We willen onze oudste een mobiele telefoon geven. Gewoon een oude van ons. Nu hebben we een simkaarten erin voor bereikbaarheid thuis. Maar straks mag de telefoon ook mee. Hij gaat na de zomer naar groep 8. We willen er een abonnement in doen. Maar welke? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Een abonnement sluit je af voor 2 jaar, dus ik wil wel een goede keus maken. Hoeveel internet heeft hij nodig? Nu nog overal wel wifi, maar straks? Hoe zit dat met controle op wat ze kunnen? Ik wil niet dat hij apps kan kopen ofzo of tegoed voor een spel kan kopen of 0900 nummers bellen. Doet hij vast niet, maar straks misschien in de brugklas? Kortom wie heeft er tips en hoe hebben jullie dit geregeld?
Onze kinderen kregen eerst alleen beltegoed en nog geen mb’s, om het toezicht op internetgebruik nog een beetje mogelijk te maken. Daarna gewoon goedkope abonnementjes. Hoeveel mb weet ik niet meer, maar er is op de meeste middelbare scholen wel wifi, dus dan kom je al snel een heel eind, aangezien ze daar veel tijd doorbrengen. Toezicht op apps downloaden, etc ging hier door de kinderen een kinder apple account te geven en die te koppelen aan ons account. Ze konden dan ook gratis apps niet zo maar downloaden, laat staan betaalde.
wij begonnen op de basisschool met Simpel . Klein, budget abonnementje 250 mb meen ik. Voor 1 of 2 jaar... ook al kies je voor 2 jaar - vaak kun je wél omhoog in dat jaar qua abonnement. Dus dat zou je even moeten nakijken. Want dan kun je klein beginnen - maar als ze naar de middelbare gaan en écht wel wat meer nodig hebben, gewoon voor een abonnement van 7,50 per maand gaan. Straks hebben de kinderen allebei een abonnement van hollandse nieuwe - in combinatie met ons Ziggo abonnement krijgen ze daarmee 6000 mb aan data (incl. bel en sms) voor 8,50 per maand. Verder hebben wij family link op de telefoon staan als soort van 'controle' - en weten ze dat wij ten allen tijden hun apps mogen lezen nog. Nu gebeurd dat zelden. Maar toch....
Red together niet wat? Dan deel je je internetbundel maar je kan ook een max instellen per gebruiker.
Hier gewoon gezocht wat op dat moment het goedkoopste abonnement was waarbij ze onbeperkt bellen hadden. En opletten dat het qua MB of onbeperkt is of dat je er een data-limiet op zet. Apps ed kopen gaat over het algemeen niet zomaar, daar moet je toch een code voor hebben ed. 0900 nummers bellen, geen idee, geen ervaring mee. Hier hebben ze ook Family link op hun telefoon staan voor enige controle. En we hebben in het begin meegelezen in WhatsApp. Daarna vooral nog gesprekken er over gevoerd (hoe ga je met elkaar om, waar reageer je wel op en waar niet, wat als je vreemde of gemene appjes krijgt, enz.), maar verder laten we het nu redelijk gaan, omdat ze naar ons idee vrij verantwoordelijk met het appen om gaan.
Ik heb voor beide kinderen Vodafone start M, geloof ik. De MB's worden verdubbeld omdat we ook Ziggo hebben. Ze hebben dus 3 MB. Het voordeel vind ik dat als ze door hun bundel hem zijn er automatisch overgeschakeld wordt naar super graag internet. Ze kunnen dan nog wel appen of Google maps gebruiken, maar niet meer TikTokken bijvoorbeeld. En ze lopen ook niet tegen enorme 'buiten bundel' MB kosten op. Dus ze zijn nog bereikbaar en kunnen de weg vinden, maar daar houdt het dan ook mee op
Youfone hier en voldoet prima. Telefoon pas vanaf de brugklas. Controle en zo ben ik niet zo van ik ben meer van eigen verantwoordelijkheid. Tot nu toe altijd goed gegaan.
Hier simpel, een abbo van 8,50 per maand. Zit 6 gb in. Alleen wifi redt ze het hier niet mee, want school staat midden in het bos en de verbinding is ruk. Wij hebben in het begin het account gekoppeld zodat er niks gedownload kon worden zonder toestemming van ons.
Oke supertips. Ga ze allema bekijken. Familie link kende ik nog niet. Heb zelf samsung dus een Apple telefoon wordt het dan niet. Ik ben ook wel bang dat de telefoon kwijt raakt. Dat oe niet goed in de broekzak past, hij hem neerlegt ofzo. Hij heeft natuurlijk niet altijd een rugtas mee. De meisjes op school hebnencde telefoon aan zo'n koordje hangen, maar dat vind hij dus voor meisjes..
Onze dochter krijgt een telefoon eind groep 6 voor haar verjaardag. We stoppen dan ook met de bso. We lopen jet instapmodel van Samsung en een goedkoop abonnement. We gebruiken nu ook familylink met de tablets. Ideaal.
In groep 8 had mijn dochter nog beltegoed. Ergens in april van dat jaar kreeg ze haar abonnement. Ik heb er eentje gekozen die maandelijks opzegbaar is. Ik betaal 10 euro per maand voor haar voor een abonnement van Ben met 4000 mb en 150 belminuten. Zelf heb ik pas een nieuw abonnement bij Hollands Nieuwe. Ik betaal €10,50. Het is maandelijks opzegbaar, ik had geen aansluitkosten (tip: even de site in de gaten houden) en ik heb 6000 mb/sms/belminuten. Voor minder kun je dus makkelijk een goedkoop abonnement kiezen. Mijn dochter begon - volgens mij - met 2000 mb. Ben heeft vaak acties waarmee je de mb's kunt ophogen zonder extra kosten.
Bij youfone kun je kiezen voor abonnementen van 2 jaar, 1 jaar of zelfs per maand (simonly). Hier kun je ook een plafond instellen zodat je geen extra kosten krijgt en 0900 nummers blokkeren. Je hebt daarnaast de optie om (volgens mij) 3 telefoonnummers erin te zetten die ze altijd kunnen bellen, ook als ze het plafond hebben bereikt. (Kost dan dus wel extra geld buiten bundel, maar dan kunnen ze wel naar de ouders bellen igv nood.)
Vind dit ook erg lastig! Wij hebben voor nu afgesproken dat er in de 1e middelbaar een telefoon wordt aangeschaft. Maar dan nog vind ik het geen fijn idee dat ze dan steeds op die apps hangen enzo. Mijn oudste beweert nu, in groep 7, nog de enige te zijn zonder telefoon. Ik kan de stap gewoon nog niet aan omdat ik de kinderen zolang mogelijk van sociale media af wil houden. Bereikbaar zijn is het belangrijkst. WhatsApp is nog wel handig, maar de rest van die spellen en sociale media, er komt gewoon geen eind aan. Ik weet nog niet goed hoe ik daar straks vorm aan moet gaan geven.
Hier hebben ze allemaal al veel eerder een telefoon gehad, waarom? omdat ze er ook moeten leren er mee om te gaan. Dochter had in gr 7 een telefoon, kon ze appen met oma! Gezellig. En mijn zoon zelfs eerder in gr 6, oa vanwege zijn dyslexie en ook gezellig appen met oma en opa en muziek luisteren via Spotify . In groep 8 gaan ze pas ermee aan de slag ook op school, hoe lees je een appje? Want tekst is plat er zit geen emotie in. Wat is online pesten? Wat zijn de regels? Welke regels hanteer ik in ons gezin mbt mobiele telefoons? Het is heel belangrijk om dit zeker al in gr 7-8 duidelijk te hebben door communicatie binnen het gezin; zie het als verlengende normen en waarden. In de eerste van het VO ben je gewoon te laat, ze gaan dan hun eigen weg en downloaden desnoods via een omweg wat jij allemaal niet op die telefoon wilt hebben en jij kan ze daar niet in begeleiden want ze nemen straks niets meer van je aan. (hopelijk wel maar je zal net de vreselijke puberhormonen in je kind hebben, ze nemen je kind over ) Hier hebben we familie iphone en daarmee moet ik bv een app goedkeuren voordat zij hem krijgen, lees je in hierover! Dan worden dingen ook duidelijk voor jezelf en kan je het beter uitleggen aan je kinderen. Oh ja hier een simkaart van 10 euro met 5 gb en onbeperkt bellen (maar ja deze generatie belt nooit... beetje jammer hahahhaa)
Ja, ik snap je punt. Maar reguleer je voor de rest ook hoe lang ze erop bezig zijn en welke apps erop komen? Vind dat zo lastig want juist dat vind ik geen fijn idee, dat ze dan continu een spelletje willen doen of op van die sociale media hangen. Zo'n ding trekt enorm. Het is nu nog leuk als ze op hun leeftijd in het hier en nu bezig zijn met vanalles ipv die hele online wereld die je als een bodemloze put erin zuigt. Een tijdje was de oudste steeds into YouTube filmpjes op onze tablet en ik hoorde de hele dag niks anders dan hebben, hebben, hebben. Die influencers die een soort vertekend beeld van de werkelijkheid neerzetten en -tig Pokemon pakjes openen. Allerlei dingen doen die wij niet kunnen. En aan die filmpjes komt geen eind... vind dat zo lastig om daar vorm aan te geven. Op een of andere manier vind ik het voor nu geen meerwaarde hebben dat ze er teveel aan worden blootgesteld...
Inmiddels met 15.5 en 13 jaar niet meer omdat ik zie dat ze ook gewoon buiten spelen/ hangen/ kletsen en dingen ondernemen. Hier hebben we dat gewoon besproken met elkaar; hoe lang vind jij reeel dat je op je telefoon mag? en wat zou je dan allemaal doen? Besef je wel dat als je in de middag dat uurtje kijkt, dat je dan niets meer hebt voor de avond? Ik geloof dat we eerst een uurtje hadden, maar dat kwam nooit helemaal uit. Ik ben wel allergisch als de tijd voorbij is en ik hoor dat nog 3 min voor mijn filmpje: tijd is tijd (gewoon op de telefoon een timer zetten en op je eigen telefoon). te laat inleveren levert minder tijd de volgende dag op... Voor echte social media zoals snap/ insta/ fb (voor ouderen) zijn ze sowieso veel te jong, pas vanaf 12 jaar of zelfs 13! (snap zelfs vanaf 13) Overal prive account en alleen toevoegen die je in reallife kent, dit kan je natuurlijk gewoon checken; in het begin checkte ik alles en als ik iets zag wat niet door de beugel kon, dan praatte ik erover. Persoonlijk denk ik hoe meer je het tegenhoudt hoe meer je kinderen erin hangen? Tijd is tijd en geen minuut later maar wel de kinderen overleggen en samen tot een oplossing komen en als ze de afspraken niet nakomen, ook dit bespreken, welke consequentie hangt er dan aan vast. (een dag of een week je telefoon kwijt is hier wel eens geen uitzondering geweest maar hij werd wel zelf ingeleverd want dat was de regel.)
Hier van de andere kant, mijn zoon kreeg zijn telefoon ook pas in de eerste van het vo en dat ging en gaat prima. Eerder vond ik het niet nodig. Mijn jongste zoon krijgt zijn telefoon ook in de eerste. Sociale media hebben wij hier geen last van beide kinderen doen daar niks mee.