Schippers wil abortuspil via huisarts beschikbaar maken

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door bosi333, 28 jun 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.850
    3.365
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Om deze reden ben ik vóór. Ik denk dat veel psychisch leed voorkomen kan worden door een goede begeleiding en controle bij de huisarts.
    Dus ik sluit me hier bij aan.
     
  2. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    Dat is echt verschillend per huisarts en per situatie hoor, tot 2 jaar geleden was ik in 10 jaar tijd niet verder bij de huisarts geweest dan antibiotica voor keelontsteking en vaccinaties voor een reis. Daarnaast zitten er bij ons verschillende artsen in de praktijk en is het maar de vraag bij wie je terecht komt, dus een band opbouwen met een huisarts hoeft niet altijd van toepassing te zijn, die is er alleen wanneer je er ook regelmatig komt.
    De doelgroep hierin zullen voornamelijk jonge vrouwen zijn, die over het algemeen gezien gewoon gezond zijn en dus niet regelmatig naar de huisarts gaan.

    Ik ben nog nooit bij een abortuskliniek geweest dus ik zou je echt niet kunnen vertellen hoe dat in zijn werk gaat, maar van wat ik heb gehoord is daar vaak wel een bedenktijd en psychische zorg/doorverwijzing. Die mensen dealen daar vaker mee dan een huisarts, dus ik zou daar juist eerder op vertrouwen dan een (in mijn geval) man van in de 60 die nog nooit heeft gedeald met zo'n situatie en daarvoor even een extra training heeft gehad.
     
  3. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.246
    7.286
    113
    Vrouw
    Brabant
    Maar begeleiding door de huisarts kan daar gewoon naast blijven gebeuren. Zou het dan eerder zo doen dat de huisarts een verwijzing voor een abortuskliniek moet geven.
     
  4. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    #24 In your eyes, 28 jun 2016
    Laatst bewerkt door een moderator: 28 jun 2016
    Ik dacht dat een map sowieso niet meer werkt na een bepaalde termijn, maar dat kan ik fout hebben. Ben (gelukkig) geen expert ;)

    Heb het opgezocht: de map is ter voorkoming van bevruchting, en werkt niet wanneer er al een bevruchting heeft plaatsgevonden.
     
  5. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    De bedenktijd is wetterlijk VANAF 6 weken voor de duur van een week. Als je met 5,5 week bij een kliniek komt krijg je gelijk een pil en mag je weer weg. Althans zo staat het op de website van CASA.

    Natuurlijk zijn situaties altijd anders. Feit blijft wel dat via de kliniek je de afspraak via de website of telefoon maakt. Je krijgt een kort gesprekje en ben je onder de 6w kwijg je direct de medicatie. Via een huisarts is de stap om even een dagje langer na te denken misschien makkelijker. De eerste pil moet immer in het bijzijn van een arts worden ingenomen.
    Klinieken geven hem tot 8-9 weken een huisarts krijgt dus een ander limiet.

    Ik zie het positieve er wel van in.
     
  6. In your eyes

    In your eyes Niet meer actief

    Maar word daar op gecontroleerd bij een kliniek? Dat vraag ik me wel af..

    Ik ben van mening dat iemand die regelmatig te maken heeft met dit soort situaties eerder de (subtiele) tekenen op zal vangen wanneer iemand twijfelt, er niet achter staat, of onder dwang de beslissing neemt.

    Maar goed, ik heb zelf een huisarts die anti-depressiva uitdeelt alsof het snoepjes zijn, en daar vrees ik in dit geval ook voor. Receptje voor een pilletje, en wegwezen want de wachtkamer zit vol met de volgende patiënten.
    Ik zou míjn huisarts er niet mee vertrouwen in ieder geval, en mijn mening is dus ook gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Dat zal misschien verschillend zijn per arts.
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.861
    19.268
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik vind ook het controleren van de termijn een bezwaar. Ons buurmeisje is twee keer ongepland / onverwacht zwanger geworden. De eerste keer had ze echt geen idee, de huisarts liet bloed testen om een zwangerschap uit te sluiten. Bleek ze al 25 weken zwanger te zijn. De tweede keer had ze het vermoeden dat ze wel eens zwanger kon zijn. Ze dacht het nu eerder te merken, maar was weer de 24 weken gepasseerd. Dus ondanks dat het haar tweede zwangerschap was, kon ze zelf echt niet de termijn vaststellen.
    Ik denk dat dat voor veel (jonge) vrouwen geldt. In de periodes dat ik niet bewust bezig was zwanger te worden, had ik je echt niet kunnen vertellen wanneer mijn laatste menstruatie was. Alleen als we 'bezig' waren, hield ik de data bij. Maar goed: dan wil je geen abortuspil. Maar in de situatie van een ongewenste zwangerschap, denk ik dat veel vrouwen dat echt niet zo precies weten hoor. En dan kun je dat als huisarts niet echt betrouwbaar vast stellen.

    De nazorg bij de huisarts onderbrengen klinkt wel sympathiek. Maar weet je wat het is: ze hebben nu al niet genoeg tijd voor de psychische zorg die sinds de nieuwe regelgeving op hun bordje komt. Daar zijn al flinke wachtlijsten voor. Dus wat gaat er dan van nazorg bij een abortuspil terechtkomen?
    Laat huisartsen doen waarvoor ze opgeleid zijn: screening / poortwachter: kleine dingen zelf oplossen en bij vraagtekens of ernstiger problemen doorverwijzen naar specialisten met expertise op dat gebied.
     
  8. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Denk wel een goed idee. Als je echt niet wilt scheelt het ook qua duur en extra pijn echt echt,

    Ben ook nog steeds voor wat betreft baas eigenbuik een ander mag een mening hebben alleen beslis iemand zelf.
     
  9. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    29 mei 2008
    20.418
    3.298
    113
    Vind het geen slecht idee. Steeds meer praktijken gaan echo apparatuur aanschaffen. Juist om dingen sneller re kunnen achterhalen en daar word ook ontzettend veel scholing in gegeven.
     
  10. gizmolilo

    gizmolilo Actief lid

    9 apr 2016
    228
    1
    0
    NULL
    Culemborg
    #30 gizmolilo, 29 jun 2016
    Laatst bewerkt: 29 jun 2016
    Ik denk dat er opzicht niks mis mee is wel denk ik persoonlijk dat sommige vrouwen/meiden dan erg laks zullen worde. Wat betreft anticonceptie zoiets van ag ik kan toch een pil krijgen ooit iemand gekend die zo dacht over de map maargoed het idee dat het bij een huisarts kan zal voor de meeste minder beangstigend zijn denk ik.
     
  11. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Ik ben niet tegen abortus maar dit vind ik geen goed idee. Om eerder genoemde reden; het wordt zo wel erg makkelijk. En daarnaast het gevaar. Volgens mij is het bekijken van de duur van een zwangerschap toch wel een heel andere specialisatie dan huisarts.
     
  12. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.310
    16.707
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ik werk in een huisartsenpraktijk en ik kan nu al voorspellen dat onze artsen hier niet aan mee gaan werken.
    Te weinig kennis maar domweg ook gewoon te weinig tijd om dit op de juiste manier te kunnen begeleiden en dan nog maar te zwijgen over de kosten mbt de juiste apparatuur in de praktijk want er zal toch echt een echo moeten worden gemaakt.
    Gaat bij ons in de praktijk ieder geval niet gebeuren en bij heel veel andere collega's weet ik nu al bij voorbaat dat dit ook niet gaat gebeuren.
    Wij hebben al enorm veel patienten met psychische klachten en dan zou dit er ook nog een keer bij komen.Alsjeblieft niet zeg.
     
  13. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.310
    16.707
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Dit wilde ik dus ook zeggen.
    Wordt veel te makkelijk over gedacht.
     
  14. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Een abortus via de een kliniek is 'anoniem' dat wil zeggen je huisarts en verzekering worden niet ingelicht. Die 'anoniemiteit' heb je bij dr huisarts niet.

    Ik lees ook verhalen dat abortusklinieken het ook niet zo nauw nemen met de regels hoewel dit wel zou moeten.
    Denk dat die keuzevrijheid goed is. Dat je al vrouw kan kiezen tot wie je je wend.
    Een huisarts en abortusarts zijn in feite beide artsrn die zich netjes aan de regels moeten houden. Je zal echter in bijde 'beroepsgroepen' mensen hebben die de grenzen opzoeken of laks omgaan met patiënten.
     
  15. Betsy

    Betsy Niet meer actief

    Ik ben het hier helemaal mee eens.

    Daarnaast denk ik dat vrouwen juist eerder naar een kliniek zouden gaan, juist om de reden dat dit anoniem is. En dat je die mensen niet meer hoeft te zien als je een keelontsteking hebt.

    En inderdaad, een kliniek neemt je echt geen kruisverhoor af hoor. Ze zijn verplicht je bedenktijd te geven, maar het blijft nog steeds jouw beslissing. En daar gaat echt geen psychisch onderzoek aan vooraf.

    Ik ben het trouwens wel eens met de gevaren over de termijn. Mocht het zo zijn dat er een risico aan zit wanneer vrouwen al langer dan 6 weken zwanger zijn, dan moet de termijn wel gecontroleerd worden. Aan de andere kant.... het is heel moeilijk om de termijn voor de 6 weken vast te kunnen stellen met een echo. Het gaat om mm's.. ze zitten er bij een echo bureau in zo'n vroeg stadium ook wel eens naast.
     
  16. Micera

    Micera Fanatiek lid

    23 jun 2013
    3.296
    547
    113
    Steeds meer huisartsenpraktijken hebben juist echo-mogelijkheden. Mijn vorige huisarts kon ook echo's maken. Ze stonden er om te springen om dat te mogen doen, het werd zelfs aangeboden als extra echo in de vroeger termijn ;) Overigens heb ik er voor gekozen alles gewoon bij de verloskundige te doen, dus kwam een echo bij de huisarts niet aan bod. Dat vond ik niet nodig.

    Er zijn allerlei ontwikkelingen rondom echo's. Er kunnen zelfs al echo's gemaakt worden aangesloten op een ipad, zodat overal snel een echo gemaakt kan worden. Met de juiste bij- en nascholing voor een huisarts, is dat behoorlijk betrouwbaar.

    Voor huisartspraktijken waar echo's gemaakt kunnen worden zie ik hier weinig problemen mee. Ik ben dan ook voorstander om dit laagdrempeliger te maken, en zo zwaardere ingrepen te voorkomen.
     
  17. cactusje

    cactusje VIP lid

    12 feb 2015
    6.752
    1.993
    113
    ik vind dit een slecht idee.
    vooral omdat ik om me heen veel jonge meiden zien die het niet zo nauw nemen met normen en waarden.
    ik denk dat het door jonge zwangeren juist als anticonceptie gebruikt zal worden.
    oh s.hit ik ben zwanger, nou even een pilletje halen bij de ha dan ben ik er weer vanaf.
    ik denk niet dat zij de gevolgen kunnen overzien en makkelijk zullen liegen over de termijn.
    zelfs een weloverwogen abortus kan/heeft heel veel impact hebben op een vrouw.
    voor je erachter komt dat je zwanger bent zit je toch al snel tegen die 6 weken aan.
    hoe kun je zo snel bedenken of je het wil houden of niet?
     
  18. Sascha87

    Sascha87 Actief lid

    3 dec 2014
    419
    114
    43
    Hier iemand met ervaring.

    Ben je langer dan 5,5 week zwanger dan móet je een verwijzing hebben van de huisarts naar de kliniek. Zo anoniem is de kliniek dus niet. Daarnaast heb je de wettelijke bedenktijd van 5 dagen. In de kliniek wordt een echo gemaakt om te kijken hoever je bent en daarna worden de mogelijkheden besproken. De arts in de kliniek raadde de abortuspil af, vanwege de heftige gevolgen. Kans op zeer heftige bloedingen e.d. Hij vond het ook zeer onverantwoord dat huisartsen deze pil straks mogen voorschrijven.

    Toen ik bij de huisarts was voor een verwijzing naar de kliniek, kreeg ik deze de eerste x niet omdat ik nog teveel in paniek was. Ik moest hier eerst helder over na denken voordat ik mn definitieve besluit nam. Een aantal dagen later heb ik de verwijzing wel gekregen, en op dat moment gingen mijn 5 dagen bedenktijd in.

    Na de behandeling vindt nog een nacontrole plaats. Dit kan bij de huisarts en is voornamelijk om te kijken hoe het psychisch met je gaat.
     
  19. Sugarblossom

    Sugarblossom VIP lid

    23 jul 2010
    5.439
    11
    38
    Vrouw
    Nederland
    Aan de ene kant dacht ik slecht idee maar ben het toch ook wel eens met @Droppie!
     
  20. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Het is misschien zo bij jou gegaan en dat lijkt me een prima traject. Echter is het niet persee hoe het moet of hoe de wet het voorschrijft.

    Pas wanneer je meer dan 16 dagrn overtijd bent heb je de verplichte bededenktermijn. Tot die tijd wordt het een overtijdsbehandeling genoemd en heb je geen denktijd nodig. Dwz het hoeft niet maar het mag altijd.

    En arts is nooit verplicht je te helpen bij het afbreken van een zwangerschap. Je zal deze 'zoals de wet voorschrijft' moeten overtuigen van de noodsituatie waar je in verkeerd. Natuurlijk gaat het in de praktijk ook wel eens anders en kan je in NL gewoon een abortus krijgen tot 24 (22) weken. Al zal je moeten lullen als brugman wil je bijv met 18 weken nog een afbraak van een gezonde zwangerschap.

    Een Abortus in in beginsel altijd 'anoniem'. Je kan zelf een afspraak bij de kliniek maken en daar zullen ze vragen of je wil dat je huisarts ingicht wordt. Uiteraard kan je ook van je huisarts een doorverwijzing krijgen. Die doorverwijzing geldt dan als start van je bedenktermijn.
    Hij wordt ook vergoed vanuit een algemeen potje voor bijzondere zorgkosten en een abortus wordt dus ook niet bij je zorgverzekering gemeld.

    Jou verhaal laat juist zien hoe belangrijk de rol van een huisarts is of kan zijn.
    Ik ben 100% voor keuzenvrijheid. Daarbij vind ik het ook het goed recht van een huisarts als deze weigerd mee te werken aan een overtijdsbehandeling. Want dat is waar het om gaat in dit verhaal. Net als dat een arts mag weigeren om mee te werken aan een euthanasie verzoek.

    De abortuscujfers in Nederland dalen al jaren, dit heeft onder anderen te maken met verbeterde voorlichting. Ook het aantal tienerzwangerschapprn neemt af. Het toevoegen van een optie voor de huisarts zal daar naar verwachting niet veel aan veranderen.

    Iemand die de zwangerschap af wil breken die zal dat toch wel doen. En dan is het in alle opzichten beter dit zo snel mogelijk te doen. Een hormoonbehandeling is heel heftig maar geeft geen risico op verklevingen zoals een regulier uitgevoerde abortus of overtijdsbehandeling wel heeft. Ik zie dus wel een groot voordeel. Maar om te zeggen oh dan haalt ik ff een pilletje dan ben ik er vanaf, nee dat geloof ik niet.
    Het kan psychiach ook makkelijker zijn om het idee te hebben dat je een miskraam hebt gehad ipv dat alles er uitgezogen wordt. Het is niet voor niks dat vrouwen die hun Zwangerschap in het ziekenhuis afbreken ivm een afwijking pilletjes krijgen ipv een curettage als de zwangerschap al wat verder is.

    .
     

Deel Deze Pagina