Die ene opmerking is inderdaad de uitzondering. Mee eens. Ik kan niet voor anderen spreken, maar het is in ieder geval niet mijn bedoeling om dit gevoel over te brengen. Het is in ieder geval niet wat ik wil zeggen of bedoel. Wel maak ik mij serieus zorgen over toenemende overgewicht van kinderen en volwassenen. Het probleem wordt steeds erger en het kan vreselijke psychische en lichamelijke klachten veroorzaken. Helaas heb ik dit ook zelf ondervonden en ik zie het continue om mij heen. Ik schrik serieus van de percentages en het aantal kinderen dat op jonge leeftijd al overgewicht heeft. Schijnbaar helpen alle genomen maatregelen tot nu toe niet en zijn er drastisch maatregelen nodig. Als het aan mij lag, wordt snoep, koek en allerlei andere rotzooi gewoon verboden. Als het er niet is, kan je het ook niet eten en dit zou enorm veel mensen helpen om de dagelijkse verleidingen te weerstaan. Ik snap dat dit een utopie is . Als de school in ieder geval een gezonde omgeving aan kinderen kan bieden aan degene die dit thuis moeten missen, vind ik dat top. Dat dit voor een groot deel van de kinderen niet nodig is, mee eens. Ik denk persoonlijk dat wat er te winnen valt, groter is dan wat er te verliezen is in dit specifieke voorbeeld.
Hier ongeveer hetzelfde alhoewel ikzelf meer cola drink. De ene week komen we met 40 euro toe, meestal rond de 50euro en af en toe een uitschieter tot 90/100 euro. Die uitschieters zijn inclusief een maandvoorraad drinken en voor 2 maanden wasproducten, verzorgingsproducten ect,... We eten weinig vlees, heel zeldzaam pakjes. Ik haal alles buiten het vlees bij de albert heijn. Edit. Die prijzen zijn wel zonder uit te eten. Dat doen we ook wel wekelijks.
Hier ongeveer hetzelfde. Vandaag een uitschieter naar 110 euro. Maar had letterlijk niks meer in huis. Zelfs de vriezer is inmiddels leeg. Dingen in de aanbieding haal ik extra zodat ik iets kan invriezen. Ook alle ingrediënten voor groentesoep en kippensoep zat hierbij. Morgen maak ik 2 pannen soep. Vooral met het trainen van de oudste is het ideaal om de vriezer vol te hebben. Fruit en groente haal ik meestal op de markt maar aanstaande dinsdag ben ik er niet, dus moest bij de jumbo alles inslaan. Op de markt heb ik groente en fruit voor een hele week voor nog geen 15 euro. OT; ik zou er geen moeite mee hebben als onze school dit in zouden voeren. Gelukkig hebben we het overgrote gedeelte van het jaar schoolfruit dus dan eten ze 5 dagen per week fruit wat school aanbied. Traktaties zijn nu nog eigen keus maar soms komen ze thuis met het verhaal dat ze om 10.00 uur al een zakje chips zaten. Dat snap ik nooit zo goed.
Groente en fruit koop ik zelden bij de jumbo of AH, omdat daar het fruit relatief duur is Behalve in de aanbieding, dan wil ik er nog wel eens voor kiezen. Een prettige winkel voor groente en fruit is de Nettorama, de Lidl is een goede 2e optie. Bij de Nettorama kost 1 kg jonagoldappels 0,99 eurocent, net als de standaard peren overigens. In de zomer: 1 kilo necatines ook 0,99 eurocent. Bananen standaard 0,99 of in de aanbieding 0,89 eurocent per kilo. In het seizoen kost ook een kilobak kiwi's daar maar 0,99 cent. Dat zijn leukere prijzen Duurdere fruitsoorten zijn pruimen (0,89 eurocent voor 500 gram), aardbeien (1,99 euro voor 500 gram), druiven (0,99 eurocent voor 500 gram) of een galiameloen (variërend van 0,99 - 1,49 euro per stuk). Een watermeloen is daar regelmatig voor 1,99 of 2,49 euro in de aanbieding. Bij ons is fruit in de basis: appels, peren en bananen. Afhankelijk van het seizoen komen daar andere zaken bij die net op dat moment in de aanbieding zijn. Ik ga dus géén nectarines kopen als ik daar 2,50 voor 500 gram voor betaal. Als op dat moment de mandarijnen voordelig zijn, liggen die op de fruitschaal.
Ene kant denk ik dit heeft school niet te bepalen dat is aan de ouders Andere kant lukt dit blijkbaar niet Ook ik merk de druk dat andere kinderen wel koekjes enzo krijgen Zelf vind ik een beetje suiker echt geen ramp al dronk mijn zoon heel graag water
Zo doe ik dat dus ook. In de winter mandarijnen en in de zomer aardbeien. Ik ken ook iemand die niet snapt hoe ik boodschappen doe, maar als ik dan zeg dat ik dus in de winter geen 250 gram aardbeien bij ah koop van 5 euro dan snapt ze niet waar ik het over heb
Thanks @tuc en @Micera voor de tips! We hebben in ons stadje enkel een AH en een Aldi. Hier haal ik voornamelijk dingen die in de aanbieding zijn. Voor de weekboodschappen rij ik speciaal 1x in de week naar een Jumbo een heel stuk verder, Lidl is nog wat verder maar misschien wel het omrijden waard dan. Nettorama is helemaal uit de buurt (1u rijden). Verder ontopic: Ik ben nog niet zo ver, maar als ik mijn kinderen naar school wil sturen met als middageten een boterham met ontbijtkoek als beleg, zou ik het niet leuk vinden als dat onaangeroerd terug mee naar huis kwam omdat de school het niet gezond genoeg vindt. Daarbij, het ontgaat me ook even wat ze dan in de plaats te eten krijgen?
Ze krijgen dan niks in de plaats te eten. Maar je moet niet denken dat ze elke dag opnieuw bekijken of ze jouw trommeltje gezond genoeg vinden hoor. Elke school stelt richtlijnen vast en als je je daaraan houdt is er niks aan de hand. Op onze school mag er nu geen koek meegegeven worden meer als tienuurtje. De eerste 2 dagen van het nieuwe schooljaar is er soepel mee omgegaan. Daarna grote papieren op de deur en nog mondeling en per mail gemeld dat er geen koek meer mee mag. Tja als je dat dan toch doet als ouder ben je eigenwijs vind ik. Maar goed dan gaat de koek terug in de tas en heeft je kindje niks, maar dat is dan ook je eigen schuld vind ik.
Zoek de naam van die vader op op facebook en je ziet dat het knulletje Hollands welvaren is, om het zo maar te zeggen Ik vind het ver gaan, maar nodig zal het op die school zeker zijn, heb bij mijn dochter op school ook kinderen gezien die elke dag een grote roze koek mee naar school kregen... Dochter zit nu 2 weken op de middelbare school, en vooralsnog vindt ze het aanbod in de automaten veel te ongezond en te duur, dus neemt ze gewoon een afwisseling van gezond (brood, water, fruit, rauwkost) en iets minder gezond (pakje optimel, paar kleine koekjes mee)
Och och pa ziet er ook precies uit zoals ik hem voor gesteld had. En de namen van de kinderen en dat taalgebruik...dan mag je niet generaliseren natuurlijk, maar het plaatje klopt compleet hoor.
En die koppies van die 2 oudste kinderen zien er trouwens vies vet uit. Kan het niet anders omschrijven, vreselijk zielig.
Ja die automaten... als die nog een beetje hetzelfde zijn als vroeger is het wel krom om alleen maar water mee te mogen geven op de basisschool. 1 van de middelbaren waar ik op heb gezeten werd er ook patat en broodjes kroket geserveerd. Als ze nu gewoon lekker een beetje in het midden zouden gaan zitten en het door trekken naar het vervolgonderwijs, zij het daar alleen in aanbod. Maar ja voedsel onderwijs aan de ouders vanuit school bestaat al een aardige tijd. 20 jaar geleden kreeg mijn moeder het zelfde gedoe. Ironisch gezien werd ze nog net niet gedwongen om bepaalde voedingsmiddelen mee te geven die nu in de verban hoek zitten. Andersom ook trouwens. Hier op de peuterklas doen ze niet zo moeilijk. Het is de bedoeling dat de kinderen elke keer een stuk fruit en drinken naar keuze mee krijgen. Lukt fruit een keer niet, dan mag een koek mee. De manier waarop ze het brachten maakte al dat ik een lading water flesjes had ingeslagen. Grappig genoeg was het juist mijn partner met nog net geen ondergewicht die dat zielig vond. Als onze zoon wat extra smaak wil knijp ik er een partje citron in uit. De voorbeelden die voorbij komen die voor een grote groep mensen zou gelden vind ik totaal niet herkenbaar in mijn omgeving en lees ik ook met verbazing. Komt dar nou echt zoveel voor of word er weer eens de norm gemaakt van de uitzonderingen?
Hier een heel gemeleerde school. Uit alle lagen van de samenleving en alle kleuren Mijn dochter zit in een klas van 22 en zeker de helft kwam met chocokoeken, wafels, donuts enz. Voorheen was het beleid dat 5 dagen fruit en groenten aangeraden werd maar op ma en di kon je evt een klein koekje meegeven naast het fruit. Op die 2 dagen was er naast mijn dochter 1 meisje dat daadwerkelijk fruit bij had op die dag. Aanraden werkt dus echt niet en snap dus dat onze school naar 5 dagen verplicht is overgestapt.
Nou precies he, pfoe... en dat is - lekker generaliserend - precies het typ dat ik hier op scholen zie van onze overkoepelende organisatie. Gewoon echt geeeen benul van voeding, écht niet. Ik las bij de comments ook iets van 'sinds wanneer is yogi niet meer gezond?!' ... Op ouderavonden hier worden ook vaak discussies gevoerd, onze school heeft geen uitgesproken voedingsbeleid (maar wel een soort richtlijn voor het tienuurtje en dus de regel 'geen blik'), er waren vorig jaar serieus ouders boos dat ze op school gratis groente en fruit kregen. Dat wordt dan gepresenteerd op een proefbordje, kinderen kiezen zelf - en niets is dus ook een optie. Bepaalde ouders vonden dat reden om echt KWAAD te worden, hoe dúrft school die vieze dingen aan hun kind te geven etc. Zo knap hoe de directeur hier dan echt heel kalm blijft en de boel weet te sussen, ik zat inwendig te koken...
Hoe weet je dan wat iedereen mee heeft? Onze kids krijgen 9 v/d 10 keer fruit of rauwkost mee, maar ik zou echt niet weten wat de rest van de klas mee heeft.
Omdat de leerkrachten hier in een poging gezond eten proberen te promoten een rondje doen:wat heb jij in je trommel? Hopen dat klasgenootjes ideeen van elkaar opdoen en te laten zien dat er meer is dan appel en banaan. Op ma en di deed de juf het niet meer vertelde dochter omdat alleen zij en B. fruit bij hadden (vorig schooljaar dus) dat ze donuts en wafels bij hadden zag dochter dus zelf.
Op de facebookpagina van het Brabants Dagblad staat een filmpje met die vader. Als je dat kijkt wordt je vooroordeel waarschijnlijk nog meer bevestigd
Vorig schooljaar had mijn zoontje een juf die kinderen voorrang gaf om hun tas te pakken als ze water, brood of fruit in de tas hadden zitten. Dat vond/vind ik erg kinderachtig, een kind kan er niks aan doen wat er in de tas zit.