Bij de persconferentie van 21 april kwam dit door onderzoek naar voren. Dit is heel duidelijk gezegt.
Niet dat het niet kan, maar de kans dat het gebeurd is een heel stuk kleiner dan andersom. Ik vind daar nog wel een verschil in zitten
Hoe moet een juf/meester met kinderen gaan videobellen als hij een hele dag les moet geven aan een deel van de klas? Hier gaan ze 2 hele dagen naar school. Met overeten erbij. De leerkracht houd dus geen tijd over om nog te gaan videobellen lijkt mij.
Het lijkt mij dat als een klas in tweeën is gesplitst dat de leerkracht twee keer dezelfde dag draait. Dus maandag en dinsdag worden dezelfde lessen gegeven. Dus een planning doorgeven lijkt mij niet nodig. Hier wordt in principe ook geen thuisonderwijs meer gegeven. Ze krijgen mogelijk wel wat werk mee om zelfstandig thuis te doen. En het gaat hoogstwaarschijnlijk maar om 3 weken. Hopelijk gaan de scholen na 1 juni meer open...
Ik had het over de kinderen die niet gaan, ook geen twee dagen. Daarom vroeg ik ook wat die school zag als thuisonderwijs. De verhalen die ik gehoord en gelezen heb liepen uiteen van video instructies tot een stapel werk sturen met een planning. Dat laatste lijkt mij niet al te moeilijk om door te geven.
Mijn dochter moet de klassenagenda goed in de gaten houden op google meet en straks lessen volgen via videobellen. Dus de kinderen thuis kunnen op die manier alle klassikale instructies ook gewoon volgen en daarna er zelfstandig mee aan de slag. Het enige wat op zo’n dag lastig wordt is het individuele videobellen of in kleine groepjes. Ik denk dat op sommige scholen er iets creatiever mag worden omgegaan met alle digitale mogelijkheden, want er is dus een hoop haalbaar. En na de afgelopen 6 wkn was er natuurlijk echt wel de mogelijkheid om zich hier in te verdiepen en stappen mee te maken.
Hier zijn ze bij een school zo op tijd uit, dat de leerkrachten erna zeker een uur hebben om vragen van de kinderen die die dag thuiswerken (en lijkt me er niet toe doen of dat volgens rooster is of dat een leerling vijf dagen thuis werkt) te beantwoorden. Dat is ook bewust zo gepland. Geen hele digitale lessen dus, maar wel tijd om vragen te beantwoorden. Lijkt me ook wel het minste.
Een juf geeft niet "de hele dag" les. Ik weet dat het bij veel mensen een populaire gedachte is dat juffen ongeveer een half uur nadat de leeerlingen zijn vertrokken alweer in hun achtertuin in een ligstoel liggen. Maar ook in het onderwijs duurt een werkdag gewoon 8 uur. Keer 5 = 40 uur per week. Leerlingen gaan normaal gesproken gemiddeld 23,5 uur per lesweek naar school. Dat betekent dat er nog héél wat uren overblijven om met leerlingen te videobellen. Schooltijden wisselen per school. Maar veel scholen hebben al een continurooster of gaan daar nu, tijdelijk, op over. Op de meeste scholen zal de eindtijd nu ergens tussen 2 uur en 3 uur 's middags zijn. Zelfs als je geen continurooster hebt, zijn de leerlingen uiterlijk om half 4 weg. En als je pas zo laat uit bent, heb je dus tussen de middag werktijd. Want ook al zijn de leerlingen langer dan een uur weg, je hebt zelf 'maar' een half uur pauze. Activiteiten als schoolreis en sportdag e.d. gaan niet door. Veel scholen kiezen ervoor om niet of minder te toetsen. En uitgebreid evalueren van groepsplannen lijkt me nu ook minder zinvol aangezien je moet reflecteren op leerkrachthandelen in relatie tot de resultaten van je leerlingen. Je moet beschrijven wat je voor de volgende periode wilt vasthouden en wat je anders gaat doen. Die conclusies moeten dan weer in een managementrapportage om te bekijken wat de school gaat doen om haar onderwijs te verbeteren. Nou, misschien kunnen we dat soort zaken nu even overslaan omdat dit een erg uitzonderlijke situatie is. Natuurlijk moet je juist nu ook reflecteren, aanpassen wat niet werkt en de beste werkwijzes met je collega's delen. Maar dat hoeft volgens mij nu even niet per vak apart, voor iedere klas beschreven te worden en aan resultaten worden gekoppeld. En zo kan ik wel meer dingen noemen die komende periode op een lager pitje kunnen. Want wat was ook al weer de primaire taak van een school? Lesgeven! Dus schrappen in wat niet noodzakelijk is en de tijd na het contactonderwijs alleen daarvoor gebruiken wat rechtstreeks te maken heeft met de kerntaak. Dus: lessen voorbereiden voor de volgende dag (kost echt geen uren) en even videobellen met de leerlingen die die dag thuis waren. Ook dat hoeft geen uren te kosten, want je kunt ze gewoon als groep samen pakken. Je hoeft niet elk kind apart te bellen. Ik zou echt niet weten waarom een school niet in staat zou zijn om leerlingen die thuis zitten, toch van enig onderwijs te voorzien.
Hier gaan ze gewoon door met thuisonderwijs geven op de dagen dat je kind niet op school is. Je kan dan vragen stellen aan een leraar die nu minder op school werkt. Goed geregeld dus.
Bij ons zijn de leraren die mogelijk niet komen werken, toevallig allemaal onderbouw leerkrachten. (Groep 1-2-3) In theorie moeten die natuurlijk ook voor de hogere groepen kunnen. In de praktijk vraag ik me dat af. Sowieso kent mijn klas één van die leerkrachten niet (Werkt pas sinds kort bij ons). De andere vinden ze stom . En alle drie zijn ze niet echt digi-vaardig. Dus in de praktijk ga ik daar voor mijn leerlingen niet veel aan hebben vrees ik. Andersom hebben die collega's weinig aan mij wat betreft vervanging, zeg ik eerlijk. Ik wilde aanbieden om extra te gaan werken. Maar ik wacht nog even af. Juf Tupp voor een kleuterklas is ook geen succes, haha. Als het niet anders kan, doe ik het natuurlijk. We gaan wat mij betreft geen klassen thuis laten vanwege gebrek aan leerkracht, als ik thuis zit. Maar als zich andere vrijwilligers aanmelden voor die groepen, lijkt me dat verstandiger. Dan kan ik eventueel zieken in de hogere groepen vervangen.
Als jij dit even landelijk rondmailt naar alle scholen(gemeenschappen) komt het helemaal goed komende weken
Bij de school van onze kinderen hebben ze er juist bewust voor gekozen om niet op vaste momenten online te gaan met de kinderen. Op onze school zitten redelijk wat grote gezinnen. Waarbij dus ook tieners zijn. Die hebben vaak de lessen online of in ieder geval veel de computer nodig. Als dan de basisschool ook nog erbij komt gaan er in veel gezinnen een tekort aan schermen komen. Om dus zulke problemen te voorkomen hebben ze gekozen voor 'gewoon' uit de boeken werken en als aanvulling programma's zoals Squla, junioreinstein Ed.
Onze kinderen gaan straks 4 halve dagen naar school. Ik lees overal dat mensen dat raar vinden. Maar waarom is dat zo? Als er 2 uur zit tussen de ochtend en middaggroep. Ik vond het eigenlijk wel prettig geregeld zo voor die 2 weken..
Als je zelf niet buitenshuis hoeft te werken wel ja. Maar voor mensen die gewoon een volle werkdag hebben, is dit een probleem.
Oke, dat begrijp ik wel. Maar het zal niet op alle scholen het geval zijn dat er voornamelijk grote gezinnen zijn. Op de school van mijn dochter zijn wij met 4 kinderen eerder de uitzondering dan de regel. En kinderen die thuis niet beschikken over een laptop oid, kunnen de chromebook die ze van school hebben geleend nog steeds gebruiken, totdat iedereen weer fulltime naar school gaat. Maar fijn dat jullie school dan weer op die manier met jullie meedenkt!
Raar ... Vooral niet zo handig denk ik eerder. De juf van de oudste geeft aan dat ze elke dag na afloop lokaal schoonmaakt voordat de volgende groep er de volgende dag in kan. Heb je 2 groepen op 1 dag, moet je dat al dubbel doen. Daarbij is vanuit de overheid ook aangegeven dat ouders dan ook makkelijker thuis kunnen werken. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Met halve dagen zie ik daar het gemak niet van, en daarbij breng je de kinderopvang in een lastige positie, die kampen ook met personeelstekorten en moet wel meer opvang gaan faciliteren. Als voorbeeld: Groep A op maandag school, dan heeft alleen groep A BSO. Groep B is immers thuis. Groep A op maandagochtend, maandagmiddag BSO. Groep B op maandagmiddag school, dus op maandagochtend BSO. BSO moet dan dubbel draaien.
Volgens mij is de reden meer de toestroom van leerlingen en ouders? Die ouders hebben het nu ook weken moeten doen toch en daar veranderd niet zo heel veel in, uitgezonderd de leerkrachten en leidsters kinderopvang.
De school zal hier vast naar gekeken hebben? Hoer wordt er bv erg weinig gebruikt gemaakt van bso, dus hoeft er daar niet zoveel rekening mee gehouden te worden.