Mijn zoontje gaat na de zomer naar groep 3. Nu heb ik net vernomen dat school voor het eerst dit jaar er een combinatieklas met de helft van groep 4 van maakt. Een vrij grote klas. Wat is jullie ervaring hiermee? Deed jouw kind het goed in zo’n klas of juist minder? Mijn zoontje is op zich pienter zat maar geen nette en ook niet zo’n geconcentreerde werker (type grote stappen snel thuis) en heeft er een handje van het liefst een beetje tussen de mazen door te glippen (doet hij bij zwemles bijv ook; als iedereen 4 x van de mat in het water rolt, weet hij onopvallend weg te komen met maar 2 x). Dit baart me dus beetje zorgen nu ik groep 3 wel als een cruciaal jaar ervaar qua het leggen van de basis.
Is school gewend om met combinatieklassen te werken? Het vergt wel wat ervaring in plannen en aandacht verdelen. Daarnaast kan een grote klas nog heel rustig zijn als er een leraar voor de klas staat die goed orde kan houden en natuurlijk scheelt het ook als er redelijk rustige kinderen in de klas zitten. Ik heb klassen van 16 t/m 45 meegemaakt en die van 45 was rustiger dan eentje met 24 ofzo. Het hangt van zoveel factoren af.
Hoeveel groter wordt de combinatieklas tov. de grootte van z'n huidige klas? Hier zijn er meerdere jaren combinatieklassen geweest. Zelf vroeger alleen toen ik in groep 7 zat in een combiklas groep 7/8 gezeten. Ik kan me niet herinneren dat ik het anders deed als anders. Wel vond ik het sociale deel best ingrijpend op die leeftijd, want ik was voor mijn leeftijd nog best jong in doen en laten (geboren in de zomer dus ook 1 van de jongsten van de klas altijd) en ''die groten'' vond ik toen best imponerend. Het kan best eens zo zijn dat dit juist een goede zet is voor jouw zoontje: oudere kinderen werken vaak wat geconcentreerder en wellicht pikt hij dat dan van hen op en gaat hij ook geconcentreerder werken.
Mijn kinderen zitten en zaten toevallig allebei in combinatieklassen. Mijn ervaring is dat de leerkracht het succes van de combiklas maakt of breekt. Het moet iemand zijn die de rust en organisatie kan houden. De oudste zat in combi's: 2x 4/5, 6/7, 7/8 De jongste in: 2x 3/4, nu 4/5 en volgend jaar 5/6. Ze zijn nooit blijven zitten, maar zijn in de 3/4 en de 4/5 waar ze 2x zaten beiden de jongste en oudste van de combi geweest. Hier werkt het perfect.
Dochter zit in een groep 2/3. Waar ik voorheen ook skeptisch was omdat groep 2 gewoon mag spelen en groep 3 moet concentreren werkt het wel echt goed. Dus ik denk dat een groep 3/4 alleen maar makkelijker kan zijn omdat groep 4 ook aan het werk is. En het lijkt me minder makkelijk door de mazen te glippen dan bij zwemles, er moeten een aantal blz gemaakt worden per les en anders ligt het de volgende morgen op tafel en moet je het maken terwijl de rest andere/leuke dingen mag doen
In montessori doen ze t al jaren en heeft eigenlijk weinig nadelen. Groot voordeel is dat je voorlopers makkelijker bijschuift bij groep 4 werkjes dat voelt niet als een mega overgang en een bijdehandte groep 3'er krijgt toch ook wel een stukje groep 4 informatie mee want die oortjes zijn prima. Hangt heel erg af van de leerkracht en de grootte van de klas en ook een stuk de leerlingen zelf.
Hier is een groep 3/4 combinatie klas niet goed bevallen. Een juf/Meester moet op 6 niveaus les geven, kinderen zijn op deze leeftijd nog niet altijd even zelfstandig en hulp vragen moeten te lang blijven liggen. Zoon zit nu op een andere school in een enkele klas en hij ervaart rust, meer tijd voor uitleg maar ook tijd voor vragen. Ik denk dat een combinatie klas voor goede zelfstandige leerlingen kan werken maar voor kinderen die wat meer uitleg nodig hebben, vragen willen stellen en niet zo goed tegen onrust kunnen , helaas niet goed werkt. Zeker als het uit nood vanwege het kind aantal is.
Valt of staat met de leerkracht, denk ik. Ik ben Montessori en Jenaplan gewend, daar zijn combigroepen gebruikelijk (vaak drie groepen bij elkaar), maar de leerkrachten zijn er ook aan gewend/kiezen daar bewust voor. Op die scholen krijgen vaak ook zowel de kinderen die meer uitleg als meer uitdaging nodig hebben dat. Juist door het vele zelfstandig werken is daar dan tijd voor. En de kinderen helpen elkaar daar ook veel. En het fijne is dat je soms de jongste en soms de oudste bent en ook qua niveau ben je soms degene die het nog moet leren en soms juist vrijwel alles al weet, ik denk dat dat voor kinderen heel goed is. Het werkt natuurlijk niet voor alle kinderen, maar in principe ben ik fan van combigroepen.
Het is maar net wat ze op school ook gewend zijn. M gaat volgend schooljaar naar een 1/ 2 / 3. Hier starten ze de dag. Dan naar 3 / 4 tot de lunch en ‘s middags weer terug naar 1 / 2 / 3. De huidige groep 3 zit in een 3 / 4 combi en ik hoor van niemand dat het niet goed gaat. Ik moet er wel bij zeggen dat het een hele kleine school is met in totaal 3 klassen. Door het ‘Corona geld’ kunnen ze in de ochtenden 4 klassen maken.
Hier vaak 3 groepen bij elkaar Nu hier psz gr 1 Gr1/2 Gr 2/3 4/5 678 Elke groep heeft een eigen leerkracht maar bij de thema lessen werken ze met elkaar Tijdens de thema lessen wordt lesstof toegepast maar de lesstof per groep wordt ook apart aangeboden
Mijn zoon zit in een groep 3/4 (de 3 kant), vorig jaar in 2/3. hier loopt dat echt top! Mijn zoon is een slimmerd, dus het is voor hem heel fijn dingen uit groep 4 mee te krijgen (hij kan nu al veel tafels bijvoorbeeld).