op de school van onze dochter gebruiken ze ook KIJK! Het is een fijn observatieprogramma. Ik geloof niet dat ze daarmee HB kunnen vaststellen of bedoelde je dat niet?? Bij KIJK worden allerlei gebieden specifiek bekeken. En er wordt precies gekeken op welke leeftijd het kind is wanneer deze wordt ingevuld. In jan was onze dochter 5 jaar en 3 maand. Bij de KIJK! lopen dan per onderdeel balkjes op welke leeftijd het kind op dat gebied is. Het zijn wel 30 onderdelen ofzo, maar hier stonden eigenlijk alle balkjes tussen de 5.0 en 5.5 jaar. Op dat moment scoorde ze dus eigenlijk overal gemiddeld op. Moest er 4 jaar uitkomen dan is het bv duidelijk dat er wat achterstand kan zijn op dat gebied. Dat hoeft niet per se, want KIJK! bekijkt ook risicofactoren m.b.t. leren, hier was dat een hele slechte concentratie. Het is voor een kleuter normaal dat deze veel met de wereld om zich heen bezig is en dan minder goed op het eigen werk let, maar bij onze dochter was het zo dat het als afwijkend en een risico gezien werd. Niks ergs nog, maar dat wordt wel meegenomen bij de conclusies. Het zijn ook motorische gebieden overigens.
ook, maar ook voor cognitieve (hakken plakken, tellen tot 10) en motorische vaardigheden (kan op 1 been staan, kan een bal vangen)
Tuc Dankje voor uitleg is wat duidelijker!! Ze schrijven dus dat het hun (hoog)begaafdheid signalering is. Misschien inderdaad dat ze dat dan gebruiken in groep 1-2 als eerste observaties wat later op andere manier hb of niet word vastgesteld. In elk gevaal vind ik dan wat jij schrijft over kijk! erg goed naar minn meninh hb of niet, dat wist ik totaal niet wat dat inhoud dus fijn je uitleg Ik heb even verder gezocht vond interessant en deze gevonden link Signaleren van hoogbegaafdheid van jonge kinderen, hoe doe je dat? Interessant om te lezen. Zou mijn titel aanpassen als het kon op ontwikkelings voorsprong ipv hb Het is mij veel meer duidelijk geworden bedankt allemaal
Ja, lijkt me ook! Ik weet niet precies wat ze hier hebben, maar de juf had t ook over een of ander systeem waarbij ze ook kijken naar de sociale en emo ontwikkeling. Maar binnenkort eerste 'echte' rapport, dus ben benieuwd
jaa, dat is ook wat de juf aan mij heeft verteld; dat ze naar alles kijken. dat hij geen kleuter meer is. en daarom hij versneld moet worden. hij heeft dan echt niets meer aan een jaar kleuterklas. ik vroeg ook nadrukkelijk naar de lichamelijke ontwikkeling. ik hoop dat dat de oudere kinderen een beetje lief wezen tegen mijn zoontje.dan is het ineens ook heel erg belangrijk of men tegen 'pesten' goed streng optreedt op de school. sommige kinderen hebben echt moeite met zo een klein kindje dat heel anders gaat dan de rest. zij moeten dat ook verwerken en accepteren. ook zo belangrijk.
Ja, dat lijkt me ook lastig Belize. Mijn dochter is het afgelopen jaar ook zo gegroeid in het lichamelijke. Eerst was ze best wel bangig, maar nu draait ze op de rekstokken, touwtje springen, hoepelen, ze rent harder; ze is gewoon een stuk handiger geworden. Ze gaat overigens ook wel eens over haar grenzen heen, wat ik dan weer doodeng vindt. Ze wil zo graag alles ook kunnen, liefst meer, van wat ze haar vriendinnen ziet doen. Nu lukt dat, maar als ze de jongste van de klas zou zijn, vraag ik me af of ze dat ook kan bijhouden. Heb vandaag de juf weer ff aangesproken, omdat ze de laatste weken opeens zoveel zit te lezen. Alleen 's avonds in bed, zit ze te oefenen. Ze lijkt daar weer een flinke sprong in gemaakt te hebben, ze leest nu (de oude) avi 3. Dat is eind gr3/begin gr4 geloof ik..? Juf zei dat ze nu weer bezig zijn met de cito's en dat ze vandaag ff nieuwe boekjes met haar ging uitzoeken, dat wilde ze ook graag.. Ja, dan begin ik toch weer te twijfelen.. Als het zo doorgaat zit ze over een jaar misschien wel op eind gr4/begin gr5 niveau?
Vroeger zat er bij mij op school ook een jongen, die heel klein was én heel slim. Ik weet niet zeker of hij ook een jaar had overgeslagen, maar hij was sowieso heel klein van stuk. Maar die stond zijn mannetje wel hoor! Gepest werd hij zeker niet. Dus ligt ook wel aan het karakter.. Mijn dochter heeft wel zo haar onzekerheden, ondanks dat ze echt wel van zich af kan bijten. Maar tegen grotere kinderen, moeilijk hoor.. Zo sterk staat ze niet in haar schoenen.
Maar denken jullie dat het niet beter is om naar dan extra "slimme" school zeg maar gaan of montessori waarbij ze dus persoonlijk benadert worden of in elk geval zitten met hb kinderen samen? Lijkt min lastig voor kind die jaar overslaat indd kleiner en misschien niet in elk vak net zo snel als de rest of later? Ik weet dat ze hier op school zeiden dat ze dat niet doen dat ze hb kinderen zo proberen uitdagen persoonlijk in klas en liefst niey in andere leeftijd groep zetten. We gingen toen dus naar klassen en indd er werd dus apart gewerkt in groepen of zelfstandig de juf maakte aparte opdrachten voor elk niveau als die er inzit in klas. Ik weet niet hoe het werkt verder maar ikzelf heb bijv kunstacademie in den haag gedaan en kon 2e jaar instromen al was zoiezo leeftijdverschil maar dus achteraf vond ik erg jammer dat ik 1e jaar niet mogen kunnen doen. Ik heb ook met 8 kunstacademie afgerond etc maar heb nog steeds spijt dat ik jaar overgeslagen had al had ik daar misschien niets aan
ja op dit moment gaat het goed, lichaamlijk is hij ook erg goed. hij is niet bangig. maar ik dacht meer wanneer hij op gr5 zit hij is dan 6 jaar en andere kids 8.
Wat nou als de ontwikkeling een poosje niet zo hard gaat, en ze niet zo sterk uitblinkt als ik je nu hoor zeggen.. Dan zit ze op een slimme school waar ze altijd de laatste is. Dan zou ik eerder voor montessori kiezen. Een kindje bij mijn oudste heeft nu groep 3/4/5 in 2 jaar gedaan. Elk jaar iets sneller dan voorgeschreven. Maar bij dezelfde juf en grotendeels dezelfde kinderen. Dus dat ging heel natuurlijk.. En natuurlijk genoeg ruimte voor andere dingen als sociale omgang en verbredende werken.. Ik zou ook eens bij andere scholen gaan rondkijken. Hier is de rooms katholieke school erg bezig om kinderen te motiveren om goed te presteren. Jammer dat het soms ten koste gaat van het sociale en de zwakkeren. Daarom ook niet voor die school gekozen.. Mijn oudste is wel slim genoeg, maar was sociaal minder sterk. Nu in groep 3 heeft juf meer werkjes ingezet op samen werken, en begeleiden van sociale dingen. En minder op cognitief, en dat werpt echt zijn vruchten af. Ondertussen scoort hij op de cito's nog netjes a's. Dus cognitief heeft er niet onder te leiden gehad, maar sociaal wel veel voordeel. Dat kan bij montessori ook..
Waarom zou het dan anders worden..? Misschien tegen de tijd dat zijn klasgenootjes in de puberteit komen en hij daar nog lang geen interesse in heeft.. Maar ja, als hij op alle vlakken ver vooruit is? Maar je hebt toch nog altijd de mogelijkheid om met 7 jaar (dacht ik?) over te stappen naar een Leonardoschool..
we zullen zien hoe het allemaal zal gaan. je kunt dus niet zo goed voorspellen en vast maken helaas. hij volgt zijn groei en wij proberen het hem allemaal makkelijk/leuk te laten gaan. maar ook zoiets waar je moet opletten dat 'pesten' door school goed aangepakt wordt. sommige scholen lijken meer op een oorlogsveld als ik soms verhaaltjes hoor van andere moeders.
Daar zou ik idd ook maar goed overna denken...ik was een vroege leerling en ben met mn 15e naar het hbo gegaan...dat was wel echt heel jong. En met veeeel oudere klssgenoten..nu kwam dt ook wel een beetje door de richting dat de rest een stuk ouder was, maar ik ben vroegtijdig afgehaakt omdat ik er gewoon geen plekje kon vinden tussen zoveel oudere klasgenoten.