Ik ben het spoor bijster. Hoe zit het nou precies met deze drie, en weet iemand wat wij het beste kunnen doen? Vriend en ik zijn niet getrouwd. We hebben een koophuis, en een samenlevingscontract. Sinds kort heeft vriend ook ouderlijk gezag over onze dochter (met een spellingsfout in haar naam op het bewijs, maar dat terzijde). Ik heb hem aangemeld als partner bij mijn pensioenfonds. Hij is ondernemer. We hebben niet echt spullen van grote financiele waarden, en ook geen dikke bankrekening. Al onze bankrekeningen zijn gezamelijk. Hebben wij het nou goed geregeld? Een testament hebben we niet. We laten op materie na toch niks achter (behalve huis). Of kunnen we toch beter een geregistreerd partnerschap aangaan? Of trouwen? En hoe maak je de keuze tussen huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen? Ik hoop dat iemand hierover advies kan geven.
Wij zijn sinds kort getrouwd, maar hadden wel al 2 jaar geleden een huis gekocht samen. Wij hebben daarvoor een samenlevingscontract afgesloten omdat dat moest voor de hypotheek EN een testament. Stel 1 van beide partners overlijdt, dan krijg de ander met een samenlevingscontract dus niks (in jullie geval gaat dus alles wel naar jullie dochter). Weet niet hoe dat dus dan gaat met een woning. Op zich ben je dus met een samenlevingscontract en testament al helemaal gedekt. Wij zijn ook alleen maar getrouwd omdat ik het leuk vind om officeel zijn naam te dragen en als we kids mogen krijgen dat we dan allemaal dezelfde achternaam hebben. Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, maar hebben dan ook alles samen aangeschaft en werken beide. Bij een eigen zaak kan het handig zijn om op huwelijkse voorwaarden te trouwen, want als de zaak failliet gaat kunnen ze dan niet alles afpakken. Maar het beste kun je denk ik ff naar een notariskantoor gaan, daar hebben ze (tenminste bij ons toen wel) folders waar alles erg duidelijk in stond. En anders gewoon ff vragen of jullie advies kunnen krijgen. Het kan trouwens wel uit om verschilende kantorren te bellen. Wij hadden 5 gebeld en er zat 200,00! euro verschil in en ze doen allemaal hetzelfde hoor.... wij waren voor samenlevingscontract, opstellen hypotheekakte en testament een 800,00 kwijt
Ons werd door de boekhouder geadviseerd om naast een samenlevingscontract, ook een testament op te stellen. Dit had inderdaad te maken met de nalating van je spullen aan je kind, maar ook kan je hier bijvoorbeeld in opstellen wie de voogd wordt voor je dochter. Je kan altijd een adviesgesprek aanvragen met de notaris.
Hoi, Wij hebben een samenlevingscontract waarin is opgenomen dat als één van beide overlijd, dat het huis dan naar de ander gaat en een bepaald bedrag van de hypotheek wordt kwijtgescholden. Weet niet precies hoe dat laatste met hypotheek zit, maar komt wel op bovenstaande neer. We hebben dus geen testament laten opstellen. Als wij een kleine krijgen, dan erkent mijn vriend het gewoon. Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes
Staat het huis op jullie beider naam? Hebben jullie het samen gekocht? Want dat maakt volgens mij ook nog verschil. Ik zou in elk geval een testament op laten maken, bij overlijden gaat de familie soms rare dingen doen omdat ze menen recht te hebben op bepaalde dingen. En in een testament kun je idd ook laten beschrijven wat er met het huis en je dochter moet gebeuren als jullie allebei komen te overlijden. Huwelijkse voorwaarden is eigenlijk alleen intersant als een van jullie beide vermogen heeft, of een eigen bedrijf. Dan kan de ander nooit aansprakelijk gesteld worden voor bijv de schulden die het bedrijf maakt.
Wij zijn maar gewoon getrouwd. (klinkt zo suf, maar we zijn vooral getrouwd zodat we de zelfde naam zouden hebben, en omdat het meeste dan geregeld is) Maar, een samenlevingscontract lijkt me toch ook voldoende? Wel hebben wij een testament. Idd, zoals al eerder aangegeven, voor Fenna. Zodat er duidelijk is waar fenna heen gaat etc. mocht er iets met ons gebeuren.
dit is ons ook geadviseerd idd mochten jullie komen te overlijden, dan wordt er wel gezocht naar een testament, maar 9 van de 10 keer wordt er niet gezocht naar een samenlevingscontract.. het e.e.a. vermelden in een samenlevingscontract heeft dus geen zin... (tenminste m.b.t je kinderen)
wij hebben na het kopen van de woning gekozen voor een samenlevingscontract. we wilden eerst gaan trouwen maar wil een droombruiloft en dat zit er momenteel nog niet in dus kozen we voor dit. tegelijk natuurlijk 2 testamenten wat er bij komt kijken en hebben betaald bijna 800 euro. we zijn hierover zeer tevrede omdat je je eigen wensen kunt vastleggen op jou manier.
toen wij samenlevingscontract en testament (2 gelijkgestemde testamenten) lieten opstellen (waarbij bij overlijden van een van ons alles naar de ander gaat) is ons verteld dat als we kinderen zouden krijgen het niet meer op dezelfde manier geregeld zouden hebben. We zouden dan een ander soort testament moeten laten opstellen (anders gaat bijv mijn gedeelte naar de kids, en mochten die later opstandig zijn... dan kunnen en mogen ze er alles mee doen, in ramp scenario zelfs het huis verkopen en alles opeisen). Wij hebben gekozen voor trouwen in gemeenschap van goederen. Als je vriend een eigen zaak heeft met het bijbehorende risico dan is het wel verstandiger om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen of zorgen dat je testamenten hebt. Mocht zijn bedrijf dan failliet gaan, dan komt dit niet ten laste van jou! Maar een gesprek met een notaris is wel een goed idee.
Bedankt voor al jullie tips. We zijn allebei 50% huiseigenaar. Maar dat word dus toch een tripje naar de notaris. Of toch low-budget trouwen dan maar... Maar nogmaals, bedankt!
Wij hebben een geregistreerd partnerschap. Dan is alles net zo goed geregeld als met trouwen en je kan ook de achternaam van je partner aannemen. Dus qua pensioenen, huizen, nalatenschappen enzo zit je goed. Het enige verschil is dat je bij scheiding nog wel alles moet regelen qua kinderen en alimentatie via de rechter of via de notaris als je nog goed contact hebt.
wij wilden een samenlevingscontract en een testament, maar schrokken een beetje van de kosten. toen ehbben we er wat meer voor uitgetrokken en zijn we in gemeenschap van goederen getrouwd. low-budget, maar niks weg gelaten en een droomdag met droomlocatie, droomauto, droomjurk en ga zo maar door
Kleine toevoeging: ook als je op goede voet staat is het verstandig om bij het uit elkaar gaan, de zaken mbt kids via een andere weg te regelen dan alleen de overeenkomst/verklaring die moet worden opgesteld bij het beeindigen van het geregistreerd partnerschap. Als je namelijk later in de toekomst niet meer op goede voet staat met elkaar en de vader weigert zich aan de overeenkomsten te houden, dan heb je echt geen poot om op te staan.