Precies, maar degenen die dat zeggen zijn dezelfde die vinden dat je gevarieerd moet eten: als in 1 of stukken fruit en aanvullen met koek en snoep. Ik versta onder gevarieerd eten echt wat anders.
Ik ben zo'n ouder en haal het meeste fruit op de markt. Kost geen drol en vaak betere kwaliteit dan in de supermarkt. Daarnaast is mijn dochter verslaafd aan komkommers, en die zijn regelmatig 1+1 gratis bij de Albert heijn. 35% stickers op een zak worteltjes aan het eind van de dag. Als je goed rond kijkt is er veel mogelijk. Ik vind donuts, boterkoek en appelsientje dan weer belachelijk duur als ik dat iedere dag moet meegeven.
Maar voor de dames die roepen dat je kinderen goede voorlichting moet geven. Hoe zien jullie dat voor je? Denken jullie echt dat er kinderen zijn die tegen hun ouders zeggen ik wil graag een appel ipv een mars/ snicker of what ever? Ik denk dat de school dan beter de ouders voorlichting kunnen geven. Maar kan ook niet verplicht worden. En dan komt er niemand opdagen vermoed ik
Exact. Hier komen sowieso al te weinig ouders opdagen om een reguliere ouderavond door te kunnen laten gaan, laat staan een voorlichtingsavond over gezonde voeding
Haha jij denkt dat ze hier eindeloos koek eten tot ze vol zitten? Natuurlijk niet. Gewoon een biscuitje, speculaasje oid mee in een trommeltje voor in de pauze. Met een fles limonadesiroop. Ze hebben dan al een ontbijt achter de kiezen. Tussen de middag komen ze thuis lunchen. Dan weer naar school. Na schooltijd drinken met een snoepje of een stuk fruit. En dan bij de warme maaltijd vaak als toetje een stuk fruit. Ik neem om tien uur ook echt geen stuk fruit bij mij thee. Dan neem ik ook gewoon een speculaasje oid. Dat zullen er veel ongezond vinden. Jammer dan! Wij doen het zo.
Ik vind dat een school een dergelijk beleid moet mogen maken en op te nemen in hun 'huisregels' Echter in één keer invoeren is niet handig, zo hoorde ik dat er een basisschool is die dit langzaamaan invoerd. Bijvoorbeeld dat de kinderen geen ongezonde snacks meer mee mogen nemen naar school. Dat begon 3 jaar geleden met schoolfruit, 2 dagen in de week. De 2 jaar erna mocht dan op die 2 dagen alleen fruit of groente meegegeven worden als tussendoortje (en de andere drie dagen wat je wilt). Dit jaar raden ze met klem aan om alle dagen fruit mee te geven, hoewel alleen die 2 dagen nog steeds verplicht zijn. Het zou me niet verbazen als volgend jaar fruit of groente verplicht is op alle dagen. Ik kan me wel voorstellen dat het lastig is voor kinderen om ineens alleen water te mogen drinken. Zeker als ze dat van huis uit niet gewend zijn. Het lijkt me beter om een dergelijk beleid gefaseerd in te voeren. maar verder is er niets mis mee. Water is en blijft het beste, voor de tanden, voor het gewicht, en voor het gehydrateerd en gereinigd houden van het lichaam. En als je daar als ouder moeite mee hebt, staat het je vrij om ze thuis te laten drinken wat ze willen, toch?
Nee niet eindeloos, maar ik kan mij niet voorstellen dat kinderen in de groei en in ontwikkeling die moeten presteren op school voort kunnen op een speculaasje om 10 uur. Ik vind dat iig niet gezond. Niet per se om de ingrediënten van het speculaasje maar het feit dat kinderen meer nodig hebben dan dat. Overigens eet ik ook een bak fruit bij mn thee.
Nee klopt, ze krijgt 1 fles voor het slapen gaan. Heel de dag melk drinken doet ze dus niet. Ik heb t vaker besproken op het consultatiebureau en met de kinderarts; zolang ze geen sap krijgt, alleen water voor de dorst, zal ze zelf ook langzamerhand begrijpen dat ze water moet drinken. Ze eet nu gewoon met ons mee, wij drinken zelf water bij het eten. Zij krijgt ook gewoon water. Vindt ze niet leuk. Maar elke slok is mooi meegenomen. Toch?
Met 10mnd alleen melk als drinken ia ook niet zooo gek toch? Hier dronken ze toen ook nog enkel borstvoeding.
Oprecht een vraag aan de veel fruit eters in dit topic: hier is het weekbudget 80€ (2 volwassenen en 1 dreumes). Zoontje krijgt elke dag om 10u en om 16u een stuk fruit. Ik ben gek op fruit maar als mijn man en ik ook dagelijks 2 stukken fruit zouden eten haal ik dat niet met mijn budget, zelfs als ik op aanbiedingen let. Straks komt er een kindje bij en die wil ik ook graag 2 stukken fruit per dag aanbieden. Maar hoe? Tips? Zie ik iets over het hoofd? We hebben op zaterdagochtend markt maar het fruitkraam is hier duurder dan de Jumbo.
Tja ligt eraan wat jullie verder aan boodschappen doen. Waar je je geld aan besteedt. Ik kom bij lange na niet aan 80 euro per week aan boodschappen. En daar zit ook het fruit en groente bij. Kilo's appels, meerdere trossen bananen. Peren, net sinaasappels. Kiwi's, perziken, meloen... En dat is alleen de fruitschaal. De koelkast ligt momenteel vol met blauwe bessen, aardbeien, frambozen, bramen. 9 paprika's per week. En die zijn dan om op te snacken, voor door de gerechten zit daar nog niet bij. Verder nog snackkomkommers en tomaatjes. Gewone komkommers en tomaten voor het avondeten. Maar goed wij geven weinig uit aan fris en snoep/koek.
Waar slaat dit op? Serieus je kent mij niet eens! Laat anderen gewoon lekker in hun waarde. Verder ga ik hier niet op reageren want dan gaan we offtopic. Als je dat wel wilt privé bericht of een nieuw topic starten kan dan altijd.
Zo'n grote zak met appels van 1.5 kilo of een hoop peren kost niet zoveel toch? Wij redden het makkelijk met 80 euro per week. Miss heb je tuin? Wij hebben komkommers, frambozen, appels, peren en aardbeien uit eigen tuin. Dat scheelt ook weer.
Ik heb 4 kinderen waarvan er een paar dol zijn op fruit, maar 1 lust absoluut geen fruit. 2 kinderen drinken hier het liefst water, 2 lusten dit absoluut niet. Ik houd als moeder zelf in de gaten dat ze allemaal aan hun vitamientjes komen. Ik bepaal dus wat er op een dag gegeten en gedronken wordt en zeker niet de school! Dit beleid gaat wat mij betreft dus ver over de grens en ik zou hier nooit mee akkoord gaan. O, en mijn kinderen zijn allemaal aan de magere kant en zelf ben ik ook absoluut niet obese maar heb bij 1.72m een gewicht van 65 kg. Wat een vooroordelen lees ik hier weer zeg, pfffff
Echt waar??? Hier waren de rupsje een enorm succes! Had het boek ook meegegeven om te lezen en ze hebben er een super-leuk uur mee gevuld.
Die kinderen worden ooit volwassenen met een eigen huishouden. En dan staat er geen papa / mama / juf die voor ze bepaalt wat ze moeten eten en drinken. Ik vind dat je kinderen ook moet leren omgaan met het aanbod dat er nu eenmaal is. Dus niet alleen maar water, groente en fruit. Of kinderen aanwennen dat ze alleen maar gezond kunnen eten als de klasgenoot / collega / partner dat ook doet. Gezond eten houdt ook in dat je af en toe mag 'zondigen' zonder door te slaan. Dat is ook iets wat je leert terwijl je opgroeit. Gezond eten lukt pas als het een eigen keuze is en als er sprake is van balans. Er is een reden dat vrijwel niemand de hele strenge diëten volhoudt. Juist de voedingsstijlen waarbij de basis gezond is, maar er ook ruimte is om af te wijken, zijn op de lange termijn succesvol. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen. Maar iedere ouder heeft het recht zijn of haar kind zelf (op) te voeden. Dus die grenzen moeten daar voldoende ruimte voor geven. Dat een zak chips of een reep chocola op school niet getoleerd wordt, is prima. Dat soort snacks zijn net zoals energydrinks e.d. -bij mijn weten- ook zo'n beetje op elke school in NL verboden. Maar geef ouders ook zelf ruimte om dingen te bepalen en hun kinderen om te laten gaan met wat keuzevrijheid. En leer kinderen leven naar de uitdrukking 'met mate'. Daar hebben heel veel kinderen op de lange termijn denk ik meer aan, dan nu heel rigide alle geraffineerde suikers verbannen. Want tegen de tijd dat ze volwassen zijn en zelf hun boodschappen gaan doen, moeten ze ook in staat zijn om die balans te vinden. Dat leer je ze niet door ze nu overal vanaf te houden.