De ontwikkelingen die je aangeeft lijken mij nogal normaal.. Misschien iets voorlopen in ontwikkeling maar meer ook niet. Wat je beschrijft kan mijn dochter ook en maakt daarnaast puzzels voor 2-3 jarigen. Niemand die mij heeft verteld dat dat hb is, wel knap op haar leeftijd.. Maar wat betreft school. Lastig dat je nu al moet kiezen... ik zou voornamelijk kijken naar: Spreekt de school je aan qua soorten mensen die er werken spreekt d. Manier van lesgeven je aan ligt het in de buurt? (Ook ivm vriendjes in de buurt later) Of ze nu wel of niet een uitgebreid programma hebben voor hb zou ii minder interessant vinden Misschien blijkt ze het niet te zijn en hen je er niets aan. Daarnaast is iedere school er wel mee bekend dus mocht ze het wel hebben dan kan iedere school daar wel mee om gaan. Misschien de een waas uitgebreider dan de ander maar dat lijkt mij niet zo ernstig. Je kunt ook buiten school het een en ander stimuleren etc
Hmm kan het niet gewoon komen doordat jij je dochter opvoedt zoals ju dat van huis uit gewend bent. Blijkbaar stellen ze daar hogere eisen aan jonge kinderen. (En blijkbaar geen onhaalbare eisen ook) Dat doe jij nu bij jouw dochter ook... Maar het consultatiebureau heeft alleen verstand van Hollandse gemiddelden. En in geval van mensen uit het buitenland zijn ze ook vaak gewend aan "arbeiders" om het maar even oneerbiedig te zeggen. Dus valt jouw dochter heel positief op. (Dat is met sporters in jouw land van herkomst volgens mij net zo..) Dat zal niet anders zijn als ze naar school gaat gok ik zo. Onze dochter liep ook flink voor op het gemiddelde werden we al gewaarschuwd door de kinderopvang. Wij kenden weinig andere kinderen van die leeftijd... We voedden gewoon ons kind op zoals wij dachten dat dat goed was. En tja.. Blij en vrolijk kind dus niks mis mee. Ik kan je natuurlijk niet adviseren wat je moet doen en wat jullie belangrijk vinden. Maar wij hebben gekozen voor een school die goed was met niveauverschillen binnen de klas en dat ook goed konden uitleggen. (En dat we dat ook daadwerkelijk terugzagen toen we door de school liepen) Verder is het een kunstzinnige school. Dus muziek, drama en diverse soorten handvaardigheid zijn standaard. Ze krijgen regelmatig les buiten school; in de schooltuinen, dierentuin, kinderboerderij maar ook de bibliotheek of een kunstatelier. 3x per week gym (2x per week is verplicht) Enige is dat ze dus wel langere schooldagen maakt maar gezien dat vooral gevuld is met al die andere belangrijke vaardigheden dan lezen/schrijven/rekenen is dat wat mij betreft niet zo'n punt. Verder was dit de enige school waar ze mijn been los wilde laten. Ze wilde zelfs niet meer mee naar huis. En waar ze niet onze gesprekspartner heeft zitten zieken maar gewoon heeft rondgekeken en gepraat. En ook man en ik voelden ons meteen op ons gemak en relaxt. (En wij zijn beiden niet enorm sociaal) Inmiddels alsnog problemen gehad met onze snelle gup. Maar nu gaat het een stuk beter en twijfelen we niet over onze keuze. Ook de afgelopen 2 drama-jaren... Waren we er niet van overtuigd dat op een andere school anders zou zijn geweest. Ze heeft de kleuterjaren "overleeft" op alle extra vakken.. Het is gewoon moeilijk om zolang vantevoren te kiezen wat het beste is. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vind en ga daar naar kijken en stel bovenal vragen.
wat voor de hand ligt is natuurlijk een school waar men HB klassen heeft. voormalige Leonardo scholen. en verder: we hebben voor de dichtbijzijnde klassikale school gekozen. ik vind juist in groepsverband leren beter voor ons zoontje met wat extras erbij. hij vindt bij een groep horen reuze gezellig.dat maakt hem gelukkig. als hij individueel begeleid zou zijn zou hij heel snel in eigen wereldje terecht komen waar zijn vrienden niks van begrijpen vanwege zijn voorsprong en leer snelheid. hij gaat met plezier naar school. en school is hem nog aan het onderzoeken om een plan te bedenken voor de komende jaren.
Kies vooral de school waar jij je prettig bij voelt, dat is het allerbelangrijkste uitgangspunt. Daarna zou ik kijken naar de begeleiding, hoe volgen ze de ontwikkeling van je kind en wat doen ze er mee.
Dank jullie wel voor uitbreidde ervaringen. De tijd zal leren wat mijn dochter is hihi ik hoor het gewoon overaal in zh, speeltuin, kinderopvang, mensen op straat die staan met mond vol tanden naar haar te kijken en vragen continu hoe oud ze is want ze is qua lengte precies baby van 14 maanden en qua doen niet. Ze loopt heel geavanceerd al achteruit, rennen, drempels, opstapjes opstaan etc. Maar goed ik hoorde vandaag dat ik met 8 maanden zelf liep dus het zit vast in familie ) Ik vind zelf hb klassen niets (leonardo) ik geloof dat het is waar kinderen echt achter computers worden gezet hele dag hoorde ik ? Het moet ook leuk blijven vind ik. Ik heb ook in familie zelf hb: mijn neef is erg goede analist bijvoorbeeld in grote bank hij is echt slim maar dat werd nooit genoemd als hb. Ikzelf werd juist opgevoed als getalenteerde (hoorde ik ook gisteren) dat zeg maar niemand mocht mij iets verbieden en juist op elke vlak mij ontwikkelen zodat ik mijzelf vind. Ik had dus zelf 3 scholen afgemaakt: basis, muziek (4-15 jaar) en kunstschool bij musea (4-10jaar). Ik weet niet wat mijn iq is nooit getest haha maar ik ben wel getalenteerd in kunst. Maar ik denk totaal niet met linkere hersens dus alles daar valt in niets ik kan geen wetenschap, algebra etc ook al vertel je mij 1000x begrijp ik niets maar taal, literatuur, kunst, drama, muziek is gewoon top. Dat toen 25-30 jaar jaar geleden was anders tuurlijk, sovjet uni etc nu is total andere onderwijs. Dus, ik nijg persoonlijke naar bso zonnebloem is grote school maar dan alle sport velden zitten daar ook naast en is in onze niveau en buurt. Alle kinderen gaan daar naar toe eigenlijk. Ze hebben veel vrijheid in doen maar ook als nodig is mentor voor plus onderwijs. Veel positieve punten en dat naschoolde regel ik dan zelf indd als dat niet bevalt. Indd goede school voor gemiddelde kindje al ze dat blijkt zijn of als boven gemiddeld. Directeur zei ook dat in elke vlak hb zijn bestaat bijna niet is vaak dat kind bijv. In 1 vlak goed is en in andere juist slecht of onder gemiddeld en daar letten ze op waar nodig is, vond ook fijn toen. Ik denk dat mijn dochter krijgt ook indicatie voor 4x psz voor 20 euro ivm dat ze tweetalig word opgevoed. Jammer dat die psz dan in school zitten waar ik minder bij voel mede omdat het ook postcode beval van de achterstandswijken. Maar ik denk dat ze dan daar gaat 4x per week en 1x per week voor psz in school wat we kiezen ivm vrinden maken. Vind wel jammer dat niet elke school eigen psz heeft en soms niet eens in het gebouw...
Piccolina, ik geloof niet dat jij begrijpt wat in Nederland de gangbare definitie van HB is. Voor jouw informatie.. dit is iemand met een IQ van 130 of hoger (en dan vaak in combinatie met doorzettingsvermogen en creativiteit). Mijn beste vriendin is Director Benelux van een bank maar die is niet hb.. wel slim hoor, absoluut maar vooral heel erg gedreven. Een functie zegt niets over hb zijn. Het is trouwens een gegeven dat de meest succesvolle mensen een iq hebben tussen de 120 en de 140.. dat betekent bijvoorbaat al dat meer dan de helft van deze mensen NIET HB is! Ook in vakken ben je niet hb.. je BENT hb of niet en je BENT in sommige vakken sterker dan in het andere. Ik ken HB mensen die waanzinnig slecht zijn in talen... het gemiddelde kind bestaat trouwens ook niet.. alle kindjes (hele slimme en veel minder slimme kindjes) maken samen het gemiddelde Kies voor hetgeen waar jullie je prettig bij vinden en waarmee je het gevoel hebt dat er echt werk wordt gemaakt van passend onderwijs.. dan zit je vaak goed.
cygnet; in de meeste landen zegt de functie en afgemaakte opleidingen wel veel over IQ. in de landen waar opleidingen niet standard geregeld zijn of hele slechte kwaliteit hebben; waar de kwaliteit van een opleiding niet zo goed in de gaten gehouden wordt ben je als je hoge IQ hebt meer kans om toch door te kunnen komen. dan heb je wel HB'ers bij de succesvolle mensen. de cijfers die jij geeft zijn afkomstig uit de westerse landen waar men gelijke kansen hebben in het onderwijs. wanneer dat weg valt zie jij de HB ers zichtbaar in het beeld komen. in nederland telt meer de diploma's dan je intelligentie. en hoge intelligentie is vaak zelfs onwenselijk op werkvloer. omdat een HB onvoorspelbaar kan presteren. zo helder en vast zitten de zaken ziet. ook het beeld van rusland hierboven klopt niet helemaal. wat ze beschreef is de ideologie van toen bij sowjet unie. maar klopte er geen kant in de realiteit. mensen met die die banen hadden konden toch niet zo op die nivoo functioneren. dat ze als leerstof meer op school krijgen dat klopt wel. maar weinigen haalde het op de nivoo wat men hier van een student verwacht(70%)leerstof hoog maar verwachting laag. dus succes kon je makkelijker halen.
en in nederland gaat de schoolcultuur wel veranderen in de komende jaren. men heeft 30 miljoen euro budget aan onderzoekers, ambtenaars en etc gegeven om het op school zo te regelen dat HB 's en slimmere talentvolle kinderen meer opvallen en meer kunnen bereiken. terwijl de onderzoekers hiermee bezig zijn samen met de bureaucraten horen wij van onze juf dat de school misschien niet in staat zou zijn om de kosten te betalen voor onze zoon wegens zijn voorsprong. de kosten van de expert moeten wij ook zelf betalen. want die 30miljoen is niet echt voor dat soort praktische zaken bedoeld.
En ook niet voor het opleiden van gekwalificeerd personeel of het aanschaffen van materialen. Waarvoor WEL... Is nog een raadsel voor mij
ik zag de lijst waar het naar toe gaat. maar als zij ermee klaar zijn mogen de rest gebruik kunnen maken van hun ervaringen en bevindingen!!!jippie!
dan gaan ze natuurlijk hele dure studie dagen organiseren! en hun lezingen geven over hun ervaringen en nog meer geld verdienen. en de juf moet het toch uit het school budget betalen.
En het is sowieso puur voor kinderen die duidelijk Hb zijn. Voor meisjes zoals de mijne... Onderpresterend en depri... Is nog steeds geen geld dan.
nee dat is niet zo! hb zit in de groep natuurlijk; maar slechts een kleine deel van de groep is bedoeld HB kids. het gaat om 20% van de kinderen die in staat zijn te excelleren. het kan ook om een jongen gaan die heel goed kan timmeren op een technische vak school. vnbo kinderen dus vervelen zich veel meer dan de kinderen op vvo bleek het. dat heeft te maken met het ontbreken van uitdaging op nivoo. geen mogelijkheid om te excelleren!omdat dat ook niet voldoende gewaardeerd wordt in de huidige schoolcultuur!
Het moet wel duidelijk zichtbaar zijn... Anders val je in die regeling dus echt buiten de boot. Heel jammer.
dat is ook zo. maar dat snapt je dochter op een gegeven wel. ze is nog zo jong. en het is echt geen regeling. het is een culturele verandering. men gaat dus heel anders denken over 4 jaar. ik ben zelf ook benieuwd wat de bevindingen zullen zijn.
jawel! is als een puzzel.je moet alle stukjes hebben om het te beginnen. sommigen beginnen meteen zonder de stukjes te tellen. idee van zeker weten 'zekerheid' vormt in de tijd. een ding waar een jong kindje zeker van is is dat ze haar moeder's kindje is.
Ik heb het toch ook over NL? En iq wordt in NL helemaal niet naar gevraagd...opleiding en ervaring inderdaad.
vergis je niet! assessment is een boming bizniz in NL. en daar hoort een IQ test echt bij. zeker waarbij je verantwoordelijkheid moet dragen van weet ik van alles. maar men zoekt geen iq boven 130. wel boven 120. toch een kandidaat die slaagt van stress test; persoonlijkheidstest etc en ook nog boven 130 scoort gaat echt voor.voor politie school normale IQ is voldoende. het probleem van nederland is dat HB'ers vaak niet zover komen. ze worden, denk ik, kapot gemaakt vermoed ik door de samenleving die het onrechtwaardig vindt bijvoorbeeld wanneer een kindje van 4 jaar versneld moet worden maar eigen kind niet. zo gaat het door het hele leven lang. mensen die hard werken en net onder de grens zitten vind ik de lastigsten, want ze snappen wat je kunt en tja, dat tegen houden dus. (een van mijn goede vriendinnen was muurschilder opleiding gemaakt en werkte daarna als keukenverkoper. ze moest getest worden wegens omscholing en scoorde 145! ik was niet verbaasd maar ze kon dat aan niemand vertellen behalve aan mij.) wanneer jessy het over waarden en normen +wederzijds liefde spraak moest ik even sad sad sad na denken hoe het is om een hb te zijn in NL. men, die jaloezie, onverdraagzaamheid, valse concurrentie, ondermijnen etc etc. alleen omdat het je minder moeite kost om iets te presteren/bereiken. soms voelt het zelfs je bestaan sommigen pijn geeft als je slimmer bent of een talent hebt. men laat zijn waarden en normen wel heel snel vallen tegenover een HB die geen gekke afwijkingen of merkwaardigheden heeft. heel fout allemaal. dus zo eenvoudig is het allemaal niet.
Ik ben zelfs weleens afgewezen na een foutloze verkorte iq-test Nadat diegene nog een half uur heeft uitgeweid dat ik vooral niet moest denken dat zijn functie snel vrij zou komen.