Vroeg m'n dochter gisteren. Hoe leg je dat uit aan een kind van 4 jaar? Ik ben benieuwd hoe jullie dat vertellen...
Ik heb gezegd als een papa en een mama elkaar heel lief vinden kan je een baby krijgen. Verder vroeg ze niets anders had ik meer uitgelegd. Er is een heel leuk boekje over: Babyzaadjes.
Ik heb hier op het forum eens de tip gekregen om de vraag eerst terug te kaatsen. ' Hoe denk jij dat dat gebeurt?' Dan weet je waar je kan inpikken en maak je je uitleg vooral niet te moeilijk of te zwaar.
Ik vind dit boek werkelijk briljant: https://www.bol.com/nl/p/de-grote-race/1001004002057926/?Referrer=ADVNLGOO002008L-SKG2TVDF5QKSI-178429515044 Maar goed: ik ben ook wel van gewoon vertellen hoe het is, aangepast aan het niveau van het kind.
Dat is een goede tip! Mocht ze het nog eens vragen ga ik dat doen. Gisteren hoorde ik het niet, dus praatte gewoon verder over moederdag en baby's in de buik, maar m'n man zei het later.
Dat gaat voor m'n dochter niet werken, ze kwam laatst naar me toe (bijna huilend) dat ze graag mama wil worden, maar niet wil trouwen en jongens absoluut niet lief vindt . O.a. uitgelegd dat ze niet hoeft te trouwen om mama te worden, dat kan ik nu niet tegen spreken .
Toen ik zwanger was, stelde mijn zoontje van vier die vraag ook. Ondanks dat ik hem kon verwachten, schrok ik toch even. Terwijl ik een goed antwoord zat te verzinnen zei mijn zoontje ineens dat hij het wist. Ik had de baby ingeslikt. Ik ontkende en wilde een beter antwoord proberen te verzinnen. Maar voor hem was het duidelijk zo en daarmee ook afgedaan. Hij is verder gegaan met spelen en heeft het er niet meer over gehad.
Tjeej ik denk dat mijn kind in paniek zou raken. Straks heeft ze ook een baby in haar buik omdat ze die en die lief vindt . Ze wou ook weten hoe een baby eruit kwam. Heeft ze een filmpje van gezien. Gewoon eerlijk zijn.
En in de situatie van 2 moeders, 2 vaders of de medische malle molen? Mijn partner en ik vinden elkaar ook heel lief, maar toch komt er op die manier geen baby in de buik, was het maar waar
Ik heb uitgelegd dat een baby in de buik ontstaat uit een eitje van mama en een zaadje van papa. Deze uitleg kan volgens mij specifiek aangepast worden, maar een eitje en een zaadje blijven gelden in elke situatie
Ik heb het ook gewoon verteld zoals het is. Zaadje, eitje, vrijen (niet knuffelen, want je knuffelt ook je kinderen) etc. En evt varianten doen eigenlijk alleen nog maar ter zake als deze vraag gesteld wordt aan een kind van twee moeders oid of zoals bij ons dat jongste dochter uit een andere buik komt. Malle molen vind ik ook nog niet ter zake doen bij een kind van 4. Mijn ervaring, als je het uitlegt zoals het is, aangepast aan de leeftijd van een kind dan merk je vanzelf of je uitleg afdoende is. Als een kind stopt met vragen is het voor nu duidelijk. Als het blijft vragen, is het nog niet duidelijk genoeg. Of de interesse is gewoon wat meer aanwezig. En worden ze groter, komen er vaak vanzelf weer meer aanvullende vragen.
Ik heb een boek gekocht speciaal over dit onderwerp. Alles wordt heel kindvriendelijk verteld via een verhaaltje . Werkte goed.
Een tijdje terug kwam dit artikel in mijn inbox via blendle n.a.v. Patricia paay https://www.rtlnieuws.nl/nederland/papa-wat-is-plasseks-zo-ga-je-als-ouder-om-met-dit-soort-vragen Ik vond hem wel sterk. Inderdaad de vraag "hoe kom je aan die vraag" (die net even anders is dan "wat denk je zelf") en van daaruit op hun eigen wereld inspelen.
Als het zaadje van papa bij het eitje van mama komt groeit daar een baby uit. Net als een plantje Simpel doeltreffend en je maakt het niet groter dan dat het is. Makkelijk uit te leggen kiem een zaadje van een plant in de grond ( eitje van mama ) en er groeit wat.
En ik kan het nòg ingewikkelder maken allemaal. Tot nu toe weet ze het verhaal van mama's zieke eitjes, een lieve mevrouw met goede eitjes en de dokter die eitje en zaadje in mama's buik gestopt heeft. Via m'n navel. Dat het normaal gesproken op een andere manier gaat weet ze nog niet. Komt wel...
Die malle molen doet in ons geval juist wel ter zake. Ik wil er geen geheim van maken en het wordt ( met eiceldonatie en zaadceldonatie) aangeraden dit zo jong mogelijk te vertellen, zodat het een 'normaal iets' is. Ik snap je gedachtengang, maar die gaat niet voor alles op.