Maar wie zoekt die media dan op? Ik heb nergens op televisie of in de kranten berichten gezien van artsen/ verpleegkundigen/ vakkenvullers/ enz die zich zorgen maakten om hun eigen gezondheid en daarbij twijfelden of ze wel wilden werken. Zodra er nog maar gedacht werd aan het opstarten van de scholen hoorde en las je al overal over sputterende leerkrachten die zich zorgen maakten om hun eigen gezondheid. Dat komt toch ergens vandaan?!
Vind trouwens dat we onszelf eens achter de oren moeten krabben over onze welvaartsleefstijl. Ik lees hier regelmatig over dat iemand in de risicogroep hoort, of mensen kennen die daartoe horen. Het is eigenlijk niet best dat dat er zoveel zijn...
Wij hebben wel een mail waar in staat dat als de leerkracht bang is om te werken, deze mag komen praten en dan evt thuis mag blijven.
Ja want als je het niet in de media ziet, is het er niet? Kom op zeg... Alsof er geen vakkenvullers zijn die zich zorgen maken. Geen zorgmedewerkers die om welke reden dan ook thuiszitten, wat dan ook. Dat leraren nu weer zo breed uitgelicht worden zegt helemaal niks over andere beroepsgroepen.
Tja, ik vind het geen fijne reactie als je blijft zeggen dat je er vraagtekens bij hebt dat 1/3 leerkrachten op een school tot een risicogroep behoort. Dan kun je er er wel bij zeggen dat het niet aanvallend bedoeld is. Maar ondertussen trek je nog steeds in twijfel of die mensen wel echt een goede reden hebben om niet op locatie te werken. Als je dat ongefundeerd doet (je kent die mensen niet), vind ik dat wel degelijk aanvallend. En zeker niet getuigen van je mening bijgesteld hebben. Dus dan doe ik graag een poging om je te laten zien dat het in een kleine groep van 10 of 20 mensen wel degelijk kan dat 1/3 deel tot een risicogroep behoort.
Natuurlijk maken die zich ook zorgen ( logisch! Het risico dat zij lopen is ws nog vele mate groter dan bij een leerkracht). Alleen werken zij grotendeels zonder bombarie en gesputter door.
Dat is dus ook niet voor iedereen zo. Er zijn altijd een aantal mensen die hard schreeuwen, in iedere beroepsgroep, en het is dan vervolgens net wat de media er mee doet hoe het er voor de 'buitenwereld' uitziet. Wat je in de media ziet en hoort zelden harde waarheid, zelf logisch blijven nadenken is altijd nodig.
Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat mensen vaak fel reageren als het hun kinderen aangaat. En bij het onderwijs gaat het natuurlijk altijd over kinderen... en dus hebben ouders een mening.
Bijzonder. Hier is dat echt niet zo. Wordt niet eens over gesproken. Ja over collega's die duidelijk in een risiocgroep vallen. Verder wordt iedereen gewoon geacht te komen werken. Denk dat er ook een redelijke sociale druk is wat dat betreft...
Ja, van een club zoals leraren in actie die een enquête houden en de media opzoeken. Maar laat nu bijvoorbeeld de supermarkt branche niet bepaald bekend staan om het feit dat er een specifieke vakbond heel actief opkomt voor de werknemers. Dus daar zullen vast niet deze enquetes zijn gehouden en met de media gedeeld. Neemt niet weg dat er ook bij de supermarkten werknemers zijn die thuis zitten. Althans: bij de supermarkt waar mijn zwager filiaalmanager is, speelt dit bij diverse supermarkten wel. Alleen komt dat niet in het nieuws. Wellicht omdat het daar (vanuit maatschappelijk oogpunt) een minder groot probleem is. Er zijn in de winkels sowieso minder 'oudjes' aan het werk dan in het onderwijs. Wanneer in die kleinere groep dus mensen niet komen werken, is dat makkelijker op te vangen omdat er voldoende jongere collega's tegenover staan. En het gaat in alle eerlijkheid ook om werknemers die makkelijker te vervangen Ik weet dat bijvoorbeeld veel middelbare scholieren en studenten de laatste tijd extra veel gewerkt hebben in de supermarkt. Maar die kun je niet natuurlijk niet zomaar voor de klas zetten. Dus krijgt hetzelfde principe in het onderwijs veel meer aandacht. Maar dat komt dus denk ik eerder door een actievere vakbond en door het feit dat het grotere gevolgen heeft, dan doordat leraren meer 'zeuren' dan bijvoorbeeld cassières.
okee. Wederom de vraag: dus als je het niet in de media ziet, is het er niet? Sinds wanneer staan die paar klagende leerkrachten meteen voor hun hele beroepsgroep? Ja leerkrachten maken zich zorgen. Mag dit niet? Is dit dan zo’n misdaad? Alsof andere beroepsgroepen zich geen zorgen maken.
@Whoopy Nou het had je goed recht geweest als je thuis was gebleven. Als iemand in een risicogroep behoort is het toch zijn eigen goed recht om zichzelf te beschermen? Niks egoïstisch aan hoor. Gewoon voor jezelf zorgen.
Dat laatste betwijfel ik. Wij hebben behoorlijk actieve vakbonden, zijn niet door een willekeurig iemand vervangbaar, heeft grote gevolgen als mijn collega’s massaal thuis blijven, daarnaast enorme vergrijzing dus en toch speelt dit bij ons veel minder. Daa
risicogroep en vitale functie is het niet simpelweg je goed recht. Daar zijn de persconferenties toch redelijk duidelijk in geweest?
Misschien komt dat wel omdat er vanuit de po raad daar wel een stuk in het protocol over opgenomen is. Kan me voorstellen dat dat voor scholen de waarheid is geworden
Oh dus als iemand in een vitaal beroep werkt en ernstige diabetes heeft, mag diegene zichzelf niet beschermen?
In een risicogroep is het je goed recht. Ik behoor niet tot een risicogroep ( gelukkig! Al blijf ik ook liever gezond), dus is het niet " mijn goed recht om thuis te blijven ". Ook zwangeren horen per definitie niet tot een risicogroep. Zwangerschap is dus geen reden om thuis te blijven.