Heb je gelijk in. Aan de andere kant kan het kind nu wel de ouder aansporen om ook iets gezonds mee te geven. Dat werkt waarschijnlijk beter dan wanneer de directeur van de school dat doet.
Het gaat om groep 4/5. Er is een aantal maal dat schooljaar gemaild dat donuts en wafels en dingen met choco niet onder gezonde koeken vallen. Als mijn 8 jarige thuis komt met: ik heb met S. gedeeld, want die had weer een wafel en die mocht hij van de juf niet op eten. Op die dagen deed ik wat extra's in de trommel zodat ze kon delen en zelf ook genoeg had.
Ja, die zijn er....Ik weet niet hoe andere kinderen zijn, maar mijn kinderen hebben inderdaad veel liever een bakje met komkommers/tomaatjes/olijven of paprikareepjes mee, dan een koek. En zij lusten geen siroop, maar kiezen echt voor water, thee of melk. En natuurlijk lusten zij ook een koekje of een zakje chips (het blijven tenslotte kinderen), maar als ik ze laat kiezen, willen ze altijd steevast een bordje gezond. Van de week hebben wij huttendorp gehad, en mijn kinderen waren echt de enige twee van onze groep (20 kinderen) die fruit en groenten bij zich hadden ipv snoepjes. daarnaast kregen ze ook 1 a 2 ijsjes pd, een kleine mars/kitkat etc. Natuuuuurlijk zeggen ze dan geen nee, dat hoeft ook niet van mij, maar werkelijk alle ouders hadden de kinderen koek en snoep meegegeven om uit te delen. En haalden hun neus op voor onze komkommers en tomaat en stukjes meloen. daarbij hadden ook alle kinderen, niet een uitgezonderd, zoet beleg op brood. Bij ons thuis mogen ze 's morgens 1 boterham zoet, de andere boterhammen van de dag is hier kaas of vleeswaren. Ik vind het wel abnormaal om iedere dag kinderen zoveel koek en snoep te geven. En bij ons op school is er afgelopen jaar een compleet programma geweest om kinderen gezond eten aan te leren. Ook bijna het hele jaar 3x in de week schoolfruit. Maar blijkbaar werkt dat niet. al vind ik ouders verplichten ook wel te ver gaan.
Mijn 2e zoon lust geen fruit en geen rauwkost ( en ja, we hebben werkelijk aaaaalles geprobeerd). Hij gaat er letterlijk van braken. Inmiddels zit hij op het vo, maar toen hij nog op de basisschool zat, kreeg hij van mij een koek mee als 10 uurtje. Om de doodsimpele reden dat hij s morgens om 7 uur ontbeet, daarna op de fiets stapte en dan dus pas om 12.30 uur weer voor het eerst iets zou eten of drinken. Dan kan het beleid van school ( en andere ouders) me werkelijk mijn rug op. Op een gegeven moment gaf hij aan dat hij na de ochtendpauze trillerig was en zich niet meer kon concentreren. Ja, gek he??!!! Ik bepaal als ouder wat mijn kind mag eten en drinken en niet de school ( en ja, er zijn zaken bij wet geregeld wat betreft de veiligheid van kinderen, maar gelukkig zijn er ook dingen waar je zelf over mag beslissen en dit is er 1 van). Gelukkig heeft de juf toegestemd in het eten van de koek, anders waren wij naar een andere school gegaan. Mijn andere kinderen krijgen exact dezelfde opvoeding en zijn dol op fruit en rauwkost ( ik zelf ook overigens) en er is hier een gevarieerd aanbod in huis, dus dat kan het probleem niet zijn.
Vertel: wat weet jij ervan?? Geen DONDER! Mn zusje werkt nou eenmaal op een "zwarte" school in een niet zo'n beste buurt. Ik hoor haar regelmatig over o.a. eetgewoontes in haar klas. O.a. blikjes energie bij kleuters.
Maar dan hoeft toch niet zo op alle zwarte scholen zo te zijn en op witte scholen niet. Roepen dat het aan zwarte scholen ligt op basis van de ervaring van 1 school vind ik wel erg generaliseren.
Ik zag dat mijn reactie te onduidelijk uitgelegd was. Ik heb het in reactie #164 al proberen te verduidelijken. Het ging mij vooral om de kinderen die geen fruit 'lusten' omdat ze liever snoep/ koek hebben, om de kinderen die geen groente 'lusten' omdat ze liever patat/pizza hebben, en om de gezinnen zoals uit het filmpje icm ouders die hier graag aan mee werken door het toch ongezond eten mee te geven. Daarvan zie ik de kinderen echt niet de ouders corrigeren. En dat zijn veelal ook de gezinnen die de kinderen snoep/koek/chips/patat/pizza icm energie meegeven.
Ben ik wel met je eens. lees mijn post maar, mijn kinderen zitten op een witte school. En die kinderen krijgen net zo goed koek, snoep en chocolade.
Nee, oke, maar ik vond het echt een eye opener. Ik heb het al eens eerder geschreven, paar mnd terug toen ik met vriendin was gaan zwemmen en ik rauwkost bij me had. Die reactie: ben je op dieet? nee, dit is ons lekkers....he bah, je stinkt naar paprika, mijn kind lust dat niet en dat soort onzin. en dan heb je zo'n huttenkamp, met allemaal hoog opgeleide ouders (ik kan niet anders zeggen) en dan hebben de kinderen zakken snoep mee, pa fietst tussen de middag even naar de supermarkt om voor ieder kind een waterijsje te halen (wel lief, maar toch) Een moeder komt tussendoor nog aan met een zak uitdeelzakjes snoep, de volgende deelt een zak kitkat. Toen ze om half 10 hun eerste ijsje al kregen en ik best afkeurend deed (ik vind zoiets gewoon niet nodig op dat tijdstip ) was het: ach, laat ze nu maar. Maar wel moeilijk kijken naar onze komkommers/tomaat/olijf en watermeloen......
Als een kind gaat braken van fruit/rauwkost, lijkt me dat het meer is dan een simpel 'niet lusten'; hier wordt dan gewoon een uitzondering gemaakt. Net zoals bij kinderen met ondergewicht bv.
Dat is precies wat ik bedoel. Ik zie die kinderen die voorlichting op school krijgen echt niet hun ouders corrigeren. Dus is het beter dat de ouders voorlichting krijgen, en aangezien dat niet verplicht kan worden, komt er vermoedelijk niemand opdagen. Aangezien ze niet denken dat ze iets fout doen.
Maar waarom dan koek en geen rijstwafel of cracker oid met gezond beleg? Overigens zou ik in zo'n geval op zoek gaan naar de oorzaak en een behandeling van zijn eetstoornis, want anders kan ik het niet noemen. Groente en fruit zijn een essentieel onderdeel van een gezond eetpatroon
dat denk ik inderdaad ook: kinderen hebben dit jaar een speciaal voedingsprogramma gehad over gezond eten, school gaf in de lijn hiervan de kinderen 3x pw fruit. En ik praat in dit geval echt over goed opgeleide ouders met goede banen, een groot deel woont in vrijstaande huizen om jullie een idee te geven en hun kinderen en óók de ouders zelf die erbij waren aten tussen de middag boterhammen met hagelslag, jam, chocoladepasta.....Ik vond het echt zó bizar. Toen ik wat zei van: om half tien al een ijsje???? (kamp was net van start gegaan) was het: ach wat maakt het uit, het is maar een waterijsje, moet je zien als ranja Van de 20 kinderen was er verder nog 1 die een banaan mee had. Ik geloof dus niet zo in het verschil tussen zwarte en witte scholen qua voeding.
Als je dan mij quote moet je ook alles lezen wat ik er over geschreven heb. Ik heb nl al lang aangegeven dat onze school dus voor uitzonderingen echt in gesprek gaat. Maar een ouder die al begint met: " ze kunnen mn rug op".....tja die zal wel pech hebben vrees ik.
Nee hoor. Tis maar een klas van 22. Maar goed mijn man zit in de MR. Een ander lid daarvan is dus met het ideevzn 5 dagen fruit gekomen en dat nav het feit dat alle leerkrachten het schooljaar bijgehouden hebben wat er zoal mee gebracht werd als tienuurtje. Maar ik ga verder echt niet in discussie over hoe ik dat allemaal weet. Als je mij niet gelooft dan niet.
Nouja goed als er op een school zoveel ouders zijn die donuts etc als een geschikt dagelijks tussendoortje zien, dan kan ik me deze maatregel nog wel voorstellen. Ik had daar niet bij stil gestaan aangezien in onze omgeving het bijna niet speelt dat ouders ongezond eten meegeven naar school. Het zegt wellicht iets over de omgeving waarin je woont of de school waar je kind naartoe gaat
Weet je dat wel zeker? Ik dacht ook dat de kinderen uit de klassen van mijn kinderen allemaal gezond eten mee zouden krijgen...Ik wist wel dat sommige kinderen chocoladepasta ed mee kregen, en naar school krijgen de meesten ook wel fruit mee, sommigen een kleine koek, maar wat ik zag wat ze in prive tijd kregen stond ik toch echt wel versteld hoor.
Ik denk vind wel dat in sommige gevallen de indruk wordt gewekt dat een boterham met zoet beleg of een waterijs het einde van de wereld betekent. Dat is ook wel wat overdreven Ik vind dat mijn kinderen gezond eten. Standaard 2x per dag fruit of groenten tussendoor (snack tomaatjes, paprika, komkommer), zowel thuis als op de opvang. Maar als wij naar de dierentuin gaan is mijn zoontje super blij met voorverpakte koekjes waar een giraf op staat. Dus dan mag dat best voor een keertje. Thuis drinken ze met name thee, water of melk, maar als er op een kindervakantieweek of huttenweek ranja geschonken wordt, lig ik daar niet wakker van. Het als een ijsje op een warme dag in de ochtend. Het is bij ons thuis niet standaard, maar ik vind het ook niet erg dat bij dat soort momenten zoiets aan kinderen gegeven wordt. Wat ik overigen van een andere orde vind dan dagelijks op school! Mijn kinderen leren hierdoor juist met mate te eten. Gezond eten in de basis, maar af en toe iets lekkers mag best en hoort er ook gewoon bij. Dat betekent soms komkommer tussendoor en soms een waterijsje