed. Z'n tong zit in de weg, hij hapt niet maar sabbelt alles van de lepel af. Ook drinken moet dik zijn, anders verslikt hij zich. Z'n hersenen sturen dat gewoon niet goed aan. Dus na X aantal happen is hij gewoon té moe om verder te gaan. Z'n ergste honger is dan weg, dus dan laat hij het maar heb ik het idee.
En nog over het loslaten, dat hebben wij al echt wel geleerd . Hij heeft ook periodes gehad van 200/300cc op een dag drinken. Wat de ook deden, we kregen er niet meer in. Hij groeide nog, dus dan was het prima.
Hoi! Ja, dat klinkt idd wel anders. Wij hebben haar groeiend gehouden met voedingen in de slaap, waardoor sonde en supplementen niet nodig waren. 200/300 is idd supeweinig. Wel herkenbaar. Hier ook altijd melk ingedikt, en kauw en haptechniek was ook heel heel slecht. Drinken wilde ze echt niet maar eten wel. Al kwam alles er vaak weer uit dus. Dan ging er iets mis bij het slikken of zo. Heel vaag, hebben het nooit kunnen achterhalen. Dus dan maar yoghurt lepelen en gepureerd dus. En bidden dat het erin bleef . We hadden wel een goeie prematurenlogo hoor. Maar hier was het toch vooral haar de ontwikkeling laten doormaken en dat ondersteunen. Hopelijk hebben jullie meer aan een goede therapeut.
Wat lijkt me dat lastig voor jullie en voor hem. Hopenlijk gaat het met hulp van de logo snel vooruit. Wel knap van je dat je het kunt loslaten! Ik heb geen ervaring met prematuren of slechte eters, maar als ik dat even buiten beschouwing laat vind ik het een heel raar schema. Vanaf 6 of 8 maand werk je normaal gesproken toe naar een schema van ontbijt, lunch en avondeten, en tussendoortjes zoals fruit en een snack. Ik mis bij jouw zoontje een lunch, en ik vind dat hij nog heel veel melk krijgt. Logisch dat hij dan geen honger heeft. Kun je hem als lunch iets met granen geven, gepureerd? Na het fruit 's ochtends zou ik sap, thee of water geven in plaats van weer melk. De tijd tussen fruit en de fles van 13.00u is lang, en tussen die fles en die van 17.00u ook. Probeer 's middags rond 3 uur een tussendoortje, bijv gepureerd fruit, met thee. De fles van 17.00u zou ik niet zo vlak voor het eten geven. Als ik dat doe eet mijn dochter ook nauwelijks warm. Misschien kun je na het eten griekse yoghurt of kwark geven? Het wakker worden 's nachts rond de 8 maanden is trouwens heel normaal, het hoort bij de 8 maanden sprong en het gaat weer over. Succes ermee, hopenlijk gaat het snel beter!
Maria, wel handig dat ze slapend wilde drinken.. Inderdaad heel vaag, gek ook dat logopedie daar niet bij heeft kunnen helpen. Gelukkig is het aardig goed gekomen! Ze was inderdaad ook geen zwaargewichtje! Is ze nu nog steeds zo licht? Jessi79, bedankt voor je reactie . Het klopt helemaal dat dit geen normaal schema is. De reden dat hij nog veel melk krijgt is simpelweg voor de voedingsstoffen. Melk haalt hij veel meer uit dan uit een stuk fruit natuurlijk. Het is bij hem echt zoeken geweest naar wat werkte. Als we flessen eerder op elkaar geven, heeft hij nog geen honger bij z'n volgende fles/hap. Als we fruit tussendoor geven, drinkt hij z'n volgende fles slechter etc. Sap, thee of water zit helemaal niks in, dat geven we alleen soms of te oefenen met iets anders drinken, maar als dat de melk zou vervangen krijgt hij nog minder binnen. Dat maakt het zo lastig, de afweging van wat is beter, waar haalt hij meer uit? Kwark en yoghurt ga ik me in verdiepen, dat was even niet mogelijk ivm verdenking KMA (maar waarschijnlijk heeft hij dat toch niet ). Misschien dat we 's middags ook nog pap kunnen geven, dat eet hij goed.. Krijgt hij in ieder geval wat extra granen binnen. Wbt het wakker worden is het niet iets van de laatste tijd. Dat speelt al 4 maanden . Bedankt voor het meedenken!
Nee, ze is klein maar fijn tot nu toe. En handig was het niet, een kind alleen slapend kunnen voeden van 6 tot 12 mnd ongecorrigeerd. Het was onwaarschijnlijk zwaar, omdat ze haperde als we ook maar iets 'verkeerd' deden. En vaak braakte als er dan eindelijk een voeding in zat. Dus we waren er dag en nacht mee bezig. Maar ze hoefde geen sonde, dat was ons veel waard! En ik vind het een heel normaal schema bij een kind dat te licht is hoor. Sterkte met puzzelen! Hoop dat je goede begeleiding vindt en dat hij eroverheen groeit.
Misschien verkeerde woordkeuze, sorry. Makkelijk zal het zeker niet geweest zijn! Maar je doet inderdaad veel om medische ingrepen tegen te kunnen gaan! Moet heel zwaar geweest zijn, super dat jullie het los hebben kunnen laten. Petje af. Overheen groeien zal hij niet snel doen. Z'n motoriek word verkeerd aangestuurd door een hersenbeschadiging. Mijn grootste angst is toch ook wel dat hij niet beter leert eten en aan de sonde moet, maar op dat punt zijn we gelukkig nog lang niet!
Ik hoop het niet, Azucena. En ik hoop dat jullie goede begeleiding krijgen om eruit te halen wat erin zit, want jullie zijn inderdaad niet de enigen met deze problematiek. Zou je via het forum van de Vereniging van Couveusekinderen niet in gesprek kunnen komen met lotgenoten? Of via de redactie? Sorry dat ik je niet verder kan helpen. Ik heb wel altijd het idee gehad dat de vroeggeboorte hier op de een of andere manier langdurige grote problemen gaf bij het goed kunnen 'hanteren' van voedsel, maar hard bewijs heb ik niet. Ik heb destijds wel een boekje aangeschaft over de behandeling van kinderen met eetproblematiek. Dat wil ik je wel opsturen, mocht je interesse hebben. Hoera ik eet, heet het. Hoera, ik eet !
Pfff blijft maar zwaar met Q! Vind zooooo knap van jullie hoe jullie ermee omgaan. Ik heb uiteraard geen tips met Kiann hier als voorbeeld. Wel zat ik te denken... is miss knijpzakje fruit/groente iets? Ipv lepelen kan die dat evt opslurpen? Al is maar 1 zakje extra per dag? Is ook in groente en 100% (dus geen troep erin ofzo) Maar weet niet of dat lukt met zijn mondmoteriek. In ieder geval... dikke knuff voor jullie als ouders!!!
Goede begeleiding krijgen we zeker . We hebben al heel wat peuten, pisten en artsen gezien en allemaal proberen ze inderdaad eruit te halen wat erin zit. En dat lukt ook wel, beetje bij beetje gaat hij vooruit . Ik heb via dit forum twee moeders ontdekt die ook een kind hebben met PVL. De VOC heb ik nog nooit bij geinformeerd, wel bij kleinekanjers, ik ga me er eens in verdiepen. Dank voor de tip! Het boek lijkt me wel interessant! Het ziet er in ieder geval heel compleet en duidelijk uit. Wat wil je ervoor hebben ? Kirasese, haha, Kiann is inderdaad het tegenovergestelde . Smulpaap . Uit een knijpzakje zal hij niks krijgen denk ik, is beetje hetzelfde idee als rietjesbeker. Hij moet of kunnen zuigen of sabbelen/happen. Maar we kunnen het eens proberen. Lief dat je meedenkt ! Weet je toevallig welk merk de 100% natuurlijke heeft? Ik ken alleen de mierzoete plakpakjes.
Heb ook geen ervaring met prematuren, maar sluit me wel aan bij Jessi79. Ook bij een moeilijke eter kun je toch een schema aanhouden van 3 hoofdmaaltijden, 2x tussendoortje en pap voor het slapen gaan? Zou hem inderdaad 's middags ook granenpap geven als hij geen brood kan/wil eten. En kun je evt wat roomboter door zijn avondeten doen voor de extra calorieën (of zit je nog met KMA dat je dat nog niet kan/wil uitproberen). Wat gebeurt er als je hem iets in de hand geeft om zelf te sabbelen/proeven... (stukje fruit, stukje groente, cracotte (smelt praktisch in de mond)) Waarschijnlijk heb je dit al lang een keer geprobeerd, maar probeer even mee te denken.. Hopelijk komt er snel de omslag en de juiste hulp! Succes!
Pb je adres maar, ik hoef er niets voor te hebben. Je hebt ook sabbelzakjes van nuby, daar kun je fruit indoen. Misschien is dat wat?
DL is nu 14 maanden en weegt evenveel als jouw zoontje. Zowel op het cb als in het zh maken ze zich geen zorgen over haar gewicht. Ze is met sonde thuisgekomen omdat ze niet genoeg dronk. Gelukkig snel van de sonde af thuis, maar ze heeft wel altijd erg minimaal gedronken. Ook eten gaat vaak moeizaam. Ze lust alles, maar eet regelmatig maar heeeeeeeeeeeeeel weinig. We proberen nu vooral om hetgeen wat ze eet, zo voedingsrijk mogelijk te hebben. Dus inderdaad, roomboter door de groente/aardappels, olijfolie door de pasta, kokosolie door de rijstgerechten. Geen rijstewafel e.d. omdat daar bijna geen voedingsstoffen inzitten. Ze heeft afgelopen week voor het eerst smoothie op, dat vond ze ook lekker (drinkt alleen lastig voor haar, uit een open beker, rietje snapt ze niet). Ik merk dat het hier vooral in fases gaat. Er zijn dagen dan eet ze 2 stuks fruit, 1,5 boterham en 200gram avondeten + toetje (en een papfles en 2x melkfles), er zijn ook dagen dan eet ze 2 hapjes fruit, 1 stukje boterham en geen avondeten (en de flessen maar voor de helft). Loslaten is ook hier het toverwoord. Even meedenken met jullie: Zou je bij de groente ook aardappel kunnen doen. Flink glad pureren, desnoods door een theezeefje wrijven zodat het echt heel fijn is. Als blijkt dat hij idd geen kma heeft, kun je er ook roomboter doorheen doen, anders kan olijf- of kokosolie ook. Smoothie kun je dan ook proberen, met lekker vette Griekse/Turkse yoghurt erin. Kan ook superglad gemaakt worden als je het door een theezeefje doet. Kokosmelk bevat ook veel goede vetten, kan ook prima door de smoothie. De pap van biobim (bij de natuurwinkel verkrijgbaar), blijft meer vloeibaar in de fles. Ik krijg er geen bordje pap mee gemaakt, maar voor in de fles kan ik dubbel zoveel schepjes gebruiken als van de Bambix qua vloeibaarheid. Das dus dubbel zoveel granen in dezelfde maaltijd. Is er ook in speltpap (en nog een paar variaties). Goed voor de afwisseling dus. En een tip die je vast liever niet hoort (maar ik zeg het toch): Pap in de avondfles om door te slapen levert minder voedingstoffen dan een gewone fles melk als avondfles + een nachtvoeding. (En ja, ik weet het, het is pittig, nachtvoedingen...). Het maakt hier overigens geen verschil met slapen, wel of geen pap door de avondfles. Ze krijgt er alleen pap door als ze weinig heeft gegeten die dag. (Nachtfles geven zorgt ervoor dat ze de dag erna minder drinkt, heeft voor de intake per 24 uur dus totaal geen effect. (Even voor de duidelijkheid, als ze honger heeft 's nachts krijgt ze 'm natuurlijk wel gewoon)).